ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Λιονέλ Μέσι: Μια ποδοσφαιρική διάνοια που... περπατάει

Λιονέλ Μέσι: Μια ποδοσφαιρική διάνοια που... περπατάει

Ο Λιονέλ Μέσι δεν τρέχει πολύ στο γήπεδο. Για να το πούμε πιο σωστά, περισσότερο περπατάει. Πώς όμως βρίσκεται πάντα εκεί που πρέπει; Διαβάστε πόσα χιλιόμετρα κάνει ανά αγώνα στο Champions League και ποιο είναι το μυστικό του.

Κατά κοινή ομολογία το παιχνίδι της Μπαρτσελόνα αγγίζει την τελειότητα. Ένα από τα μεγάλα της όπλα που δεν βρίσκει αντίδοτο από σχεδόν κανέναν αντίπαλο, είναι η πάσα με τη μια, το ελάχιστο κουβάλημα της μπάλας και η γρήγορη κυκλοφορία. Μια ομάδα με συντριπτικά ποσοστά κατοχής, που μπορεί να σε εξαντλήσει και σε διαλύσει με τον τρόπο παιχνιδιού της. Έχει βέβαια τους παίκτες για να το κάνει, τίποτα δεν προκύπτει τυχαία.

Για την επιρροή του Λιονέλ Μέσι στο παιχνίδι των Καταλανών έχουν γραφτεί πολλά κατά καιρούς και θα γραφτούν ακόμα περισσότερα στο μέλλον. Ο Αργεντινός, πέρα από απίστευτα ταλαντούχος με την μπάλα στα πόδια, είναι μια ποδοσφαιρική διάνοια, γι' αυτό άλλωστε είναι ο κορυφαίος παίκτης στον κόσμο και για πολλούς όμοιός του δεν έχει υπάρξει ποτέ. Δεν είναι μόνο τα όσα πράττει όποτε η "στρογγυλή θεά" βρίσκεται στο πεδίο δράσης του, αλλά και το πώς κινείται χωρίς αυτήν. Εκεί βρίσκεται και το μεγάλο μυστικό του.

Στον αγώνα με την Άρσεναλ στο "Emirates" σκόραρε δυο φορές, με το πρώτο του τέρμα να είναι εντυπωσιακό στην εκτέλεση, κυρίως για το κοντρόλ που έκανε πριν εκτελέσει τον Πετρ Τσεχ με το αριστερό του. Ήταν στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή, πήρε την πάσα, σταμάτησε μαεστρικά την μπάλα, έβγαλε εκτός φάσης τον Τσέχο τερματοφύλακα και από 'κει και πέρα δεν μπορούσε να αστοχήσει. Το δεύτερο γκολ ήρθε από την άσπρη βούλα του πέναλτι.

Και όμως, ο Μέσι έτρεξε λιγότερο από κάθε άλλον στο γήπεδο και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σε όλη την διάρκεια της φετινού Champions League. Όπως δείχνουν τα στατιστικά που δημοσίευσε η "Marca", στην διοργάνωση μόνο ο Νάλντο της Βόλφσμπουργκ έχει τρέξει λιγότερο από τον αστέρα της Μπαρτσελόνα, κάνοντας μέσο όρο 7.35 χιλιόμετρα το παιχνίδι. Σε έξι εμφανίσεις έχει διανύσει συνολικά 44.140 μέτρα, έχοντας παίξει 540 λεπτά, για να ακολουθήσει ο Μέσι με 7.9 χιλιόμετρα ανά ματς (σχεδόν μισό χιλιόμετρο λιγότερο σε σχέση με τα δυο προηγούμενα χρόνια). Σε τέσσερις εμφανίσεις φέτος (έχασε τρία ματς λόγω του τραυματισμού του), έχει κάνει 31,6 χιλιόμετρα συνολικά και φιγουράρει στην δεύτερη θέση της λίστας και φυσικά είναι μακράν ο τελευταίος της Μπαρτσελόνα σε τρξίματα. Έπονται οι Τιάγκο Σίλβα (Παρί Σ.Ζ.), Γκάμπριελ (Άρσεναλ) και Κοσιελνί (Άρσεναλ) από τις ομάδες που βρίσκονται στην φάση των "16".

Λιονέλ Μέσι: Μια ποδοσφαιρική διάνοια που... περπατάει

Όχι, δεν τεμπελιάζει, ούτε... κλέβει. Πολύ απλά, ξέρει τι να κάνει και πάνω απ' όλα πώς να το κάνει. Γνωρίζει πότε πρέπει να σπριντάρει, σε ποιο σημείο του γηπέδου πρέπει να βρίσκεται κάθε στιγμή του αγώνα, ξέρει τι κατανομή δυνάμεων απαιτείται ώστε να μην σπαταλάει άσκοπα ενέργεια μέσα στο γήπεδο. Κόντρα στην Άρσεναλ έτρεξε ελάχιστα. Τα σπριντ που έκανε, ήταν λίγα και κάλυψε μόλις 8,4 χιλιόμετρα σε όλο το ματς, ξεπερνώντας μονάχα τον... τερματοφύλακα της ομάδας του, τον Τερ Στέγκεν. Ο Μαστσεράνο που ήταν ο δεύτερος στο τρέξιμο, κάλυψε σχεδόν ένα χιλιόμετρο περισσότερο από τον Αργεντινό επιθετικό. Τυχαίο; Καθόλου. Προϊόν του τρόπου παιχνιδιού της Μπαρτσελόνα; Ασφαλώς, ναι.

Λιονέλ Μέσι: Μια ποδοσφαιρική διάνοια που... περπατάει

Ο "Ιπτάμενος Ολλανδός", Γιόχαν Κρόιφ, ένας από τους πατεράδες του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου, έχει πει πως "όλοι οι προπονητές μιλούν για κίνηση, για διαρκές τρέξιμο. Εγώ λέω ότι δεν είναι αναγκαίο να γίνονται και τα δυο. Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που παίζεται με το μυαλό. Πρέπει να είσαι στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή. Ούτε πολύ νωρίς, ούτε πολύ αργά". Η φιλοσοφία του Κρόιφ βελτίωσε τον Ράικαρντ και τώρα την έχουν εμφυσήσει προπονητές όπως ο Γκουαρδιόλα και ο Λουίς Ενρίκε, δηλαδή κατοχή της μπάλας, πάσα με ένα άγγιγμα και κίνηση στο χώρο χωρίς ιδιαίτερη καταπόνηση. "Θέλω παίκτες που μπορούν να κινηθούν σωστά σε μικρούς χώρους. Θέλω να δουλεύουν όσο γίνεται λιγότερο για να εξοικονομήσουν ενέργεια για την αποφασιστική και κρίσιμη στιγμή".

"Καμία ομάδα δεν τρέχει τόσο λίγο όσο η Μπαρτσελόνα. Πάντα έχουν την μπάλα στα πόδια τους. Αυτοί ορίζουν τον τρόπο παιχνιδιού και το ρυθμό του αγώνα και αποφασίζουν το πώς θα παίξουν, όχι ο εκάστοτε αντίπαλος. Υπάρχει μόνο μια μπάλα στο γήπεδο", έχει πει ακόμα ο Κρόιφ, αναλύοντας το παιχνίδι της Μπαρτσελόνα και αυτό βολεύει πάρα πολύ τον Μέσι, ο οποίος δεν χρειάζεται να καταπονεί ιδιαίτερα το σώμα του, γι' αυτό και παίζει τόσα παιχνίδια μέσα στη σεζόν. Φέτος, έχασε αρκετά ματς λόγω τραυματισμού, δεν υπήρξε κάποιο μυικό ζήτημα ή πρόβλημα φυσικής κατάστασης. Ο Αργεντινός ξέρει να "ακούει" το σώμα του και ενεργεί πάντα για το καλό της ομάδας του.

Μετά το ματς με την Άρσεναλ, είχε πει πως "είναι υπέροχο να παίζω δίπλα σε αυτούς τους παίκτες. Τα πηγαίνουμε πολύ καλά μέσα και έξω από το γήπεδο. Είμαστε καλοί φίλοι και αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι μας επιτρέπει8 να παίζουμε αυτό το στυλ ποδοσφαίρου". Πρόκειται για έναν πανέξυπνο παίκτη, μια διάνοια από τις λίγες στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Πάντα εκεί που πρέπει και την στιγμή που πρέπει, μονίμως στο πικ του την κατάλληλη περίοδο και αυτό είναι το μεγάλο του μυστικό. Τίποτα δεν προκύπτει τυχαία, αλλά είναι βάσει πλάνου. Αλίμονο, για τον κορυφαίο του κόσμου μιλάμε...

TAGS ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ