ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Το αληθινό συμβόλαιο του Μέσι: 104.441.346 ευρώ ετησίως

Το αληθινό συμβόλαιο του Μέσι: 104.441.346 ευρώ ετησίως

Ο Λιονέλ Μέσι αποτελεί τον πρώτο ποδοσφαιριστή με εννιαψήφιο συμβόλαιο στην ιστορία, όπως αποκαλύπτουν τα "Football Leaks". Ο καθαρός μισθός και τα δύο μπόνους, τα πριμ στόχων, η φοροαποφυγή και γιατί δεν υπέγραψε!

Μισό δισεκατομμύριο ευρώ θα προσφέρει η Μπαρτσελόνα στον Λιονέλ Μέσι τα επόμενα τέσσερα χρόνια για την παραμονή του στον σύλλογο, βάσει των συμβολαίων που φέρνει στη δημοσιότητα το γερμανικό περιοδικό "Spiegel", μέσω της συνεργαζόμενης γαλλικής ιστοσελίδας " Mediapart".

Τα δύο ΜΜΕ, που εντάσσονται στην "ομπρέλα" του "European Investigative Collaborations" και έχουν υπ' ευθύνη τους τις αποκαλύψεις των "Football Leaks", φέρνουν στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες από τα δύο συμβόλαια που ετοίμασε η καταλανική ομάδα για τον Αργεντινό τον Ιούνιο του 2017.

Ο Μέσι έμενε ελεύθερος στο τέλος της σεζόν 2017-2018 και εξαιτίας των κακών σχέσεών του με τον πρόεδρο της ομάδας, Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου, καθώς και με αρκετούς από τους διοικούντες, καθυστέρησε την υπογραφή νέας συμφωνίας. Οι διαπραγματεύσεις ήταν εξαντλητικές, αφού ο αρχισκόρερ του συλλόγου δεν είχε πειστεί ότι αυτή η διοίκηση ήταν σε θέση να βελτιώσει τη θέση της ομάδας στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Γι' αυτόν τον λόγο, οι διοικούντες την Μπαρτσελόνα ετοίμασαν ένα συμβόλαιο που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του ποδοσφαίρου και που απέχει παρασσάγγας από τα ποσά που βγήκαν στη δημοσιότητα μετά από τις υπογραφές και τα οποία φτάνουν το πολύ στα 40.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τα "Football Leaks", το συμβόλαιο του Ιουνίου θα απέφερε καθαρά στον Μέσι το ποσό των 104.441.346 ευρώ κάθε χρόνο! Ένα ποσό που θα μπορούσε να δοθεί σήμερα για την τρίτη πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου!

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ

Τα συμβόλαια είναι δύο, αμφότερα γραμμένα στα καταλανικά. Το πρώτο αφορά τις εργασιακές σχέσεις του με την Μπαρτσελόνα και το δεύτερο το δικαίωμα εκμετάλλευσης της εικόνας του παίκτη. Η ημερομηνία τους είναι 30 Ιουνίου 2017 και εκπνέουν τον Ιούνιο του 2021. Η υπογραφή που βρίσκεται στο κάτω μέρος τους είναι του Χόρχε Μέσι, του πατέρα του 30χρονου σούπερ σταρ, ο οποίος εκτελεί καθήκοντα ατζέντη του γιου του.

Το αληθινό συμβόλαιο του Μέσι: 104.441.346 ευρώ ετησίως

Το καθαρό συνολικό ετήσιο εισόδημα από τα δύο συμβόλαια ανέρχεται σε 71.053.846 ευρώ, εκ των οποίων το 85% αφορά τον μισθό του και το 15% τα δικαιώματα προβολής. Σε αυτό το ποσό, όμως, προστίθενται δύο μεγάλα μπόνους. Το πρώτο είναι μπόνους υπογραφής των συμβολαίων και ανέρχεται σε 63.500.000 ευρώ. Το δεύτερο είναι το μπόνους αφοσίωσης, το οποίο ανέρχεται σε 70.000.000 ευρώ και ο Μέσι θα το εισπράξει μόνο εάν δεν αποχωρήσει από την Μπαρτσελόνα πριν από τη λήξη του συμβολαίου. Συνολικά, δηλαδή, το ποσό για την τετραετία ανέρχεται σε πάνω από 416 εκατομμύρια.

Εάν ισχύσει η τελευταία προϋπόθεση, τότε το καθαρό εξασφαλισμένο ετήσιο εισόδημα του Μέσι από την Μπαρτσελόνα ανέρχεται σε 104.441.346 ευρώ, βάσει των δύο συμβολαίων, ή αλλιώς σε 286.140 ευρώ ανά μέρα ή ακόμα και σε 11.922 ευρώ ανά ώρα!

ΤΑ ΜΠΟΝΟΥΣ ΣΤΟΧΩΝ

Το εξασφαλισμένο εννιαψήφιο ποσό μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, εάν συνυπολογιστούν και τα μπόνους στόχων, τα οποία δεν είναι ευκαταφρόνητα και τα οποία αγγίζουν τα 20.000.000 ευρώ!

Κάθε σεζόν που θα αγωνίζεται στο 60% των παιχνιδιών της ομάδας, θα εισπράττει 1.900.000 ευρώ επιπλέον. Κάθε χρονιά που η Μπαρτσελόνα κατακτά το πρωτάθλημα Ισπανίας, τότε ο Μέσι θα προσθέτει στον τραπεζικό λογαριασμό του το ποσό των 2.700.000 ευρώ. Κάθε πρόκριση σε επόμενο γύρο του Champions League, δε, φέρνει περισσότερα χρήματα στον Αργεντινό, με πλαφόν τα 12.000.000 ευρώ.

Αν, λοιπόν, η Μπαρτσελόνα κατακτήσει τα πάντα φέτος με συνεχή παρουσία του Μέσι, τότε η Μπαρτσελόνα θα δώσει στον πέντε φορές κάτοχο "Χρυσής Μπάλας" το ποσό των 122.515.205 ευρώ συνολικά!

Όπως σημειώνει το "Mediapart", πρόκειται για έναν ετήσιο μισθό που είναι μεγαλύτερος κατά 2.000.000 ευρώ από το φετινό μπάτζετ της Μαρσέιγ, της 4ης πιο ισχυρής οικονομικά ομάδας στη Γαλλία!

ΤΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗ ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗ

Οι ευνοϊκές διατάξεις δεν τελειώνουν εδώ. Ένας "σούπερ μυστικός όρος", όπως αναφέρει το γαλλικό κείμενο, δεν βρίσκεται στα έγγραφα. Σύμφωνα με πηγές των δύο ΜΜΕ, υπήρχε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για ένα τρίτο μπόνους.

Το τρίτο μπόνους αφορά 23.000.000 ευρώ, τα οποία -ουχί συμπτωματικά- ισοδυναμούν με τα χρήματα που πρέπει να πληρώσει ο Μέσι στο ισπανικό κράτος για να "καθαρίσει" με τις κατηγορίες της φοροαποφυγής.

Μάλιστα, η Μπαρτσελόνα δεν θα κατέβαλε αυτά τα χρήματα στον ίδιο τον ποδοσφαιριστή, αλλά στο φιλανθρωπικό ίδρυμα που διατηρεί και με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά θα κάλυπτε και αυτήν την "τρύπα".

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ "ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ"

Με βάση τα ποσά που αναφέρονται στα δύο συμβόλαια του Ιουνίου, ο Μέσι δικαιούται περίπου 7-8 φορές περισσότερα χρήματα από τα υπόλοιπα μεγάλα συμβόλαια των "μπλαουγκράνα".

Συνολικά, το συμβόλαιο αυτό ισοδυναμούσε τότε με το 40% του μισθολογικού κόστους του ποδοσφαιρικού τμήματος και ίσως αυτό το ποσοστό να αυξήθηκε, από τη στιγμή που από τα γραφεία του συλλόγου αφαιρέθηκε το συμβόλαιο του Νεϊμάρ.

Γι' αυτόν τον λόγο, ένας από τους διοικούντες τον σύλλογο, σε εμπιστευτική ηλεκτρονική αλληλογραφία που είχε με τον πατέρα του Μέσι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, υπογράμμισε ότι "ο ποδοσφαιριστής πρέπει να αντιληφθεί πόσο δυσανάλογος είναι ο μισθός του με εκείνους της υπόλοιπης ομάδας".

ΔΕΝ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΜΕΣΙ!

Κι όμως, ο Μέσι δεν έβαλε την υπογραφή του σε αυτό το συμβόλαιο! Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, το συμβόλαιο αυτό ουσιαστικά ετοιμάστηκε ως καταγραφή των επιθυμιών των δύο πλευρών, αφού στις 30 Ιουνίου, ημερομηνία η οποία αναγράφεται στο συμβόλαιο, ο Μέσι παντρευόταν την εκλεκτή της καρδιάς του, Αντονέλα Ροκούζο!

Την ώρα που ο αρχηγός της εθνικής Αργεντινής ήταν απασχολημένος με τις ετοιμασίες του γάμου, ο πατέρας του ήταν αυτός που έβαζε υπογραφη σε αυτό το συμβόλαιο, ως ένα μέτρο ηθικής δέσμευσης με τον σύλλογο. Νομικά, όμως, δεν θα μπορούσε να έχει ισχύ, αφού δεν ήταν εξουσιοδοτημένος από τον παίκτη να υπογράψει.

Το αληθινό συμβόλαιο του Μέσι: 104.441.346 ευρώ ετησίως

Η πώληση του Νεϊμάρ στην Παρί Σεν Ζερμέν και οι κατηγορίες του Βραζιλιάνου εναντίον της διοίκησης της Μπαρτσελόνα έφερε δεύτερες σκέψεις στο μυαλό του Μέσι. Οι δυο παίκτες ήταν στενοί φίλοι και η εμπιστοσύνη του Αργεντινού στον Μπαρτομέου και τους συνεργάτες του συρρικνώθηκε ακόμη περισσότερο.

Όπως αναφέρουν συχνά δημοσιογράφοι από την Ισπανία, ο Μέσι καθυστέρησε αρκετά να υπογράψει την ανανέωση του συμβολαίου του, διότι δεν ήθελε να παρέχει στήριξη στον Μπαρτομέου με μία τέτοια κίνηση και με την καθιερωμένη φωτογραφία δίπλα στον πρόεδρο των Καταλανών.

Η υπογραφή του παίκτη τελικά μπήκε πέντε μήνες μετά από τη συμφωνία με βάση εκείνα τα συμβόλαια. Ωστόσο, το "Spiegel" και το "Mediapart" δεν ήταν σε θέση να γνωρίζουν εάν τα συμβόλαια που υπογράφηκαν στις 25 Νοεμβρίου 2017 είναι ίδια με αυτά που περιήλθαν στην κατοχή τους με ημερομηνία 30 Ιουνίου 2017.

Το βέβαιο είναι ότι οι διαφορές στα ποσά δεν μπορεί να είναι μεγάλες και ως εκ τούτου, θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι πλέον φτάσαμε στην εποχή που οι ποδοσφαιριστές αμείβονται με εννιαψήφια ποσά ετησίως.

Photo credits: AP Photo/Manu Fernandez

TAGS ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ