ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η Γιουβέντους, η μαφία, η μαύρη αγορά και το πανό που κίνησε υποψίες

An Italian Police is parked car atop the Spanish Steps hours before the Champions League semifinal second leg soccer match between Liverpool and Roma, scheduled at the Olympic stadium, in Rome, Wednesday, May 2, 2018. (AP Photo/Riccardo De Luca)
An Italian Police is parked car atop the Spanish Steps hours before the Champions League semifinal second leg soccer match between Liverpool and Roma, scheduled at the Olympic stadium, in Rome, Wednesday, May 2, 2018. (AP Photo/Riccardo De Luca) AP

Από τον Απρίλιο του 2013 η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνες για τις σχέσεις οπαδών της Γιουβέντους με την ιταλική μαφία. Τι είχε αποκαλύψει στις αρχές το τηλέφωνο του οπαδού που αυτοκτόνησε.

Στις 22 Οκτωβρίου του 2018 είδε το φως της δημοσιότητας η έρευνα της RAI 3 σχετικά με τις σχέσεις της ιταλικής μαφίας με μερίδα οπαδών της Γιουβέντους, ωστόσο, το γαϊτανάκι της υπόθεσης είχε αρχίσει να ξετυλίγεται πολλά χρόνια πιο πριν.

Οι έρευνες της αστυνομίας ξεκίνησαν το 2013, όμως η υπόθεση φαίνεται ότι κρατά εδώ και πολλές δεκαετίες.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, σύμφωνα πάντα με όσα αποκάλυψαν οι Ιταλοί δημοσιογράφοι. Όλα ξεκινούν από τις πρώτες προσπάθειες των οπαδών της Γιουβέντους να οργανωθούν. Από τα μέσα της δεκαετίας του '70 άρχισαν να δημιουργούνται οι πρώτοι σύνδεσμοι φιλάθλων της ιταλικής ομάδας με τον αριθμό τους να αυξάνεται κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80.

Εκείνοι που κυριάρχησαν ήταν οι Drughi, οι οποίοι προέρχονταν από την ένωση μελών από τους Indians και τους Gioventu Bianconera. Ένα από τα εμβληματικά μέλη των Drughi ήταν ο Ντίνο Μοκιόλα. Αυτός ήταν και ο πρώτος ο οποίος αποδεδειγμένα είχε σχέσεις με την ιταλική μαφία. Μάλιστα, το 1989 συνελήφθη για συμμετοχή σε ένοπλη ληστεία και φυλακίστηκε για 16 χρόνια.

Επιπρόσθετα, στον Μοκιόλα επιβλήθηκε ποινή απαγόρευσης εισόδου στους αγώνες της Γιουβέντους και η οποιαδήποτε ενασχόληση του με την ομάδα. Κάπου εδώ μπαίνει στην εξίσωση ο Ραφαέλο Μπούτσι. Ο οπαδός της Γιουβέντους ήταν αυτός ο οποίος ανέλαβε την οικονομική διαχείριση των εισιτηρίων και φέρεται να ενεργούσε κάτω από τις εντολές του Μοκιόλα. Ο Μπούτσι φέρεται να ήταν ένας από αυτούς που έδιναν τα εισιτήρια στη μαφία η οποία στη συνέχεια τα πουλούσε στη μαύρη αγορά.

ΤΑ ΠΑΝΟ ΠΟΥ ΚΙΝΗΣΑΝ ΤΙΣ ΥΠΟΨΙΕΣ

Πώς όμως άρχισε η ιταλική αστυνομία να ερευνά την υπόθεση; Τα τελευταία χρόνια άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους στην εξέδρα των φανατικών της Γιουβέντους πανό τα οποία ναι μεν ήταν μικρά σε έκταση, ωστόσο περιείχαν φράσεις οι οποίες παρέπεμπαν στην ιταλική μαφία.

Αποκορύφωμα ήταν το ντέρμπι του 2013 με τη Μίλαν στο οποίο υπήρχε ένα πανό το οποίο έγραφε "I Gobbi" το οποίο είναι χαρακτηρισμός των μελών της μαφίας. Τότε οι αστυνομικοί ξεκίνησαν να ερευνούν την υπόθεση και επικεντρώθηκαν στον Ρόκο Ντομινέλο. Πρόκειται για τον γιο ενός εκ των ηγετών της ιταλικής μαφίας, ο οποίος όπως αποδείχτηκε πουλούσε εισιτήρια στη μαύρη αγορά.

Τότε, άρχισαν να παρακολουθούν τα τηλέφωνα όλων των εμπλεκόμενων με τα εισιτήρια της Γιουβέντους και τα "λαβράκια" δεν άργησαν να εμφανιστούν.

Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΙΕΛΙ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ

Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο οι αστυνομικές Αρχές κάλεσαν τον ηγέτη της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι, να δώσει κατάθεση. Το ειδικό τμήμα της αστυνομίας, το οποίο έχει επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της μαφίας, έκανε συγκεκριμένες ερωτήσεις στον πρόεδρο της Γιουβέντους, όμως δεν αποδείχτηκε η άμεση εμπλοκή του στην υπόθεση.

Για αυτό το λόγο τιμωρήθηκε αρχικά με αποκλεισμό ενός χρόνου από την εμπλοκή του με τα αθλητικά δρώμενα, η οποία αργότερα μειώθηκε στους τρεις μήνες. Κάπως, έτσι, φτάνουμε στο 2016 όταν οι έρευνες είχαν επικεντρωθεί στον Μπούτσι ο οποίος φέρεται να είναι και εκείνος που έδωσε τις περισσότερες πληροφορίες στην αστυνομία.

Τον Ιούλιο του 2016 ο Ραφαέλο Μπούτσι βρέθηκε νεκρός και ο θάνατός του χαρακτηρίστηκε ως αυτοκτονία, όμως τα στοιχεία της αστυνομίας δείχνουν πως ο οπαδός της Γιουβέντους οδηγήθηκε σε αυτό το βήμα μετά τα απειλητικά μηνύματα που δεχόταν. Υπήρξαν όμως και εκείνοι που υποστήριξαν πως ο Μπούτσι είχε δολοφονηθεί και απλά στη συνέχεια οι δράστες πέταξαν το πτώμα του κάτω από τη γέφυρα στην οποία και βρέθηκε.

ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ

Από τότε ξεκίνησε και η δημοσιογραφική έρευνα η οποία και παρουσίασε όλα τα ευρήματα της αστυνομίας μέχρι τώρα. Οι Αρχές έχουν φτάσει ήδη σε δύο δεδομένα. Το πρώτο είναι ότι η Γιουβέντους έδινε εισιτήρια στους οργανωμένους οπαδούς για να τα πουλήσουν εκείνοι, κάτι που δεδομένα απαγορεύεται. Το δεύτερο είναι πως άνθρωποι της ιταλικής ομάδας γνώριζαν πως τα εισιτήρια αυτά πήγαιναν στη μαφία και από εκεί στη μαύρη αγορά.

Πρόσωπο - κλειδί στην υπόθεση φέρεται να ήταν ο πρώην υπεύθυνος ασφαλείας της Γιουβέντους. Πρόκειται για τον Αλεσάντρο Ντ΄Άντζελο, ο οποίος μιλούσε με τον Μπούτσι και στις συνομιλίες έχει καταγραφεί να αναφέρει τη διαδικασία την οποία ακολουθούσαν οι εμπλεκόμενες πλευρές για την πώληση των εισιτηρίων.

ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΤΕΝΑΜ 850 ΛΙΡΕΣ ΑΠΟ ΑΡΧΙΚΗ ΤΙΜΗ 35 ΛΙΡΕΣ!

Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό τι ακριβώς συνέβαινε, αρκεί να αναφέρουμε το παράδειγμα το οποίο ειπώθηκε και στο ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο εισιτήρια του αγώνα με την Τότεναμ (7/3/2018, στους "16" του Τσάμπιονς Λιγκ) τα οποία κόστιζαν 35 λίρες πωλήθηκαν προς 850 λίρες στη μαύρη αγορά, δηλαδή 24 φορές περισσότερο από την αρχική τιμή τους! Τόσο πριν την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της δημοσιογραφικής έρευνας όσο και μετά από αυτή οι δημοσιογράφοι δέχονται απειλές με αποκορύφωμα την επίθεση στο σπίτι ενός εξ αυτών.

Photo credits: AP Photo/Riccardo De Luca

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ