Χιμένεθ: "Δεν λέω πολλά, δεν πουλάω... φούμαρα"

ΑΕΚ, Χιμένεθ, Eurokinissi

Χιμένεθ: "Δεν λέω πολλά, δεν πουλάω... φούμαρα"

Δύο μέρες πριν το φινάλε του βασικού σταδίου της προετοιμασίας, ο Μανόλο Χιμένεθ μίλησε για τη νέα ΑΕΚ, για τις μεταγραφές, για τον Αραούχο, για τα συστήματα και για τα ανοικτά "κιτρινόμαυρα" ζητήματα. (VIDEO)

Ο Μανόλο Χιμένεθ είχε κάνει ξανά προετοιμασία με την ΑΕΚ, το καλοκαίρι του 2011. Επίσης, είχε ξεκινήσει και πάλι να δουλεύει στον «κιτρινόμαυρο» πάγκο, τον περασμένο Γενάρη. Όμως τώρα, είναι η πρώτη φορά, που μπορεί να μιλήσει για την δική του ΑΕΚ. Τώρα που ξεκινά να χτίζει την ομάδα από την αρχή και δεν την παραλαμβάνει διαλυμένη αγωνιστικά, όπως τον περασμένο Γενάρη. Που δεν έχει ποδοσφαιριστές απλήρωτους και μεταγραφικό σχεδιασμό για τα… θηρία, όπως το 2011.

ΚΙΕΛΤΣΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΛΗΣ

Ο Χιμένεθ τώρα μπορεί να λέει πως «είμαι χαρούμενος με τους παίκτες που έχω». Μπορεί να μιλάει για μια ομάδα που θα είναι «υποχρεωμένη να κάνει τους οπαδούς της να ονειρεύονται». Είναι σε θέση να έχει «πολυεργαλεία» και να σκέφτεται πως «οι καλοί πάντα παίζουν». Τώρα ο Χιμένεθ μπορεί ακόμα και να αφήνει ανοικτό το παράθυρο για επιστροφή Αραούχο. Όπως έκανε και ο Μαϊστόροβιτς. Δυο μέρες πριν επιστρέψει η αποστολή της ΑΕΚ από το Κίελτσε στην βάση της, ο Χιμένεθ βάζει στο τραπέζι όλα τα ζητήματα.

- Ποια είναι τα στοιχεία που θέλετε να βγάλετε στην ΑΕΚ, σε σχέση μ’ αυτό που δουλέψατε τους τελευταίους μήνες και πόσο άμεσα θέλετε να τα δείτε αυτά στο παιχνίδι της ομάδας;

«Από την στιγμή που έχουμε έρθει εδώ, προσπαθούμε να κάνουμε μια ομάδα ανταγωνιστική, μια ομάδα που παίρνει τη νίκη, αυτό βέβαια δεν μπορεί να συμβαίνει συνέχεια. Η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ να έχω παράπονο από την δουλειά που έχει κάνει η ομάδα, όλους αυτούς τους μήνες. Αλλά θέλουμε να συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε, να συνεχίσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και αν είναι δυνατόν, όπως το κάναμε σε πολλά παιχνίδια, να παίζουμε και καλό ποδόσφαιρο. Αν είναι δύσκολο να καταφέρουμε αυτά που πετύχαμε την περυσινή σεζόν, είναι ακόμα πιο δύσκολο να τα ξεπεράσουμε. Αλλά γι αυτό είμαστε εδώ, θέλουμε να φτάσουμε και να κατακτήσουμε τους στόχους που έχουμε θέσει. Αυτό μπορεί να το κατακτήσει κάποιος, όταν σκέφτεται παιχνίδι το παιχνίδι ξεχωριστά και σιγά – σιγά να τα καταφέρουμε».

- Δίνετε μεγάλη βάση μέχρι τώρα στην δουλειά στην τακτική. Το θεωρείτε ως το πιο σημαντικό στοιχείο της δουλειάς στην προετοιμασία;

«Νομίζω πως είναι πολύ σημαντικό να δουλεύεις στην τακτική, ώστε όλοι οι ποδοσφαιριστές που συμμετέχουν, να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, για να πάρουν το αποτέλεσμα που θέλουν. Η ικανότητα να παίρνεις αποφάσεις, είναι το πιο δύσκολο μέρος του ποδοσφαίρου και παίρνοντας τις καλύτερες, έχουμε την ικανότητα να πάρουμε τις νίκες. Το να ξέρει κανείς το πότε πρέπει να σουτάρει, πότε να πιέσει, πότε να δώσει πάσα, είναι τα πλέον σημαντικά στοιχεία στο ποδόσφαιρο και θα πρέπει να τα γνωρίζει κάθε ποδοσφαιριστής μέσα στον αγωνιστικό χώρο, για να μπορέσει να βοηθήσει την ομάδα να πάρει τις νίκες. Αλλά όπως γνωρίζετε πολύ καλά, είναι κάποια συστατικά που αποτελούν μέρος του ποδοσφαίρου, μέσα σ’ αυτά είναι και η τακτική, που θα πρέπει κανείς να ξέρει τι πρέπει να κάνει για να μπορέσει να πάρει αυτό που ψάχνουμε όλοι, που είναι τα αποτελέσματα».

- Πόσο σημαντικό είναι για την δουλειά σας, το γεγονός πως είχατε ένα ήδη διαμορφωμένο ρόστερ; Και αν μέσα από την δουλειά στις προπονήσεις, έχετε αντιληφθεί πως χρειάζεστε περαιτέρω ενίσχυση…

«Είναι πολύ σημαντικό το να ξεκινάς μ’ ένα ρόστερ ολοκληρωμένο. Κυρίως όταν έχουν φύγει ποδοσφαιριστές που είναι σημαντικοί και έρχονται κάποιοι καινούργιοι, που δεν τους γνωρίζεις καλά. Ποτέ δεν ξέρει κανείς το 100% που μπορεί να δώσει ένας παίκτης, επομένως πρέπει να δουλέψεις στις προπονήσεις, για να διαπιστώσεις ποια στοιχεία μπορεί να δώσει κάποιος ποδοσφαιριστής. Αυτό που είναι ξεκάθαρο, είναι πως είμαι ένας προπονητής που προσπαθώ να πάρω πάντα το 100% της απόδοσης του ποδοσφαιριστή.

Είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά της δουλειάς μου. Είμαι χαρούμενος με τους ποδοσφαιριστές που έχω, όμως πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Και η καλύτερη ομάδα στον κόσμο, έχει πάντα περιθώρια για να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο. Είμαι πολύ χαρούμενος με τους παίκτες που έχω και ακόμα πιο χαρούμενος που δουλεύω και με νεαρούς ποδοσφαιριστές, που νομίζω πως σ’ έναν χρόνο, θα είναι πολύ σημαντικοί για την ΑΕΚ. Είμαι πεπεισμένος γι αυτό».

- Αισθάνεστε πως για πρώτη φορά λειτουργείτε στην ΑΕΚ σε συνθήκες κανονικότητας και δεν χρειάζεται να έχει στο μυαλό σας άλλα πράγματα;

«Το έχω πει πολλές φορές, πως εκείνη την εποχή, ανάμεσα στους πολλούς τίτλους που έχει πάρει η ΑΕΚ, όταν καταφέραμε και πήραμε εκείνο το κύπελλο το 2011, ήταν κάτι το καταπληκτικό. Η δουλειά μου καθημερινά ήταν να προσπαθώ να πείσω τους ποδοσφαιριστές να παίξουν πρώτ’ απ’ όλα για τους εαυτούς τους. Δεν μπορεί να συγκριθεί εκείνη η περίοδος με την τωρινή. Τώρα τα πράγματα είναι πολύ πιο ήρεμα και φυσικά μπορείς να δουλέψεις καλύτερα».

«Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΑΕΚ, ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ»

- Πόσο διαφορετική είναι η ΑΕΚ τώρα, σε σχέση μ’ αυτή που παραλάβατε πέρυσι τον Γενάρη και ποια λάθη δεν πρέπει να επαναλάβει την προσεχή σεζόν;

«Κάθε νίκη που παίρνει η ομάδα, βοηθά ώστε να παίρνει αυτοπεποίθηση. Και κάθε ήττα θα πρέπει να μας κάνει να μαθαίνουμε να μην κάνουμε τα ίδια λάθη. Αυτό που έδειξε η ΑΕΚ στον δεύτερο γύρο της περυσινής σεζόν, παρόλη την διαφορά βαθμών που υπήρχε με τις υπόλοιπες ομάδες της κορυφής, βοήθησε τους ποδοσφαιριστές να καταλάβουν, πως μπορούσαν να φτάσουν τους στόχους που είχαμε αρχικά. Και να αποδείξουν στους εαυτούς τους, πως τελικά τα πράγματα δεν ήταν τόσο μακριά. Θέλω η ΑΕΚ να έχει την προσωπικότητα της και να πιστεύει στον εαυτό της. Δεν θα είναι καθόλου εύκολο. Αλλά αν εμείς πιστέψουμε στους εαυτούς μας, τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα».

- Η γνώμη σας για τον Γαλανόπουλο;

«Ο Γαλανόπουλος δεν είναι μόνο το μέλλον. Είναι και το παρόν. Όλος ο κόσμος έβλεπε τα στοιχεία που έχει ο Γαλανόπουλος. Αλλά έπρεπε να πάρει αυτοπεποίθηση, να πιστέψει στον εαυτό του και τώρα είναι ένας από τους υπόλοιπους. Είναι ίδιος με τον Σιμόες, με τον Γιόχανσον.

 Χρειαζόταν να κερδίσει αυτή την εμπιστοσύνη και την κέρδισε μόνος του. Δεν έχει νόημα να παίρνεις κάποιους νέους ποδοσφαιριστές, να δουλεύεις μαζί τους και στη συνέχεια να μην έχεις την γενναιότητα να τους δώσεις την ευκαιρία. Αλλά επίσης θεωρώ πως στους νεαρούς ποδοσφαιριστές, πρέπει να δίνουμε ευκαιρίες να συμμετέχουν βήμα το βήμα. Διότι ένα βήμα πίσω, μπορεί να είναι ζωτικό για την καριέρα τους».

- Σας ανησυχεί η πίεση από το γεγονός πως η ΑΕΚ έχει να πάρει πολλά χρόνια πρωτάθλημα;

«Οι επιθυμίες και η όρεξη είναι κάτι που είναι δωρεάν. Και είναι κάτι που θα πρέπει να μεταφέρουμε και στον κόσμο μας. Δηλαδή αυτή την όρεξη που έχουμε. Ο οικονομικός προϋπολογισμός σε υποχρεώνει να φτάσεις σε κάποιους στόχους. Και αν το σκεφτώ ιστορικά, είναι το ίδιο σημαντικό με το οικονομικό, να είμαστε ανάμεσα στους καλύτερους. Χωρίς να έχουμε υποχρέωση να κερδίσουμε όλους τους τίτλους, η υποχρέωση που έχουμε είναι να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε όλα τα παιχνίδια. Κάθε ματς. Αν μπαίνουμε σε κάθε ματς και σκεφτόμαστε πως αποτελεί τελικό, τότε μπορούμε να φτάσουμε μακριά.

Αν πιστεύουμε πως θα μπούμε και τα πράγματα θα έρθουν μόνα τους, τότε θα κάνουμε μεγάλο λάθος. Νομίζω πως είμαι ένας προπονητής που το βασικό μου χαρακτηριστικό είναι να μην λέω πολλά και να μην πουλάω  -φούμαρα-. Θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι, όλοι όσοι βρισκόμαστε εδώ, έτσι ώστε να καταφέρουμε αυτά που θέλουμε. Δεν μου αρέσει να σκέφτομαι τι θα γίνει στο τέλος. Θέλω να σκέφτομαι το τώρα. Έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε τους φιλάθλους μας να ονειρεύονται. Αυτοί μπορούν να σκέφτονται τι μπορεί να γίνει στο τέλος της σεζόν. Εμείς έχουμε την υποχρέωση να δουλεύουμε καθημερινά για να τους κάνουμε να ονειρεύονται, αλλά και να κάνουμε τα όνειρά τους, πραγματικότητα».

- Ο τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ είπε πως δεν θα υπάρξουν άλλες προσθήκες, τουλάχιστον μέχρι τα ματς της Ευρώπης. Συμφωνείτε; Έχετε αυτή την στιγμή το ρόστερ που θεωρείτε πως πρέπει να έχετε ή χρειάζονται προσθήκες;

«Ο καθένας από εμάς στην ΑΕΚ, έχει την δική του θέση και δουλειά. Είμαι χαρούμενος με το ρόστερ που έχω. Ίσως για τα ονόματα που βγήκαν στην αρχή και δεν μπόρεσαν να έρθουν στην ΑΕΚ, δεν είναι αποτέλεσμα μη προσπάθειας από την ομάδα. Είναι ξεκάθαρο πως είμαι χαρούμενος με τους παίκτες που έχω στη διάθεση μου αυτή την στιγμή, αλλά και με την προσπάθεια που έχει γίνει».

- Ποιόν εκ των Γιακουμάκη ή Λιβάγια, θεωρείτε περισσότερο φορ περιοχής; Και αν μπορούν να συνυπάρξουν οι δυο τους στην ίδια ενδεκάδα;

«Ο Λιβάγια έχει έρθει λίγο πιο αργά και μπαίνει σιγά – σιγά. Επίσης πιο αργά έχει έρθει και ο Αλμέιδα και χρειάζεται ξεχωριστή δουλειά. Απέναντι στην Κορόνα, έπαιξαν για κάποια λεπτά μαζί ο Λιβάγια με τον Αλμέιδα. Θα εξαρτηθεί πολύ από τον τρόπο παιχνιδιού σε κάθε ματς και από τους αντιπάλους που θα έχουμε μπροστά μας. Αυτό που θέλουν όλοι οι προπονητές, που είναι και πολύ δύσκολο, είναι να έχουν μια ομάδα δυνατή σε κάθε παιχνίδι και να έχεις έξω παίκτες έτοιμους να μπουν άμεσα στο επόμενο παιχνίδι. Αυτή είναι μια δύσκολη κατάσταση για κάθε προπονητή, αλλά καλή ταυτόχρονα. Το σημαντικό για εμένα, είναι να καταλάβουν οι ποδοσφαιριστές, και πιστεύω το καταλαβαίνουν, πως όλοι ξεκινούν από το μηδέν. Δηλαδή όλοι είναι ίσοι. Και ο σεβασμός και η ευκαιρία που θα πάρουν στα παιχνίδια, εξαρτάται από την δουλειά που κάνουν στις προπονήσεις.

Μου αρέσουν πολύ οι παίκτες που μιλάνε μέσα στο γήπεδο με την δουλειά τους. Και μου αρέσουν και οι ποδοσφαιριστές που σέβονται τους συμπαίκτες τους. Για τους επιθετικούς όλα εξαρτώνται από το σύστημα. Σ’ ένα 4-4-2 είτε ο Λιβάγια με τον Γιακουμάκη, είτε ο Λιβάγια με τον Αλμέιδα, είτε ο Αλμέιδα με τον Γιακουμάκη, μπορούν να παίξουν τέλεια. Για παράδειγμα στο σύστημα 4-3-3, ο Λιβάγια θα μπορούσε να παίξει και στα πλάγια, διότι έχει παίξει και σ’ αυτή τη θέση. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες, έχοντας έναν πολύ δυναμικό ποδοσφαιριστή, για να τον χρησιμοποιήσεις σε διάφορες θέσεις. Κάτι τέτοιο συνέβαινε και πέρυσι με τον Αραούχο.

Είναι κάτι που μου αρέσει πάρα πολύ, να μιλάω για την τακτική, διότι μου αρέσουν οι παίκτες που μπορούν να αγωνιστούν σε πολλές θέσεις, που είναι πολυεργαλεία. Μου αρέσουν αυτοί οι τύποι παικτών. Δεν μου αρέσουν αυτοί που λένε, όταν ένα παιχνίδι δεν τους πάει καλά, ότι δεν ήταν η κανονική μου θέση και γι αυτό δεν μπόρεσα να αποδώσω. Οι καλοί μπορούν να αποδώσουν σ’ όλες τις θέσεις. Για παράδειγμα ο Γιόχανσον πέρυσι, έπαιξε σε δυο – τρια παιχνίδια ως στόπερ και δεν έκανε ποτέ παράπονο».

- Υπάρχει μια δήλωση του Κερζακόφ, σύμφωνα με την οποία έχει μιλήσει μαζί σας για να παίξει στην ΑΕΚ. Ένα σχόλιο…

«Έχω πολύ καιρό να μιλήσω με τον παίκτη. Με πήραν κάποια άτομα και μου μίλησαν για τον Κερζακόφ και αυτό που τους είπα και μπορώ να το πω και σ’ εσάς, είναι πως εγώ δεν είμαι ο αρμόδιος που κάνει τις μεταγραφές. Υπάρχει ο τεχνικός διευθυντής που παίρνει τις αποφάσεις. Εμένα η δουλειά μου ως προπονητής, είναι να προτείνω τα χαρακτηριστικά και τις θέσεις που θέλω έναν ποδοσφαιριστή.

Και μετά το αρμόδιο τμήμα αναλαμβάνει. Αυτό που λέω πάντα, είναι πως ο τεχνικός διευθυντής είναι το αρμόδιο άτομο που σκέφτεται το παρόν αλλά και το μέλλον της ομάδας, γι αυτό και παίρνει τις αποφάσεις για το ποιοι θα έρθουν. Εμείς οι προπονητές είμαστε συνήθως εγωιστές και σκεφτόμαστε περισσότερο το παρόν».

«ΑΝ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΑΡΑΟΥΧΟ…»

- Γνωρίζετε πολύ καλά τον Αραούχο. Θα τον περιμένετε;

«Θα πρέπει η διοίκηση να περιμένει. Επαναλαμβάνω πως εγώ δεν υπογράφω. Υπάρχει ένας άνθρωπος που δουλεύει πολύ και δουλεύει καλά, αυτός είναι ο τεχνικός μας διευθυντής. Αυτός αναλαμβάνει τι θα γίνει στο μέλλον. Με τον Σέρχιο, ναι, μιλάω, μιλάω αρκετά, σε πλαίσιο φιλικό. Και δεν του λέω αν θα έρθει ή δεν θα ερθει».

- Ο Αραούχο σας μεταφέρει την επιθυμία του να έρθει ξανά στην ΑΕΚ;

«Είμαι πεπεισμένος πως αν εξαρτιόταν μόνο από τον Σέρχιο ή από εμένα, τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο εύκολα. Όμως δεν εξαρτάται από εμάς. Θα ήμουν πραγματικά πολύ χαρούμενος να δουλέψω και πάλι με τον Αραούχο. Ξέρω πως και ο Σέρχιο θα ήταν πολύ χαρούμενος να δουλέψει μαζί μου. Αλλά είναι δυο διοικήσεις που θα πρέπει να έρθουν σε μια συμφωνία και όταν ένας παίκτης έχει συμβόλαιο με μια ομάδα που είναι σε ισχύ, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τις διοικήσεις.

Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Είμαι σίγουρος πως αν υπήρχε και η ελάχιστη πιθανότητα, να μπορέσει η ομάδα να τα καταφέρει με τον Αραούχο, ο κύριος Μελισσανίδης θα έκανε το παν. Δεν εξαρτάται μόνο από την διοίκηση της ΑΕΚ. Ο Αραούχο έχει συμβόλαιο με την Λας Πάλμας. Και όπως είπα, υπήρχαν και άλλοι ποδοσφαιριστές που προσπαθήσαμε να φέρουμε, αλλά ήταν αδύνατον».

- Σκέφτεστε να μονιμοποιήσετε τον Μάνταλο στα άκρα και αν συμπεριλαμβάνεται και αυτός στα πολυεργαλεία;

«Οι καλοί πάντα παίζουν. Για μένα ο Μάνταλος, μαζί με τον Αραούχο, ήταν ο καλύτερος παίκτης της ΑΕΚ την περσινή σεζόν. Αλλά ειδικά γι αυτό, όχι μόνο λόγω της απόδοσης, αλλά επειδή είχαν την διάθεση, να παίξουν όπου τους ζήτησα. Στην τελική πέρυσι, η ΑΕΚ έφτασε να είναι πρώτη στα πλέι οφ, αλλά ποτέ δεν έκαναν κάποιο παράπονο ή να είναι θυμωμένοι, λόγω της θέσης που τους ζητήθηκε να παίξουν. Και δεν θα ήθελα να ξεχάσω και τον Μπακασέτα. Η φυσική του θέση δεν είναι να παίζει εξτρέμ. Αλλά κάθε φορά που παίζει, προσαρμόζεται στην θέση που του ζητείται να παίξει».

- Επειδή υπάρχει «συνωστισμός» πλέον στην θέση πίσω από τον φορ, θα μπορέσει φέτος ο Μπακασέτας να παίξει στην φυσική του θέση;

«Με την κινητικότητα που θα πρέπει να έχουν όλοι οι παίκτες στην επίθεση, υπάρχει θέση για όλους. Δεν είναι από πού ξεκινάς την κίνηση στην επίθεση, αλλά που καταλήγεις. Αν ήταν στο ποδόσφαιρο να μένει ο παίκτης σταθερός στην θέση που τον βάζεις, θα ήταν πολύ εύκολο για τον αντίπαλο να κάνει άμυνα. Αν αυτά τα πολυεργαλεία, με την κίνηση που έχουν μέσα στο γήπεδο, δημιουργούν ένα μπέρδεμα, μπορεί να παίξουν όλοι».

- Για την εξέλιξη του Κλωναρίδη και αν και αυτός συγκαταλέγεται στα πολυεργαλεία…

«Την μέρα που κάναμε μια συζήτηση με τον πρόεδρο και με ρώτησε αν θα μπορούσαμε να είχαμε στη διάθεση μας τον Κλωναρίδη, του είπα –ναι-. Όταν μου είπε πως έχουμε πολλούς σ’ αυτή τη θέση, του είπα πως δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Είναι η διαφορετικότητα των ποδοσφαιριστών, η διάθεση που έχουν να προσφέρουν. Ναι, μπορεί να παίξει σε πολλές θέσεις».

- Αν συμβεί κάτι με τον Αλμέιδα, θα ζητήσετε έναν ακόμα επιθετικό;

«Είναι μια θέση για την οποία δεν σκέφτομαι πως θα ήθελα να έχουμε νέα ενίσχυση. Έχουμε Λιβάγια, Γιακουμάκη, Μπακασέτα και με τον Αλμέιδα σε καλή κατάσταση, νομίζω είμαστε καλά. Το να είναι κάποιος επιθετικός και να είναι στατικός, είναι εύκολο για την αντίπαλη άμυνα, να τον μαρκάρει. Επομένως με τον Αλμέιδα στα καλά του, δεν έχω να σκέφτομαι κάτι άλλο».

 
SHARE

24MEDIA NETWORK

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24