ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Στο "κόκκινο", οικονομικά και μεταγραφικά στην Μπαρτσελόνα

Στο "κόκκινο", οικονομικά και μεταγραφικά στην Μπαρτσελόνα

Την προσεχή (χειμερινή) μεταγραφική περίοδο λήγει η τιμωρία της FIFA στην Μπαρτσελόνα, ωστόσο το λογιστικό πρόβλημα των "μπλαουγκράνα" μπορεί να φέρει νέα εμπόδια όσον αφορά στην πραγματοποίηση μεταγραφών.

Σύμφωνα με το δεδομένα που ισχύουν, η Μπαρτσελόνα θα είναι σε θέση να εγγράψει κι επίσημα στο ρόστερ της, τους Αρντά Τουράν κι Αλέις Βιδάλ (παίκτες του οποίους έχει ανακοινώσει το καλοκαίρι του 2015) από τις 4 Ιανουαρίου του 2016, όταν και λήγει η τιμωρία απαγόρευσης μεταγραφών σε δύο διαδοχικές περιόδους, που επιβλήθηκε από τη FIFA λόγω της "υπόθεσης Μασία".

Ωστόσο δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα μπορέσει να το κάνει, τουλάχιστον με τόση ευκολία. Αυτή τη φορά ο "εχθρός" δεν είναι η FIFA, αλλά βρίσκεται εντός των τειχών. Πρώτα είναι τα υψηλά συμβόλαια, ειδικά των πρωτοκλασάτων μελών της ομάδας, όπως είναι ο Λιονέλ Μέσι, ο Νεϊμάρ ή ο Λουίς Σουάρες. Το μισθολογικό κόστος των "μπλαουγκράνα" πλησιάζει επικίνδυνα στο όριο του Financial Fair Play, το οποίο έχει τεθεί από την UEFA.

Έπειτα είναι το χρέος των "μπλαουγκράνα" και το οποίο με την έλευση νέων, δαπανηρών ίσως, μεταγραφών - νομοτελειακά - θα αυξηθεί. Η αναλογία των ακαθάριστων λειτουργικών κερδών προ φόρων - χρέους είναι στο 3.2 τώρα, ενώ θα πρέπει να είναι στο 2.5. Αυτό φαίνεται να είναι και το μεγάλο πρόβλημα την τωρινή στιγμή, καθώς τυχούσα δυσανολαγία μπορεί να εγείρει θέμα για τη διοίκηση βάσει καταστατικού.

Σ΄αυτά έρχεται να προστεθεί και το "καμπανάκι" της 24ης Σεπτεμβρίου. Η Liga αντιστοιχίσε στην Μπαρτσελόνα το μισθολογικό όριο των 421.000.000 ευρώ, το οποίο τώρα βρίσκεται στα 419.000.000 ευρώ. Πρακτικά υπολείπεται κατά 2.000.000 ευρώ, μόλις.

Πρέπει να πουλήσει...

Τι σημαίνουν, όμως, πρακτικά τα ανωτέρω; Ότι σε περίπτωση που οι "μπλαουγκράνα" θέλουν να προχωρήσουν σε περαιτέρω κινήσεις τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο, το Γενάρη του 2016, θα πρέπει να πωλήσουν ποδοσφαιριστές τους. Οι πρώτοι υποψήφιοι να αποχωρήσουν είναι οι Αντριάνο και Ντόουγκλας. Σ' αντίθετη περίπτωση - μη πώλησης δηλαδή - η Μπαρτσελόνα δεν θα μπορέσει να προχωρήσει σε αγορά ποδοσφαιριστή, παρά μόνο σε δανεισμό.

Κίνδυνος και για το γήπεδο

Η "κρίση χρέους" ενδεχομένως να "παραλύσει" και το πρότζεκτ του νέου γηπέδου της ομάδας, της Βαρκελώνης. Αυτό εγκρίθηκε, ωστόσο υπάρχει μία παράμετρος. Δεν μπορεί να προχωρήσει το σχέδιο εάν το χρέος υπερβαίνει τα 200.000.000 ευρώ. Τώρα, εκτιμάται στα 328.000.000 ευρώ. Δύο οι επιλογές: Να απορροφηθούν 128.000.000 ευρώ ή να βρεθεί κάποιος (χορηγός ίσως) που θα καταβάλει 200.000.000 ευρώ.

TAGS ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ