"Τα τείχη της Αγιά Σοφιάς, δεν θα πέσουν ποτέ"

Με πάνω από οκτω χιλιάδες οπαδούς της ΑΕΚ έγινε ο αγιασμός στη Νέα Φιλαδέλφεια, με τον Μελισσανίδη συγκινημένο να στέλνει ηχηρό μήνυμα

Τα μηχανήματα και οι μπουλντόζες είχαν από νωρίς σήμερα (27/7) το μεσημέρι παραταχθεί στο οικόπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ο κόσμος άρχισε να συρρέει από νωρίς και δεν πτοήθηκε ούτε από την ξαφνική μπόρα. Σύσσωμο το ποδοσφαιρικό τμήμα με τον Μανόλο Χιμένεθ και τους συνεργάτες του, ανέβηκε στην… εξέδρα και αποθεώθηκε, ενώ οι παίκτες, ειδικά οι ξένοι, δεν σταματούσαν να βγάζουν φωτογραφίες και βίντεο από την εκδήλωση. Παρόντες από νωρίς και οι μύθοι της ΑΕΚ, Παπαϊωάννου, Μαύρος, Νεστορίδης. Η Νέα Φιλαδέλφεια φόρεσε τα καλά της, για να υποδεχθεί και πάλι την ΑΕΚ.

 

Σε μια εκδήλωση, στην οποία έδωσε το παρών και ο υπουργός επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, που είναι ορόσημο για την  ΑΕΚ. Ο αγιασμός, που προηγείται της έναρξης των έργων για την Αγιά Σοφιά, είναι όπως είπε ο Στέλιος Σεραφείδης, «άνοιγμα θύρας στην ιστορία, που η ΑΕΚ ετοιμάζεται να διαβεί». Και ο Δημήτρης Μελισσανίδης, με τρεμάμενη από την συγκίνηση φωνή, καθώς βλέπει το όραμα του να παίρνει σάρκα και οστά, έστειλε ηχηρό μήνυμα για τα τείχη της Αγιά Σοφιάς

 

«Είναι ορισμένες περιπτώσεις που το μέγεθος της στιγμής, σε ξεπερνά. Όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με την ίδια την ιστορία. Ο χώρος εδώ είναι ιερός. Διότι σ’ αυτόν τον χώρο οι πρόσφυγες πριν 90 χρόνια, λίγα χρόνια μετά τον ξεριζωμό και λίγο πριν κτίσουν τα σπίτια τους, έκτισαν το γήπεδο της αγαπημένης ομάδας τους. Η ΑΕΚ αντιπροσώπευε γι αυτούς, την πατρίδα που έχασαν. Αυτό ήταν το γήπεδο που έκτισαν. Και επειδή ο χώρος αυτός, συμβόλιζε τα ιερά και τα όσια προσφύγων, γι αυτό τον χαρακτήρισα ιερό. Εδώ αγωνίστηκαν οι αθλητές, γράφοντας ιστορία. Εδώ σήκωσαν πρωταθλήματα, οι παππούδες και πατεράδες μας. Εδώ σηκώσαμε και εμείς πρωταθλήματα. Οι αξίες του Χατζηιωάννου, του Γκούμα και του Μπάρλου φωτίζουν και τον δικό μας δρόμο. Μέχρι που γίναμε και πάλι πρόσφυγες το 2003. Όλα αυτά τα χρόνια που η ΑΕΚ είναι στην προσφυγιά, είδαμε την ομάδα να απαξιώνεται. Μέχρι που πήραμε την απόφαση, να διεκδικήσουμε την θέση που μας αξίζει. Αυτά τα τέσσερα χρόνια που είναι η νέα περίοδος της ΑΕΚ κινηθήκαμε σε τρεις άξονες. Ο ένας να κινηθούμε σ’ ένα υγιές περιβάλλον στο ποδόσφαιρο. Τα πράγματα μπήκαν σε μια γραμμή. Ο άλλος ήταν να εξυγιάνουμε την ομάδα. Σ’ όλους τους τομείς. Και εδώ τα πράγματα μπήκαν σε μια γραμμή. Ο τρίτος άξονας ήταν το γήπεδο. Και η ΑΕΚ δεν μπορεί να είναι ο εαυτός της χωρίς το γήπεδο. Όχι γήπεδο οπουδήποτε, διότι μας προτάθηκε και αυτό. Γήπεδο μόνο στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Μια τέτοια μέρα δεν θέλω να αναφερθώ σ’ όσους προσπάθησαν να τορπιλίσουν την προσπάθεια. Μας έδωσαν δύναμη. Εδώ θα κτιστεί το νέο μας σπίτι. Με σεβασμό στην ιστορία των προγόνων μας, με σεβασμό στην ιστορία της ΑΕΚ. Και παραδοσιακοί και πρωτοπόροι ταυτόχρονα. Εδώ θα δουλέψουμε για να φτιάξουμε ένα γήπεδο που θα το χαίρονται όλοι. Ένα γήπεδο σημείο αναφοράς για τον κάθε Έλληνα. Διότι η ιστορία του προσφυγικού ελληνισμού, είναι η ιστορία του κάθε Έλληνα. Όλα αυτά θα στεγαστούν στο μουσείο του γηπέδου. Που θα είναι ανοικτό για όλα τα σχολεία.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να απευθυνθώ στους κατοίκους της Νέας Φιλαδέλφειας. ΑΕΚ και Νέα Φιλαδέλφεια, είμαστε ένα πράγμα. Οι δυο όψεις, στο ίδιο νόμισμα. Και αυτό θα το αντιληφθείτε, όταν έρχεται ο κόσμος στο γήπεδο. Όταν θα επισκέπτονται τα σχολεία το μουσειο. Δεν είναι μέρα γκρίνιας. Δεν θα αναφερθώ σ’ εκείνους που μας πολέμησαν. Ξέρω πως και οι ίδιοι, κάπου μέσα τους θα καμαρώνουν, όταν γίνει το στολίδι. Θέλω όμως να αναφερθώ σ’ όσους πίστεψαν στο όραμα μας. Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους. Κυρίως τους φιλάθλους που πίστεψαν στο όνειρο. Βροντοφωνάζοντας γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Να ευχαριστήσω όλο αυτό τον κόσμο, που πίστεψε στο δίκαιο αγώνα μας. Άλλωστε σ’ αυτή την ομάδα, τίποτα δεν χαρίστηκε. Τα τείχη της Αγιάς Σοφιάς θα είναι ψηλά και δεν θα πέσουν ποτέ ξανά. Θα είναι άτρωτα. Η φλόγα άναψε.  Θέλω να ευχαριστήσω ξεχωριστά τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, που έδωσε την ευχή του, για να κτίσουμε αυτό γήπεδο.

Σας καλώ να κτίσουμε μαζί αυτό το δεύτερο σπίτι της ομάδας. Να κάνουμε ξανά υπερήφανους τους προγόνους μας»

«Αυτή να είναι η πρώτη σημαία της Αγιά Σοφιάς»

 

Τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας Γαβριήλ, ο οποίος στη συνέχεια έκανε δώρο στον Μελισσανίδη, την πρώτη σημαία για το νέο γήπεδο.

«Απόψε ζούμε ιστορικές στιγμές στη Φιλαδέλφεια. Το 1926 εδώ σ’ αυτή την γη των προγόνων μας, ανυψώθηκε δειλά και ταπεινά ένα γήπεδο που έμελλε να φιλοξενήσει μια ιστορική ομάδα. Που είναι ήταν και θα είναι η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως. Απόψε λοιπόν αδέλφια μου, ήρθαμε να προσευχηθούμε και να ευλογήσουμε το νέο αυτό ξεκίνημα. Τη νέα σελίδα στο χρυσό βιβλίο της ιστορίας της ΑΕΚ. Και να μας αξιώσει ο θεός να έρθουμε εδώ σε δυο χρόνια και να εγκαινιάσουμε την Αγία Σοφία. Η οποία θα είναι ένας χώρος που όχι μόνο θα στεγάζει τον αθλητισμό, αλλά θα δημιουργεί αξίες και αρχές. Θα μου επιτρέψετε να δώσω στον πρόεδρο ένα συμβολικό δώρο. Να του δώσω την πρώτη σημαία της Αγίας Σοφίας. Και να του ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου, να τον αξιώσει ο θεός, να την κρεμάσουμε εδώ σε δυο χρόνια».

«Τώρα μπορούμε να ονειρευόμαστε»

Τις μεγάλες ποδοσφαιρικές μορφές που έχουν φορέσει την φανέλα της ΑΕΚ, εκπροσώπησε στο βήμα της εκδήλωσης, ο πρόεδρος των παλαιμάχων της Ένωσης, Στέλιος Σεραφείδης.

«Πατάμε γερά στα χώματα της Νέας Φιλαδέλφειας, τώρα μπορούμε να ονειρευόμαστε. Τώρα μπορούμε να κοιτάξουμε στα μάτια τους πρόσφυγες, που έκτισαν αυτό το γήπεδο. Τον Κωνσταντίνο Σπανούδη, τον Νίκο Γκούμα, τον Λουκά Μπάρλο, που έκτισε την Σκεπαστή, η φλόγα άναψε. Αφιερώνεται αυτή η οικοδομική άδεια, σ’ αυτούς τους τιτάνες. Περάσαμε εφιαλτικές στιγμές ως άστεγοι. Μια εστία που για χρόνια μοιραζόμασταν ως οικογένεια. Επιτυχίες μα και λύπες. Ταπεινωθήκαμε, αλλά δεν σκύψαμε το κεφάλι. Με μπροστάρη τον Μελισσανίδη και συνοδοιπόρους τους συνεργάτες του, αλλά και τον λαό της ΑΕΚ που πάντα πίστευε στην λύτρωση, η φλόγα άναψε. Δεν είμαστε αφελείς πως θα σταματήσουν τις αντιδράσεις, όσοι δεν θέλουν το γήπεδο. Τα θεμέλια που θα μπουν στην Αγιά Σοφιά, είναι θεμέλια ψυχής του κόσμου της ΑΕΚ, που δεν θα επιτρέψει άλλο ξεριζωμό. Το γήπεδο θα κτιστεί. Και εκτός από το σπίτι μιας μεγάλης ομάδας, θα είναι και ένα μνημείο, που θα θυμίζει τις καταβολές μας. Σήμερα ανοίγει η θύρα της ιστορίας. Ας την διαβούμε».

«Ξεκινάμε»

 

Περίπου δυο ώρες κράτησε η εκδήλωση στη Νέα Φιλαδέλφεια. Είχε συγκίνηση, είχε συνθήματα, είχε αποθέωση σε Μελισσανίδη και ποδοσφαιρικό τμήμα, είχε καπνογόνα και βεγγαλικά. Κυρίως όμως, είχε προσμονή γι αυτό που θα ακολουθήσει. Γι αυτό και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε μ’ ένα βίντεο από φωτογραφίες με αναδρομή στην ιστορία του γηπέδου «Ν Γκούμας», αλλά και του σχεδίου της Αγιά Σοφιάς. Και το σύνθημα; «Ξεκινάμε».

 
SHARE

24MEDIA NETWORK

BTS: Το νέο πορνό που σαρώνει το Ίντερνετ

Αυτό που ψάχνουν οι περισσότεροι σήμερα είναι η πορνογραφία πίσω από την πορνογραφία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24