ΜΠΑΓΕΡΝ

Ντέιβις: Ο 18χρονος πρόσφυγας που έγινε ο νεότερος σκόρερ της Μπάγερν

Ντέιβις: Ο 18χρονος πρόσφυγας που έγινε ο νεότερος σκόρερ της Μπάγερν
AP PHOTO/MATTHIAS SCHRADER

Από καμπ προσφύγων στην Γκάνα, πλέον στο Μόναχο να ζει το όνειρό του με την Μπάγερν. Ο δρόμος που διένυσε ο Αλφόνσο Ντέιβις για να γίνει ο νεότερος σκόρερ των Βαυαρών στην Bundesliga τα τελευταία 20 χρόνια δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα.

Η Μπάγερν νίκησε 6-0 τη Μάιντς την Κυριακή (17/3) για την 26η αγωνιστική της Bundesliga και βρίσκεται ξανά στην κορυφή της πρώτης κατηγορίας του γερμανικού πρωταθλήματος, καθώς υπερτερεί στην ισοβαθμία με την Ντόρτμουντ.

Ο Κροάτης τεχνικός των Βαυαρών, Νίκο Κόβατς, πέρασε στο 59ο λεπτό - το ματς ήταν ήδη στο 5-0 - τον Αλφόνσο Ντέιβις. Ο 18χρονος Λιβεριανός έκανε την πέμπτη συμμετοχή με τη φανέλα της Μπάγερν, όπως και οι προηγούμενες τέσσερις ορμώμενος από τον πάγκο.

Στο 70ό λεπτό νίκησε τον γκολκίπερ της Μάιντς, Φλόριαν Μίλερ. Ήταν αυτός που διαμόρφωσε το τελικό σκορ (6-0). Έγινε, μάλιστα, ο νεότερος ηλικιακά σκόρερ της ομάδας του Μονάχου στο γερμανικό πρωτάθλημα εδώ και δύο δεκαετίες.

Πέτυχε το πρώτο του γκολ σε ηλικία 18 ετών, 4 μηνών και 15 ημερών, ενώ ο Παραγουανός, Ρόκε Σάντα Κρους, είχε σκοράρει τον Αύγουστο του 1999, 12 ημέρες μετά τα 18α γενέθλιά του. Ο δρόμος για τον Αλφόνσο δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά με... αγκάθια.

Οι γονείς του έφυγαν από τη Λιβερία το 1999, όταν ξέσπασε ο δεύτερος εμφύλιος πόλεμος στην αφρικανική χώρα (διήρκησε μέχρι το 2003). Πήγαν στη γειτονική, Γκάνα, στο καμπ προσφύγων του Μπουντουμπάραμ, σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα, Άκρα.

Αλλά, η τύχη χαμογέλασε στην οικογένεια Ντέιβιτς. Το 2005 εντάχθηκε σε πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων. Μετανάστευσαν στο Έντμοντον του Καναδά. Ο Ντέιβις εντάχθηκε στην τοπική σχολική κοινότητα και γνώρισε τον "άγγελό" του. Έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται Μελίσα Γκούτσο.

Είναι η καθηγήτρια γυμναστικής, η οποία επιμελείται το πρόγραμμα Free Footie. Ένα πρωτάθλημα, δηλαδή, στο οποίο συμμετέχουν παιδιά άπορων οικογενειών. Λίγα λεπτά συμμετοχής έφθαναν για να δείξει ο Αλφόνσο το ταλέντο του.

Εντάχθηκε στην ακαδημία του Σεντ Νίκολας. Η πρώτη ομάδα που τον εμπιστεύτηκε ήταν οι Vancouver Whitecaps. Έγινε ο πιο νέος παίκτης που συμμετείχε στο USL, το πρωτάθλημα των δεύτερων ομάδων του MLS.

Το 2016 σε ηλικία 15 ετών και οκτώ μηνών έγινε ο πρώτος παίκτης - γεννηθείς του 2000 - που ντεμπούταρε στο MLS. Στον Καναδά άλλαξε η μοίρα του, όχι μόνον η ποδοσφαιρική. Τον Ιούνιο του 2017 πήρε την υπηκοότητα της χώρας της Βόρειας Αμερικής και μία εβδομάδα μετά κλήθηκε στην εθνική ομάδα για το φιλικό με την αντίστοιχη της Κουρασάο.

Πολλές ευρωπαϊκές ομάδες τον προσέγγισαν, αλλά η Μπάγερν τον "άρπαξε". Τον περασμένο Ιούλιο τον έκανε δικό της αντί 10.000.000 ευρώ, αλλά η συμφωνία ενεργοποιήθηκε κατά την παρελθούσα (χειμερινή) μεταγραφική περίοδο, όταν έκλεισε τα 18 του χρόνια.

Όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Ο Αλφόνσο Ντέιβις βρήκε τη "Γη της Επαγγελίας" του στη Βαυαρία.

TAGS ΜΠΑΓΕΡΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ