ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ

"Η Ντρανγκέτα έχει παρεισφρήσει στους οπαδούς της Γιουβέντους"

Juventus fans watch a Serie A soccer match between Roma and Juventus, at Rome's Olympic stadium, Sunday, May 14, 2017. (AP Photo/Gregorio Borgia)
Juventus fans watch a Serie A soccer match between Roma and Juventus, at Rome's Olympic stadium, Sunday, May 14, 2017. (AP Photo/Gregorio Borgia) AP PHOTO/GREGORIO BORGIA

Σχέσεις μεταξύ οργανωμένων οπαδών της Γιουβέντους με εγκληματική οργάνωση που προσποριζόταν κέρδη από εισιτήρια του συλλόγου επιβεβαιώθηκε από δικαστήριο στην Ιταλία.

Στη δημοσιότητα ήρθε μέρος του σκεπτικού της ετυμηγορίας για την υπόθεση "Alto Piemonte", σύμφωνα με την οποία υπήρξε διασύνδεση των οργανωμένων φιλάθλων της Γιουβέντους με την εγκληματική οργάνωση της Καλαβρίας, Ντρανγκέτα.

Τα ιταλικά ΜΜΕ δημοσίευσαν ορισμένες από τις εξηγήσεις του δικαστή για την υπόθεση, ο οποίος υποστήριξε ότι "η Ντρανγκέτα είχε ενταχθεί στους οργανωμένους φιλάθλους και είχε πραγματικό έλεγχο ομάδων που υποστήριζαν τη Γιουβέντους. Η παράνομη πώληση εισιτηρίων για τα παιχνίδια της Γιουβέντους διοργανωνόταν από μερικούς ultras της ομάδας, που έχουν απειλήσει σοβαρά τον σύλλογο, λειτουργώντας υπό τον έλεγχο της Ντρανγκέτα".

Ο Τζιάκομο Μαρσόν πρόσθεσε ότι παρατηρήθηκε μια "δύναμη εκφοβισμού" στις σχέσεις των οργανωμένων οπαδών με τον σύλλογο, πίσω από την οποία κρυβόταν ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, που λειτουργεί στα πρότυπα της Μαφίας στη Σικελία και της Καμόρα στη Νάπολη.

Με αφορμή ένα επεισόδιο στο οποίο ενεπλάκησαν τρία άτομα, τα οποία ταξίδεψαν από την Καλαβρία στο Τορίνο, ο δικαστής πρόσθεσε ότι "για να γίνουν αποδεκτές από τους υπολοίπους οι νέες ισορροπίες", έπρεπε να εμπλακούν και άλλα άτομα.

Η υπόθεση αφορά εισιτήρια που παραλάμβαναν οι οργανωμένοι οπαδοί της Γιουβέντους από τον σύλλογο, αρκετές φορές χωρίς αντίτιμο ή με μειωμένο, και τα οποία μεταπωλούσαν συνήθως με μεγάλο "καπέλο".

Συνδετικός κρίκος μεταξύ της Ντρανγκέτα και συγκεκριμένα των παρακλαδιών "Ντρανγκίνι Πέσε" και "Ντρανγκίνι Μπελόκο" ήταν ο Ρόκο Ντομινέλο από το Ροζάρνο, ο οποίος καταδικάστηκε πρωτόδικα στις 30 Ιουνίου σε επτά χρόνια κάθειρξη, μαζί με τον πατέρα του Σαβέριο.

Ορισμένοι σύνδεσμοι φιλάθλων "λειτουργούσαν υπό τον άμεσο έλεγχο" της Ντρανγκέτα, κάτι που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει "σημαντικό μερίδιο των εσόδων" από την πώληση εισιτηρίων με αυξημένες τιμές.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα Ελβετού φιλάθλου, ο οποίος αγόρασε εισιτήριο αξίας 140 ευρώ για τον αγώνα της Γιουβέντους με τη Ρεάλ το 2014 πληρώνοντας 620 ευρώ. Όταν ο φίλαθλος παραπονέθηκε, ο Ντομινέλο -ο οποίος είχε προμηθευτεί τη συγκεκριμένη παρτίδα εισιτηρίων από τον σύλλογο- έστειλε έναν πρώην οργανωμένο οπαδό, τον Φάμπιο Τζερμάνι (στον οποίο επιβλήθηκε ποινή κατ' οίκον περιορισμού), να επιλύσει την υπόθεση.

Για την υπόθεση κατηγορήθηκαν αρκετοί παράγοντες της "γηραιάς κυρίας" σε ποινικό επίπεδο, ωστόσο κανείς τους δεν καταδικάστηκε. Σε αθλητικό επίπεδο, ο πρόεδρος της ομάδας, Αντρέα Ανιέλι, καταδικάστηκε τη Δευτέρα σε έναν χρόνο αποκλεισμού από τους αγωνιστικούς χώρους και 20.000 ευρώ πρόστιμο, ενώ ο σύλλογος τιμωρήθηκε με 300.000 ευρώ πρόστιμο. Δεν αποδείχθηκε, πάντως, ότι ο Ανιέλι γνώριζε την κατάληξη των εισιτηρίων που διέθετε η ομάδα στους οργανωμένους.

Photo credits: AP Photo/Gregorio Borgia

TAGS ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ