ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ

Μουάζ Κιν: Ο "Μπαλοτέλι του 21ου αιώνα" έκανε ντεμπούτο σε Ιταλία και Ευρώπη

Μουάζ Κιν: Ο "Μπαλοτέλι του 21ου αιώνα" έκανε ντεμπούτο σε Ιταλία και Ευρώπη

Μέσα σε τέσσερις ημέρες, ο Μουάζ Κιν της Γιουβέντους έγινε ο πρώτος παίκτης που γεννήθηκε το 2000 και αγωνίστηκε σε Serie A και Champions League. Ο 16χρονος επιθετικός της Γιουβέντους παρομοιάζεται με τον Μάριο Μπαλοτέλι και όχι τυχαία. Αυτή είναι η ιστορία του.

Ονομάζεται Μουάζ Μπιοτί Κιν και αποτελεί το next best thing του ιταλικού ποδοσφαίρου. Πιο... next δεν γίνεται, αφού γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 2000 και περνώντας ως αλλαγή στον αγώνα της Γιουβέντους με τη Σεβίλλη στην Ισπανία, έγινε ο πρώτος παίκτης του θεσμού που είδε το πρώτο φως του ήλιου στον 21ο αιώνα!

Το παρατσούκλι του είναι "νέος Μάριος Μπαλοτέλι", διότι ο ύψους 1,82μ. επιθετικός παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες με τον κατά δέκα χρόνια μεγαλύτερο συνάδελφό του. Μαύρος λόγω καταγωγής από την Αφρική και συγκεκριμένα από την Ακτή Ελεφαντοστού, επιβλητικό ανάστημα, τεράστια δύναμη, δεξί πόδι που σπάνια δεν βρίσκει στόχο και φυσικά Ιταλός. "Δεν ξεχνώ την καταγωγή μου, αλλά γεννήθηκα στο Βερτσέλι, οι δικοί μου μένουν Άστι", δηλώνει ο ίδιος ο 16χρονος, ο οποίος έχει κάνει θραύση στα τμήματα νέων των "μπιανκονέρι", έστω κι αν δεν γαλουχήθηκε εκεί.

Μουάζ Κιν: Ο "Μπαλοτέλι του 21ου αιώνα" έκανε ντεμπούτο σε Ιταλία και Ευρώπη

Οι πρώτες ομάδες του ήταν τοπικές, στις πόλεις όπου διέμενε με τους γονείς του (Βερτσέλι, Ντον Μπόσκο, Άστι) στο Βόρειο Πιεμόντε, προτού ενταχθεί στην ακαδημία της Τορίνο. Κάθε χρόνο ανανέωνε το δελτίο του όπως επιβάλλουν οι κανονισμοί στην Ιταλία και οι άνθρωποι της "γκρανάτα", διακρίνοντας το σπάνιο ταλέντο του, περίμεναν να 14α γενέθλιά του για να τον "δέσουν" με συμβόλαιο. Φευ...

Η Γιουβέντους είχε εντοπίσει την περίπτωσή του και προσέλκυσε τους γονείς του νεαρού Κιν, ώστε να τον "κλέψει" από την "αιώνια" αντίπαλό της. Τα κατάφερε και δικαιώθηκε άμεσα για την επιλογή της. Παίζοντας με την ομάδα κ-15 αν και δεν είχε συμπληρώσει ακόμα 14 χρόνια, σημείωσε 21 γκολ σε 10 αγώνες και έφτασε στον τελικό του πρωταθλήματος της σεζόν 2013-2014. Η νέα σεζόν τον βρήκε μεταξύ της κ-15 και της κ-17, χωρίς πρόβλημα.

FERENTINO, ITALY - JANUARY 20: Byoti Moise Kean of Italy in action during the international friendly match between Italy U17 and Spain U17 on January 20, 2016 in Ferentino, Italy. (Photo by Giuseppe Bellini/Getty Images)
FERENTINO, ITALY - JANUARY 20: Byoti Moise Kean of Italy in action during the international friendly match between Italy U17 and Spain U17 on January 20, 2016 in Ferentino, Italy. (Photo by Giuseppe Bellini/Getty Images) GETTY IMAGES

"Για μένα είναι φυσιολογικό να αγωνίζομαι με μεγαλύτερους. Δεν βρίσκω κάποια δυσκολία", δήλωνε στην " Gazzetta dello Sport" ο 15χρονος ακόμα Κιν. Εξάλλου, τα δυνατά σημεία του κατά τον ίδιο ( "σουτ, κεφαλιά, ταχύτητα"), τον ευνοούσαν ακόμα και κόντρα σε μεγαλύτερους αντιπάλους.

ΑΡΙΘΜΟΙ ΠΟΥ ΖΑΛΙΖΟΥΝ

Οι αριθμοί αποδείκνυαν του λόγου το αληθές. Στην ομάδα κ-17 της Γιουβέντους, ο 15χρονος Κιν σκόραρε 24 φορές σε 26 αγώνες. Ακόμα ένας προβιβασμός, στην Primavera μαζί με τον Γρηγόρη Κάστανο, ακόμα μία εκπληκτική επίδοση με έξι γκολ σε δέκα αγώνες, εκ των οποίων ένας, ως αλλαγή κόντρα στη Σεβίλλη, στο πλαίσιο του Youth League (του Champions League των νέων). Η σεζόν 2015-2016 τον βρήκε να φοράει τη φανέλα της Γιουβέντους σε 1.890 λεπτά σε όλες τις διοργανώσεις και να σκοράρει κάθε 75 λεπτά μέσο όρο.

Μουάζ Κιν: Ο "Μπαλοτέλι του 21ου αιώνα" έκανε ντεμπούτο σε Ιταλία και Ευρώπη

Ο τεχνικός της κ-19 των "μπιανκονέρι", Φάμπιο Γκρόσο, τρίβει τα χέρια του για το "διαμάντι" που βρήκε στις ακαδημίες της ομάδας, έστω κι αν γνωρίζει ότι δεν θα το κρατήσει για πολύ. Οι επιδόσεις του στο Βινόβο και η παρουσία του και στην εθνική Ιταλίας κ-17, όπου εκτός από την κορυφή της επίθεσης, αγωνίστηκε και στο αριστερό άκρο επιθετικής τριπλέτας, έχουν προσελκύσει ανθρώπους της Άρσεναλ, της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Μάντσεστερ Σίτι.

Οι γονείς του έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν φεύγει από τη Γιουβέντους. Εξάλλου, τα χρήματα που θα μπορούσε να εισπράξει η "γηραιά κυρία" δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις 120.000 ευρώ, αφού ακόμα δεν έχει υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο. Οι Ιταλοί το είχαν έτοιμο από τις 28 Φεβρουαρίου, όταν συμπλήρωνε 16 χρόνια ζωής και είχε το δικαίωμα βάσει κανονισμών της FIFA να υπογράψει, υπολόγιζαν όμως χωρίς τον... ξενοδόχο.

Μουάζ Κιν: Ο "Μπαλοτέλι του 21ου αιώνα" έκανε ντεμπούτο σε Ιταλία και Ευρώπη

ΜΕ ΑΤΖΕΝΤΗ ΤΟΝ ΡΑΙΟΛΑ

Ατζέντης του Κιν είναι ο γνωστός και μη εξαιρετέος Μίνο Ραϊόλα, ο οποίος εκείνη την περίοδο είχε "παγώσει" το ζήτημα του νεαρού, εκβιάζοντας ουσιαστικά τη Γιουβέντους για το ακόμα πιο σημαντικό ζήτημα του Πολ Πογκμπά. Ο πανούργος μάνατζερ πίεζε τους πρωταθλητές Ιταλίας να παραχωρήσουν τον Γάλλο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και από την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου να εισπράξει ως προμήθεια 24.000.000 ευρώ.

Η μεταγραφή ολοκληρώθηκε μεν, αλλά ταυτόχρονα οι μετοχές του Κιν χτύπησαν limit up. Ο Ραϊόλα εμπόδισε κάθε συζήτηση για υπογραφή επαγγελματικού συμβολαίου, ώστε να βελτιώσει τις παροχές της Γιουβέντους προς τον πελάτη του. Υπό την απειλή της αποχώρησης προς έναν από τους πολλούς "μνηστήρες", έστω και με κάποιο τέχνασμα ώστε να παρακαμφθούν οι κανονισμοί της FIFA που επέσυραν τιμωρία σε Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Ατλέτικο Μαδρίτης, η Γιουβέντους κάνει τα χατίρια του Ραϊόλα.

Ως ένδειξη καλής θέλησης, ο Κιν συμπεριλήφθηκε στην αποστολή της "γηραιά κυρίας" για τον αγώνα της Serie A με την Ουντινέζε. Όχι ακριβώς χαριστικά, αφού ο Αλέγκρι δείχνει να πιστεύει στον νεαρό, έχοντας ακούσει τα καλύτερα και από τον Γκρόσο. "Είναι ένα γενναίο παιδί, που μπορεί να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο. Έχει εξαιρετική ποιότητα", δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο Ιταλός τεχνικός των "μπιανκονέρι".

Μετά από πέντε παιχνίδια στον πάγκο, η ώρα του ήρθε στις 19 Νοεμβρίου, στην εντός έδρας αναμέτρηση με την Πεσκάρα. Οι "μπιανκονέρι" ήταν ήδη 3-0 μπροστά στο σκορ, όταν ο Αλέγκρι φώναξε τον μικρό για να του δώσει το ντεμπούτο στο 84ο λεπτό. Όταν ο τέταρτος διαιτητής σήκωσε την ταμπέλα με το νούμερο 34, ο Κιν έγινε ο πρώτος παίκτης γεννημένος στο 2000 που αγωνίζεται στη Serie A. Δεν είναι πάντως ο μικρότερος στην ιστορία, αφού ο Αμεντέο Αμαντέι έκανε ντεμπούτο στις 2 Μαΐου του 1937 με τη Ρόμα, όντας μόλις 15 ετών. Μία εβδομάδα αργότερα σκόραρε, μάλιστα, βάζοντας και σε αυτό το ρεκόρ το όνομά του.

Μουάζ Κιν: Ο "Μπαλοτέλι του 21ου αιώνα" έκανε ντεμπούτο σε Ιταλία και Ευρώπη

Τρεις ημέρες αργότερα, ήρθε η ώρα να κάνει ντεμπούτο στο Champions League. Πάλι ως αλλαγή στο 84ο λεπτό, πάλι ως ο πρώτος εκπρόσωπος της γενιάς του 21ου αιώνα στη διοργάνωση. Ούτε τώρα έγινε ο μικρότερος στην ιστορία, πάντως, αφού ο Νιγηριανός αριστερός μπακ Σελεστίν Μπαμπαγιάρο είχε αγωνιστεί με τη φανέλα της Άντερλεχτ κόντρα στην Στεάουα στους ομίλους της σεζόν 1994-1995 σε ηλικία 16 ετών και 87 ημερών.

Ο Κιν μπορεί να μην πρόλαβε να καταρρίψει αυτά τα δύο ιστορικά ρεκόρ, μπορεί να μην μαρκάρει, μπορεί να μην έχει τον καλύτερο ατζέντη για την ανάπτυξή του, αλλά σίγουρα έχει στόχο, να μοιάσει στο είδωλό του, τον Super Mario. Όπως εξήγησε και ο ίδιος ο... Σούπερ Μωυσής, όμως, μόνο στα θετικά...

TAGS ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ