ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Μίνγκας: "Η Καλαμάτα δουλεύει στα πρότυπα μεγάλων ομάδων"

Μίνγκας: "Η Καλαμάτα δουλεύει στα πρότυπα μεγάλων ομάδων"

Ο Χρήστος Μίνγκας άφησε το Europa League και την πρώτη κατηγορία της Αλβανίας για να επιστρέψει στην Ελλάδα και να βοηθήσει τη Καλαμάτα να επανέλθει στις επαγγελματικές κατηγορίας. Ο 34χρονος μέσος μιλάει στο Sport24.gr για τους λόγους που τον έπεισαν να ηγηθεί της πρόκλησης των "μελανόλευκων".

Υπό άλλες συνθήκες αυτή την περίοδο θα είχε παίξει στα προκριματικά του Europa League και θα ετοιμαζόταν για την σέντρα του πρωταθλήματος της πρώτης κατηγορίας στην Αλβανία.

Αντ’ αυτού, βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης, την Καλαμάτα και προετοιμάζεται με την Μαύρη Θύελλα για το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής.

Ο Χρήστος Μίνγκας, περί ου ο λόγος, δεν είπε ποτέ “όχι” στις νέες προκλήσεις στην καριέρα του. Και η διαδρομή από την Λουφτετάρι και την 3η θέση στην πρώτη κατηγορία του πρωταθλήματος Αλβανίας, μέχρι την Μεσσηνιακή πρωτεύουσα αποδεικνύει του λόγου του αληθές.

Ακολουθεί και ο ίδιος το παράδειγμα του νυν προπονητή του, Γιάννη Χριστόπουλου, ο οποίος επέστρεψε στην γενέτειρά του προκειμένου να φτιάξει κάτι σπουδαίο: να εμπνεύσει και πάλι ποδοσφαιρικά την πόλη και να βοηθήσει στην αναγέννηση της ομάδας για την μεγάλη επιστροφή.

“A storm is coming” λένε οι καλαματιανοί και ο Χρήστος Μίνγκας θέλει να είναι ένας από τους ποδοσφαιριστές που θα... αστράψουν φέτος με την μελανόλευκη. Άλλωστε η ομάδα στηρίζει πολλά σε αυτόν ενόψει της νέας σεζόν.

Ο 34χρονος έμπειρος μέσος με τα αμέτρητα χιλιόμετρα και την συμπυκνωμένη εμπειρία σε όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες, θα αποτελέσει ένα από τα όπλα της ομάδας στο σκληροτράχηλο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής.

Με παρουσία σε Πανσερραϊκό, Καστοριά, Ιωνικό, Τρίκαλα και γεμάτες χρονιές στην Super League με Πανθρακικό (22 συμμ.), Απόλλωνα Σμύρνης (29 συμμ., 5 γκολ), Καλλονή (20 συμμ., 2 γκολ) και Λεβαδειακό (22 συμμ., 1 γκολ), ο Χρήστος Μίνγκας αν μη τι άλλο διαθέτει την κρίση να αντιληφθεί καταστάσεις και όπως ο ίδιος τονίζει μέσω συνέντευξης του στο Sport24.gr, έχει καλό προαίσθημα για τη "Μαύρη Θύελλα".

-Πως έγινε το deal με την Καλαμάτα και τι μέτρησε για την τελική σου απόφαση;
“Από την πρώτη επαφή που έγινε κατάλαβα πως το φετινό project της Καλαμάτας ξεπερνάει τα όρια της κατηγορίας. Όταν μίλησα με το Γιάννη Χριστόπουλο μου έδωσε να καταλάβω πως το εγχείρημα θα γίνει πάνω σε σωστές βάσεις και με προοπτική. Η αλήθεια είναι πως δεν το σκέφτηκα πολύ για έναν απλό λόγο. Από την στιγμή που το οργανώνει όλο αυτό ένας τεχνικός όπως ο Γιάννης Χριστόπουλος είναι δεδομένο πως υπάρχουν οι εγγυήσεις και η απαιτούμενη στήριξη”.

Μίνγκας: "Η Καλαμάτα δουλεύει στα πρότυπα μεγάλων ομάδων"

-Πως δέχτηκε ο περίγυρός σου την συμφωνία με την Καλαμάτα. Τι είπαν η οικογένεια και οι φίλοι σου;
“Η συζήτηση που έγινε ήταν με τη σύζυγό μου και πιο πολύ είχε να κάνει με τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίζαμε σε ενδεχόμενη μετακίνηση καθώς η οικογένεια μένει στις Σέρρες. Η σύζυγος πάντα με στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια, οπότε και τώρα με παρότρυνε να έρθω από τη στιγμή που εξέφρασα την επιθυμία. Την συνέχεια την γνωρίζετε...”

-Η Καλαμάτα στηρίζεται φέτος σε ένα δυνατό προπονητικό τιμ με επικεφαλής τον Γιάννη Χριστόπουλο. Πως είναι η δουλειά μαζί του και πως έχει κυλήσει η προετοιμασία μέχρι τώρα;
“Δεν χρειάζεται να πω πολλά πράγματα για την δουλειά του Γιάννη Χριστόπουλου καθώς το έργο του και η παρουσία του στο ποδόσφαιρο όλα αυτά τα χρόνια έχουν μιλήσει για αυτόν.

Αυτό που έχω να καταθέσω είναι πως κάνουμε τρομερή δουλειά σε άκρως επαγγελματικές συνθήκες και το λέω αυτό έχοντας την εμπειρία προηγούμενων ομάδων, όλων των κατηγοριών.

Στην Καλαμάτα λοιπόν και αυτά που κάνουμε στην προπόνηση τα έχω δει σε 2-3 ομάδες στην καριέρα μου, και έχω περάσει αρκετές. Την οργάνωση και τον επαγγελματισμό όλων στην ομάδα θα την ζήλευαν σωματεία μεγαλύτερης κατηγορίας. Πραγματικά δεν νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε ομάδα Γ’ Εθνικής. Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρξει διάρκεια γιατί θεωρώ δεδομένο πως με τον τρόπο που δουλεύουμε η παρουσία μας στο γήπεδο θα είναι αυτή που πρέπει. Υπάρχει ενθουσιασμός αλλά παράλληλα μπορώ να πω πως είμαστε προσγειωμένοι στο στόχο και αποφασισμένοι για σκληρή δουλειά”.

- Η Καλαμάτα δημιουργεί ένα κράμα έμπειρων παικτών όπως εσύ και νεώτερων σε ηλικία. Πως βλέπεις αυτή την συνύπαρξη;
“Νομίζω πως ο συνδυασμός του νεανικού ενθουσιασμού με την γνώση και την ωριμότητα των πιο έμπειρων ποδοσφαιριστών μπορούν να φέρουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Η ομάδα διαπιστώνω πως έχει ταλέντο, έχει όμως και παιδιά με πορεία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, οπότε νομίζω το μείγμα αυτό θα βγάλει ένα σύνολο που θα μπορεί να παίξει σωστό, γρήγορο και ελκυστικό για τον κόσμο ποδόσφαιρο, πάνω απ' όλα όμως θα καταφέρνει να παίρνει τα αποτελέσματα που χρειάζεται. Αυτό και είναι και το ζητούμενο ώστε να καταφέρει η Καλαμάτα και πάλι μετά από χρόνια να βρει τον δρόμο της προς τις επαγγελματικές κατηγορίες”

- Ποια είναι η αίσθηση που έχεις για την φετινή σεζόν; Ενημερώνεσαι για τις υπόλοιπες ομάδες;
“Η αλήθεια είναι πως τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει, ούτε όσον αφορά τους ομίλους, ούτε και τους αντιπάλους. Προσωπικά όμως δε στέκομαι στο τι κάνουν οι υπόλοιποι. Με ενδιαφέρει μόνο η δική μου ομάδα και αυτό που διαπιστώνω μέσα από την καθημερινή δουλειά είναι πως εάν εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει και θέλει ο προπονητής μας, δεν θα έχουμε πρόβλημα για τον τελικό μας στόχο, όποιος και αν είναι ο αντίπαλος”.

-Στα 34 σου διατηρείσαι σε άριστη κατάσταση και έχεις τα τρεξίματα ενός εφήβου. Πιο είναι το μυστικό για να διατηρηθεί ένας ποδοσφαιριστής σε υψηλό επίπεδο;

“Δεν υπάρχουν μυστικά, υπάρχει μόνο η αγάπη γι' αυτό που κάνεις. Μου αρέσει το ποδόσφαιρο, είναι όλη μου η ζωή και από τα 12 χρόνια μου είμαι μέσα στα γήπεδα. Δεν είναι μόνο επάγγελμα είναι τρόπος ζωής”.

-Ποια θεωρείς ότι ήταν η καλύτερη και η χειρότερη στιγμή της μέχρι σήμερα καριέρας σου και ποιο είναι το πρώτο γκολ που σου έρχεται στο μυαλό;
"Ευτύχησα να ζήσω πολλές καλές στιγμές ενώ από την άλλη η αλήθεια είναι πως δεν θυμάμαι κάποια άσχημη, ή τουλάχιστον δεν θέλω να θυμάμαι. Το σημαντικότερο είναι πως όλα αυτά τα χρόνια δεν είχα σοβαρούς τραυματισμούς οπότε όλα τα υπόλοιπα τα αφήνεις πίσω.

Το ξεχωριστό γκολ που μου έρχεται στο μυαλό είναι αυτό που πέτυχα με τη φανέλα του Απόλλωνα σ’ ένα ματς στο Χαριλάου, απέναντι στον Άρη. Ήταν μόλις στο πρώτο λεπτό του αγώνα ενώ σ' εκείνο το παιχνίδι είχα πάει αρκετά καλά και είχα δώσει και την ασίστ για το 0-2 της νίκης μας.

Μίνγκας: "Η Καλαμάτα δουλεύει στα πρότυπα μεγάλων ομάδων"

Σπουδαία και ξεχωριστή στιγμή ήταν και η άνοδος με τα Τρίκαλα στο μπαράζ με τον Βύζαντα στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης, με χιλιάδες τρικαλινούς στην κερκίδα. Ζήσαμε ανεπανάληπτες στιγμές κάτι που ευελπιστώ να επαναλάβω και τώρα με την "Μαύρη Θύελλα".

- Πιστεύεις ότι κάποιος που αξίζει και προσπαθεί στο ποδόσφαιρο, στο τέλος δικαιώνεται ή μήπως η μπάλα τελικά δεν είναι δίκαιη;
“Πιστεύω πως σ’ ένα βαθμό εμείς δημιουργούμε την τύχη μας. Εάν έχεις υπομονή και επιμονή στο τέλος θα μπορέσεις να πετύχεις αυτό που ονειρεύεσαι, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και στην ίδια την ζωή. Εγώ με αυτές τις αρχές έχω μεγαλώσει. Ξέρω ότι τίποτα δε σου χαρίζεται αν δεν προσπαθήσεις και δεν επιμείνεις γι’ αυτό που θέλεις να πετύχεις”.

-Μετά από παραμονή 20 ημερών στην Καλαμάτα, ποια είναι η εικόνα που έχεις σχηματίσει για την πόλη και τους ανθρώπους;
“Δυστυχώς δεν μπορώ ακόμη να πω πολλά για την πόλη καθώς το πρόγραμμα των πρώτων εβδομάδων ήταν ιδιαίτερα βαρύ, με διπλές προπονήσεις τις περισσότερες φορές, οπότε στο λιγοστό χρόνο που είχαμε ελεύθερο προτιμούσα την ξεκούραση.

Γνωρίζω ότι είναι μια ωραία πόλη και πιστεύω πως σύντομα θα έχω την ευκαιρία και τη δυνατότητα να το διαπιστώσω και ιδίοις όμμασι. Οι άνθρωποι είναι φιλικοί, ανοιχτοί και φιλόξενοι και οι πρώτες εντυπώσεις γενικότερα από τη ζωή μου εδώ είναι ιδιαίτερα θετικές”.

-Τι να περιμένουμε από τον Χρήστο στο φετινό πρωτάθλημα;
"Δεν μ' αρέσουν τα μεγάλα λόγια, προτιμώ να μιλάω με την παρουσία μου μέσα στο γήπεδο. Αυτό όμως που θεωρώ δεδομένο, το έχω ως αρχή όλα αυτά τα χρόνια της πορείας μου και μπορώ να το πω, είναι πως τα δώσω το 100% για να πετύχει η ομάδα τους στόχους της. Αυτή την ίδια διάθεση βλέπω και στα υπόλοιπα παιδιά και αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό".

-Τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στον κόσμο της Καλαμάτας;
"Από τις συζητήσεις που έχω κάνει έχω καταλάβει πως ο κόσμος της Καλαμάτας ήταν επιφυλακτικός τα τελευταία χρόνια καθώς η ομάδα έχει χάσει την επαφή της με τις κορυφαίες κατηγορίες. Πλέον όμως γίνεται ένα καινούργιο ξεκίνημα σε όλα τα επίπεδα και πιστεύω πως αξίζει όλοι να στηρίξουν αυτή την ομάδα, να βρεθούν δίπλα μας, να μας δείξουν εμπιστοσύνη και να μας ενισχύσουν. Πιστεύω πως όλα θα πάνε καλά και θεωρώ πως η ομάδα θα βρει το δρόμο της αρκεί ο κόσμος να αγκαλιάσει την προσπάθεια αυτή. Μια ομάδα με την ιστορία και το όνομα της Καλαμάτας είναι κρίμα να μην βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων...".



TAGS ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ