ΑΕΚ

Την άκουσαν STEREO

SUPERLEAGUE / ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΑΕΚ / ΧΙΜΕΝΕΘ(Α) ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ(Δ) / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΑΕΚ / ΧΙΜΕΝΕΘ(Α) ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ(Δ) / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Από την ώρα που ο Χιμένεθ ανακοίνωσε την ενδεκάδα της ΑΕΚ, μέχρι τη χθεσινή ημέρα περισυλλογής και σκέψης για το πώς ο Ισπανός θα αποφύγει στο μέλλον τέτοιου είδους πειράματα σε ματς μεγάλων ευκαιριών. Όλες οι αντιδράσεις από το Μελισσανίδη μέχρι τον φροντιστή της ομάδας.

Αν κάποιος ισχυριστεί ότι το χθεσινό αποτέλεσμα της ΑΕΚ στην Τρίπολη, σε συνδυασμό με την εικόνα της και τις επιλογές του Χιμένεθ, δεν ταρακούνησε συθέμελα τον οργανισμό της, θα είναι μακριά από την πραγματικότητα.

Μα την αλήθεια, άστραψε και βρόντηξε για τη χαμένη ευκαιρία για να επιτευχθεί το +8. Από την κορυφή της πυραμίδας, μέχρι και τους φροντιστές της ομάδας, η απορία «γιατί να παίξουμε έτσι;» ήταν η μόνιμη συνοδός κάθε έκφρασης. Και το «γιατί» δεν αφορούσε τόσο στην προσπάθεια και στα ατομικά ή ομαδικά λάθη, όσο στο στήσιμο της ομάδας με τη συγκεκριμένη τακτική συμπεριφορά και τα άτομα που επελέγησαν προκειμένου να την υπηρετήσουν.

Αυτό προσπαθούσε να καταλάβει ο Μελισσανίδης στις συζητήσεις που είχε με τα στελέχη τα οποία επωμίζονται όλο το βάρος της εταιρικής λειτουργίας και του ποδοσφαιρικού τμήματος, συγκεκριμένα με τους Λυσσάνδρου και Λυμπερόπουλο. Και όσο κι αν το σκάλιζαν για να το εμπεδώσουν, τόσο οδηγούνταν στο ίδιο συμπέρασμα. «Αυτός είναι ο Χιμένεθ, με τα καλά και με τα άσχημά του».

Οι αντιφατικές αποφάσεις που αρκετές φορές χαρακτηρίζουν τις επιλογές του σε σχέση με όσα πραγματικά πιστεύει για το σύνολο και κάθε ποδοσφαιριστή, χρήζουν έρευνας. Όμως για τους εντός των τειχών αρμοδίους και (συν)υπευθύνους, σημασία δεν έχει το να εισβάλουν στον εγκέφαλο του προπονητή προσπαθώντας να ερμηνεύσουν το πως οδηγείται σε τέτοιες αποφάσεις, όσο το να επιχειρήσουν να έρθουν σε συνεννόηση μαζί του προκειμένου να μην επαναληφθούν.

Αναμφίβολα πρόκειται για μια δύσκολη επιχείρηση που ακροβατεί σε λεπτές ισορροπίες με κίνδυνο να πατήσει κόκκινες γραμμές. Δεν είναι εύκολο για τον οποιονδήποτε να ζητήσει το λόγο από τον Χιμένεθ λέγοντάς τους «πως την είδες έτσι Μανόλο;» ή να του κουνήσει το δάχτυλό λέγοντάς του «να μην επαναληφθεί». Μολαταύτα μια συζήτηση πρέπει (και έχει αποφασιστεί) να γίνει, ούτως ώστε να γίνουν πιο ξεκάθαρο το μέτρο του ρίσκο και τα όρια δράσης του, κόντρα στη συμβατικότητα.

Σαφώς το δύσκολο έργο επωμίζεται ο τεχνικός διευθυντής Νίκος Λυμπερόπουλος, ο οποίος άλλωστε επέστρεψε για να αποτελέσει (εκτός των άλλων) τον άνθρωπο που θα βρίσκεται δίπλα στον προπονητή. Όχι για να τον νουθετεί, αλλά σίγουρα για να συζητά μαζί του, να απορροφά κραδασμούς αλλά και να του μεταφέρει κάποιους απαρέγκλιτους κανόνες λειτουργίας, σύμφωνα με τους ποδοσφαιρικούς νόμους της λογικής αλλά και της ίδιας της ομάδας. Άλλωστε μέσα από τη συζήτηση, πολλά πράγματα διορθώνονται. Και όσα συνέβησαν στην Τρίπολη, πρέπει να μπουν σε ένα καλούπι το οποίο θα σπάσει. Ώστε να μη χρησιμοποιηθεί ξανά.

ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

Η απόφαση του Χιμένεθ να εφαρμόσει εκτεταμένο rotation ενώ γνώριζε ότι δεν είχε τη δυνατότητα να υπολογίζει σε οκτώ ποδοσφαιριστές (Λαμπρόπουλος, Τσιγκρίνσκι, Τσόσιτς, Σιμόες, Γιακουμάκης, Κονέ, Λόπες και Γκάλο) που ασφαλώς λογίζονται ως μέλη του βασικού κορμού 18-20 παικτών, έκανε ακόμα και τους ίδιους να απορήσουν. Επιλογές οι οποίες έφεραν πρόσωπα στην ενδεκάδα τα οποία ενδεχομένως να μην περίμεναν ότι θα παίξουν. Επιπροσθέτως, οι αποφάσεις του αφενός αιφνιδίασαν το σύνολο, αφετέρου προκάλεσαν και απογοητεύσεις.

Ο Μάρκο Λιβάγια ήταν ένας εξ αυτών που ομολογουμένως «πικράθηκε» με την επιλογή καθώς αυτό ήταν το δεύτερο από τα τρία τελευταία ματς που αποφασίστηκε να έρθει από τον πάγκο κι ενώ βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση. Όσον αφορά στο κομμάτι της τακτικής, τα πρόσωπα που επελέγησαν ήταν σχεδόν αδύνατο να συνεργαστούν με τρόπο ωφέλιμο στο «4-3-3».

Στο τέλος του αγώνα οι φωνές του Χιμένεθ ακούστηκαν στο διπλανό βουνό. Εν πολλοίς ξέσπασε στους παίκτες για κάτι που ο ίδιος είχε εξ αρχής σχεδιάσει λάθος. Αρκετοί απόρησαν με τη συμπεριφορά του, από την άλλη όμως υπήρχε και μια αναγνώριση του καθενός ξεχωριστά ότι υστέρησε. Η δευτερολογία του Μανόλο είχε σκοπό να χαμηλώσει τα ντεσιμπέλ της έντασης, όμως για λίγους έπιασε τόπο.

Συμπερασματικά, δεν ήλθε και η καταστροφή. Όμως άπαντες στην ΠΑΕ και στο ποδοσφαιρικό τμήμα, την άκουσαν STEREO. Και είναι βέβαιο ότι στην επόμενη αντίστοιχη διαχείριση από πλευράς προπονητή, η οποία θα προκαλέσει ανάλογο ντόρο εντός της ομάδας, το θέμα θα συζητηθεί ακόμα περισσότερο. Και ίσως φέρει απροσδόκητες αποφάσεις. Ποτέ ένα κακό αποτέλεσμα τους τελευταίους δέκα μήνες, όσο δηλαδή είναι ο Μανόλο στην ομάδα, δεν έχει συζητηθεί όσο το χθεσινό. Σε βαθμό που κρίθηκε ως ανεπίτρεπτο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Χιμένεθ σε παίκτες: "Να μείνουμε ενωμένοι"
Μανόλο, υπερεκτίμησες
"Άστραψε" και "βρόντηξε" ο Χιμένεθ

Photo credits: Eurokinissi

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ