ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Τσάβι: "Κοιμήθηκαν στην Μπαρτσελόνα, σχεδόν ποτέ δεν υπάρχει ενότητα"

FC Barcelona Xavi Hernandez attends a conference for his farewell event at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Wednesday, June 3, 2015. FC Barcelona midfielder Xavi Hernandez says he will leave the Catalan club after 17 trophy-laden seasons in which he set club records for appearances and titles won. The 35-year-old Xavi says he will cut his contract short by one year and leave after this season to go play for Qatari club Al-Sadd on a two-year contract. (AP Photo/Manu Fernandez)
Τσάβι (AP Photo/Manu Fernandez) AP

Ο Τσάβι παραχώρησε συνέντευξη και τα έβαλε με τη διοίκηση της Μπαρτσελόνα για τις επιλογές που έχει κάνει στο μεταγραφικό παζάρι και άφησε αιχμές για τη συμπεριφορά της προς τους παίκτες.

Πρόκειται δίχως καμία αμφιβολία για έναν από τους παίκτες που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στον τρόπο παιχνιδιού της Μπαρτσελόνα την προηγούμενη δεκαετία. Ο Τσάβι εκτός από αρχηγός ήταν ο "εγκέφαλος" της ομάδας που κυριάρχησε στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Από το Κατάρ όπου βρίσκεται παραχώρησε συνέντευξη στη "Marca" στην οποία αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση που υπάρχει στην Μπαρτσελόνα και άφησε τις αιχμές του για τη διοίκηση των Καταλανών.

Ακολουθούν τα κυριότερα αποσπάσματα από τη συνέντευξη του:

Για το ποια είναι η άποψη του για την Μπαρτσελόνα τώρα: "Ήμουν μέλος μία εποχής που ήταν εντυπωσιακή και τώρα φαίνεται ότι δεν είναι το ίδιο. Παίζουν καλό ποδόσφαιρο, αλλά θα μπορούσαν να έχουν κάνει καλύτερες μεταγραφές. Κοιμήθηκαν γιατί τα προηγούμενα χρόνια είχαν τους καλύτερους παίκτες για να παίξουν το σύστημα που ήθελε ο προπονητής. Τώρα έχουν 5-6 που ταιριάζουν σε αυτό. Έχουν τον Ινιέστα, τον Άλμπα, τον Μέσι, τον Πικέ, τον Σουάρες και τον Μπουσκέτς. Η Μπαρτσελόνα δεν έχει 11 παίκτες που να ταιριάζουν στο σύστημα της. Στο παρελθόν ποτέ δεν έλεγες ότι αυτός ο παίκτης μπορεί να ταιριάζει στην Μπαρτσελόνα, γιατί ήταν ήδη εκεί. Έχουν αποκτήσει παίκτες οι οποίοι δεν ταιριάζουν στο σύστημα".

Για το εάν θεωρεί ότι η Μπαρτσελόνα δεν ασχολείται τόσο με τις ακαδημίες: "Είναι διαφορετικό το να ασχολείσαι με τις ακαδημίες και άλλο το να ξεκινούν παίκτες από την ακαδημία στην ενδεκάδα. Όταν υπάρχει αμφισβήτηση πρέπει να στρέφεσαι σε αυτό που έχεις. Κατα τη διάρκεια της κυριαρχίας της Μπαρτσελόνα τουλάχιστον το 60% προερχόταν από την ακαδημία. Για παράδειγμα ο Αλκάνταρα έφυγε γιατί δεν του έδιναν ευκαιρίες. Πλέον, όλοι πρέπει να έχουν επιμονή γιατί η Μπαρτσελόνα είναι η πιο δύσκολη ομάδα για μπει κάποιος σε αυτήν"

Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει η απαίτηση να παίζουν καλά και να κερδίζουν. Η Ρεάλ Μαδρίτης για παράδειγμα μπορεί να κερδίσει με 3-2, να έχει παίξει άσχημα και όλοι να μιλούν για ένα εντυπωσιακή επιστροφή και να λένε ότι είναι οι καλύτεροι. Αν η Μπαρτσελόνα κερδίσει ένα ματς στο 90' θα έχουμε αναλύσεις όλη την εβδομάδα, θα κοιτάμε την κατοχή της μπάλας, θα εξετάζουμε γιατί η αντίπαλη ομάδα είχε τρεις ευκαιρίες, γιατί οι φουλ μπακ δεν ανέβηκαν τόσο και διάφορα άλλα τέτοια. Στη Ρεάλ Μαδρίτης δεν υπάρχει αυτό το γιατί. Αν κερδίσουν δεν υπάρχει κανένα θέμα"

Για τη διαφορά ανάμεσα στη Ρεάλ και την Μπαρτσελόνα: "Η διαφορά είναι στο ότι στη Ρεάλ Μαρδίτης όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά ο προπονητής, οι παίκτες, οι φίλαθλοι και τα Μέσα ενώνονται. Δεν υπάρχει αντίπαλος για τη θέση του προέδρου εδώ και μερικά χρόνια. Αυτό δεν συμβαίνει στην Μπαρτσελόνα όπου ο πρόεδρος μπορεί να διοικεί μόνο για έξι χρόνια. Δεν υπάρχει σχεδόν ποτέ ενότητα στην Μπαρτσελόνα. Επιμένω, η Μπαρτσελόνα είναι η πιο δύσκολη ομάδα για να πετύχει κανείς και αυτό δεν ισχύει μόνο για τους παίκτες"

Για το τι χρειάζεται η Μπαρτσελόνα: "Υπομονή. Τη χρονιά που κάναμε το τρεμπλ δεν θυμάμαι πόσα διαδοχικά ματς κέρδισε η Ρεάλ Μαδρίτης. Έμοιαζαν ανίκητοι τον Ιανουάριο και μετά έχασαν από τη Βαλένθια και ένα στην έδρα τους και φτάσαμε στο τρεμπλ. Ο σύλλογος πρέπει να προσέχει τους παίκτες του και να τους κάνει χαρούμενους όπως συνέβαινε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Χουάν Λαπόρτα. Φυσικά, χρειάζονται και μεταγραφές. Η Μπαρτσελόνα χρειάζεται να μπουν όλα σε μια σειρά, αφού η Ρεάλ Μαδρίτης είναι ιδιαίτερα δυνατή".

Για τον Παουλίνιο: "Τον αντιμετώπισα στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών και μάρκαρε εξαιρετικά τόσο εμένα, όσο και τον Ινιέστα. Είναι ιδιαίτερα δυνατός. Αν η Ρεάλ Μαδρίτης είχε υπογράψει τον Παουλίνιο δεν θα υπήρχε καμία κριτική"

Για το εάν ο Νεϊμάρ έφυγε επειδή δεν ήταν ευτυχισμένος: "Έφυγε για μία σειρά από λόγους. Ήθελε να αλλάξει παραστάσεις επειδή δεν ήταν συγκεντρωμένος στην Μπαρτσελόνα, γιατί η πρόταση ήταν εξαιρετική και γιατί θα ήταν ο ηγέτης της Παρί Σεν Ζερμέν. Αυτό που μου είπε ήταν ότι ήθελε να φύγει"

Για το εάν το να παίζει δίπλα στον καλύτερο ποδοσφαιριστή στον κόσμο τον έκανε να γίνει καλύτερος: "Ο Μέσι με έκανε καλύτερο παίκτη. Όλοι οι συμπαίκτες μου με έκαναν καλύτερο γιατί χρειαζόμουν όλους τους συμπαίκτες μου. Δεν μπορούσα να κάνω πράγματα μόνος μου, δεν ήμουν τόσο δυνατός και το να γνωρίζω που είναι οι συμπαίκτες μου με έκανε καλύτερο"

Photo credits: AP Photo/Manu Fernandez

TAGS ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ