ΑΡΗΣ

Χαριστέας: "Ο Ένινγκ ήταν η πρώτη μου επιλογή"

Χαριστέας: "Ο Ένινγκ ήταν η πρώτη μου επιλογή"

Ο τεχνικός διευθυντής του Άρη, Άγγελος Χαριστέας, ξεκαθάρισε ότι ο Μίχαελ Ένινγκ ήταν η πρώτη του επιλογή για τον πάγκο της ομάδας και επιβεβαίωσε ότι ο Τόλης Τερζής θα παραμείνει στο επιτελείο. Τι είπε για τις μεταγραφές και τις ανανεώσεις των κίτρινων.

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Άγγελος Χαριστέας και μάλιστα τόνισε ότι αυτή από εδώ και πέρα θα πραγματοποιείται επί μηνιαίας βάσης. Ο τεχνικός διευθυντής του Άρη ξεκαθάρισε ότι ο Μίχαελ Ένινγκ ήταν η πρώτη του επιλογή για τον πάγκο της ομάδας και επιβεβαίωσε ότι ο Τόλης Τερζής θα παραμείνει στο επιτελείο.

Μίλησε επίσης για την ενίσχυση της επόμενης (χειμερινής) μεταγραφικής περιόδου, ενώ αναφέρθηκε και στις ανανεώσεις υποστηρίζοντας ότι έχει γίνει μια πρώτη κουβέντα με παίκτες τα συμβόλαια των οποίων εκπνέουν το επόμενο καλοκαίρι όπως ο Φραν Βέλεθ.

"Βρίσκομαι σχεδόν 40 μέρες στην ομάδα, είναι η πρώτη φορά που μαζευόμαστε. Σκοπεύω σε μία μηνιαία ενημέρωση, γιατί το θεωρώ πολύ σημαντικό και για εσάς και για τον κόσμο. Είναι για μένα μεγάλη τιμή και χαρά που είμαι σε μία θέση τεχνικού διευθυντή στην ουσία σε μία ομάδα που μεγάλωσα ποδοσφαιρικά. Δεν είναι απλά μία δουλειά για μένα, αλλά κάτι παραπάνω.

Βρέθηκα σε μία κατάσταση με μία παραίτηση του πρώην προπονητή, που έπρεπε να διαχειριστώ σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα. Με την νοοτροπία και τις εικόνες που έχω δεν θα μπορούσα να το κάνω μέσα σε λίγες μέρες, αν δεν ήξερα από μέσα την ομάδα, την νοοτροπία, τις προσωπικότητες. Δεν θέλαμε να κάνουμε κανένα λάθος σε μία δύσκολη θέση σαν αυτή του προπονητή. Είμαι εδώ όχι για να κρίνω λάθη ή σωστά που έγιναν, αλλά να διαχειριστώ τα καλά και τα στραβά που έγιναν το καλοκαίρι. Όπως όλοι γνωρίζετε, όντως έγιναν πολύ ωραία πράγματα πέρσι στην ομάδα, βγήκε στην Ευρώπη μετά από χρόνια που ταλαιπωρήθηκε, όμως έγιναν τρανταχτά λάθη στον σχεδιασμό της ομάδας. Πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και το σταματώ εδώ. Πρώτο μέλημά μου ήταν να μάθω πως λειτουργεί ο Άρης σε όλους τους τομείς. Για μένα είναι ορθό το ότι συνάντησα μία ομάδα που έχει όρεξη να δουλέψει, έναν πρόεδρο παθιασμένο και αυτό που δίνει κίνητρο, όπως και η αγάπη τυ κόσμου για να κάνω σωστά την δουλειά μου.

Ο κ. Τερζής ήταν προπονητής της ομάδας μας, για μένα προσωπικά, είναι ο άνθρωπος που μπορούμε να βασιστούμε σε αυτόν και στο μέλλον, γι αυτό και παραμένει κομμάτι της ομάδας. Ο Άρης δεν έχει αγωνιστική κρίση, πληρώνει τα βατά ματς, που δεν έχει την συγκομιδή γι αυτό και είμαστε σε αυτή τη θέση, που δεν αρμόζει στην ομάδα μας, με βάση την εικόνα κυρίως των τεσσάρων τελευταίων αγώνων. Είμαι ικανοποιημένος, παρότι δεν πήραμε βαθμό με ΑΕΛ και Ολυμπιακό, με πονάει εμένα, την ομάδα, αλλά και τον κόσμο φυσικά.

Αυτό που θέλω να φέρω είναι ένα πρωτόκολλο οργάνωσης και λειτουργίας. Ο Άρης είναι μία μεγάλη ομάδα που δεν μπορεί συνεχώς να αλλάζει οργάνωση και στόχους. Δεν νοείται για μένα ο Άρης να έχει έναν προπονητή με 4-5 συνεργάτες, να κάνει έναν σχεδιασμό και να αποχωρεί. Ο Άρης πρέπει να επιβάλλει στον νέο προπονητή να προσαρμόζεται μέσα στην ομάδα.

Ο Άρης πρέπει να είναι απόλυτα συγκεντρωμένος και συγκεκριμένος, να αναδεικνύει παίκτες και προπονητές. Στόχος μας είναι όλοι οι παίκτες να αναδεικνύεται μέσα από την ομάδα, να έχουν κίνητρο και να ξέρουν πως όταν έρχονται στον Άρη να έχουν μία συγκεκριμένη νοοτροπία και όχι να έχει απλά ένα συμβόλαιο για να συνεχίσει την καριέρα του. Αυτό ισχύει τόσο για τους παίκτες, όσο και για τους προπονητές.

Δεν είναι σωστό, ένα ή δύο άτομα να είναι υπεύθυνα για τον σχεδιασμό μίας ομάδας, είτε έχοντας θετικό είτε αρνητικό πρόσημο. Η ομάδα πρέπει να παίρνει τις αποφάσεις ομαδικά, είτε για να αποχωρεί ένας παίκτης, είτε ένας προπονητής. Έχω πλάνο, είμαι σίγουρος για τον εαυτό μου, έχω την στήριξη του κόσμου και με βοηθά. Το διάστημα που είμαι στην ομάδα έγιναν κοινή συναινέσει δύο λύσεις συμβολαίων, του Γιουνές και του Μπάσα, ήταν καλό για τους ίδιους και για την ίδια ομάδα.

Μέσα στο διάστημα αυτό συναντήθηκα με τους υπεύθυνους των ακαδημιών, όπως θα γίνει από εδώ και στο εξής κάθε εβδομάδα, θα είμαστε πάνω από τις ακαδημίες, όπως έγινε και με μένα που βγήκα από τα σπλάχνα του Άρη.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΧΑΡΙΣΤΕΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΧΑΡΙΣΤΕΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Θα γίνεται αρκετά συχνά ένα ματς της πρώτης ομάδας με την Κ19, με όσους δεν έχουν χρόνο συμμετοχής στην πρώτη ομάδα, για τον α ή β λόγο. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την διάθεση των παικτών, από το καλωσόρισμά τους, έχουμε χαρακτήρες που μου έδωσαν την διάθεση από την πρώτη μέρα να έρθω πολύ κοντά, έχουμε πολύ καλή χημεία. Είμαι εδώ για να τους βοηθήσω να γίνουν καλύτεροι", υποστήριξε αρχικά και στη συνέχεια μίλησε:

Για τα λάθη του προγραμματισμού κι αν έχει βρει τους ανθρώπους για να στελεχώσει την ομάδα: "Θέλουμε στα παιδιά που είναι στην ομάδα, βοηθώντας και τους ίδιους με τα αμέσως επόμενα σενάρια, για τον γυμναστή, τον διατροφολόγο, τον αναλυτή μας, ώστε ο νέος παίκτης ή προπονητής, να έρχεται σε μία ομάδα με συγκεκριμένα θέλω και όχι να αλλάζει φιλοσοφία της ομάδας, ανάλογα με τον προπονητή. Ο Αρης πρέπει να έχει μία συνεχή λειτουργία.

Σχετικά με τα λάθη που έγιναν, τα περισσότερα λάθη ή θετικά, έχουν να κάνουμε με παίκτες που ήρθαν στην ομάδα και άλλους που δεν ήρθαν. Για μένα δεν είναι τόσο σημαντικό να μιλήσω αναλυτικά, αλλά στόχος μου είναι να δουλέψω με το υπάρχον υλικό, να φτάσουν στο 100%. Φυσικά δεν είμαι ευχαριστημένος από κάποιους ποδοσφαιριστές. Κι εγώ από τα λάθη και τις επιλογές μου θα κριθώ στο μέλλον και δεν θέλω σταθώ σε άλλους που δεν είναι πλέον στην ομάδα".

Για τον Ένινγκ: "Ήταν ο πρώτος που πήρα τηλέφωνο την Κυριακή το μεσημέρι μετά τον Βόλο. Ήμουν παίκτης του στην Νυρεμβέργη, γνωρίζω τον τρόπο λειτουργίας του. Ήθελα να μάθω πρώτα τους παίκτες της ομάδας, αγωνιστικά και σαν προσωπικότητες, για να κρίνω αν ο κάθε Μίχαελ θα ήταν ιδανικός. Με τον καιρό γινόμουν όλο και πιο σίγουρος για το ότι θα ταίριαζε στην ομάδα.

Επειδή πολλοί από εσάς δεν τον ξέρετε. Δεν είναι ένα όνομα που κάνει “μπαμ”, αλλά έχει την γερμανική πειθαρχία και κουλτούρα, έχει δουλέψει σε πολλές ομάδες στην Μπουντεσλίγκα, οργάνωσε τις ακαδημίες της Εθνικής Γερμανίας, έδινε τα διπλώματα στους προπονητές. Έχει συνεργαστεί με τον καλύτερο προπονητή που είχα στην καριέρα μου, τον Πίτερ Χέρμαν. Από τον οποίο πήρε πολλά θετικά πράγματα και ένας λόγος που εξελίχθηκε ήταν και ο Πίτερ.

Ένας προπονητής που δούλεψε σε κορυφαίο επίπεδο για μένα έχει όλα τα φόντα να δουλέψει στην Ελλάδα. Από την αρχή όταν μπήκε το θέμα του προπονητή, με τα 3/4 του ρόστερ να είναι ξένοι παίκτες, θέλαμε έναν ξένο από την αρχή για λόγους επικοινωνίας, όχι γιατί δεν πιστεύω στους Έλληνες. Κάθε άλλο. Αλλά όταν έχεις 20 ξένους, ίσως ο ξένος να τους καταλαβαίνει καλύτερα. Ξέρει ο Μίκαελ τέσσερις γλώσσες, μεταξύ αυτών και τα Ισπανικά. Είναι σημαντικά όλα για την επικοινωνία που θα έχει με τους παίκτες".

Για την κατάσταση στα αποδυτήρια της ομάδας: “Επανέρχομαι στο κομμάτι της επικοινωνίας. Δεν ήταν κακά τα αποδυτήρια για να υπήρχαν προβλήματα στην ομάδα. Ενδεχομένως κάποιοι παίκτες να ήταν δυσαρεστημένοι με κάποια πράγματα, που συμβαίνει παντού. Έκανα συνεντεύξεις με τον κάθε παίκτη, για να τον ξεκλειδώσω και να καταλάβω τι θέλει. Θέλει να πετύχει με τον Άρη, είναι ικανοποιημένος ή δυσαρεστημένος; Ήρθα κοντά με τα παιδιά και μπορώ να υποσχεθώ πως κάθε μελλοντικό πρόβλημα στα αποδυτήρια θα λύνεται άμεσα μέσα στο σπίτι μας”.

Για το αν αντικαταστάθηκαν, Μπάσα και Γιουνές: “Ανέλαβα να λύσω τα συμβόλαιά τους, δεν αποφάσισα να αποχωρήσουν από την ομάδα. Δεν είχα καν υπογράψει το συμβόλαιό μου τότε. Απλά είμαι τελειομανής και όταν δουλεύω για τον Άρη είμαι προσηλωμένος από το πρώτο δευτερόλεπτο. Είχαν ήδη γίνει συζητήσεις πριν από μένα να λύσουν τα συμβόλαιά τους. Δεν ήθελα να έχω δύο παίκτες στα αποδυτήρια που ήξεραν ότι δεν υπολογίζονται”.

Ποιο θα είναι το στιλ του Άρη και αν ο Ένινγκ θα έρθει μόνος του ή θα έχει νέους συνεργάτες: “Μου έκανε μεγάλη εντύπωση, πως κανένας προπονητής δεν ερχόταν με κάτω από τέσσερα άτομα βοηθούς. Να αντικαταστήσουμε όλους τους ανθρώπους της ομάδας για να φέρουμε τέσσερις νέους θα έπρεπε να ξαναμάθουν την ομάδα από την αρχή. Για μένα είναι λάθος και όποιος το κάνει δεν έχει την οργάνωση που πρέπει. Πρέπει να έχει η ομάδα ένα δικό της προσωπικό, να ενημερώνει τον εκάστοτε νέο προπονητή. Ο Μίκαελ θα έρθει μόνος του το πρώτο διάστημα. Θεωρήσαμε ότι πρέπει να έρθει για να διαπιστώσει ο ίδιος αν θέλει μελλοντικά. Ο Τόλης τα πήγε περίφημα και πρέπει να εμπιστευόμαστε τα παιδιά που ήδη έχουμε στην ομάδα.

Τα 3/4 είναι ισπανόφωνοι, υπάρχει μία κουλτούρα με χτίσιμο ποδοσφαίρου, κατοχή μπάλας, η ομάδα έχει κατοχές, έχει τρομερό επιθετικό στιλ και είναι το ποδόσφαιρο που ταιριάζει στον Άρη. Ο εκάστοτε προπονητής, όπως και ο Μίκαελ, είναι σημαντικό να ξέρει σε ποια ομάδα είναι και ότι το στιλ μας είναι αυτό. Άλλωστε δεν μπορούμε να το διαμορφώσουμε εντελώς διαφορετικά το στιλ μας με τους παίκτες που έχουμε ή δεν μπορούμε να το κάνουμε, ανάλογα με το ποιος προπονητής έρχεται”.

Για τις θέσεις που θέλει ενίσχυση η ομάδα: “Hδη έχουμε λίστα παικτών, έχουμε μιλήσει. Δεν μ αρέσει να τρέχω, ούτε οι κινήσεις της τελευταίας στιγμής. Βλέπουμε παίκτες που τους θέλουμε στην ομάδα μας, ίσως να υπάρξουν και αποχωρήσεις, προσθήκες. Το δουλεύω εδώ και περίπου δύο εβδομάδες. Για συγκεκριμένες θέσεις δεν θα πω κάτι τώρα, γιατί δεν είναι δίκαιο να προτρέχουμε γιατί έρχεται ο νέος προπονητής και πρέπει να το συζητήσουμε μαζί του. Η ομάδα του Άρη θέλω να έχει περισσότερο ανταγωνισμό ανάμεσα στους παίκτες. Να διεκδικούν πολλοί θέση στην ενδεκάδα. Ίσως και 18 άτομα έτοιμα ανά πάσα στιγμή”.

Για την απόφασή του μετά τον ΠΑΟΚ, να παραμείνει ο Τόλης Τερζής και τι άλλαξε στην σκέψη του : “Φταίω εγώ γιατί δεν το έθεσα σωστά. Τον Τόλη τον θέλουμε στον πάγκο και θα είναι, απλά δεν θα είναι πρώτος προπονητής. Αυτό εννοούσα τότε, δεν το έθεσα σωστά. Ο νέος προπονητής θα έχει στο πλευρό του τον Τόλη. Ήμασταν σε αναζήτηση προπονητή συνέχεια, αλλά για πρακτικούς λόγους, ο Τόλης δεν θα μπορούσε να συνεχίσει ως πρώτος”.

Για τα συμβόλαια που λήγουν το επόμενο καλοκαίρι : “Είναι κάτι το οποίο θα θέσουμε στον Μίκαελ. Εμείς σαν ομάδα, εγώ, ο Τόλης, ο πρόεδρος που έχει ενεργή συμμετοχή στην ομάδα, πάντα είμαστε σε ετοιμότητα να προτείνουμε στον νέο προπονητή τις λύσεις για να φτιάξουμε την νέα ομάδα. Ήδη έχουμε κάνει τις πρώτες επαφές με τον Βέλεθ για ανανέωση του συμβολαίου. Θα συναντηθώ και με άλλους παίκτες, είτε για καλό, είτε για κακό. Αλλά αυτό πάντα με την γνώμη που θα έχει ο Μίκαελ το επόμενο διάστημα, γιατί ο προπονητής και θα αποφασίσει σε μεγάλο βαθμό”.

Για την συνεργασία με τον Ένινγκ, την χρονική διάρκεια και το πλάνο: “Εχουμε συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι μαζί του. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος για το ότι κάναμε έναν χρόνο συμβόλαιο. Ζητούμενο ήταν να φέρουμε έναν προπονητή που τον πιστεύω. Από αυτόν εξαρτάται και τα αποτελέσματα αν θα πάρει μεγαλύτερο συμβόλαιο, όπως ισχύει αυτό και με τους παίκτες”.

Για το προφίλ του Ένινγκ : “Eχει θετικό πρόσημο σε όλα τα πράγματα. Έχει αναδείξει ποδοσφαιριστές παγκόσμιας κλάσης. Τους έκανε επαγγελματίες. Έχει το ταλέντο αυτό και την νοοτροπία να βγάζει και να αναδεικνύει μεγάλους παίκτες. Ο Σον, ο Μάριο Γκόμεζ, ο Γκουντογκάν είναι λίγοι από τους μεγάλης κλάσης παίκτες που έχει βγάλει.

TAGS ΑΡΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ