ΑΡΣΕΝΑΛ

Πώς ο Καθόρλα γλίτωσε το πόδι του

Arsenal's Santi Cazorla reacts after his appeal for a penalty is turned down during the English FA Cup final soccer match between Arsenal and Hull City at Wembley Stadium in London, Saturday, May 17, 2014. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
Arsenal's Santi Cazorla reacts after his appeal for a penalty is turned down during the English FA Cup final soccer match between Arsenal and Hull City at Wembley Stadium in London, Saturday, May 17, 2014. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth) AP

Δύο χρόνια χωρίς μπάλα, οκτώ χειρουργεία, γάγγραινα, μολύνσεις, οκτώ χαμένα εκατοστά Αχιλλείου τένοντα. Έλεγαν ότι ο Σάντι Καθόρλα μπορεί να μην περπατήσει ξανά. Αλλά είναι εδώ, δυνατός κι έτοιμος να επιστρέψει τον Ιανουάριο.

Έχει κατακτήσει δύο Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα με την εθνική Ισπανίας (2008, 2012), δύο Κύπελλα Αγγλίας με την Άρσεναλ. Ήταν ο καλύτερος Ισπανός παίκτης τη σεζόν 2006-2007. Ο καλύτερος των "gunners" τη σεζόν 2012-2013. Όσο μπόι λείπει στον Σάντι Καθόρλα (1.68), τόση ποιότητα έχει στα πόδια.

Αλλά κι αυτά των πρόδωσαν. Η καθημερινότητα του 32χρονου Ισπανού είναι διαφορετική εδώ και δύο χρόνια. Η ρουτίνα του δεν είναι τα γήπεδα, η μπάλα. Αλλά τα χειρουργεία. Οι εγχειρίσεις. Το τατουάζ που έχει κάνει στο πόδι του και ήταν αφιερωμένο στην κόρη του έχει αλλοιωθεί μετά από δύο τέτοιες επεμβάσεις.

ΟΚΤΩ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΓΑΓΓΡΑΙΝΑ

Η "Marca" με μία αποκαλυπτική συνέντευξη ανέσυρε στην επιφάνεια της επικαιρότητας το δράμα του Σάντι. Δύο χρόνια χωρίς μπάλα, οκτώ χειρουργεία, γάγγραινα, μολύνσεις οκτώ χαμένα εκατοστά Αχιλλείου τένοντα. Έλεγαν ότι μπορεί να μην περπατήσει ξανά. Αλλά από τη Σαλαμάνκα όπου ζει (μακριά από την οικογένειά του που μένει στο Λονδίνο) δηλώνει "ζωντανός", δυνατός κι έτοιμος να επιστρέψει τον Ιανουάριο.

Πώς ο Καθόρλα γλίτωσε το πόδι του

Όλα ξεκίνησαν στις 10 Σεπτέμβρη του 2013 και το φιλικό ανάμεσα στις εθνικές Ισπανίας και Χιλής στη Χινέμπρα. Ο Σάντι Καθόρλα αποχωρεί τραυματίας μετά από χτύπημα που δέχθηκε στον αστράγαλο. Από τότε έμαθε να ζει με τον πόνο. " Τις πρώτες φορές υπέφερα λιγότερο, εάν ήμουν ζεστός μπορούσα να παίξω, αλλά στο ημίχρονο όταν κρύωνε το πόδι έκλαιγα", υποστηρίζει στη Marca.

Στις 5 Δεκέμβρη του 2015 περνά από το χειρουργείο καθώς υπέστη ρήξη χιαστού στο αριστερό πόδι. Αλλά, τα προβλήματα στον αστράγαλο επιμένουν να του υπενθυμίζουν τον πόνο κάθε φορά. Προσπαθεί να παίξει και το κάνει, αλλά με τον πόνο να είναι παρόντα. Πάντα εκεί, δίπλα του, μέσα του.

ΤΑ ΟΚΤΩ ΧΑΜΕΝΑ ΕΚΑΤΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΑΧΙΛΛΕΙΟ

Οι ιατροί στην Αγγλία του κρούουν των κώδωνα του κινδύνου: "Εάν μπορέσεις και περπατήσεις με το γιο σου στον κήπο, να είσαι ικανοποιημένος". Η επιστροφή στο ποδόσφαιρο περνά σε δεύτερη μοίρα. Σε πρώτη βρίσκεται η δυνατότητα να περπατήσει ξανά.

Reportaje a Santi Cazorla en Salamanca, donde se recupera de la lesión junto al fisío Juan Carlos Herranz. NO PUBLICAR SIN HABLAR CON FOTOGRAFÍA ++++
Reportaje a Santi Cazorla en Salamanca, donde se recupera de la lesión junto al fisío Juan Carlos Herranz. NO PUBLICAR SIN HABLAR CON FOTOGRAFÍA ++++ LIBRE USO

Ένα χρόνο μετά το χειρουργείο, τραυματίζεται στον τένοντα στην πελματιαία περιοχή. Θεωρητικά, αυτό προϋπέθετε τρεις εβδομάδες εκτός δράσης, αλλά σήμαινε την αρχή του τέλους του Σάντι Καθόρλα. Στον μήνα του αφαιρέθηκαν τα ράμματα, αλλά το τραύμα άνοιγε ξανά και ξανά και πέρασε από το χειρουργείο οκτώ φορές μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος. Έμοιαζαν τα προβλήματά του να μην έχουν τέλος, αλλά και προηγούμενο. Η δουλειά των γιατρών να μην φέρνει αποτέλεσμα.

Η γάγγραινα απειλεί τη φτέρνα του. "Συνέχιζα να παίζω, μου έλεγαν ότι είμαι καλά. Το πρόβλημα δεν είχε επουλωθεί, οι πληγές άνοιγαν ξανά, ή μολύνονταν ξανά".

Ο Καθόρλα βαρέθηκε τους Άγγλους γιατρούς (γιατί δεν του έδιναν λύση) και πήγε στη Βιτόρια, στη Χώρα των Βάσκων, για να επισκεφτεί τον Μικέλ Σάντσεθ. Όταν ξεκίνησε να τον εγχειρίζει (γι' ακόμη μία φορά!) σήκωσε τα χέρια ψηλά: "Είδε ότι είχε τρομερή μόλυνση, ότι είχε πάθει ζημιά στα οστά. Οι μολύνσεις είχαν φάει μέρος του Αχιλλείου τένοντα. Μου έλειπαν οκτώ εκατοστά!".

Εκεί ανακάλυψαν τη δράση τριών επιθετικών βακτηρίων. Ένα από αυτά, πριν τα πολλά χειρουργεία στα οποία υποβλήθηκε. Ο Βάσκος γιατρός του εξομολογείται ότι δεν έχει συναντήσει άλλη τέτοια περίπτωση στο παρελθόν.

Reportaje a Santi Cazorla en Salamanca, donde se recupera de la lesión junto al fisío Juan Carlos Herranz. NO PUBLICAR SIN HABLAR CON FOTOGRAFÍA ++++
Reportaje a Santi Cazorla en Salamanca, donde se recupera de la lesión junto al fisío Juan Carlos Herranz. NO PUBLICAR SIN HABLAR CON FOTOGRAFÍA ++++ LIBRE USO

Στις 29 Μαΐου ολοκλήρωσε την ανακατασκευή του τένοντα. Ο Ισπανός ποδοσφαιριστής συνέχισε την αποθεραπεία του το καλοκαίρι. Τώρα ένα οστικό οίδημα τον φρενάρει, αλλά η τραυματική εμπειρία δεν επιτρέπει να τεθούν χρονοδιαγράμματα.

Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΑΡΣΕΝΑΛ ΚΑΙ ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΟΥ ΑΔΕΡΦΟΥ ΤΟΥ

Η Άρσεναλ τι κάνει γι' όλα αυτά; Ο,τι μπορεί για να τον στηρίξει έμπρακτα. Πέρυσι του ανανέωσε το συμβόλαιο με αποτέλεσμα το νέο να εκπνέει τον Ιούνιο του 2018. Θέλοντας, έτσι, να του δείξει ότι δεν είναι ένας ακόμη ποδοσφαιριστής της.

Ο ίδιος διατηρεί την αισιοδοξία του. "Θα επιστρέψω τον Ιανουάριο". Όταν ο αδερφός του να είδε να τρέχει κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας του, δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του. Ο μόνος που δεν έκλαψε παρά τις αλλεπάλληλες απογοητεύσεις ήταν ο ίδιος.

Reportaje a Santi Cazorla en Salamanca, donde se recupera de la lesión junto al fisío Juan Carlos Herranz. NO PUBLICAR SIN HABLAR CON FOTOGRAFÍA ++++
Reportaje a Santi Cazorla en Salamanca, donde se recupera de la lesión junto al fisío Juan Carlos Herranz. NO PUBLICAR SIN HABLAR CON FOTOGRAFÍA ++++ LIBRE USO

Τώρα βρίσκεται σε μια εργατική γειτονιά της Σαλαμάνκα. Εκεί βρίσκεται ο φυσιοθεραπευτής της εθνικής Ισπανίας. Η οικογένειά του αρκετά μακριά.

"Η οικογένειά μου συνεχίζει στο Λονδίνο, γιατί τα παιδιά μου ξεκίνησαν το σχολείο. Το να είμαι εδώ, χωρίς αυτούς, είναι το πιο σκληρό. Το πρωί πάω στην πισίνα, συνεχίζω τη χειροκίνητη αποκατάσταση, μία ώρα πιλάτες και ποδήλατο".

ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΙΝΙΕΤΣΑ, ΣΙΛΒΑ & ΒΙΓΙΑ

Πιστεύει ότι ο κόσμος δεν τον αναγνωρίζει, γιατί πλέον δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

"Μια κυρία μου είπε ότι μοιάζω στον Καθόρλα. Της είπα ότι είμαι εγώ, αλλά δεν με πίστευε. Τώρα καταλαβαίνω ποιος είναι ποιος. Κάθε μέρα μου στέλνουν μηνύματα ο Ινιέστα, ο Σίλβα, ο Βίγια. Αλλά είμαι καλά. Δεν έχω χρειαστεί ψυχολόγο.

Η συνέντευξη αυτή είναι μια ανακούφιση για όλα όσα έχω περάσει. Δεν ήταν ένας απλός τραυματισμός, όπως πίστεψαν. Κανείς δεν με πίστεψε, αλλά εγώ είμαι εδώ. Ακόμη κι αν ο πόνος με κρατά προσεκτικό".

Άλλωστε, όσοι έχουν την επαφή του στο Whatsapp βλέπουν το μήνυμα που έχει: "Μην δίνεις τη χαρά σε αυτούς που δεν θέλουν να επιστρέψεις. Θα επιστρέψω".

(AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

TAGS ΑΡΣΕΝΑΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ