ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ

Γιουβέντους: Το συγκλονιστικό γράμμα του Μπουφόν στον 17χρονο εαυτό του

PSG's goalkeeper Gianluigi Buffon appears to be in a pensive mood prior to the French League One soccer match between Paris-Saint-Germain and Olympique Marseille at the Parc des Princes stadium in Paris, Sunday, March 17, 2019. (AP Photo/Christophe Ena)
PSG's goalkeeper Gianluigi Buffon appears to be in a pensive mood prior to the French League One soccer match between Paris-Saint-Germain and Olympique Marseille at the Parc des Princes stadium in Paris, Sunday, March 17, 2019. (AP Photo/Christophe Ena) AP

Ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν έγραψε μία επιστολή από καρδιάς στον 17χρονο εαυτό του, μιλώντας για τους φόβους του, την ακροδεξιά και τα λάθη του παρελθόντος.

Μερικές φορές τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως δείχνουν. Μπορεί να νομίζουμε πως οι ποδοσφαιριστές τα έχουν όλα, όμως από ότι φαίνεται και αυτοί πολλές φορές παλεύουν με τους δαίμονες τους. Αυτό παραδέχεται και ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν, που έγραψε ένα γράμμα στον 17χρονο εαυτό του, αποκαλύπτοντας πτυχές της ζωής του αλλά και του χαρακτήρα του.

Η κατάθλιψη που πέρασε όμως δεν τον έριξε, τα λάθη του παρελθόντος και οι τσακωμοί σε κλαμπ, η άγνοια κινδύνου, οι φόβοι του αλλά και η ακροδεξιά που τον επηρέασε και πολλά άλλα σε αυτήν την επιστολή που δείχνει πολλά για την ψυχή του τερματοφύλακα της Γιουβέντους.

" Καλησπέρα 17χρονε Τζιανλουίτζι,

πιστεύεις πως μπορείς να κατακτήσεις όλο τον κόσμο. Ετοιμάζεσαι να γίνεις επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και νομίζεις ότι ξέρεις τα πάντα. Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρεις απολύτως τίποτα".

Ο 41χρονος πορτιέρε αρχίζει να ξετυλίγει το κουφάρι της ζωής του, μιλά για συμπεριφορές που είχε και στέκεται σε ένα συγκεκριμένο περιστατικό που είχε πριν το ντεμπούτο του με την Πάρμα στην Serie A.

" Τι κάνεις εδώ; Θα έπρεπε να είσαι σπίτι και να πέφτεις για ύπνο και εσύ έχεις βγει σε κλαμπ. Ήπιες μία μπύρα και νιώθεις άτρωτος. Ξεφεύγεις και σύντομα θα τσακώνεσαι έξω από το κλαμπ με αστυνομικούς και θα κατουρήσεις την ρόδα του περιπολικού, κάτι που δεν θα το πάρουν καθόλου καλά. Ρισκάρεις να χάσεις ό,τι έχεις χτίσει, όλα αυτά για τα οποία έχεις δουλέψει".

Κάπου εκεί ξεκινά να μιλά για την κατάθλιψη που πέρασε σε ένα κρίσιμο σημείο της καριέρας του, αλλά και της ζωής του.

"Θα τα βάλεις με τρία στοιχεία που που μπορούν να σε καταστρέψουν και να γίνουν εξαιρετικά επικίνδυνα. Το χρήμα, την φήμη και την δουλειά των ονείρων σου.

Από την μία, πιστεύεις πως είναι καλό να έχεις υπερβολική αυτοπεποίθηση γιατί ένας προπονητής θα σε προτιμήσει έναν που δεν φοβάται από έναν που είναι τεχνικά καλύτερος. Από την άλλη όμως, εάν ένας άνθρωπος δεν φοβάται τίποτα, μπορεί να ξεχάσει πως είναι να σκέφτεται. Έχει μυαλό. Αν σκέφτεσαι μονάχα το ποδόσφαιρο σε όλη σου τη ζωή, τότε η ψυχή σου θα επιδεινωθεί. Θα φτάσεις σε σημείο να πέσεις σε κατάθλιψη και δεν θα θες να φύγεις από το κρεβάτι.

Θα γελάς που σου τα λέω τώρα, όμως το χειρότερο πράγμα θα σου συμβεί στο καλύτερο σημείο της καριέρας σου. Είσαι στα 26 σου χρόνια, είσαι τερματοφύλακας της Γιουβέντους και της εθνικής Ιταλίας. Έχεις τα πάντα. Απολαμβάνεις χρήματα, δόξα και σεβασμό. Ο κόσμος θα σε φωνάζει Superman.

Η αλήθεια όμως είναι πως είσαι σαν όλους τους άλλους. Κάποια στιγμή το επάγγελμα σου θα γίνει η φυλακή σου. Θα γίνεις ένα ρομπότ που θα πηγαίνει για προπόνηση, θα γυρίζει σπίτι, θα βλέπει τηλεόραση και θα κοιμάται. Κάθε μέρα το ίδιο.

Ένα πρωί θα σηκωθείς από το κρεβάτι και τα πόδια σου θα τρέμουν. Θα είσαι τόσο αδύναμος που δεν θα μπορείς να οδηγήσεις. Το μόνο που θα θέλεις είναι να κοιμάσαι και για εφτά ολόκληρους μήνες δεν θα έχεις κάτι να απολαμβάνεις στην ζωή σου.

Στην ζωή όμως, δεν είναι το παν τα χρήματα και η φήμη. Πρέπει να φροντίσεις την ψυχή και να βρεις μία έμπνευση πέρα από το ποδόσφαιρο. Ασχολήσου με τον κόσμο γύρω σου.

Έχεις πράγματα να κάνεις. Είσαι ο Μπουφόν. Όμως ποιος πραγματικά είναι ο Μπουφόν. Ποιος είσαι; Ξέρεις;".

Στάθηκε στο λάθος όπως το χαρακτηρίζει, την ακροδεξιά και παραδέχεται πως με έναν περίεργο τρόπο κατάφερε να ξεφύγει από την κατάθλιψη.

" Όταν θα είσαι νέος στην Πάρμα, θα κάνεις κάτι που οφείλεται στην αλαζονεία σου. Θα φορέσεις μία μπλούζα πριν από ένα σημαντικό παιχνίδι για να δείξεις πως είσαι ηγέτης και δεν φοβάσαι τίποτα. Η μπλούζα γράφει "Θάνατος στους δειλούς"

Αργότερα θα καταλάβεις πως είναι ένα μεγάλο λάθος καθώς δεν γνωρίζεις πως είναι το σλόγκαν της ακροδεξιάς και αυτό θα προκαλέσει πρόβλημα στην ίδια σου την οικογένεια. Τα λάθη όμως είναι για τους ανθρώπους και σου δείχνουν πως τελικά δεν ξέρεις τίποτα.

Αυτό θα σε τραβήξει μακριά από την κατάθλιψη. Δεν θα θυμάσαι ότι είσαι ιδιαίτερος, αλλά το ότι είσαι ίδιος με όλους τους υπόλοιπους. Δεν το αντιλαμβάνεσαι τώρα, αλλά σου λέω ότι το αληθινό κουράγιο είναι να δείχνεις αδυναμία και να μη ντρέπεσαι γι' αυτό.

Αξίζεις το δώρο της ζωής, Τζίτζι. Να το θυμάσαι. Το μοναδικό για το οποίο έχω μετανιώσει είναι ότι δεν άνοιξα τους ορίζοντες του μυαλού μου νωρίτερα".

Πλέον δηλώνει πως ακόμη και τώρα, έχει τους ίδιους στόχους με τότε και ας έχει περάσει τα 40.

" Στα 41, αισθάνεσαι την ίδια φωτιά να καίει μέσα σου. Δεν θα είσαι απόλυτα ικανοποιημένος. Ακόμα κι αν έχεις πιάσει στα χέρια σου το Παγκόσμιο Κύπελλο, θα ψάχνεις τη σεζόν που δεν θα δεχθείς κανένα γκολ! Πάντοτε έτσι ήσουν".

TAGS ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ