ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Δακρυσμένος Ινιέστα: "Φεύγω από την Μπαρτσελόνα, θα έμενα αν ήμουν χρήσιμος και βασικός"

F.C. Barcelona player Andres Iniesta reacts during a news conference announcing he is leaving the club, in Barcelona, Spain, Friday, April. 27, 2018. Andres Iniesta says that he will leave Barcelona this summer after 16 trophy-packed seasons with the Spanish club. Iniesta, who turns 34 on May 11, says Friday "this season is the last." (AP Photo/Manu Fernandez)
F.C. Barcelona player Andres Iniesta reacts during a news conference announcing he is leaving the club, in Barcelona, Spain, Friday, April. 27, 2018. Andres Iniesta says that he will leave Barcelona this summer after 16 trophy-packed seasons with the Spanish club. Iniesta, who turns 34 on May 11, says Friday "this season is the last." (AP Photo/Manu Fernandez) AP

Ο Αντρές Ινιέστα δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του από την πρώτη πρόταση ανακοίνωσης της αποχώρησής του από την Μπαρτσελόνα. Ο Ισπανός ευχαρίστησε τους "μπλαουγκράνα" κι εξήγησε τα κίνητρα της απόφασής του. (VIDEO)

Πήγε στη Μασία σε ηλικία 12 ετών. Έπειτα από 22 έτη ως μόνιμος κάτοικος Βαρκελώνης αποχωρεί. Φόρεσε τη φανέλα μίας ομάδας, της Μπαρτσελόνα. Μπορεί να μην πήρε "Χρυσή Μπάλα", αλλά έμεινε στη συνείδηση του κάθε ποδοσφαιρόφιλου ως ένας από τους καλύτερους παίκτες της γενιάς του.

Ο Αντρές Ινιέστα σε αυτό το διάστημα έκανε οικογένεια, κατέκτησε τίτλους, γεύτηκε (επιτυχίες) κι απογοητεύτηκε (πιο λίγες φορές). Ήλθε η ώρα για το αντίο του. Αποχωρεί για την Κίνα (έστω κι αν ο ίδιος δεν θέλησε να αποκαλύψει τον επόμενο προορισμό του, αρκούμενος στην παράθεση του στοιχείου ότι δεν θα βρίσκεται στην Ευρώπη). Η συνέντευξη τύπου δεν θα μπορούσε, παρά να είναι έντονα συναισθηματικά φορτισμένη.

Ο Ινιέστα δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του από την πρώτη πρόταση. Τα πρώτα πέντε λεπτά της συνέντευξης Τύπου με δυσκολία συγκρατούσε τα δάκρυα, καθώς προσπαθούσε να εξηγήσεις τους λόγους της απόφασής του. Παρούσα όλη η "μπλαουγκράνα" ομάδα, εκτός από τους Λιονέλ Μέσι και Λουίς Σουάρες, οι οποίοι έλειπαν για προσωπικούς λόγους.

"Αυτή η συνέντευξη Τύπου είναι για να κάνω γνωστή την απόφαση μου ότι διανύω την τελευταία μου σεζόν εδώ. Είναι μια μετρημένη, μελετημένη και ύστερα από εσωτερική σκέψη ειλημμένη απόφαση. Μετά από 22 χρόνια εδώ, ξέρω τι σημαίνει να είσαι παίκτης της Μπαρτσελόνα, της καλύτερης ομάδας του κόσμου. Ξέρω ποιες είναι οι απαιτήσεις να παίζεις εδώ χρόνο με το χρόνο. Ξέρω τι σημαίνει να είσαι αρχηγός αυτής της ομάδας. Είμαι ειλικρινής με εμένα και την ομάδα, η καριέρα μου εδώ, σταματά εδώ.

Εάν μπορούσα να φανταστώ να τελειώσω την καριέρα μου εδώ, θα ήταν έτσι: Να είμαι χρήσιμος, σημαντικός και βασικός. Είναι δύσκολη ημέρα γιατί έχω περάσει όλη μου τη ζωή εδώ και το αντίο είναι δύσκολο. Δεν θα συγχωρούσα στον εαυτό μου να ζήσω μια τέτοια άβολη στιγμή στην ομάδα. Δεν το αξίζω και δεν το αξίζει ούτε η ομάδα.

F.C. Barcelona player Andres Iniesta reacts during a news conference announcing he is leaving the club, in Barcelona, Spain, Friday, April. 27, 2018. Andres Iniesta says that he will leave Barcelona this summer after 16 trophy-packed seasons with the Spanish club. Iniesta, who turns 34 on May 11, says Friday "this season is the last." (AP Photo/Manu Fernandez)
F.C. Barcelona player Andres Iniesta reacts during a news conference announcing he is leaving the club, in Barcelona, Spain, Friday, April. 27, 2018. Andres Iniesta says that he will leave Barcelona this summer after 16 trophy-packed seasons with the Spanish club. Iniesta, who turns 34 on May 11, says Friday "this season is the last." (AP Photo/Manu Fernandez) AP

Θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα και τη Μασία για ο,τι μου έδωσαν. Είμαι ο,τι είμαι χάρη σε αυτούς. Πριν από 22 χρόνια ήμασταν σε ένα αυτοκίνητο και τώρα είναι εδώ μαζί μου. Μετά από 22 χρόνια είμαι με τον πιο φανταστικό άνθρωπο που συνάντησα στη ζωή μου, που με κάνει χαρούμενο κάθε μέρα, τη γυναίκα μου. Ήλθα 12 χρόνων κι άφησα την οικογένειά μου για να έρθω εδώ. Στην αρχή μου κόστισε, αλλά προσπάθησα πολύ για να τα καταφέρω", υποστήριξε αρχικά και στη συνέχεια μίλησε:

Για το στόχο που εκπλήρωσε: "Ο μοναδικός μου στόχος ήταν να θριαμβεύσω με αυτήν την ομάδα και τα κατάφερα. Έδωσα στην Μπάρτσα το καλύτερο που είχα. Δεν θέλω να κοροϊδέψω κανέναν. Σε μερικές ημέρες κλείνω τα 34. Έφθασε η ώρα. Με ξέρω και ξέρω πώς είμαι. Από εδώ και στο εξής για φυσικούς λόγους, ο,τιδήποτε θα κόστιζε λίγο παραπάνω. Έδωσα τα πάντα σε αυτήν την ομάδα και ποτέ δεν θα ήμουν χαρούμενος εάν δεν έδινα το καλύτερο όπως τώρα. Έρχονται άλλες προκλήσεις".

F.C. Barcelona player Andres Iniesta during news conference announcing he is leaving the Spanish club after 16 seasons in Barcelona on Friday, April. 27, 2018. Iniesta joined Barcelona's youth academy at age 12. He went on to become one of the best players in its history by helping it win 31 titles, a record he shares for the club with Lionel Messi. (AP Photo/Manu Fernandez)
F.C. Barcelona player Andres Iniesta during news conference announcing he is leaving the Spanish club after 16 seasons in Barcelona on Friday, April. 27, 2018. Iniesta joined Barcelona's youth academy at age 12. He went on to become one of the best players in its history by helping it win 31 titles, a record he shares for the club with Lionel Messi. (AP Photo/Manu Fernandez) AP

Για την πιο σημαντική στιγμή του: "Είναι δύσκολο να μείνεις με μία μόνο στιγμή, γιατί έζησα μαγικές στιγμές. Πάντα θα θυμάμαι το ντεμπούτο μου στην Μπριζ. Ποτέ δεν θα ξεχάσω αυτήν την ημέρα με την πρώτη ομάδα. Είναι το πιο σημαντικό για εμένα".

Για το χρονικό λήψης της απόφασης: "Ήταν μεγάλη διαδικασία. Είναι μήνες. Υπήρχαν μέρες που είχα περισσότερες αμφιβολίες, άλλες που είχα λιγότερες. Είναι φυσιολογικό. Πέρασα όλη μου τη ζωή εδώ και το "αντίο" δεν είναι εύκολο. Η ομάδα καταλαβαίνει ότι είμαι ειλικρινής κι αν δεν είμαι εδώ να δώσω το καλύτερό μου, δεν θα είμαι χαρούμενος".

Για τον επόμενο προορισμό του: "Όταν τελειώσει η σεζόν θα πω, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να κλείσουν. Πάντα έλεγα ότι δεν θα έπαιζα απέναντι στην ομάδα μου (Μπαρτσελόνα). Όλα τα σενάρια που δεν είναι στην Ευρώπη, είναι πιθανά".

Για τη "Χρυσή Μπάλα": "Δεν αποτελεί αγκάθι για μένα ότι δεν κέρδισα τη Χρυσή Μπάλα. Το να είμαι παρών στις στιγμές με τον Μέσι και τον Τσάβι ήταν κάτι μαγικό. Η αντίληψή μου για το ποδόσφαιρο δεν αλλάζει με το εάν έχω ή όχι μια Χρυσή Μπάλα".

Για το εάν θα επιστρέψει στην Μπαρτσελόνα: "Θα επιστρέψω ως παίκτης. Φεύγω για τρία χρόνια και θα επιστρέψω να παίξω (γέλια). Πλάκα κάνω. Είναι δύσκολο να πω εάν θα επιστρέψω στην ομάδα. Είναι ημέρες συναισθηματικές. Εβδομάδες σκέφτομαι αυτή τη στιγμή. Η σεζόν δεν έχει τελειώσει κι έχουμε έναν τίτλο να κατακτήσουμε".

Για το ματς που απήλαυσε περισσότερο: "Πάντα είμαι ευγνώμων στον κόσμο που μου έδειξε τόση αγάπη. Όπου κι αν πήγα. Είναι πολλά παιχνίδια. Προσπάθησα να τα απολαύσω στο μάξιμουμ".

F.C. Barcelona player Andres Iniesta during a news conference announcing he is leaving the club, in Barcelona, Spain, Friday, April. 27, 2018. Andres Iniesta says that he will leave Barcelona this summer after 16 trophy-packed seasons with the Spanish club. Iniesta, who turns 34 on May 11, says Friday "this season is the last." (AP Photo/Manu Fernandez)
F.C. Barcelona player Andres Iniesta during a news conference announcing he is leaving the club, in Barcelona, Spain, Friday, April. 27, 2018. Andres Iniesta says that he will leave Barcelona this summer after 16 trophy-packed seasons with the Spanish club. Iniesta, who turns 34 on May 11, says Friday "this season is the last." (AP Photo/Manu Fernandez) AP

Για τον προπονητή που ξεχώρισε: "Είναι πολλοί οι προπονητές που είχα. Από όλους κρατώ μεγάλες αναμνήσεις. Ο καθένας στην εποχή του, έχει ξεχωριστή θέση στη ζωή μου. Είμαι τυχερός για τους προπονητές και τους συμπαίκτες που είχα. Τους ευχαριστώ"

Για την πιο δύσκολη στιγμή: "Ήταν σκληρό όταν ήλθα, γιατί δεν είναι εύκολο να αποχωριστείς την οικογένειά σου. Άξιζε η προσπάθεια από όλους. Αυτό είναι στην τελική που αξίζει".

Για το πώς θα θέλουν να τον θυμούνται: "Θα ήθελα να με θυμούνται ως μεγάλο ποδοσφαιριστή κι άνθρωπο. Το ποδόσφαιρο περνά και μας μένουν οι άνθρωποι και οι μεταχείριση από τον κόσμο και τους συμπαίκτες. Ο καθένας θα έχει τη γνώμη του, αλλά αυτή είναι η επιθυμία μου".

Για τον Μέσι: "Ο Λέο ήταν θεμελιώδης λίθος για να μπορέσει αυτή η ομάδα να κατακτήσει τίτλους. Ήταν μαγικό να είμαι στο πλευρό του. Ήταν τιμή και προνόμια να μοιραστούμε τα αποδυτήρια. Δεν θα υπάρξει άλλος Λέο".

Photo credits: AP Photo/Manu Fernandez

TAGS ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ