ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το σύστημα αξιών της ΑΕΚ

Το σύστημα αξιών της ΑΕΚ

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου καταγράφει την σταθερή σε βάθος χρόνου οικονομική πολιτική της ΑΕΚ, την προσαρμογή στα νέα δεδομένα και τις προϋποθέσεις για να δοθούν υψηλά συμβόλαια.

Υπόθεση Σιμόες... Αυτή που εδώ και ημέρες μονοπωλεί το ενδιαφέρον της κιτρινόμαυρης επικαιρότητας καθώς το διαπιστωμένο χάσμα ( όπως με λεπτομερή ανάλυση αποκάλυψε το Sport24.gr)οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το διαζύγιο είναι πλέον εξίσου πιθανό όσο και η ανανέωση της συνεργασίας των δύο πλευρών.

Ευκαιρίας δοθείσης λοιπόν, ας προσεγγίσουμε το «σύστημα αξιών» της ΑΕΚ, όταν αυτή εισέρχεται στη διαδικασία αξιολόγησης των συμβολαίων που πρέπει να δώσει σε ποδοσφαιριστές του ρόστερ, με τους οποίους βρίσκεται σε φάση συζήτησης. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις και ποια τα κριτήρια ώστε επί παραδείγματι, να καρπωθεί άλλος παίκτης το συμβόλαιο του Μάρκο Λιβάγια, ή έστω ένα κοντινό σε αυτό;

Η ανάλυση αυτή δεν γίνεται υιοθετώντας τακτικές ή δικαιολογώντας καταστάσεις, αλλά προσπαθώντας να καταγράψω το τι ισχύει και πως λαμβάνονται οι αποφάσεις. Ποια είναι δηλαδή η πραγματικότητα και το σκεπτικό των οικονομικών όρων με τους οποίους η ΑΕΚ εισέρχεται στις συζητήσεις αυτές.

Ο ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟΣ

Ας καταπιαστούμε με τον Μάρκο Λιβάγια, τον ποδοσφαιριστή με το μεγαλύτερο συμβόλαιο εντός της ομάδας, ήτοι 700.000 ευρώ ετησίως. Τι περιλαμβάνει το «πακέτο Λιβάγια»; Εναν επιθετικό 25 ετών (δηλαδή σε εξαιρετική ηλικία), εν ενεργεία διεθνή με την δευτεραθλήτρια κόσμου Κροατία, το market value του οποίου καταγράφει διαρκή άνοδο. Η μεταπωλητική αξία του είναι ολοένα και αυξανόμενη, το όνομά του είναι ενεργό στις ξένες αγορές.

Είναι μια ψυχρή προσέγγιση των «προσόντων» που πρέπει να έχει ένας παίκτης προκειμένου να φτάσει ή να πλησιάσει αυτές τις αποδοχές, ως μέλος της ΑΕΚ. Αν πάμε στον αμέσως επόμενο, θα συναντήσουμε ακριβώς την ίδια λογική: ο Πέτρος Μάνταλος, έχει λαμβάνειν 600.000 ευρώ ετησίως (και ακόμα περισσότερα στον τελευταίο χρόνο συνεργασίας), βάσει των εξής περγαμηνών:

Είναι ο αρχηγός της ΑΕΚ, εν ενεργεία διεθνής και μάλιστα βασικός στην Εθνική, σε ηλικία 26 ετών και με καταγεγραμμένες προσφορές (για την «αγορά» του) οι οποίες απερρίφθησαν, να έχουν καταφτάσει στα γραφεία της ομάδας. Η προοπτική να συμβεί αυτό και τον ερχόμενο Ιανουάριο είναι μεγάλη, όπως επίσης και η πιθανότητα πώλησής του.

ΤΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ (ΔΕΝ) ΕΧΕΙ Ο ΣΙΜΟΕΣ;

Ασφαλώς στο ποδόσφαιρο, μετρούν εξίσου και πρέπει να πληρώνονται αναλόγως, η προσφορά, η συνέπεια, η σταθερή αξία. Στην περίπτωση του Σιμόες, πάντοτε σύμφωνα με τη λογική και στρατηγική που η ΑΕΚ προσεγγίζει αυτές τις υποθέσεις, έχουμε να κάνουμε με έναν ποδοσφαιριστή που ζητεί να καρπωθεί ένα αντίστοιχο συμβόλαιο, δίχως να εξυπηρετούνται τα προαναφερθέντα απαιτούμενα.

Ο Πορτογάλος θα κλείσει τα 29 χρόνια του τον ερχόμενο Δεκέμβριο, άρα το ερχόμενο καλοκαίρι θα είναι 29,5. Η όποια αξία μεταπώλησης έχει ήδη φθαρεί από το χρόνο, πολύ δύσκολα θα καταφτάσει στο μέλλον πρόταση αγοράς του, από τη στιγμή που τέτοια δεν προέκυψε στα χρόνια του μεγάλου ξεπετάγματός του, όταν το όνομά του είχε συζητηθεί στα αρχηγεία της Βαλένθια και της Μπέτις.

Επιπροσθέτως, ο Σιμόες δεν έγινε ποτέ διεθνής, τα περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης του παιχνιδιού του ελαχιστοποιούνται, ενώ τα στοιχεία που καταθέτει μέσα στο γήπεδο μπορούν να χαρακτηριστούν ως πολύ συγκεκριμένα, από τη στιγμή που η ίδια η ομάδα πιστεύει ότι με τα χρήματα που ο Πορτογάλος αξιώνει, είναι σε θέση να βρει κάποιον νεότερο και με περισσότερο πλουραλισμό στο παιχνίδι του.

Το αν είναι ικανό ή όχι αυτό το επιτελείο, να βρει καλύτερο ποδοσφαιριστή από τον Σιμόες, είναι μια συζήτηση για το μέλλον, εφόσον ο ποδοσφαιριστής αποχωρήσει κι αφού ο αντικαταστάτης του κριθεί στο γήπεδο.

Ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ ΑΚΟΥΕΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ... ΜΟΡΑΝ

Αν οι οπαδοί ερωτηθούν, θεωρώ ότι κατά συντριπτική πλειοψηφία θα ταχθούν υπέρ της παραμονής του Σιμόες ή τέλος πάντων, της ανταμοιβής για την προσφορά του. Ο οπαδός και ο δημοσιογράφος (όταν θέλει να αποκαλείται ως τέτοιος) αναδεικνύουν το δίκαιο της υπόθεσης, αλλά το ποδόσφαιρο δεν είναι πάντοτε τέτοιο, ούτε μπορείς να αποφασίζεις με τις τσέπες άλλων. Ειδικά όταν μια ομάδα ακολουθεί πολύ συγκεκριμένη στρατηγική.

Στον αντίποδα, είναι ομολογουμένως οξύμωρο το πως αποφασίστηκε η απόκτηση του Μοράν και αν πράγματι εκείνοι που τον επέλεξαν, το έκαναν μέσα από ενδελεχή παρακολούθηση. Αν όντως ξόδεψαν τις ώρες που απαιτούνταν για να κατασταλάξουν στο ότι είναι αυτός ο παίκτης με τα στοιχεία που ήθελε η ΑΕΚ, προσέξτε, όχι με το αν είναι καλός ή κακός, αλλά αν πράγματι τέτοιον ήθελε η ομάδα, τότε μάλλον υπάρχει πρόβλημα.

Για τον Σιμόες, ακόμα μεγαλύτερο, όταν ζυγίσει την κατάσταση στο μυαλό του και αναλογίζεται ότι εκείνος εισπράττει αρκετά λιγότερα. Όποιος ισχυριστεί ότι υπάρχει ποδοσφαιριστής ο οποίος δεν σκέφτεται έτσι, τότε θα πει ψέματα.

ΤΟ «ΠΑΚΕΤΟ» ΤΟΥ ΜΠΑΚΑΣΕΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ

Βάσει λοιπόν του πως η ΑΕΚ λειτουργεί και προφανώς δίχως την παραμικρή πιθανότητα να διαφοροποιήσει αυτό το πλάνο, το οποίο σε κάθε περίπτωση, νοικοκύρεψε το σύλλογο, έφερε τίτλους και χτίζει γήπεδο, το συμβόλαιο με τις αποδοχές που ο Σιμόες ζητά, μοιάζει με όνειρο ουτοπικό για τον Πορτογάλο. Είναι και ο Μπακασέτας τέτοια περίπτωση;

Ασφαλώς και όχι... Εδώ έχουμε ένα «πακέτο», απόλυτα συμβατό με τις απαιτήσεις. Στα 25 χρόνια του εξελίσσει διαρκώς το παιχνίδι του, είναι πλέον ηγετικό σημείο αναφοράς για την ομάδα, έχει ισχυρή αξία μεταπώλησης και είναι επίσης εν ενεργεία διεθνής και βασικός στην Εθνική. Επιπροσθέτως, ο Μπακασέτας όντως μπορεί να βρει το συμβόλαιο που ζητά στο εξωτερικό, ή και περισσότερα εντός Ελλάδας. Το καμπανάκι πρέπει να ηχήσει!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ