ΑΕΚ

Τσιγκρίνσκι: Λογική και ευαισθησία

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Τι θα κάνει η ΑΕΚ με τον Ντμιτρό Τσιγκρίνσκι, το συμβόλαιο του οποίου λήγει το καλοκαίρι; Είναι μια απόφαση που θα τη λάβει μετά από πολλή σκέψη, ενώ θα παίξει το ρόλο της η επόμενη ημέρα του Κορονοϊού στο ποδόσφαιρο.

Ο Ουκρανός κεντρικός αμυντικός, Ντμιτρό Τσιγκρίνσκι, μένει ελεύθερος το καλοκαίρι. Θα μπορούσε να είναι τα πράγματα διαφορετικά για εκείνον, αν στα 11 (ή και 12 αν η ΑΕΚ προκριθεί στον τελικό του Κυπέλλου) εναπομείναντα ματς της σεζόν, πραγματοποιούσε 8 εμφανίσεις, για να πιάσει τις 25 συμμετοχές και να κερδίσει το μπόνους του ιδιωτικού συμφωνητικού που έχει συνάψει με την ΑΕΚ. Αλλά για ποια παιχνίδια να μιλάμε τώρα;

*Ο ίδιος παλαιότερα είχε δηλώσει ότι τον ενδιαφέρει πρωτίστως να αντιλαμβάνεται ότι η ομάδα στην οποία αγωνίζεται, τον θέλει διότι της είναι χρήσιμος κι όχι επειδή επιτυγχάνεται ένας προσωπικός στόχος που του εξασφαλίζει επιπλέον χρόνο συνεργασίας. Είχε αρνηθεί μάλιστα συμβόλαιο που του είχε προταθεί ενώ ήταν εκτός δράσης με σπασμένο χέρι, λέγοντας τότε στους ανθρώπους της ΑΕΚ "αφήστε πρώτα να γυρίσω καλά και να παίξω κι αν με θέλετε ακόμα, ανανεώνουμε".

*Το ήθος του, η παρουσία του στα αποδυτήρια, ο σεβασμός που εμπνέει σε όλους, είναι σοβαροί λόγοι παραμονής. Εδώ είναι που χτυπάει η ευαισθησία της υπόθεσης, ειδικότερα του Δημήτρη Μελισσανίδη ο οποίος εκτιμά απεριόριστα τους ανθρώπους που προσφέρουν δίχως να δημιουργούν προβλήματα και εκ του αντιθέτου, είναι καλά στοιχεία για τα αποδυτήρια, βοηθώντας με την εμπειρία, τη ψύχραιμη ματιά και το καθαρό μυαλό τους, όταν υπάρχουν κρίσεις.

*Υπάρχει όμως και η ποδοσφαιρική λογική. Ουδείς μπορεί πλέον να ισχυριστεί ότι ο Τσιγκρίνσκι είναι ένας κεντρικός αμυντικός που κάνει τη διαφορά. Όχι, δεν την κάνει πλέον, ούτε καν όταν αγωνίζεται δίπλα στον Βράνιες, ο οποίος με τα σπουδαία αθλητικά προσόντα που διαθέτει, αποτελεί τον ιδανικό παρτενέρ για μια παλιά καραβάνα που φθίνει διαρκώς σε ταχύτητα και έκρηξη.

*Η συζήτηση για την παραμονή ή όχι του Ουκρανού σε ρόλο ποδοσφαιριστή, έχει μια πολύ συγκεκριμένη αφετηρία. Αυτή που απαγορεύει να γίνεται προγραμματισμός για το κέντρο της άμυνας, με εκείνον να υπολογίζεται στις δύο πρώτες επιλογές. Αφενός διότι θα χάσει (όπως κάθε σεζόν) πολλά ματς λόγω ευπάθειας σε μυϊκά προβλήματα, αφετέρου διότι δεν είναι πια ο Τσιγκρίνσκι της σεζόν 2017-18, όταν πράγματι, έκανε ματς ουσίας και διαφοράς.

*Βεβαίως και θα μπορούσε να είναι εντός της πεντάδας των στόπερ, αρκεί να έχει εξασφαλιστεί ότι το βασικό αμυντικό δίδυμο θα αποτελείται από άλλους. Τον Βράνιες και κάποιον που θα αποκτηθεί. Αν δεν μείνει ο Βράνιες, τότε από δύο άλλους. Εκτός εάν στον προγραμματισμό της επόμενης σεζόν, ο Καρέρα αποφανθεί ότι ο Σβάρνας αξίζει την ευκαιρία να ξεκινήσει από την pole position.

*Συνήθως, τα συμβόλαια που δίδονται "τιμής ένεκεν", δεν κάνουν την έκπληξη. Μένουν εκεί για να θυμίζουν ότι προσφέρθηκαν για λόγους που δεν αφορούν στον ένα και μοναδικό που κανονικά θα έπρεπε να ισχύει για μια ομάδα που θέλει συνεχώς να βελτιώνεται. Από την άλλη, μέσα σε μια 5αδα ή 6αδα στόπερ, ο Τσιγκρίνσκι θα μπορούσε να είναι χρήσιμος σε κάποια ματς και περισσότερο ως καθοδηγητής των νεότερων για τα μυστικά της θέσης στις προπονήσεις. Δύσκολα να δώσει κάτι παραπάνω.

*Παρεμπιπτόντως, απόφαση για τον Ουκρανό στόπερ, δεν έχει παρθεί. Ίσως αυτή να εξαρτηθεί και από την κατάσταση που θα έχει παγιωθεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο μετά το τέλος της άσχημης ιστορίας με τον κορονοϊό. Οι νέο νόμοι της αγοράς που τότε θα υπάρχουν, θα είναι και αυτοί που θα δείξουν το δρόμο. Όχι μόνο σε αυτή την υπόθεση, αλλά σε όλες.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Καρέρα: "Δεν είμαστε μηχανές να γυρίσουμε το κλειδί"
ΑΕΚ: Παίκτες και προπονητής εύχονται να παίξουν ξανά φέτος
TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ