ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Μπαρτομέου: Γι' αυτό αποφάσισα να γίνει κεκλεισμένων των θυρών

Μπαρτομέου: Γι' αυτό αποφάσισα να γίνει κεκλεισμένων των θυρών

Μετά το έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της Δευτέρας (2/10) ο πρόεδρός της Μπαρτσελόνα, Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου, εξήγησε τους λόγους που πήρε την απόφαση να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών το ματς με τη Λας Πάλμας και εξήγγειλε απεργία για όλα τα τμήματα του συλλόγου την Τρίτη (3/10).

Οι εξελίξεις στην Καταλονία και η απεργία που κηρύχθηκε απ' την κυβέρνησή της για την Τρίτη (3/10), έφεραν το Διοικητικό Συμβούλιο της Μπαρτσελόνα την Δευτέρα (ήταν προγραμματισμένο για Τρίτη) και μετά την ολοκλήρωσή του ο πρόεδρος του συλλόγου, Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου, προέβη σε δηλώσεις-εξηγήσεις.

Η ουσία των δηλώσεων Μπαρτομέου, που ακολουθούν είναι ότι ο ίδιος αποφάσισε να γίνει κεκλεισμένων των θυρών το παιχνίδι με τη Λας Πάλμας, έτσι ώστε να δει όλος ο πλανήτης την εικόνα αυτή, του άδειου Camp Nou και να ζητήσει να μάθει τον λόγο. Επιβεβαίωσε επίσης τη συμμετοχή της Μπαρτσελόνα στην απεργία της Τρίτης, που σημαίνει ότι κανείς αθλητής από τα τμήματα του συλλόγου δεν θα εργαστεί ή προπονηθεί.

Αναλυτικά η δήλωση του Μπαρτομέου:

"Εμφανίζομαι εδώ σήμερα έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Ξέρετε πως ήταν προγραμματισμένη για αύριο Τρίτη. Αποφασίσαμε όμως να κάνουμε συντομότερα, λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης που επηρεάζει τη χώρα και κατά συνέπεια τον σύλλογό μας".

"Καταρχάς, θα ήθελα να επαναλάβω τη θέση της Μπαρτσελόνα όσον αφορά τα όσα συμβαίνουν στην Καταλονία. Σας υπενθυμίζουμε πως μερικά χρόνια πριν υπογράψαμε την Εθνική Συμφωνία για το Δικαίωμα Αποφάσεως και τη Συμφωνία Δημοψηφίσματος. Κάναμε επίσης μια αποφασισμένη προσπάθεια να ασκηθεί πλήρως το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης στο Camp Nou".

"Στις 20 του περασμένου Σεπτέμβρη, μετά τις έρευνες σε κυβερνητικά κτήρια της Καταλονία και τις συλλήψεις που ακολούθησαν, καταδικάσαμε κάθε ενέργεια που μπορεί να εμποδίσει την πλήρη άσκηση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα της απόφασης. Και εκδηλώσαμε την υποστήριξή μας προς όλα τα πρόσωπα, τις οντότητες και τα θεσμικά όργανα που εργάζονται για να εγγυηθούν αυτά τα δικαιώματα. Συνεχίζοντας πάντα με την πλειοψηφία του καταλανικού λαού και με τον μέγιστο σεβασμό για την πληθώρα των μελών μας".

"Στις ίδιες γραμμές, χθες εκφράσαμε την απόρριψή μας και την έντονη καταδίκη των σοβαρών γεγονότων που βιώσαμε στη χώρα μας, με καταχρηστική και αδιάκριτη χρήση βίας για να εμποδίσουν εκατομμύρια ανθρώπων να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου".

"Σε αυτό το πλαίσιο, εδώ στην Μπαρτσελόνα αποφασίσαμε ότι έπρεπε να πάρουμε κάποια μέτρα, για να δείξουμε την αγανάκτηση μας στον κόσμο. Υπήρχαν πολλά διακυβεύματα και τα συζητήσαμε με διάφορα τμήματα του συλλόγου: διευθυντές, εκτελεστικό, προπονητές και παίκτες. Τελικά αποφασίσαμε πως θα παίξουμε το παιχνίδι, αλλά ως έκτακτο μέτρο, πίσω από κλειστές πόρτες".

"Καταλαβαίνουμε απόλυτα πως πολλά από τα μέλη μας και τους φιλάθλους θα προτιμούσαν να μην είχε γίνει το ματς. Για αυτό θα πω πως ήταν από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που έπρεπε να πάρω ως πρόεδρος της Μπαρτσελόνα. Εξετάσαμε σοβαρά το ενδεχόμενο να αναβάλουμε το ματς, αλλά δεν μπορούσαμε να πάρουμε έγκριση απ'την ομοσπονδία".

"Φτάνοντας σε αυτό το σημείο, αποφάσισα να παίξουμε με κλειστές θύρες, καθώς εκτίμησα πως η εικόνα ενός αγώνα σε άδειο Camp Nou μια κίνηση υπευθυνότητας και θα δείχναμε πως απορρίπτουμε πλήρως την απαράδεκτη κατάσταση στην περιοχή της Καταλονία".

"Σήμερα γνωρίζουμε πως ο αγώνας μεταδόθηκε σε 174 χώρες σε όλο τον κόσμο, με εκατομμύρια ανθρώπους να παρατηρούν την ιδιαίτερη φύση του παιχνιδιού, ενώ τα κορυφαία διεθνή μέσα ενημέρωσης εξήγησαν τους λόγους μιας τόσο μοναδικής κατάστασης στο Camp Nou".

"Από το Διοικητικό Συμβούλιο, λυπούμαστε για την όποια ταλαιπωρία που μπορεί να προκάλεσε η απόφαση αυτή στα μέλη του συλλόγων και τους φιλάθλους μας και σας ευχαριστούμε για την κατανόησή σας".

"Σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο δέχτηκε τις παραιτήσεις του αντιπροέδρου Κάρλες Βιλαρουμπί και του Επιτρόπου του Barça Innovation Hub, Τζόρντι Μονές. Ευχαριστούμε και τους δύο για την αφοσίωσή τους κατά τη διάρκεια όλων των ετών υπηρεσίας τους στο σύλλογο".

"Σε ένα άλλο θέμα, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να στηρίξει αύριο την έκκληση για απεργία από το Taula per la Democràcia (οργανισμός που ιδρύθηκε πριν το δημοψήφισμα για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών της Καταλονίας). Ο σύλλογος θα παύσει όλες τις δραστηριότητες για όλη την ημέρα και κανένας από τους επαγγελματίες ή τις ομάδες ερασιτεχνών δεν θα προπονηθεί στο Ciutat Esportiva".

"Σε μια τόσο υπερβατική στιγμή της ιστορίας μας, η Μπαρτσελόνα επιβεβαιώνει την δέσμευσή της στην ελευθερία και στον λαό της Καταλονία. Αυτό που είδαμε χθες στη χώρα μας ήταν απαράδεκτο. Απαιτούμε σεβασμό προς τον λαό της Καταλονία και θα σταθούμε για άλλη μια φορά δίπλα στους νόμιμους εκπροσώπους του. Εμείς οι Καταλανοί έχουμε κερδίσει το δικαίωμα να ακουστούμε. Ως μία από τις κορυφαίες οντότητες της χώρας, καλούμε για την εξεύρεση πολιτικών λύσεων, με πλήρη σεβασμό στις επιθυμίες των ανθρώπων".

"Ως σύλλογος παγκόσμιας εμβέλειας, θα συνεχίσουμε να λέμε την αλήθεια στον κόσμο για το τι συμβαίνει στη χώρα μας και θα συνεχίσουμε την δέσμευση στους ανθρώπους της χώρας μας και της ελευθερίας τους, μίας δέσμευσης της οποίας ο σύλλογος έμεινε πιστός στα 118 χρόνια της ιστορία του. Θα κάνουμε χρήση της παρουσίας μας σε διεθνείς αθλητικούς οργανισμούς και θα πάρουμε κάθε ευκαιρία να το κάνουμε".

"Τέλος, θα θέλαμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας με όλους τους ανώνυμους πολίτες, οι οποίοι χθες αντέδρασαν για κάτι τόσο πολύτιμο όπως είναι η δημοκρατία μας. Εδώ στη Barça στεκόμαστε δίπλα και στα 893 άτομα που υπήρξαν θύματα αυτών των επιθέσεων και τους εύχομαι μια γρήγορη και πλήρη ανάρρωση".

photo: fcbarcelona.com

Τα tweets της Μπαρτσελόνα για την απεργία της Τρίτης...



TAGS ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ