ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ

Γιουβέντους: Υπεροπλία που προκαλεί τρόμο και Sarriball

Γιουβέντους: Υπεροπλία που προκαλεί τρόμο και Sarriball
COPYRIGHT 2018 THE ASSOCIATED PRESS. ALL RIGHTS RESERVED

Η Γιουβέντους έχει κινηθεί δυναμικά στη μεταγραφική αγορά, δημιουργώντας μία ομάδα που προκαλεί τρόμο. Το Sport24.gr αναλύει τις δύο ισάξιες ενδεκάδες που έχει στα χέρια του ο Μαουρίτσιο Σάρι, αλλά και το αγωνιστικό πλάνο του Ναπολιτάνου τεχνικού.

Το φετινό καλοκαίρι είναι ξεχωριστό για τη Γιουβέντους, καθώς, ύστερα από μία πενταετία, ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι αποχώρησε από τους "μπιανκονέρι". Οι διοικούντες τη "Μεγάλη Κυρία", με μπροστάρη τον ισχυρό άνδρα του συλλόγου, Αντρέα Ανιέλι, έκαναν μία τεράστια στροφή για τα δεδομένα της ομάδας, αφού προχώρησαν στην πρόσληψη του Μαουρίτσιο Σάρι.

Για μία ομάδα που έχει ως πρωταρχικό στόχο τη νίκη και τους τίτλους, η επιλογή του Ναπολιτάνου τεχνικού είναι σίγουρο πως ξενίζει και δημιουργεί ερωτήματα για την επόμενη ημέρα σε ό,τι αφορά στο αγωνιστικό κομμάτι. Παρ' όλα αυτά, οι ιθύνοντες της "Γιούβε" έχουν προσφέρει στον Σάρι τα κατάλληλα εργαλεία (βλέπε ποδοσφαιριστές) προκειμένου να δημιουργήσει την ιδανική ομάδα, συνδυάζοντας όμορφο ποδόσφαιρο και αγωνιστικές επιτυχίες.

ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ 4-3-3 ΤΟΥ ΣΑΡΙ

Ο Σάρι μαθαίνει τις ομάδες του να παίζουν -πρώτα απ' όλα- κυριαρχικό ποδόσφαιρο. Κατοχή μπάλας, πίεση ψηλά, δημιουργία τόσο από το κέντρο όσο κι απ' τα άκρα, κάθετο παιχνίδι, γρήγορες εναλλαγές της μπάλας στο τελευταίο μισό του γηπέδου είναι μερικά από τα στοιχεία που διακρίνουν τη φιλοσοφία του 59χρονου τεχνικού. Το Sarriball, όπως έχει γίνει γνωστό το στυλ παιχνιδιού του, στηρίζεται στο αγαπημένο 4-3-3 του Ιταλού.

Ο Σάρι θέλει οι ποδοσφαιριστές του να γνωρίζουν μπάλα. Από τον τερματοφύλακα μέχρι τον στράικερ, όλοι πρέπει να ξέρουν κάθε στιγμή, κάθε λεπτό τι να κάνουν με την μπάλα. Το γρήγορο (κι όχι το βιαστικό) transition από την άμυνα στην επίθεση είναι σημαντικό για το πλάνο του Ιταλού τεχνικού. Οι πυλώνες είναι ο τερματοφύλακας, οι δύο στόπερ, ο ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται ως deep lying midfielder, αλλά και ο βασικός φορ που στις ομάδες του Σάρι συνήθως μοιάζει με False 9. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα του Ντρις Μέρτενς στη Νάπολι και του Εντέν Αζάρ στην Τσέλσι που αγωνίστηκαν σε πολλά παιχνίδια στην κορυφή της επίθεσης.

ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ Ο ΣΤΣΕΖΝΙ

Πιο αναλυτικά, όπως όλα δείχνουν, ο Βόιτσιεχ Στσέζνι θα είναι ο βασικός γκολκίπερ και τη νέα σεζόν. Παρά την επικείμενη επιστροφή του Τζανλουίτζι Μπουφόν, αλλά και την παρουσία Ματία Περίν, η θέση του Πολωνού δεν φαίνεται να κινδυνεύει. Ούτως ή άλλως, σε σχέση με τον "Τζίτζι", ο Στσέζνι ταιριάζει περισσότερο στο αγωνιστικό πλάνο του Σάρι, αφού είναι καλύτερος με την μπάλα στα πόδια, διαθέτει καλύτερα ρεφλέξ, ενώ βρίσκεται και σε καλή ηλικία (29 ετών).

ΚΕΝΟ(;) ΣΤΑ ΔΕΞΙΑ, ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΑ ΣΤΟΠΕΡ

Η απόκτηση του Λούκα Πελεγκρίνι ενισχύει σημαντικά το αριστερό άκρο της άμυνας, αφού μαζί με τον Άλεξ Σάντρο δημιουργούν ένα εξαιρετικό δίδυμο που θα δώσει πολλές βοήθειες τόσο στον αμυντικό όσο και στον επιθετικό τομέα. Αντίθετα, στα δεξιά υπάρχει ένα κενό, αφού ο Ζοάο Κανσέλο αναμένεται να πωληθεί, με τη Μάντσεστερ Σίτι να έχει εκφράσει το πιο έντονο ενδιαφέρον.

Ο μοναδικός που καλύπτει το δεξιό άκρο της άμυνας, πέρα από τον Πορτογάλο μπακ-χαφ, είναι ο Ματία ντε Σίλιο. Ο Ιταλός αμυντικός θα έχει ουσιαστικά το ρόλο που είχε ο Θέσαρ Αθπιλικουέτα στην Τσέλσι. Ο Ισπανός δεν είχε τα ίδια ανεβάσματα με τον Μάρκος Αλόνσο στους "μπλε" και λειτουργούσε πολλές φορές ως τρίτος στόπερ σε καταστάσεις άμυνας και απειλής από τον αντίπαλο. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και με τον Ντε Σίλιο που δεν φημίζεται ούτως ή άλλως για το δημιουργικό παιχνίδι του.

Juventus' Giorgio Chiellini and Leonardo Bonucci protests referee Felix Brych during the Champions League, group H soccer match between Valencia and Juventus, at the Mestalla stadium in Valencia, Spain, Wednesday, Sept. 19, 2018. (AP Photo/Alberto Saiz)
Juventus' Giorgio Chiellini and Leonardo Bonucci protests referee Felix Brych during the Champions League, group H soccer match between Valencia and Juventus, at the Mestalla stadium in Valencia, Spain, Wednesday, Sept. 19, 2018. (AP Photo/Alberto Saiz) AP PHOTO/ALBERTO SAIZ

(AP Photo/Alberto Saiz)

Στα στόπερ, η παρουσία των έμπειρων Κιελίνι-Μπονούτσι, του Ντανιέλε Ρουγκάνι, αλλά κι η επικείμενη απόκτηση του Ματάις ντε Λιχτ από τον Άγιαξ δημιουργούν μία υπεροπλία. Μπορεί το μέλλον του Λεονάρντο Μπονούτσι στο Τορίνο να θεωρείται αβέβαιο, αφού η Παρί τον θέλει ως παρτενέρ του Πρεσνέλ Κιμπεμπέ στο κέντρο της άμυνας, αλλά οι άλλοι τρεις είναι ικανοί να ανεβάσουν επίπεδο την ομάδα, μαζί με έναν νεαρότερο ποδοσφαιριστή από τις ακαδημίες.

Ο Κιελίνι θα έχει το ρόλο του "εξολοθρευτή", ενώ ο Ρουγκάνι, που έκανε τα πρώτα βήματα στην καριέρα του στην Έμπολι με προπονητή τον Σάρι, θα είναι ο δημιουργικός στόπερ. Σε περίπτωση, βέβαια, που ολοκληρωθεί η μεταγραφή του Ντε Λιχτ, το συγκεκριμένο ρόλο θα έχει ο Ολλανδός στόπερ που θεωρείται το "next big thing" του παγκοσμίου ποδοσφαίρου στη σ' αυτή τη θέση.

ΜΕΣΑΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ

Η απόκτηση των Άαρον Ράμσεϊ και Αντριάν Ραμπιό ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την ήδη εξαιρετική μεσαία γραμμή της "Γιούβε". Είναι χαρακτηριστικό πως οι "μπιανκονέρι" διαθέτουν έξι ισάξιες επιλογές για τις τρεις θέσεις του κέντρου, αφού πέρα από τους προαναφερθέντες στο ρόστερ βρίσκονται κι οι Μίραλεμ Πιάνιτς, Εμρέ Τζαν, Ροντρίγκο Μπεντανκούρ και Μπλεζ Ματουιντί. Υπάρχει ως εναλλακτική κι ο Σάμι Κεντίρα, αλλά δεν πρόκειται να έχει ιδιαίτερα ενεργή συμμετοχή στα σχέδια του Σάρι.

Juventus' Miralem Pjanic, bottom, celebrates with teammate Juventus' Blaise Matuidi after scoring the opening goal of the game during the Serie A soccer match between Juventus and Lazio at the Allianz Stadium in Turin, Italy, Saturday, Aug. 25, 2018. (AP Photo/Luca Bruno)
Juventus' Miralem Pjanic, bottom, celebrates with teammate Juventus' Blaise Matuidi after scoring the opening goal of the game during the Serie A soccer match between Juventus and Lazio at the Allianz Stadium in Turin, Italy, Saturday, Aug. 25, 2018. (AP Photo/Luca Bruno) AP PHOTO/LUCA BRUNO

(AP Photo/Luca Bruno)

Το πιθανότερο είναι πως ο Μίραλεμ Πιάνιτς θα έχει το ρόλο του deep lying midfielder, καθώς διαθέτει εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, μπορεί να μεταφέρει την μπάλα από την άμυνα προς την επίθεση, ενώ είναι και πολύ καλός στις στημένες φάσεις. Μπροστά του θα χρειαστεί δύο παίκτες με τρεξίματα και ικανότητα στο τελευταίο μισό του γηπέδου. Οι Ματουιντί, Μπεντανκούρ, Ράμσεϊ και Ραμπιό θα διεκδικήσουν τις δύο θέσεις, με τους δύο τελευταίους να έχουν ένα μικρό προβάδισμα για τη βασική ενδεκάδα.

Ο CR7 ΓΙΝΕΤΑΙ... CR9 ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ ΧΩΡΟ ΣΕ ΚΕΝ-ΝΤΙΜΠΑΛΑ

Last but not least, η επίθεση. Εκεί τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Ο Σάρι συναντήθηκε από κοντά με τον Κριστιάνο Ρονάλντο και του ανέλυσε το αγωνιστικό πλάνο που θέλει τον CR7 να γίνεται... CR9. Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ θα αγωνίζεται στην κορυφή της επίθεσης, ανοίγοντας χώρους για τους Μόιζε Κεν και Πάουλο Ντιμπάλα που αναμένεται να συμπληρώνουν την τριάδα. Ουσιαστικά, θα είναι η "κολόνα" στην επίθεση, μοιράζοντας το παιχνίδι στα άκρα και δίνοντας την ευκαιρία στους Κεν και Ντιμπάλα να πατούν περιοχή και να απειλούν την αντίπαλη εστία.

Πέρα, όμως, από τους Κεν - Ντιμπάλα, υπάρχουν κι οι εξαιρετικές περιπτώσεις των Φεντερίκο Μπερναρντέσκι, Ντούγκλας Κόστα, Χουάν Κουαδράδο για τα άκρα της επιθετικής γραμμής. Παράλληλα, ο Μάριο Μάντζουκιτς θα είναι ο παίκτης που θα "ξεκουράζει" τον Ρονάλντο, αλλά έχει την ικανότητα να βοηθάει κι ως αντι-Κεν στα αριστερά της επίθεσης, δίνοντας μάχες και πιέζοντας ψηλά. Πρόκειται, ξεκάθαρα, για παίκτη του προπονητή που μπορεί να δώσει λύσεις στο σκοράρισμα, αλλά και να είναι τυπικός στα αμυντικά καθήκοντά του.

Όπως είναι εμφανές, η νέα εποχή της Γιουβέντους με τον Σάρι στο τιμόνι έχει όλα τα εχέγγυα για να είναι επιτυχημένη τόσο από πλευράς τίτλων όσο και ελκυστικού ποδοσφαίρου. Ο Σάρι είναι πλέον κάτοικος Τορίνο και όλοι ανυπομονούν να δουν αν θα έχει τα ανάλογα αποτελέσματα με Νάπολι και Τσέλσι. Το βέβαιο είναι πως "In Sarriball We Trust".

ΟΙ ΔΥΟ ΙΣΑΞΙΕΣ ΕΝΔΕΚΑΔΕΣ ΤΗΣ "ΓΙΟΥΒΕ"

Γιουβέντους: Υπεροπλία που προκαλεί τρόμο και Sarriball

Photo Credits: AP Photo/Luca Bruno

TAGS ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ