ΑΡΣΕΝΑΛ

Η Άρσεναλ πριν την μάχη του Φαλήρου

Η Άρσεναλ πριν την μάχη του Φαλήρου
IMAGO/BPI

Η ποιότητα των Εζίλ, Ράμσεϊ, ο "σοφτ" ανασταλτικά άξονας, το παράδοξο της επιθετικής τριάδας και η αδυναμία άμυνας στο δεύτερο δοκάρι. Το Sport24 ακτινογραφεί την Άρσεναλ στη νίκη επί της Σάντερλαντ και ενόψει της αναμέτρησης με τον Ολυμπιακό.

Την Τετάρτη (9/12, 21:45) η Άρσεναλ κινδυνεύει να δει το σερί των 16 συνεχόμενων προκρίσεων της στην φάση των "16" του Champions League να "πνίγεται" στο Φάληρο. Μετά τα αποτελέσματα των πρώτων 5 αγωνιστικών στο Group F του Champions League, οι "κανονιέρηδες" θέλουν νίκη με διαφορά 2 τερμάτων κόντρα στον Ολυμπιακό ή ενός, αρκεί να είναι από 2-3 και πάνω.

Τα δεδομένα πριν την σέντρα του αγώνα δεν είναι υπέρ των Λονδρέζων, με τον Αρσέν Βενγκέρ να πονοκεφαλιάζει από τις σοβαρές απουσίες που αντιμετωπίζει, με τους τραυματισμούς να συντροφεύουν την Άρσεναλ από το ξεκίνημα της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου. Μοιάζει απίστευτο αλλά είναι αληθινό, το γεγονός ότι ο μοναδικός -από τους δηλωμένους στην πρώτη ομάδα παίκτες- που την έχει γλιτώσει είναι ο Τζόελ Καμπέλ. Όλοι οι υπόλοιποι έχουν απασχολήσει το ιατρικό επιτελείο των "κανονιέρηδων" ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ο Βενγκέρ φυσικά δεν έχει άλλη επιλογή από το να προετοιμάσει την ομάδα του όσο καλύτερα γίνεται με τους ποδοσφαιριστές που έχει στην διάθεση του. Και για να μη γελιόμαστε, μόνο αμελητέα ποσότητα δεν αποτελούν όσοι έχουν... απομείνει όρθιοι στο στρατόπεδο των Λονδρέζων. Φτάνει να ρίξει κανείς μια ματιά στην ενδεκάδα που παρέταξε ο Αλσατός τεχνικός στο σαββατιάτικο (5/12) ματς με την Σάντερλαντ στο Emirates, αλλά και σε όσους είχε στον πάγκο.

football formations

Οι "κανονιέρηδες" επικράτησαν πιο δύσκολα από όσο δείχνει το τελικό 3-1 απέναντι στις "μαύρες γάτες". Οι φιλοξενούμενοι είχαν τις ευκαιρίες για να φύγουν τουλάχιστον με τον βαθμό της ισοπαλίας από το Emirates, ωστόσο είχαν την ατυχία να πέσουν επάνω σε ένα καλό απόγευμα του Τσεχ. Η Άρσεναλ φανέρωσε την πηγή της ανωτερότητας της αλλά και αδυναμίες που μπορεί να εκμεταλλευθεί ο Ολυμπιακός το βράδυ της Τετάρτης στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης".

Ο Εζίλ έδινε τον ρυθμό

Δεν ανακαλύπτει κάποιος την Αμερική, λέγοντας ότι ο Μεσούτ Εζίλ είναι ο άνθρωπος που κατευθύνει όλο το παιχνίδι της Άρσεναλ μεσοεπιθετικά. Όση κριτική κι αν έχει δεχθεί ο Γερμανός διεθνής μέσος, ακόμη κι από τους οπαδούς της ομάδας του, είναι αυτός που συνήθως ντύνεται... σερβιτόρος κάνοντας ευτυχισμένους τους συμπαίκτες του. Απέναντι στην Σάντερλαντ, ο 27χρονος άσος είχε την τελική πάσα στο τέρμα του Κάμπελ, πάσαρε με 79%, δημιούργησε 5 συνολικά ευκαιρίες (4 από τον άξονα και 1 από στημένη φάση) για την ομάδα του, χωρίς πάντως ο ίδιος να απειλήσει (μόλις μια προσπάθεια στο παιχνίδι).

Ο ρόλος του Εζίλ είναι κατά βάση οργανωτικός/δημιουργικός, δίχως και ο ίδιος να "τρελαίνεται" για το σκοράρισμα. Αποτελεί πάντως τον νούμερο 1 κίνδυνο για τους "ερυθρόλευκους", αφού μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες σκοραρίσματος για τους κυνηγούς της Άρσεναλ από το πουθενά.

Η Άρσεναλ πριν την μάχη του Φαλήρου

Οι θέσεις από τις οποίες δημιούργησε ευκαιρίες για γκολ ο Εζίλ

Από κοντά ο Ράμσεϊ

Ο Ουαλός διεθνής μέσος έχει ταλαιπωρηθεί από τραυματισμούς. Η ποιότητα ξεχειλίζει από τον Ράμσεϊ και λογικά η πρόοδος του θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη αν συχνά - πυκνά δεν ήταν στα πιτ. Σε αντίθεση με τον Εζίλ, ο 25χρονος κεντρικός χαφ πατάει περιοχή πολύ περισσότερο και έχει το ένστικτο του σκόρερ.

Πέτυχε το τρίτο τέρμα της Άρσεναλ στις καθυστερήσεις, δοκίμασε συνολικά 7 φορές να βρει δίχτυα, είχε την ασίστ στο τέρμα του Ζιρού, πάσαρε με το εντυπωσιακό 92% και δημιούργησε 4 ευκαιρίες για τους "κανονιέρηδες". Με την ικανότητα του να παίρνει σωστές θέσεις, να βγαίνει στην πλάτη της άμυνας ή να έρχεται ως τρέιλερ εκτελώντας σε δεύτερο χρόνο, ο Ράμσεϊ είναι ο τύπος του κεντρικού μέσου που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες ενός αγώνα.

Η Άρσεναλ πριν την μάχη του Φαλήρου

Οι 7 προσπάθειες του Ράμσεϊ να σκοράρει κόντρα στη Σάντερλαντ

"Κυνικός" ο Φλαμινί

Έπαιξε ουσιαστικά το πλάι του Ράμσεϊ και πίσω από τον Εζίλ, έχοντας την ευθύνη της πρώτης πάσας και τη μεταφορά της μπάλας από την άμυνα στην μεσαία και επιθετική γραμμή. Ο πολύπειρος, αλλά και ταλαιπωρημένος από τραυματισμούς, Γάλλος μέσος περιόρισε την δράση του σε συγκεκριμένα τετραγωνικά και άφησε τα πολλά πολλά για τους Εζίλ και Ράμσεϊ.

Ο Φλαμινί πάντως πάσαρε με το εντυπωσιακό 96%, προτιμώντας συνήθως τις μεταβιβάσεις στα 7-10 μέτρα, είχε τρεις επεμβάσεις και ισάριθμες απομακρύνσεις της μπάλας, ενώ κέρδισε μόλις το 25% των τάκλιν που επιχείρησε.

Η Άρσεναλ πριν την μάχη του Φαλήρου

Ο χάρτης στο passing game του Φλαμινί

"Σοφτ" ανασταλτικά

Όσο εύρυθμη είναι η λειτουργία του άξονα της μεσαίας γραμμής για την Άρσεναλ, όσον αφορά το passing game, την κατοχή και κυκλοφορία της μπάλας όπως και την δημιουργικότητα, τόσο δείχνει πολλές φορές να πάσχει ανασταλτικά. Κανείς από τους Φλαμινί, Ράμσεϊ και Εζίλ δεν αγαπάει το physical game, ούτε είναι αρκετά aggressive όταν η μπάλα βρίσκεται στα πόδια του αντιπάλου.

Περνώντας την μπάλα από την μεσαία γραμμή, μέχρι να την ακουμπήσει στα "φτερά", η Σάντερλαντ δεν συνάντησε μεγάλες αντιστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι Φλαμινί, Εζίλ και Ράμσεϊ είχαν μαζί μόλις 38% επιτυχία στα τάκλιν, 4 επεμβάσεις (τις 3 ο Φλαμινί) και 3 απομακρύνσεις της μπάλας (τις 3 ο Φλαμινί). Χαρακτηριστική είναι αδυναμία του άξονα με την μπάλα στον αέρα, όπου ο Εζίλ δεν διεκδίκησε καμία μονομαχία, ο Ράμσεϊ μόλις 2 (κέρδισε τη μια), ενώ ο Φλαμινί είχε 2/2 επιτυχημένες.

Το παράδοξο της επιθετικής τριάδας

Ταχύτητα, ευελιξία και εκτόπισμα είχε θεωρητικά η επιθετική τριάδα της Άρσεναλ κόντρα στην Σάντερλαντ, την οποία συνέθεσαν οι Όξλεϊντ-Τσέιμπερλεν, Κάμπελ και Ζιρού. Οι δύο ακραίοι έχουν τόσο το παιχνίδι στο χώρο, όσο και ο "ένας εναντίον ενός", ενώ συνηθίζουν να συγκλίνουν και να πατάνε περιοχή απειλώντας ευθέως. Ο Όξλεϊντ-Τσέιμπερλεν είναι σαφώς πιο απρόβλεπτος από τον Κάμπελ, ενώ ο Κοσταρικανός είναι εξαιρετικός στο τακτικό κομμάτι.

Με τον Ζιρού να λειτουργεί ως στήριγμα και να ψάχνει τα γρήγορα "1-2" με τους παίκτες της μεσοεπιθετικής γραμμής, προκειμένου να δημιουργήσει χώρο και συνθήκες για σκοράρισμα από την πίσω γραμμή. Ο Γάλλος στράικερ με την σειρά του διαθέτει δύναμη και εκτόπισμα, παιχνίδι με πλάτη και εκτέλεση σε πρώτο χρόνο με πρόσωπο στο τέρμα.

Απέναντι στην Σάντερλαντ, ο Όξλεϊντ-Τσέιμπερλεν διακρίθηκε κυρίως για την μαχητικότητα του, κάτι που μαρτυρά και το 100% στα επιτυχημένα τάκλιν (3/3). Δεν κατάφερε να προβληματίσει σε μεγάλο βαθμό την αντίπαλη άμυνα, αφού παρά το 86% στις σωστές μεταβιβάσεις, είχε μόλις 1 σουτ, 3 σέντρες και δημιούργησε 1 ευκαιρία. Παρά το γκολ που πέτυχε από την ασίστ του Εζίλ, ούτε ο Κάμπελ είχε ιδιαίτερη επιρροή στο επιθετικό παιχνίδι της Άρσεναλ. Δεν έβγαλε σέντρα, δεν δημιούργησε ευκαιρία, είχε μόλις μια προσπάθεια για γκολ και 76% στις μεταβιβάσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η παρουσία του Ζιρού. Σκόραρε και αυτός, όμως η στατιστική του υπήρξε ιδιαίτερα φτωχή: 2 σουτ, 71% στις πάσες, καμία δημιουργία για τους συμπαίκτες του, καμία επιτυχημένη προσπάθεια στο "ένας εναντίον ενός", μόλις 20% κερδισμένες εναέριες μονομαχίες. Η τριπλέτα που προτίμησε μπροστά ο Βενγκέρ πέτυχε δύο τέρματα στο παιχνίδι, όμως δεν διακρίθηκε σε κανέναν άλλο τομέα επιθετικά.

Πρόβλημα με τη μπάλα στο δεύτερο δοκάρι

Η ανασταλτική λειτουργία της ομάδας του, πρέπει σίγουρα να προβλημάτισε τον Βενγκέρ, αφού χρειάστηκε να επέμβει σωτήρια κάμποσες φορές ο Τσεχ προκειμένου να μην μπει σε μπελάδες η Άρσεναλ. Στο 4' και το 10' σε ισάριθμες προσπάθειες του Μπορίνι , στο 57' σε ακόμη μια του Τόιβονεν και στο 75' σε σουτ του Γουάτμορ, ο Τσεχ επενέβη σωτήρια στερώντας το γκολ από τις "μαύρες γάτες". Η Σάντερλαντ είχε κι άλλες καλές στιγμές από στημένες φάσεις ή σε open play, όπως την ανεπανάληπτη χαμένη ευκαιρία με τον Φαν Άανχολτ στο 89'.

Η Άρσεναλ πριν την μάχη του Φαλήρου

Οι θέσεις από τις οποίες η Σάντερλαντ δημιούργησε 8 φορές προϋποθέσεις να σκοράρει σε open play

Κοινή συνισταμένη των παραπάνω φάσεων, ότι οι περισσότερες βγήκαν με τον ίδιο τρόπο. Είτε από τον άξονα με κάθετη μεταβίβαση και χωρίς ο πασέρ να έχει την παραμικρή πίεση (ο "σοφτ" ανασταλτικά άξονας που λέγαμε πιο πάνω), είτε από την αδυναμία της Άρσεναλ να "καθαρίσει" τις φάσεις με την μπάλα στον αέρα.

Το γκολ για τους φιλοξενούμενους μπαίνει με εκτέλεση φάουλ στο ύψος του πρώτου δοκαριού, έστω κι αν πρόκειται για αυτογκόλ του Ζιρού. Χτυπητή είναι η αδυναμία των Μπεγερίν, Μονρεάλ όταν η μπάλα μετά από σέντρα έρχεται στο δεύτερο δοκάρι. Και οι τοποθετήσεις τους είναι κακές και το ψηλό παιχνίδι δεν είναι το φόρτε τους.

Αστάθεια υπήρξε και στο κεντρικό δίδυμο των Μέρτεσακερ - Κοσιελνί, που δεν κράτησαν σωστές αποστάσεις μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανισορροπία και μη επαρκής κάλυψη των χώρων στην καρδιά της περιοχής.

Η Άρσεναλ πριν την μάχη του Φαλήρου

Οι 11 τελικές προσπάθειες της Σάντερλαντ στο Emirates

Πολλά και τίποτα

Τι μπορεί να σημαίνουν όλα τα παραπάνω ενόψει της "μάχης" του Φαλήρου; Ίσως πολλά, ίσως πάλι και τίποτα. Μπορεί η ομάδα του Βενγκέρ να έχει χτυπηθεί από έναν κυκεώνα τραυματισμών, η φιλοσοφία επάνω στο χορτάρι όμως παραμένει ίδια. Εξάλλου μετά από τόσα χρόνια δεν μπορεί ξαφνικά και ο Αλσατός τεχνικός να αλλάξει μυαλά και συνήθειες.

Ξεκάθαρα η Άρσεναλ έχει αρετές που ξεδιπλώνει στο χορτάρι σε κάθε ευκαιρία που θα της δοθεί, έχει όμως και συγκεκριμένα προβλήματα από την αρχή της σεζόν σε ορισμένους τομείς του παιχνιδιού. Είναι σημαντική η λεπτομέρεια που αφορά την αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό. Και έχει να κάνει με το γεγονός ότι μετά τα πρώτα 5 παιχνίδια έχουν διαμορφωθεί συγκεκριμένες συνθήκες.

Εν προκειμένω οι "κανονιέρηδες" δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν κάτι στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης". Είναι υποχρεωμένοι να επιτεθούν από το ξεκίνημα, έχοντας ως στόχο σε πρώτη φάση να κερδίσουν με δύο γκολ διαφορά. Θέλοντας και μη θα πάρουν ρίσκα. Ρίσκα που με την ποιότητα τους μπορούν εύκολα να υποστηρίξουν επιθετικά. Αυτό σημαίνει όμως ότι θα αφήσουν κενούς χώρους, τους οποίους δεν μπορούν εύκολα να καλύψουν στο τρανζίσιον.

Στο δια ταύτα, δεν παίζει μεγάλο -ή και κανέναν αν θέλετε- ρόλο, το γεγονός ότι η Άρσεναλ θα παραταχθεί στο Φάληρο χωρίς παίκτες όπως οι Σάντσες, Καθόρλα και μερικοί ακόμη. Την δουλειά μπορούν να την κάνουν και ποδοσφαιριστές όπως οι Γουόλκοτ, Ράμσεϊ, Κάμπελ, Όξλεϊντ-Τσέιμπερλεν.

Ο Ολυμπιακός έχει τα υπέρ του δεδομένα πριν το παιχνίδι, οι Λονδρέζοι έχουν το know how τέτοιων σπουδαίων αναμετρήσεων και την δεδομένη διαφορά ποιότητας. Το ματς θα κριθεί στην τακτική, την πνευματική προετοιμασία κυρίως των γηπεδούχων και την θέληση για το αποτέλεσμα. Από εκεί και πέρα, με βάση τον τρόπο που έχει διαμορφωθεί η κατάσταση πριν το παιχνίδι, είναι ξεκάθαρο ότι αυτός που θα προηγηθεί, θα αποκτήσει αυτομάτως και το προβάδισμα να πάρει αυτό που θέλει από το 90λεπτο του "Γεώργιος Καραϊσκάκης".

TAGS ΑΡΣΕΝΑΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ