ΤΣΕΛΣΙ

Τσέλσι, με ιταλική συνταγή για να ξαναπιάσει κορυφή

Chelsea's Davide Zappacosta, left, Chelsea's Marcos Alonso, 2nd left, Chelsea's Alvaro Morata and Chelsea's Cesc Fabregas, right, celebrate with the trophy after winning the English FA Cup final soccer match between Chelsea v Manchester United at Wembley stadium in London, England, Saturday, May 19, 2018. (AP Photo/Rui Vieira)
Chelsea's Davide Zappacosta, left, Chelsea's Marcos Alonso, 2nd left, Chelsea's Alvaro Morata and Chelsea's Cesc Fabregas, right, celebrate with the trophy after winning the English FA Cup final soccer match between Chelsea v Manchester United at Wembley stadium in London, England, Saturday, May 19, 2018. (AP Photo/Rui Vieira) AP PHOTO/RUI VIEIRA

Μετά από την καταστροφική περασμένη σεζόν όπου τερμάτισε 5η και έμεινε εκτός UCL, η Τσέλσι άλλαξε τιμονιέρη, με τον Μαουρίτσιο Σάρι να φέρνει αέρα ποιοτικής ανανέωσης στο "Στάμφορντ Μπριτζ".

Ο "Δικέφαλος του Βορρά" δεν μπόρεσε να ανοίξει τα φτερά του και να πετάξει στους ομίλους του Champions League καθώς οι "αετοί της Λισσαβώνας" (Μπενφίκα) αποδείχτηκαν πιο ποιοτικοί και έμπειροι στις δύο αναμετρήσεις των πλέι οφ, ωστόσο η πρεμιέρα του Europa League τον βρίσκει απέναντι σε ένα πολύ μεγάλο μέγεθος που είναι τιμή για τη δεύτερη τη τάξη ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση να το φιλοξενεί.

ΤΑ ΠΗΡΕ ΟΛΑ ΚΑΙ... ΔΕΝ ΦΕΥΓΕΙ Ο ΑΜΠΡΑΜΟΒΙΤΣ

Αυτή δεν είναι άλλη από την Τσέλσι που έχει στο διοικητικό τιμόνι της τον Ρώσο μεγιστάνα Ρόμαν Αμπράμοβιτς, με την ομάδα του Δυτικού Λονδίνου να μετράει 28 τρόπαια (6 πρωταθλήματα και 8 Κύπελλα Αγγλίας, 5 Λιγκ Καπ, 4 Κομιούνιτι Σιλντ, 1 Champions League, 1 Kύπελλο UEFA, 2 Κύπελλα Κυπελλούχων, 1 Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ), εκ των οποίων τα 23 από το 1997 και μετά.

Είναι ένας από τους πέντε μόνο συλλόγους που έχουν κατακτήσει και τα τρία μεγάλα ευρωπαϊκά τρόπαια (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπάγερν Μονάχου, Γιουβέντους και Άγιαξ οι άλλοι τέσσερις) ενώ τη μπλε φανέλα την έχουν φορέσει πολύ μεγάλα ονόματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου μέσα στο πέρασμα των χρόνων: Πίτερ Μπονέτι, Πίτερ Όσγκουντ, Ρέι Γουίλκινς, Ρουντ Γκούλιτ, Τζανφράνκο Τζόλα, Μαρσέλ Ντεσαγί, Τζανλούκα Βιάλι, Τζον Τέρι, Φρανκ Λάμπαρντ, Ντιντιέ Ντρογκμπά μεταξύ (πολλών) άλλων.

Chelsea's Didier Drogba,left, holds up the trophy after they beat Bayern Munich in the Champions League final soccer match in Munich, Germany Saturday May 19, 2012. Drogba scored the game-winning penalty kick in the shootout. At right is Chelsea owner Roman Abramovich. (AP Photo/Matt Dunham)
Chelsea's Didier Drogba,left, holds up the trophy after they beat Bayern Munich in the Champions League final soccer match in Munich, Germany Saturday May 19, 2012. Drogba scored the game-winning penalty kick in the shootout. At right is Chelsea owner Roman Abramovich. (AP Photo/Matt Dunham) AP PHOTO/MATT DUNHAM

Οι "μπλε" ιδρύθηκαν το 1905 και αγωνίζονται στο ιστορικό "Stamford Bridge" (ή "Bridge" όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν οι φίλοι της Τσέλσι) που μπορεί να φιλοξενήσει λίγο παραπάνω από 42.000 θεατές, με το πλάνο της διοίκησης να είναι η επέκτασή της χωρητικότητάς του σε 63.000 τη σεζόν 2023-24.

Ουσιαστικά η έλευση του Αμπράμοβιτς στην αγγλική πρωτεύουσα και η ανάμειξή του με την Τσέλσι αποδείχτηκε κάτι παραπάνω από ευεργετική για το σύλλογο καθώς έκανε τεράστιες επενδύσεις όσον αφορά στην απόκτηση πρωτοκλασάτων προπονητών και παικτών που την βοήθησαν να ανέβει επίπεδο και να μπει στην ελίτ.

Η ΑΦΡΟΚΡΕΜΑ ΤΗΝ ΕΚΤΟΞΕΥΣΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ

Επί ημερών του (ανέλαβε το 2003) έχουν κάτσει στον πάγκο των Λονδρέζων οι Ρανιέρι, Μουρίνιο, Σκολάρι, Χίντινκ, Αντσελότι, Μπενίτεθ και Κόντε, με την κομβική σεζόν για τους "μπλε" να είναι αυτή του 2004-05.

Τότε που στην παρθενική σεζόν του Μουρίνιο στην Premier League (πήγε εκεί έχοντας κατακτήσει Κύπελλο UEFA και Champions League με την Πόρτο μέσα σε δύο διαδοχικές σεζόν), εκείνην που αυτοπροσδιορίστηκε ως "special one", η Τσέλσι κατέκτησε το πρωτάθλημα μετά από 50 ολόκληρα χρόνια ανομβρίας (το πρώτο της ήταν τη σεζόν 1954-55) και έκτοτε ακολούθησαν άλλα τέσσερα μέσα σε 13 χρόνια.

FILE -  A Saturday, May 7, 2005 photo from files showing Chelsea FC manager Jose Mourinho celebrating the FA Premiership trophy with Frank Lampard, left, and John Terry, after winning the English Premiership League at Stamford Bridge in London.  Jose Mourinho is officially returning to Chelsea as the London club's new manager, six years after his acrimonious departure. Chelsea confirmed Monday, June 3, 2013 that the 50-year-old Mourinho was hired on a four-year contract after completing a three-year stint at Real Madrid, where his final season ended without a trophy. Madrid released the Portuguese coach from his contract a year early, so Chelsea owner Roman Abramovich will not have to pay compensation to be re-united with the manager he fell out with in 2007. (AP Photo/Alastair Grant, File)
FILE - A Saturday, May 7, 2005 photo from files showing Chelsea FC manager Jose Mourinho celebrating the FA Premiership trophy with Frank Lampard, left, and John Terry, after winning the English Premiership League at Stamford Bridge in London. Jose Mourinho is officially returning to Chelsea as the London club's new manager, six years after his acrimonious departure. Chelsea confirmed Monday, June 3, 2013 that the 50-year-old Mourinho was hired on a four-year contract after completing a three-year stint at Real Madrid, where his final season ended without a trophy. Madrid released the Portuguese coach from his contract a year early, so Chelsea owner Roman Abramovich will not have to pay compensation to be re-united with the manager he fell out with in 2007. (AP Photo/Alastair Grant, File) AP PHOTO/ALASTAIR GRANT, FILE

Δεν ήταν όμως μόνο οι (πολλοί) εγχώριοι τίτλοι που δημιούργησαν το λαμπερό προφίλ των Λονδρέζων αλλά και οι διεθνείς επιτυχίες, με τον Αμπράμοβιτς να έχει "ψύχωση" με το ευρωπαϊκό όραμα και να ανταμείβεται: μετά από αρκετούς χαμένους ημιτελικούς (2005 και 2007 κόντρα σε Λίβερπουλ, 2009 με Μπαρτσελόνα) και έναν χαμένο τελικό (2008) η ομάδα του κατέκτησε το Champions League το 2012 νικώντας την Μπάγερν Μονάχου στην "Allianz Arena" ενώ το 2013 πήρε και το Europa League απέναντι στην Μπενφίκα.

Τη σεζόν 2017-17 ο Αντόνιο Κόντε την οδήγησε στην κατάκτηση της Premiership όμως πέρυσι καταποντίστηκε στην 5η θέση που την άφησε εκτός UCL, με το FA Cup (1-0 την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) να μην "χρυσώνει το χάπι".

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ, ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΑΙ... CIAO ANTONIO

Ο Κόντε είχε κόντρες με αρκετούς βασικούς παίκτες και έχασε τον έλεγχο των αποδυτηρίων, με τον Αμπράμοβιτς να του δείχνει την πόρτα της εξόδου και να φέρνει στη θέση του τον συμπατριώτη του, Μαουρίτσιο Σάρι, που κουβαλούσε τρεις εξαιρετικές σεζόν με θελκτικό ποδόσφαιρο ως τεχνικός της Νάπολι.

Ο γκολκίπερ Κέπα (από Αθλέτικ Μπιλμπάο) με 80.000.000 ευρώ και ο μέσος Ζορζίνιο (από Νάπολι) με 57.000.000 ευρώ, καθώς και ο δανεικός από την Ρεάλ Κόβατσιτς ήταν οι τρεις σημαντικότερες προσθήκες της το περασμένο καλοκαίρι, την ώρα που αποχαιρέτησε τους Κουρτουά (Ρεάλ), Ζουμά (Έβερτον), Μπακαγιοκό (Μίλαν) και Μπατσουαγί (Βαλένθια).

Τσέλσι, με ιταλική συνταγή για να ξαναπιάσει κορυφή
AP PHOTO/ALASTAIR GRANT

Η εκκίνησή της στη φετινή Premier League είναι φανταστική καθώς μετράει 5 νίκες στις ισάριθμες πρώτες αγωνιστικές (μαζί με Λίβερπουλ είναι οι μοναδικές που έχουν το απόλυτο) με τον απολογισμό τερμάτων να είναι 13-4 και εκ των κορυφαίων του Μουντιάλ της Ρωσίας, Εντέν Αζάρ, να δείχνει πως θα είναι και φέτος ο ηγέτης της έχοντας ήδη 5 γκολ και 2 ασίστ...

ΕΜΕΙΝΕ Ο ΑΖΑΡ, ΗΡΘΕ Ο ΖΟΡΖΙΝΙΟ, ΠΕΤΑΕΙ Η ΤΣΕΛΣΙ

Η μεγάλη διαφορά πάντως σε σύγκριση με πέρυσι είναι ο Ζορζίνιο, με τον 26χρονο Βραζιλιάνο και πολιτογραφημένο Ιταλό μέσο να "φτιάχνει" το παιχνίδι της Τσέλσι, όντας πρώτος στην Premier League σε τρεις στατιστικές κατηγορίες: σε επαφές με τη μπάλα (558), σε επιτυχημένες πάσες (466) και σε επιτυχημένες μεταβιβάσεις στο μισό γήπεδο του αντιπάλου (331).

Γενικότερα, ο Σάρι έφερε το passing game και την πίεση ψηλά στον αντίπαλο από την αρχή του αγώνα, στοιχεία που δεν είχαν οι "μπλε" την τελευταία πενταετία (με Μουρίνιο και Κόντε), με τους Λονδρέζους να είναι μετά από τις πρώτες 5 αγωνιστικές πρώτοι σε: επιτυχημένες πάσες (669), κατοχή μπάλας (71%), πάσες στο τελευταίο κομμάτι του γηπέδου (238) και αριθμός φορών με 10+ συνεχόμενες πάσες (25,2 ανά αγώνα). Σε όλες αυτές τις κατηγορίες πέρυσι ήταν εκτός 4άδας...

Όσον αφορά στο σύστημα, από το 3-5-2 επί Κόντε έχουμε πλέον το 4-3-3, με τον 59χρονο Σάρι να έχει καταλήξει μέχρι στιγμής σε έναν σταθερό "κορμό" παικτών και λίγους παίκτες να μπαίνουν στο ροτέισον.

Στις πρώτες πέντε αγωνιστικές δεν έκανε μάλιστα ΟΥΤΕ ΜΙΑ αλλαγή στην μπλε οπισθοφυλακή: με τον Κέπα να κάθεται κάτω από την εστία και τους Αθπιλικουέτα, Ρίντιγκερ, Νταβίντ Λουίζ και Μάρκος Αλόνσο να συνθέτουν την αμυντική τετράδα από τα δεξιά προς τα αριστερά.

ΕΥΡΩΠΗ, ΩΡΑ ΓΙΑ... ΑΝΑΣΕΣ (ΕΛΕΩ PREMIER)

Στον άξονα οι Καντέ και Ζορζίνιο ήταν "ακούνητοι", με τους Μπάρκλεϊ και Κόβατσιτς να "μοιράζονται" την τρίτη θέση, ενώ πέντε παίκτες έχουν καλύψει μέχρι στιγμής τις τρεις θέσεις της επίθεσης. Οι Μοράτα και Ζιρού εναλλάσσονται στην κορυφή της επίθεσης, ενώ από πίσω τους "παίζουν μπάλα" οι Αζάρ, Ουίλιαν και Πέδρο.

Το μεγάλο τους όπλο μέχρι στιγμής είναι το ποιοτικό κέντρο και οι διεμβολιστές Αζάρ και Ουίλιαν, με τον Σάρι να ζητάει βελτίωση από την αμυντική λειτουργία. Το... καλό για τον ΠΑΟΚ είναι πως στην Τούμπα θα δούμε για πρώτη φορά φέτος την Τσέλσι... αγνώριστη, με τον προπονητή της να προσανατολίζεται σε σαρωτικό ροτέισον για να δώσει ανάσες σε βασικούς του ποδοσφαιριστές (Αζάρ, Νταβίντ Λουίζ, Κόβατσιτς έμειναν εκτός αποστολής και δεν ταξίδεψαν στην Ελλάδα).

Εάν μάλιστα ισχύσουν τα τελευταία αγγλικά δημοσιεύματα, πολλοί παίκτες θα κάνουν ντεμπούτο στην Τούμπα ως starters για τους Λονδρέζους τη φετινή σεζόν: Καμπαγέρο κάτω από τα γκολπόστ, Ζαπακόστα, Κρίστενσεν, Κέιχιλ και Έμερσον στην άμυνα, Φάμπρεγας στη μεσαία γραμμή, Χάντσον Οντόι στην επίθεση οι υποψήφιοι...

TAGS ΤΣΕΛΣΙ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ