ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ

Στα Paradise Papers ο μάνατζερ του Πουλίδο

Chivas' Alan Pulido celebrates scoring against Tigres during the Mexican soccer league final match in Guadalajara, Mexico, Sunday, May 28, 2017. Chivas won the match and the championship 2-1. (AP Photo/Eduardo Verdugo)
Chivas' Alan Pulido celebrates scoring against Tigres during the Mexican soccer league final match in Guadalajara, Mexico, Sunday, May 28, 2017. Chivas won the match and the championship 2-1. (AP Photo/Eduardo Verdugo) AP

Το όνομα του ατζέντη του Άλαν Πουλίδο, Φελίπε Αγιάλα, εμπλέκεται στα ''Paradise Papers" σύμφωνα με τη μεξικανική ιστοσελίδα, "am.com.mx".

Οι αποκαλύψεις των "Paradise Papers" επεκτείνονται και στο χώρο του ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Μεξικού, "am.com.mx", ο ατζέντης του Άλαν Πουλίδο, Φελίπε Αγιάλα, ευνοήθηκε οικονομικά κι απέφυγε τη φορολογία με τη σύσταση δύο εταιριών στη Μάλτα.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα...

Ο Φελίπε Αγιάλα είναι ένας άλλος Μεξικανός που προσέφυγε στα σχήματα φορολογικών διευκολύνσεων της Μάλτας. Ο πρώην ποδοσφαιριστής των Τίγρες, Χαγουάρες και Πουέμπλα είναι τώρα ατζέντης και δημιούργησε δύο εταιρίες στο νησί της Μεσογείου, λίγους μήνες αφότου πραγματοποίησε τη μεταγραφή στην Ευρώπη ενός εκ των πελατών του, Άλαν Πουλίδο.

Ένα χρόνο αφότου ολοκληρώθηκε η ποδοσφαιρική του καριέρα, ο Αγιάλα συνεργαζόταν με με γραφείο εκπροσώπων ποδοσφαιριστών, όπου γνώρισε τον Άλαν Πουλίδο, την εποχή που εκείνος έπαιζε στην Τίγκρες.

Ο συνέταιρός του σε εκείνη την εταιρία ήταν ο Μαουρίσιο Γκαρσία, ο οποίος το Μάιο του 2014 κατήγγειλε δημόσια τον Αγιάλα για το γεγονός ότι διαπραγματευόταν τον Πουλίδο σε ευρωπαϊκές ομάδες χωρίς τη συγκατάθεση της εταιρίας που τον εκπροσωπούσε.

Ωστόσο, λίγους μήνες μετά ο Αγιάλα κατάφερε να πάρει τον Πουλίδο σε μια ευρωπαϊκή ομάδα. Στις 29 Ιανουαρίου του 2015 μεταγράφηκε από την Τίγκρες στην ελληνική ομάδα, Λεβαδειακός, για ποσό περίπου στα 2.800.000 ευρώ.

Ύστερα από 53 ημέρες, στις 27 Μαρτίου του ιδίου έτους (2015), ο Μεξικανός πρώην ποδοσφαιριστής (Αγιάλα) δημιούργησε δύο εταιρίες στο φορολογικό παράδεισο της Μάλτας. Το όνομα της πρώτης εταιρίας που δημιούργησε ήταν η Vicital Holding Limited, στην οποία εμφανίζεται ως διευθυντής και απόλυτος ιδιοκτήτης των 1.200 μετοχών που αποτελούν την εταιρία σύμφωνα με τα "Paradise Papers".

Η δεύτερη εταιρία στην οποία εμπλέκεται είναι η Alfe Sports Services LTD, όπου ο Αγιάλα είναι διευθυντής και η Vicital Holding Limited - στην οποία είναι ιδιοκτήτης - έχει την πλήρη κατοχή των 1.200 μετοχών. Οι εταιρίες του Αγιάλα έχουν σχήμα "σάντουιτς" όπου οι Μεξικανοί είναι οι ιδιοκτήτες των εταιρειών, μόνο που η κατοχή αυτών παραμένει κρυμμένη σε άλλη εταιρία που επίσης είναι ιδιοκτήτες.

Η έκθεση για την Alfe Sports Services LTD αντιστοιχεί σε κινήσεις που πραγματοποιήθηκαν από την ίδρυσή της (27/3/2015) μέχρι την 31η Δεκέμβρη του ιδίου έτους (2015). Στα ντοκουμέντα η Alfe Sports Services LTD έχει έσοδα 510.000 ευρώ με την εταιρεία να δηλώνει ως κύρια δραστηριότητα τη "δράση ως εισαγωγέας και/ η διαμεσολαβητής ανάμεσα σε ποδοσφαιριστές και βοήθεια στη διαπραγμάτευση και κλείσιμο συμβολαίων". Από αυτό το ποσό, ο Αγιάλα δήλωσε διοικητικά έξοδα 7.353 ευρώ και έσοδα προ φορολόγησης 502.647, υπολογίζοντας 176.268 ως φόρους.

Ο Αγιάλα δήλωσε και διοικητικά έξοδα, αλλά στην πραγματικότητα οι εταιρίες του υπήρχαν μόνο στα χαρτιά. Δεν υπάρχουν γραφεία, πόσο μάλλον εργαζόμενοι. Η εταιρία κατέγραψε τελικό υπόλοιπο ύψους 326.379 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε 6.181.618 πέσος. Στη δεύτερη έκθεση αναφέρεται ότι ο Αγιάλα δεν διένειμε τα μερίσματα στους μετόχους, οι οποίοι είναι... αυτός ο ίδιος μέσω της Vicital Holding Limited!

Στις 25 Αυγούστου του ίδιου έτους, ο Αγιάλα παρουσίασε στις αρχές της Μάλτας μια καταγραφή, στην οποία διευκρίνιζε ότι η εταιρία του είχε εμπορικά συμφέροντα γιατί το 90% της δραστηριότητάς της, ήταν εκτός της χώρας. Με λίγα λόγια, χάρη στα φορολογικά πλεονεκτήματα της Μάλτας, τα 176.268 ευρώ που πλήρωσε η Alfe Sports Services στις οικονομικές αρχές κατέληξαν στους λογαριασμούς της Vicital Holding (εταιρία του Αγιάλα).

Ο Αγιάλα αληθινά πλήρωσε γύρω στα 25.000 ευρώ σε φόρους. Στα ντοκουμέντα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα, δεν μπόρεσε να προσδιοριστεί σε ποιο έτος κατατέθηκαν σε αυτούς τους λογαριασμούς τα κέρδη του για τη μεταγραφή του Πουλίδο στον Ολυμπιακό - η οποία έγινε στις 3 Ιούλη του 2015 - ή ακόμη τα έσοδα από την πώληση του ιδίου παίκτη στην τωρινή του ομάδα, την Τσίβας Γουαδαλαχάρα. Αυτή η τελευταία συναλλαγή θεωρείται μία από τις πιο ακριβές μεταγραφές στο μεξικανικό ποδόσφαιρο. Ο ιδιοκτήτης της Τσίβας, Χόρχε Βεργάρα, πλήρωσε 18.000.000 δολάρια για τον Πουλίδο", αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

TAGS ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ