ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Η Μπαρτσελόνα είναι η ομάδα των ονείρων μας

FC Barcelon's coach Pep Guardiola, left, embraces Lionel Messi, from Argentina, after scores during a Spanish La Liga soccer match at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Saturday, May 5, 2012. FC Barcelona's coach Pep Guardiola will not continue as coach of the Spanish club after this season and assistant Tito Vilanova will take over. (AP Photo/Manu Fernandez)
FC Barcelon's coach Pep Guardiola, left, embraces Lionel Messi, from Argentina, after scores during a Spanish La Liga soccer match at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Saturday, May 5, 2012. FC Barcelona's coach Pep Guardiola will not continue as coach of the Spanish club after this season and assistant Tito Vilanova will take over. (AP Photo/Manu Fernandez) AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Η Μπαρτσελόνα έχει προσφέρει τα πάντα. Τίτλους, όμορφο ποδόσφαιρο, ξεχωριστούς πρωταγωνιστές και τον... Λιονέλ Μέσι. Μία ομάδα που τη "ζηλεύεις" και παράλληλα χαίρεσαι να τη βλέπεις. Η ομάδα των ονείρων σου.

Στο πέρασμα των ετών έχουν υπάρξει πάρα πολλές ομάδες που έχουν επηρεάσει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό το ποδόσφαιρο. Ομάδες που ανέδειξαν νέους πρωταγωνιστές, που εξέλιξαν το άθλημα και του έδωσε τη βαρύτητα, τη σημασία και την ξεχωριστή νότα που έχει σήμερα. Καμία, όμως, δεν άγγιξε την "τελειότητα" της Μπαρτσελόνα.

Tο Sport24.gr σε συνεργασία με το NIVEA MEN αποφάσισε να θέσει το ερώτημα: Ποια είναι η καλύτερη ομάδα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου από τις αρχές της δεκαετίας του '90 και μετά. Η ερώτηση αποδείχθηκε... ρητορική, αφού οι αναγνώστες του κορυφαίου αθλητικού site στην Ελλάδα είχαν μόνο μία απάντηση στο μυαλό τους. Μπαρτσελόνα.

Και συγκεκριμένα Μπαρτσελόνα 2011 vs Μπαρτσελόνα 2015. Το "tiki-taka" του Πεπ Γκουαρδιόλα απέναντι στους "MSN" του Λουίς Ενρίκε. Η ομάδα που έπαιξε, κατά γενική ομολογία το ωραιότερο ποδόσφαιρο στην ιστορία του Champions League, κόντρα στην ομάδα που προκαλούσε φόβο και μόνο στο άκουσμά της. Κοινός παρανομαστής; Ο Λιονέλ Μέσι. Ο Αργεντινός σούπερ σταρ είναι ο συνδετικός κρίκος -ουσιαστικά- τριών γενιών. Από την Μπαρτσελόνα του 2006, στην οποία δεν είχε ενεργό ρόλο, μέχρι Μπαρτσελόνα του 2015, που ήταν ο απόλυτος ηγέτης. Όπως είναι και τώρα, πέντε χρόνια μετά την κατάκτηση του τελευταίου Champions League.

ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΤΟΝ ΜΕΣΙ

Αν υπάρχει κάτι για το οποίο θα πρέπει να ευγνωμονούμε εσαεί τους "μπλαουγκράνα" είναι πως μας προσέφερε τον κορυφαίο παίκτη στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ο Λιονέλ Μέσι, γέννημα θρέμμα της Masia, άλλαξε το ρου της ιστορίας και μας "ανάγκασε" να παραμιλάμε με τα κατορθώματά του. Μία ποδοσφαιρική προσωπικότητα που δεν αποκλείεται όμοιά της να μην υπάρξει ξανά.

Ο κορυφαίος εκπρόσωπος ενός στυλ ποδοσφαίρου και μίας ακαδημίας που αποτελούν πρότυπο για κάθε παιδί που αποφασίζει να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο άθλημα. Και το πιο σημαντικό; Για να τα καταφέρει ο Αργεντινός σούπερ σταρ χρειάστηκε να περάσει δύσκολες καταστάσεις στα παιδικά του χρόνια. Ωστόσο, όπως κι ομάδα του, βρήκε τον τρόπο να κάνει πλεονέκτημα το μειονέκτημά του. Να γίνει ένας θεός επί Γης.

ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Όμως, το σημαντικότερο όλων είναι πως η Μπαρτσελόνα βοήθησε προκειμένου να δούμε το ποδόσφαιρο διαφορετικό. Το "tiki-taka" του Πεπ Γκουαρδιόλα γνώρισε τη χλεύη από εκείνους που δεν κατανοούν το μεγαλείο του απλού και συνάμα όμορφου ποδοσφαίρου. Αντίθετα, αυτοί που το λατρεύουν ευχαριστούν τον Καταλανό τεχνικό για όσα έχει προσφέρει στο αγαπημένο τους άθλημα.

Ακόμα και η ομάδα του Λουίς Ενρίκε το 2015, με την τριάδα των Λιονέλ Μέσι, Λουίς Σουάρες και Νεϊμάρ να προκαλούν πανικό στις αντίπαλες άμυνες, είχε πολύ από τη λάμψη και τη... νεραϊδόσκονη που ακολουθεί την "Μπάρτσα" σε όλη την ιστορία της. Μία μοναδική ιστορία τόσο εντός όσο κι εκτός γηπέδων. Mε μπροστάρη τον θρυλικό Γιόχαν Κρόιφ και από κοντά τους "μαθητές" του, Πεπ Γκουαρδιόλα και Λουίς Ενρίκε.

Η "ΑΔΙΚΙΑ" ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΡΕΑΛ

Αν υπάρχει ένας αστερίσκος στην ψηφοφορία του Sport24.gr και του NIVEA MEN αφορά τη Ρεάλ των τριών συνεχόμενων Champions League. Τη μοναδική ομάδα που έκανε back to back to... back. Η ομάδα του Ζινεντίν Ζιντάν κατάφερε κάτι μοναδικό, κάτι ξεχωριστό που πιθανότατα δεν θα δούμε στο μέλλον. Ωστόσο, η μαγεία του όμορφου ποδοσφαίρου νίκησε τη σπουδαιότητα των τίτλων.

Η Μπαρτσελόνα του 2011 ή η Μπαρτσελόνα του 2015 αξίζει να αναδειχθεί η κορυφαία ομάδα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου από τις αρχές της δεκαετίας του '90 και μετά; Ψήφισε στη μεγάλη ψηφοφορία του Sport24 και του NIVEA MEN.

Photo Credits: AP Photo/Manu Fernandez

TAGS ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ