ΑΡΣΕΝΑΛ

Ο έλεγχος 6 βασικών σημείων της Άρσεναλ

Ο έλεγχος 6 βασικών σημείων της Άρσεναλ

Η Άρσεναλ φτάνει στο Φάληρο λαβωμένη αλλά έτοιμη για όλα. Το κλίμα στην ομάδα του Λονδίνου, οι τραυματίες, η φιλοσοφία της που δεν αλλάζει και ο άξονας της μεσαίας γραμμής, που επηρεάζει άμεσα την συνολική της απόδοση. Το SPORT 24 αναλύει 6 βασικούς τομείς των "κανονιέρηδων".

Η Άρσεναλ κέρδισε το Σάββατο (5/12) την Σάντερλαντ για την 15η αγωνιστική της Premier League και ο Βενγκέρ είδε τον Κοσιελνί να επιστρέφει κανονικά στην αγωνιστική δράση και τον Γουόλκοτ διαθέσιμο, έστω και στον πάγκο.

Άρσεναλ και τραυματισμοί "πάνε πακέτο" τα τελευταία χρόνια και αυτός ο "κανόνας" συνεχίζεται και τη φετινή σεζόν. Μπορεί να ακούγεται απίστευτο όμως η πραγματικότητα είναι πως οι "κανονιέρηδες" μετρούν πλέον 10 απόντες λόγω τραυματισμών και πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται πως με αυτά τα προβλήματα το όνειρο της κατάκτησης του πρώτου πρωταθλήματος μετά το 2004 θα μείνει... όνειρο.

Οι Λονδρέζοι φυσικά έχουν και ανοικτό το μέτωπο του Champions League, όπου μετά από 16 σερί προκρίσεις στην φάση των "16", φέτος κινδυνεύουν να μείνουν εκτός συνέχειας από την φάση των ομίλων. Και αυτό διότι μετά τις 5 πρώτες αγωνιστικές, ο Ολυμπιακός έχει το πάνω χέρι για το δεύτερο εισιτήριο πρόκρισης μετά την Μπάγερν Μονάχου.

9 βαθμούς έχουν οι Πειραιώτες, 6 η Άρσεναλ, ενώ στο παιχνίδι του "Emirates" ο Ολυμπιακός είχε θριαμβεύσει με 3-2. Γεγονός που δίνει το περιθώριο στους "ερυθρόλευκους" για ήττα μέχρι και 1-2, με τους Λονδρέζους του Αρσέν Βενγκέρ να ψάχνουν επί της ουσίας νίκη με 2 τέρματα διαφορά. Όχι εύκολα πράγματα για μια Άρσεναλ αποφασισμένη μεν, αλλά και με αρκετά προβλήματα.

Το SPORT 24αναλύει τους "κανονιέρηδες" πριν από τη μεγάλη μάχη του Φαλήρου, χωρίζοντάς τους στους 6 βασικούς τομείςπου χρησιμοποιεί η Spotmechanic για να αξιολογήσει ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο πριν την αγορά: την"Δομή/Πλαίσιο" (φιλοσοφία ομάδας), το "Εσωτερικό" (κλίμα που επικρατεί), την "Ενεργητική Ασφάλεια" (άμυνα), τα "Μηχανικά" (χαφ), το "Εξωτερικό" (τραυματισμοί) και τα "Ηλεκτρικά" (επίθεση) καισου παρουσιάζουμε τί θα δεις στο χορτάρι του "Γεώργιος Καραϊσκάκης" την Τετάρτη (9/12, 21:45). Άλλωστε και η Άρσεναλ έχει αυτοκίνητο στα χρώματά της και μας έδωσε μια έμπνευση παραπάνω..

Ο έλεγχος 6 βασικών σημείων της Άρσεναλ

Δομή

Η δομή ή πλαίσιο ενός αυτοκινήτου αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του, στην ουσία ένα κλωβό, πάνω στον οποίο δένουν όλα τα υπόλοιπα μέρη. Αντίστοιχα σε μια ομάδα η δομή είναι η φιλοσοφία της που πάνω της βασίζεται όλο το παιχνίδι της!

Η διάταξη 4-2-3-1 είναι "νόμος" για τον Αρσέν Βενγκέρ και πάνω εκεί στηρίζει τις επιλογές του, την συνοχή και την εν γένει φιλοσοφία της Άρσεναλ. Μόνο σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να "παίξει" με την τακτική και να διαφοροποιήσει τον σχηματισμό των παικτών του στο γήπεδο. Σε σύστημα 4-3-3 ή διάταξη 4-1-4-1.

football formations

Μέχρι εκεί όμως. Οι βασικοί κανόνες του παιχνιδιού της Άρσεναλ δεν αλλάζουν. Η κατοχή της μπάλας και τα τρίγωνα σε μικρό χώρο, οι επιθέσεις από τις πλευρές με την συνδρομή των μπακ, δύο παίκτες με χαρακτηριστικά "8αριού" στον άξονα της μεσαίας γραμμής και ένας πάντα ο κλασικός επιθετικός, το στυλ του οποίου αλλάζει ανάλογα με το παιχνίδι.

Ο έλεγχος 6 βασικών σημείων της Άρσεναλ

Το overall performance της Άρσεναλ στις πρώτες 15 αγωνιστικές της BPL

Εσωτερικό

Συσπείρωση παρατηρείται εσχάτως στο στρατόπεδο της Άρσεναλ. Η σεζόν ξεκίνησε με μουρμούρα των οπαδών για διοίκηση και Βενγκέρ, καθώς η μόνη ουσιαστικά σημαντική κίνηση που έγινε και έδωσε επιπλέον ποιότητα στο ρόστερ, ήταν η απόκτηση του Πετρ Τσεχ.

Οι φίλοι των Λονδρέζων τα είχαν με τους ιδιοκτήτες και τον Αλσατό κόουτς, θεωρώντας ότι το ρόστερ είναι μικρό ποσοτικά και με λίγους ποιοτικούς παίκτες για να μπορέσει η ομάδα τους να διεκδικήσει τίτλους. Παρά τα προβλήματα τραυματισμών, ειδικότερα στο τελευταίο διάστημα, η Άρσεναλ είναι μόνη στην 2η θέση της Premier League (πρώτος της στόχος), μόλις δύο πόντους από την κορυφή.

Το γεγονός αυτό, συν τα απρόοπτα αλλά και το ματς - τελικός με τον Ολυμπιακό στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", έχουν φέρει συσπείρωση στις τάξεις της ομάδας και κλίμα συναίνεσης ανάμεσα σε οπαδούς, παίκτες, προπονητή και διοίκηση.

Ενεργητική ασφάλεια

Ο έλεγχος της ενεργητικής ασφάλειας ενός μεταχειρισμένου από τη Spotmechanic περιλαμβάνει το σύστημα διεύθυνσης, τις αναρτήσεις, το σύστημα πέδησης καθώς και τις ρόδες. Είναι οι βασικοί τομείς που παίζουν ρόλο ώστε να αποφευχθεί ένα ατύχημα ή στην περίπτωση μας, ένα γκολ!

Μετά τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (10) και Τότεναμ (12), η Άρσεναλ είναι η ομάδα που έχει δεχθεί τα λιγότερα γκολ στις πρώτες 14 αγωνιστικές της Premier League.

Με παθητικό 13 τερμάτων οι "κανονιέρηδες" διαθέτουν μια αξιόπιστη αμυντική γραμμή, που μετά τα προβλήματα στις αρχές της σεζόν άρχισε σταδιακά να "στρώνει" και να δουλεύει ομαλά. Ένας προβληματισμός παραμένει όταν η μπάλα φτάνει στην περιοχή της Άρσεναλ από αέρος, καθώς πέραν των Μέρτεσακερ και Κοσιελνί, οι υπόλοιποι αμυντικοί δεν έχουν σωστή αντιμετώπιση των φάσεων που η μπάλα είναι ψηλά.

Ο έλεγχος 6 βασικών σημείων της Άρσεναλ

Ο Κοσιελνί με 57% επιτυχία στις προσωπικές μονομαχίες

Στο τελευταίο παιχνίδι απέναντι στην Σάντερλαντ, οι Λονδρέζοι αντιμετώπισαν πρόβλημα ανασταλτικά, τόσο από τον άξονα της μεσαίας γραμμής, όσο και με την μπάλα στον αέρα, ειδικά όταν ερχόταν στο ύψος του δεύτερου δοκαριού. Ωστόσο η παρουσία του Τσεχ ήταν καταλυτική, καθώς ο έμπειρος γκολκίπερ στάθηκε εμπόδιο σε κάμποσες προσπάθειες των "μαύρων γατών" να σκοράρουν. Ένας Τσεχ που δεν ξεκίνησε καλά τη σεζόν, ωστόσο εσχάτως δείχνει να βρίσκει τον καλό του εαυτό.

Ο έλεγχος 6 βασικών σημείων της Άρσεναλ

Σε 6 από τα 15 ματς της BPL, ο Τσεχ έχει κρατήσει απαραβίαστη την εστία του

Στο Champions League οι "κανονιέρηδες" έχουν δεχθεί 10 τέρματα σε 5 ματς. Τα 8 από αυτά είναι στα παιχνίδια με Μπάγερν Μονάχου (5-1 στην Allianz Arena) και Ολυμπιακό (2-3 στο Emirates), σε δύο 90λεπτα όπου παρατηρήθηκε απώλεια συγκέντρωσης και φτηνά λάθη σε επίπεδο ανασταλτικής λειτουργίας.

Μηχανικά

Η Άρσεναλ είναι μια ομάδα που εξαρτάται πολύ από την απόδοση του άξονα της μεσαίας γραμμής. Η τριάδα στα χαφ επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την λειτουργία και των υπόλοιπων γραμμών. Ο Βενγκέρ ουσιαστικά από την αρχή της περιόδου δεν υπολογίζει στον Γουίλσιρ, έχασε τον Αρτέτα και πρόσφατα τους Κοκελέν, Καθόρλα.

Η απουσία των δύο τελευταίων είναι εξόχως σημαντική. Ο Κοκελέν σε 17 παιχνίδια έχει 91% ακρίβεια στις πάσες με 507 ολοκληρωμένες μεταβιβάσεις, ενώ τα νούμερα του Καθόρλα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά. Σε 20 ματς μετρά 4 ασίστ, 1010 ολοκληρωμένες μεταβιβάσεις σε συνδυασμό με 90% ακρίβεια στις πάσες του.

Ο έλεγχος 6 βασικών σημείων της Άρσεναλ

Σωστές οι 9 στις 10 πάσες του Καθόρλα τη φετινή σεζόν

Ο Φλαμινί επέστρεψε στο τελευταίο ματς πρωταθλήματος, ενώ ο Ράμσι βρήκε ξανά την επαφή του με τα δίχτυα (16 ματς, 2 γκολ). Ο Ουαλός επίσης έχει ταλαιπωρηθεί από τραυματισμούς αλλά είναι ένας μέσος που αρέσκεται να πατάει περιοχή, δίνοντας λύσεις σε σκοράρισμα και δημιουργία, στοιχεία που τον καθιστούν πολύτιμο για τον προπονητή του.

Ο Εζίλ έφτασε τα 20 ματς με απολογισμό 2 γκολ, 12 ασίστ και 62% ευστοχία στα σουτ, την στιγμή που έχει δημιουργήσει 63 ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του, με 51 πάσες - "κλειδιά". Ο Γερμανός διεθνής μέσος είναι το "μυαλό" των Λονδρέζων στον αγωνιστικό χώρο.

Ο έλεγχος 6 βασικών σημείων της Άρσεναλ

Στα 15 μέτρα μ.ο. και με 88% πασάρει ο Εζίλ

Ουσιαστικά αν ο Ολυμπιακός καταφέρει να κερδίσει την μάχη του κέντρου ή έστω να ισορροπήσει, τότε θα έχει κάνει το πρώτο σημαντικό βήμα για την πρόκριση του.

Εξωτερικό

Κοκελέν, Ροσίτσκι, Γουίλσιρ, Γουέλμπεκ, Σάντσες, Καθόρλα είναι αυτοί που έχουν αντιμετωπίσει τα πιο σοβαρά προβλήματα μέχρι στιγμής, ενώ από τους 22 συνολικά παίκτες που έχουν δηλωθεί στην πρώτη ομάδα, οι 21 έχουν απασχολήσει το ιατρικό επιτελείο των "κανονιέρηδων"! Μόνο ο Τζόελ Κάμπελ, παίκτης που είχε ιδιαίτερα καλή παρουσία με την φανέλα του Ολυμπιακού τη σεζόν 2103-14, έχει καταφέρει να μείνει μακριά από τραυματισμούς.

Κοκελέν, Γουέλμπεκ και Καθόρλα αναμένεται να λείψουν για αρκετό διάστημα ακόμη, ο Σάντσες θα χρειαστεί ακόμη ένα 20ήμερο αποκατάστασης, την στιγμή που Ροσίτσκι και Γουίλσιρ παλεύουν για την επιστροφή, ενώ τελικά οι Κοσιελνί και Γουόλκοτ θα προλάβουν τον αγώνα της 9ης Δεκεμβρίου με τον Ολυμπιακό για την 6η και τελευταία αγωνιστική του Champions League.

Όσοι πάντως νομίζουν πως ο Αρσέν Βενγκέρ βρίσκεται για πρώτη φορά σε τέτοια κατάσταση ας... μην είναι και τόσο σίγουροι, μιας που η κακοδαιμονία των τραυματισμών αποτελεί συνήθης κατάσταση στο στρατόπεδο της Άρσεναλ .

Ηλεκτρικά

Ζιρού και Γουόλκοτ είναι οι δύο παίκτες που χρησιμοποιεί ο Βενγκέρ στο κεφάλι της επίθεσης, ανάλογα με τον αντίπαλο, τις συνθήκες του αγώνα και τον τρόπο που επιλέγει ο Αλσατός να εκφράζει τις προσπάθειες της η Άρσεναλ.

Ο Γάλλος είναι φορ περιοχής, δυνατός (κερδίζει το 54% στις προσωπικές μονομαχίες), χρησιμοποιεί έξυπνα το σώμα του και απειλεί το ίδιο με τα πόδια και το κεφάλι. Δεν είναι ιδιαίτερα ταχύς, ούτε φοβερός τεχνίτης, ωστόσο αυτό δεν τον εμποδίζει να έχει 60% ακρίβεια στις προσπάθειες του (και 66% επιτυχία στις πάσες του, που μ.ο. είναι στα 13 μέτρα), έστω και αν αυτό δεν μεταφράζεται 100% στα γκολ που έχει σκοράρει φέτος, 8 τον αριθμό.

Ο έλεγχος 6 βασικών σημείων της Άρσεναλ

Ο Ζιρού έχει 55% ευστοχία στις προσπάθειες του για γκολ στο Champions League

Από την άλλη, τα στοιχεία του Γουόλκοτ είναι πολύ διαφορετικά. Ταχύς παίκτης, εκρηκτικός στα πρώτα μέτρα, με ξεχωριστό προσόν την εκμετάλλευση των χώρων.

Έχει 57% ακρίβεια στις επιθετικές του προσπάθειες, 82% στις πάσες (μ.ο. στα 11 μέτρα, αφού προτιμά την μια επαφή με την μπάλα και μεταβίβαση στον παίκτη που βρίσκεται πιο κοντά) και 55% στις κερδισμένες μονομαχίες. Ο 26χρονος Άγγλος κυνηγός έχει 4 τέρματα συνολικά, 2 στην Premier League και 2 στο Champions League.

Στην αναμέτρηση του "Emirates" κόντρα στον Ολυμπιακό, ο Βενγκέρ δεν είχε στην διάθεση του τον τιμωρημένο Ζιρού και στράικερ είχε αγωνιστεί ο Γουόλκοτ. Να δούμε τώρα αν θα τον προτιμήσει για το αρχικό σχήμα, με τον Άγγλο διεθνή κυνηγό να προέρχεται από τραυματισμό.

Για τα "φτερά" της επίθεσης, οι διαθέσιμοι παίκτες για τον Αλσατό κόουτς είναι οι Όξλεϊντ-Τσέιμπερλεν και Κάμπελ, που αγωνίστηκαν και στο σαββατιάτικο κόντρα στην Σάντερλαντ. Εκρηκτικός, καλός ντριμπλέρ και παίκτης μιας επαφής ο Άγγλος, πατάει περιοχή και τελειώνει φάσεις, όχι πάντα με επιτυχία.

Ο Κοσταρικανός από την πλευρά του έχει την ταχύτητα, του αρέσει να παίζει στον χώρο, προτιμά να συγκλίνει από το επιτίθεται στην γραμμή και είναι καλός δημιουργός. Για τους Λονδρέζους και τον Βενγκέρ είναι μεγάλη η απώλεια του Αλέξις Σάντσες, του πλέον αποδοτικού παίκτης της ομάδας τη φετινή σεζόν.

Ο έλεγχος 6 βασικών σημείων της Άρσεναλ

Το overall performance του Σάντσες στο Champions League. Θα λείψει από την μάχη του Φαλήρου ο Χιλιανός διεθνής κυνηγός

Επιθετικά οι στημένες φάσεις δεν είναι το φόρτε της Άρσεναλ. Υπάρχουν παίκτες ικανοί στο ψηλό παιχνίδι, ωστόσο το συγκεκριμένο κομμάτι δεν αποτελεί δυνατό σημείο των Λονδρέζων, αντίθετα με τα γκολ που έχουν σημειωθεί σε open play και μέσα από την περιοχή στην συντριπτική τους πλειοψηφία.

H Spotmechanic αποτελεί αυτή τη στιγμή το σημείο αναφοράς για έλεγχο μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στην Ελλάδα. Όπως βασίζεσαι στις 6 κατηγορίες της για να ξέρεις τί αυτοκίνητο αγοράζεις, έτσι κι εμείς, βασιστήκαμε στους ίδιους τομείς!

TAGS ΑΡΣΕΝΑΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ