ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ

Αυτή τη Λίβερπουλ ονειρεύονται ο Κλοπ και οι οπαδοί της!

Αυτή τη Λίβερπουλ ονειρεύονται ο Κλοπ και οι οπαδοί της!
© AP

My name is Klopp, Jurgen Klopp! Ο Βαγγέλης Σταματόπουλος γράφει για μία Λίβερπουλ από τα... παλιά που έκανε φύλλο και φτερό την πανίσχυρη Σίτι μέσα στο Μάντσεστερ και η οποία κινείται πλέον στον αστερισμό του νέου της τεχνικού.

Το ντέρμπι της 13ης αγωνιστικής της Premier League μεταξύ της Μάντσεστερ Σίτι και της Λίβερπουλ είχε χαρακτηριστεί εκ των προτέρων ως "το ματς του Ραχίμ Στέρλινγκ" και αυτό γιατί ο 21χρονος άσος θα ερχόταν για πρώτη φορά αντιμέτωπος με την ομάδα στην οποία ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά αφότου μετακόμισε το περασμένο καλοκαίρι στο "Etihad Stadium" έναντι του ποσού ρεκόρ (για παίκτη της ηλικίας του) των 49.000.000 λιρών.

Ενώ όμως όλα τα μάτια ήταν στραμμένα πάνω του πριν από την πρώτη σέντρα, πολύ γρήγορα έφυγαν από αυτόν, με την Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ να εκπέμπει μία τόσο εκτυφλωτική ποδοσφαιρική λάμψη για κάτι παραπάνω από 90 λεπτά που να αναγκάζει άπαντες να καρφώσουν τα βλέμματά τους πάνω στις δημιουργίες των παικτών του Γερμανού.

Αυτοί δε που φρόντισαν να "σβήσουν" τον Στέρλινγκ από τον χάρτη του ματς ήταν οι δύο λάτιν άσοι της Λίβερπουλ, Κοουτίνιο και Φιρμίνο, οι οποίοι βρίσκονταν με κλειστά μάτια πάνω στο χορτάρι λες και έπαιζαν για μία δεκαετία ο καθένας στους "κόκκινους" και οι οποίοι οδήγησαν με μαεστρικό τρόπο την ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ σε ένα θριαμβευτικό 4-1 και στην πρώτη της επιτυχία σε αυτό το γήπεδο μετά από επτά χρόνια.

Αυτή τη Λίβερπουλ ονειρεύονται ο Κλοπ και οι οπαδοί της!
© IAN HODGSON

Ο Κοουτίνιο, ο οποίος μετράει ήδη τέσσερα γκολ στα τρία τελευταία ματς πρωταθλήματος με τη Λίβερπουλ (έχει τέσσερα επίσης σε πέντε αγώνες Premier League απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι) απέδειξε για ένα ακόμα ματς πως δεν έχει... ταβάνι η απόδοσή του και πως είναι παίκτης μεγάλης κλάσης καθώς στα παιχνίδια με σπουδαίους αντιπάλους είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης των "κόκκινων" ενώ ο συμπατριώτης του έδειξε ένα δείγμα των τεράστιων δυνατοτήτων του για τις οποίες άλλωστε οι "κόκκινοι" πλήρωσαν 28.000.000 λίρες το καλοκαίρι για να τον πάρουν από την Χόφενχαϊμ.

Μπορεί να αντιμετωπίσε προβλήματα προσαρμογής στο ξεκίνημα και να έδειχνε "έξω από τα νερά του" με τον Μπρένταν Ρότζερς στο τιμόνι όμως η έλευση του Κλοπ μεταμόρφωσε (και) τον Φιρμίνο, με τον Βραζιλιάνο να αποτελεί το ιδανικό "alter ego" του Κοουτίνιο στην επίθεση της Λίβερπουλ το Σάββατο και με την αδιάκοπη κίνησή του και τις περίτεχνες ενέργειές του έκανε και αυτός άνω-κάτω την άμυνα της Σίτι.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως στα τρία γκολ της Λίβερπουλ στα πρώτα 32 λεπτά του αγώνα οι δύο Βραζιλιάνοι είχαν συμμετοχή και στα τρία ενώ αν ο Φιρμίνο ήταν λίγο πιο εύστοχος/ψύχραιμος/τυχερός (πείτε το όπως θέλετε) στην τελική προσπάθεια απέναντι στον Τζο Χαρτ θα είχε στο τσεπάκι του το χατ-τρικ!

Αυτή τη Λίβερπουλ ονειρεύονται ο Κλοπ και οι οπαδοί της!
© BPI / MATT WEST

Ακόμα και έτσι όμως το βραζιλιάνικο δίδυμο, συνεπικουρούμενο από τον εξαιρετικό Λαλάνα και τον ανεξάντλητο Εμρέ Τζαν, έστησε ένα τρομερό πάρτι στο Μάντσεστερ απέναντι στο -κατά πολλούς- πρώτο φαβορί για τον φετινό τίτλο της Premier League, γεγονός που έκανε και τον άκρως απαιτητικό Γιούργκεν Κλοπ να βγάλει το καπέλο στους ποδοσφαιριστές του στη συνέντευξη Τύπου.

"Το παιχνίδι δεν ήταν τέλειο αλλά ήταν πολύ καλό. Η Σίτι δεν κατάφερε να κάνει το ξεκίνημα που ήθελε αλλά αυτό πιστώνεται σε μας. Παίξαμε με μεγάλο πάθος και αυτό είναι το σημαντικότερο πράγμα που κρατάμε από το παιχνίδι. Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε και καλύτερα.

Στο ημίχρονο είπα στα παιδιά ότι τους προκάλεσε έκπληξη που νικούσαν με 3-0, και ότι πρέπει να βελτιωθούμε όσον αφορά στη διαχείριση αυτών των καταστάσεων. Έχουμε ποιότητα, θα μπορούσαμε να είχαμε πετύχει παραπάνω γκολ αλλά το 4-1 είναι τέλειο.

Αυτή τη Λίβερπουλ ονειρεύονται ο Κλοπ και οι οπαδοί της!
© LIVERPOOL FC VIA GETTY IMAGES

Τα παιδιά μπορούν να πιστέψουν τώρα πως είναι πιο δυνατοί απ'ότι πιστεύει αρκετός κόσμος. Θα πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε ματς που αποκτούμε ξεκάθαρο προβάδισμα από την αρχή.

Με αποτελέσματα όπως αυτό τα παιδιά θα αρχίσουν να πιστεύουν", τόνισε ο Γερμανός τεχνικός, ο οποίος θα πρέπει να αισθανόταν άκρως υπερήφανος για αυτό που είδε από την ομάδα του, όχι μόνο για το σκορ αλλά -κυρίως- για την διάθεση, την μαχητικότητα και την δίψα για τη νίκη που είχαν οι παίκτες του.

Μπορούσε να το καταλάβει κανείς βλέποντας το πώς "γυάλιζε το μάτι τους" από τα πρώτα δευτερόλεπτα, στο πώς έπαιζαν λυσσασμένα για να πετύχουν όσο το δυνατόν περισσότερα γκολ, στο πως διεκδικούσαν με πάθος τη μπάλα και συνήθως έπεφταν πρώτοι σε αυτή, στο γεγονός ότι δεν αρκέστηκαν να υπερασπίζονται το υπέρ τους 3-1 από το πρώτο μέρος αλλά βγήκαν μπροστά για να "πληγώσουν" ακόμα περισσότερο τη Σίτι στο δεύτερο.

Αυτή τη Λίβερπουλ ονειρεύονται ο Κλοπ και οι οπαδοί της!
© LIVERPOOL FC VIA GETTY IMAGES

Αυτή ναι, ήταν η ομάδα για την οποία μπορεί να καμαρώνει ο Κλοπ, η ομάδα την οποία ονειρεύεται να βλέπει σε κάθε παιχνίδι από εδώ και πέρα. Εάν μάλιστα το πρόσφατο 3-1 επί της πρωταθλήτριας Τσέλσι στο "Stamford Bridge" ήταν το πρώτο μήνυμα που έστειλε ο Κλοπ στους αντιπάλους της Λίβερπουλ, τότε με αυτό το 4-1 απέναντι στους πρωταθλητές του 2012 και του 2014 χτύπησε... καμπανάκια κινδύνου στις υπόλοιπες παραδοσιακές δυνάμεις της Premier League.

Και αυτό γιατί ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει πως ο αρχιτέκτονας της Ντόρτμουντ έκανε ντεμπούτο στον πάγκο της Λίβερπουλ πριν από μόλις 35 ημέρες (17 Οκτωβρίου) στο 0-0 με την Τότεναμ στο Λονδίνο ενώ το ρόστερ που έχει στη διάθεσή του όχι μόνο χρειάζεται ενίσχυση αλλά επιπλέον κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη Μάντσεστερ Σίτι έχοντας στον πάγκο τους δύο σέντερ φορ της ομάδας, Στάριτζ και Μπεντεκέ.

Όλα αυτά όμως δεν εμπόδισαν τους "κόκκινους" να υποχρεώσουν τους "πολίτες" στην πιο βαριά ήττα της ιστορίας τους μέσα στο "Etihad Stadium" (μέχρι πρότινος ήταν το 2-4 από την Άστον Βίλα τον Σεπτέμβριο του 2012) και τον Μανουέλ Πελεγκρίνι να παραδεχτεί πως το ματς ήταν μία πλήρης καταστροφή για την ομάδα του.

Αυτή τη Λίβερπουλ ονειρεύονται ο Κλοπ και οι οπαδοί της!
© IAN HODGSON

"Η εμφάνισή μας ήταν απίστευτη. Δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε γιατί παίξαμε τόσο άσχημα ως ομάδα συνολικά. Στην άμυνα, στην επίθεση, στην κατοχή της μπάλας, δεν έχω ξαναδεί ποτέ την ομάδα μου να παίζει έτσι. Ήταν απόλυτη καταστροφή και αυτό δεν έχει να κάνει με έναν μόνο παίκτη.

Δεν ήμουν ευχαριστημένος με την απόδοση 11 παικτών και όχι μόνο με τους Τουρέ και Νάβας (σ.σ. τους άλλαξε στο ημίχρονο με Φερναντίνιο και Ντελφ). Αλλάξαμε σύστημα, προσπαθήσαμε να πιέσουμε ψηλά αλλά ήταν ακριβώς το ίδιο, δεν ήταν η βραδιά μας.

Δεν δημιουργήσαμε ευκαιρίες, δεχτήκαμε τέσσερα γκολ και θα μπορούσαμε να είχαμε δεχτεί άλλα τρία ή τέσσερα", παραδέχτηκε ιπποτικά ο Πελεγκρίνι, ο οποίος πληγώθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια από τον Κλοπ, με την πρώτη να είναι όταν η Μάλαγα βρέθηκε μία ανάσα από τα ημιτελικά του Champions League τη σεζόν 2012-13 αλλά είδε τη Ντόρτμουντ του Γερμανού να της παίρνει τη μπουκιά μέσα από το στόμα με δύο γκολ στις καθυστερήσεις...

Αυτή τη Λίβερπουλ ονειρεύονται ο Κλοπ και οι οπαδοί της!
© IAN HODGSON

Τα λόγια του πάντως ήταν 100% αληθινά καθώς η ομάδα του Μάντσεστερ έδειξε αποδιοργανωμένη απέναντι στο ασφυκτικό πρέσινγκ και τις δημιουργικές εμπνεύσεις των παικτών της Λίβερπουλ από τη μέση και μπροστά. Οι Ντεμιτσέλις και Μανγκαλά θα βλέπουν για αρκετό καιρό εφιάλτες με πρωταγωνιστές τους Κοουτίνιο και Φιρμίνο, ο Γιαγιά Τουρέ έχασε κατά κράτος τις μονομαχίες στο χώρο του κέντρου, ο Στέρλινγκ είδε να τον "καταπίνουν" οι πρώην συμπαίκτες του ενώ αν δεν ήταν ο "ήρωας" Χαρτ και ο συγκινητικός (όσο άντεχε μέχρι να αντικατασταθεί) Αγουέρο ο διασυρμός θα ήταν πολύ μεγαλύτερος...

Πώς είδε το παιχνίδι ένας "ουδέτερος"; Ο Άγγλος πρώην άσος και νυν τηλεσχολιαστής για το "Sky Sports", Τζέιμι Ρέντναπ, έβαλε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, αποδίδοντας "τά του Καίσαρος τω Καίσαρι" μετά το τέλος του αγώνα.

"Είναι απόλαυση να παρακολουθείς τον Κοουτίνιο. Είπα πριν από το παιχνίδι "μπορεί να φτάσει στα στάνταρντς του Νταβίδ Σίλβα;" Είναι μόλις 23 ετών. Είναι ο απόλυτος μαέστρος με τον τρόπο που βρίσκει χώρο συνεχώς και δίνει τις κατάλληλες πάσες ενώ τώρα προσθέτει ένα σημαντικό συστατικό στο παιχνίδι του που είναι να βάζει γκολ.

Αυτή τη Λίβερπουλ ονειρεύονται ο Κλοπ και οι οπαδοί της!
© REUTERS

Τώρα βλέπουμε την επίδραση του Γιούργκεν Κλοπ. Αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι πως κοιτάζεις αυτή την ομάδα για την οποία λένε πως έχει παίκτες πολυτελείας όπως οι Φιρμίνο, Κοουτίνιο και Λαλανα. Συγχωρέστε με αν κάνω λάθος αλλά είδα ότι δούλεψαν σκληρότερα από κάθε άλλον για να κερδίζουν μπάλες. Αυτό ήταν προφανές από το πρώτο σφύριγμα.

Κέρδιζαν τη μπάλα ψηλά στο γήπεδο και επέτρεπαν στους αμυντικούς της Λίβερπουλ να ανεβαίνουν. Οι Λούκας και Τζαν ήταν εξαιρετικοί στο χώρο του κεντρου αλλά πιστεύω πως ο Κοουτίνιο ήταν εξωπραγματιικός", ήταν το σχόλιό του για τους "κόκκινους".

Το πόσο απόλαυσαν οι οπαδοί της Λίβερπουλ αυτή την επιτυχία μπορεί πάντως να το αντιληφθεί κανείς και από την μοναδική έμπνευση που είχαν οι εκδρομείς οπαδοί της στο Μάντσεστερ, όπου ρωτούσαν μέσω συνθήματος -λίγο πριν το φινάλε του αγώνα- τον άλλοτε αγαπημένο τους, Ραχίμ Στέρλινγκ, να τους πει πόσο ήταν το σκορ!

"Sterling, Sterling, what’s the score?", δονούσε την ατμόσφαιρα από τους εκστασιασμένους Liverpudlians, ωστόσο το σημαντικότερο συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κανείς από το βράδυ του Σαββάτου είναι ένα: ο Γιούργκεν Κλοπ έχει καταφέρει ήδη να δώσει πίσω στους παίκτες του τη χαμένη τους αυτοπεποίθηση!

Το αν αυτό είναι αρκετό για να προλάβουν το τρένο του Champions League (είναι στο -6 από την 4η Άρσεναλ) ή για να μπορούν να κάνουν κρυφά όνειρα που έχουν απαγορευτεί... διά ροπάλου ακόμα και από τον ίδιο τον Κλοπ (η απόσταση από την πρωτοπόρο Λέστερ είναι 8 βαθμοί), έχουμε ακόμα 25 αγωνιστικές να το μάθουμε.

Μάντσεστερ Σίτι - Λίβερπουλ 1-4 (Goals)









TAGS ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ