ΑΕΚ

Τα Όσκαρ του Γενάρη για την ΑΕΚ

Τα Όσκαρ του Γενάρη για την ΑΕΚ

Το Sport24.gr "ψαχουλεύει" στο παρελθόν και ανασύρει στην επιφάνεια ιστορίες παικτών που αποκτήθηκαν από την ΑΕΚ τον Ιανουάριο, επιτυγχάνοντας να αφήσουν το στίγμα τους.

Ηταν χειμώνας του 1979 (σεζόν 1979-80), όταν οι ελληνικές ομάδες απέκτησαν το δικαίωμα προσθήκης ποδοσφαιριστών τον Δεκέμβριο κάθε έτους. Η έναρξη της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου, ανέβασε στα ύψη το ενδιαφέρον του κόσμου καθώς οι ομάδες, ειδικότερα οι θεωρητικά μεγαλύτερες, εισήλθαν στη διαδικασία εύρεσης παικτών από υψηλότερα ράφια.

Η ΑΕΚ δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Εκείνον ακριβώς το χειμώνα, πραγματοποίησε διπλό χτύπημα το οποίο προκάλεσε μεγάλο ντόρο, αποκτώντας τους Πέτρο Καραβίτη και Χρίστο Μπόνεφ. Είχαν θέληση και επιθυμία, προσπάθησαν και μόχθησαν όμως η ομάδα έμπαινε σε άσχημα φεγγάρια και εκείνοι αντιμετώπιζαν διαφόρων ειδών προβλήματα. Βοήθησαν λίγο.

Η αφετηρία της απόκτησης ποδοσφαιριστών που άφησαν το στίγμα τους στην ομάδα, κατά το μήνα Ιανουάριο, καταγράφηκε το χειμώνα του 1984, όταν στην Ελλάδα αφίχθη ο Μαγυάρος μέσος Μάρτον Εστερχάζι, εν ενεργεία διεθνής με την εθνική Ουγγαρίας που, τότε έπαιρνε πορεία προς το Μουντιάλ του 1986. Ηταν επίσης πρωταθλητής της χώρας με τη Χόνβεντ.

ΜΑΡΤΟΝ ΕΣΤΕΡΧΑΖΙ - ΑΡΤΙΣΤΑΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΤΟΣ

Ο Εστερχάζι ήταν άλλη κλάση ποδοσφαιριστή. Ένας έξοχος μέσος, κλασικό δεκάρι της κοπής των σπουδαίων στα ‘80ς, ικανός στη δημιουργία και στο σκοράρισμα. Καταπληκτικός και εκτός των γηπέδων, καλόψυχος, ευγενικός και μόνιμα χαμογελαστός, αποτέλεσε μία από τις λίγες φιγούρες εκείνης της δύσκολη περιόδου για την ομάδα, που προκαλούσαν (μαζί με τους Μαύρο και Σάντμπεργκ) αγωνιστική αγαλλίαση στα μάτια των φίλων της ΑΕΚ.

ΤΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ: Το πραγματοποίησε στις 23 Δεκεμβρίου 1984, στο «Νίκος Γκούμας», σε παιχνίδι κόντρα στον Εθνικό Πειραιώς, στο οποίο η ΑΕΚ έκοψε 20.734 εισιτήρια! Επικράτησε με 4-1 και ο Εστερχάζι σημείωσε το τελευταίο γκολ της αναμέτρησης στο 87’, γνωρίζοντας την αποθέωση.

Τα Όσκαρ του Γενάρη για την ΑΕΚ

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ: 59 εμφανίσεις και 16 γκολ με τη φανέλα της ομάδας σε πορεία δύο ετών

ΤΟΝΙ ΣΑΒΕΒΣΚΙ - Ο ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΣ ΗΡΩΑΣ

Όσο τα χρόνια θα περνούν, τόσο οι παλαιότεροι θα νοσταλγούν και μαζί θα αναρωτιούνται, πότε θα βρει η ΑΕΚ έναν σαν και αυτόν. Ίσως ποτέ... Όταν τον Δεκέμβριο του 1988, αυτός ο ξερακιανός Σκοπιανός αφίχθη στην Αθήνα, μόνο το μάτι δεν γέμιζε. Κι όμως, έμελλε να εξελιχθεί στον σπουδαιότερο ξένο που φόρεσε ποτέ τη φανέλα της ΑΕΚ. Όχι ο πιο ξακουστός, όχι ο πιο ταλαντούχος, σίγουρα όμως ο πολυτιμότερος.

ΤΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ: Ήταν 4 Δεκέμβρη 1988, όταν η μετέπειτα πρωταθλήτρια Ελλάδας ΑΕΚ επιχειρούσε επικίνδυνη έξοδο στη Λάρισα, την ομάδα που της είχε στερήσει τον τίτλο ένα χρόνο νωρίτερα, με μια απόφαση σκάνδαλο για τα ούρα του Τσίγγοφ. Απέναντι στην ισχυρή αρμάδα του Ταμπόρσκι, η Ένωση επικράτησε με 1-0 χάρη σε τέρμα του Οκόνσκι στο 75’. Ο Σαβέβσκι έπαιξε και στα 90’.

Τα Όσκαρ του Γενάρη για την ΑΕΚ

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ: Το κοντέρ έγραψε 455 ματς και 58 γκολ σε 13 σεζόν.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΑΡΤΑΣ - Ο ΜΑΓΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ

Δίπλα στο μαχητικό, καταρτισμένο και καθοριστικό αριστερό πόδι του Σαβέβσκι, ήρθε να προστεθεί εκείνο με το μαγικό άγγιγμα του Βασίλη Τσιάρτα. Ήρθε με μεταγραφή από τη Νάουσα, τα βρήκε λίγο σκούρα στην αρχή στην απαιτητική ΑΕΚ του Μπάγεβιτς που είχε επιβάλει ως βασική αρχή της την ταχύτητα, όμως το σπάνιο ποδοσφαιρικό ταλέντο του τον οδήγησε στο δρόμο μιας τεράστιας καριέρας που επιστεγάστηκε με την κατάκτηση του Euro 2004.

Τα Όσκαρ του Γενάρη για την ΑΕΚ

ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ: Πρωτοφόρεσε τη φανέλα στις 6 Δεκεμβρίου 1992, στο γήπεδο της Ριζούπολης. Η ΑΕΚ, οδεύοντας προς την κατάκτηση του δεύτερου εκ των τριών σερί πρωταθλημάτων της, περνούσε σαν σίφουνας από την έδρα του Απόλλωνα με το επιβλητικό 3-0 και σκόρερς του Σαβέβσκι και Δημητριάδη (2). Ο Τσιάρτας ήταν στον πάγκο και στο 62’ αντικατέστησε τον Ζόραν Σλίσκοβιτς.

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ: Μέτρησε 285 συμμετοχές, 109 γκολ και μάλλον περισσότερες από 100 ασίστ (δεν είναι ακριβής ο αριθμός λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων από τις καταγραφές της εποχής, όμως 61 είχε μόνο κατά τη δεύτερη θητεία του στην Ένωση).

ΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΕΑΣ - ΕΝΑΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΗΡΩΑΣ

Σε σχέση με τους προηγούμενους, λίγα πράγματα είχε τη δυνατότητα να καταθέσει ως τεχνικές απαντήσεις. Ωστόσο εντός των γηπέδων ήταν ο λατρεμένος μαχητής των φίλων της ΑΕΚ, ένας παίκτης που έδινε σχεδόν πάντοτε περισσότερα και από αυτά που όριζε το ταβάνι του, ποδοσφαιριστής ο οποίος υπέστη περισσότερους από δέκα διαφορετικούς τραυματισμούς παίζοντας με την κιτρινόμαυρη. Ήρθε στην ομάδα τον Ιανουάριο του 2001.

ΤΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ: Δεν έχει και πολλά πράγματα να θυμάται από εκείνη την ημέρα ο «Φούλης» καθώς η ΑΕΚ ηττήθηκε (0-1) στην Πάτρα από την Παναχαϊκή με τέρμα του Σολάκη. Ενδεχομένως να μην πίστευε και εκείνος στις 5 Μαρτίου 2001, ότι θα συνέχιζε να παίζει για την ΑΕΚ έως και το 2015, με μια μικρή παύση ενός έτους στη Βέροια.

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ: Αγωνίστηκε σε 307 με την κιτρινόμαυρη φανέλα, σκοράροντας 3 φορές.

ΙΛΙΑ ΙΒΙΤΣ - ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Αποκτήθηκε μετά από αντιπαράθεση του τότε διοικητικού ηγέτη της ομάδας Μάκη Ψωμιάδη με τον προπονητή της ΑΕΚ την περίοδο εκείνη, Φερνάντο Σάντος. Ο Πορτογάλος φέρεται ότι δεν ήθελε την προσθήκη του Ιβιτς, ωστόσο ο συχωρεμένος έκανε του κεφαλιού του και τον έφερε στην ομάδα. Ο Ίβιτς ήταν καθοριστικός τη σεζόν εκείνη καθώς πέτυχε το νικητήριο τέρμα στον τελικό με τον Ολυμπιακό, με το οποίο Ένωση επικράτησε με 2-1.

ΤΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ: Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13/1/2002, με την ΑΕΚ να ηττάται (2-3) από τον Ηρακλή στο Καυταντζόγλειο και να χάνει πολύτιμο έδαφος στη μάχη του τίτλου. Μπήκε στον αγώνα ως αλλαγή στο 23’ αντί του Νίκου Κωστένογλου.

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ: Αγωνίστηκε σε 64 ματς και πέτυχε 23 γκολ ως παίκτης της Ένωσης. Το 2004 αποσύρθηκε από την ενεργό δράση για να αναλάβει τεχνικός διευθυντής, στο πλευρό του προέδρου Ντέμη Νικολαΐδη.

ΖΟΥΛΙΟ ΣΕΖΑΡ - Ο ΚΑΙΣΑΡΑΣ

Θα μνημονεύεται πάντοτε ως ο σκόρερ της μεγαλύτερης νίκης της ΑΕΚ στο Τσάμπιονς Λιγκ, χάρη στο τέρμα που σημείωσε στις 21/11/2006 απέναντι στη Μίλαν. Αφίχθη στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2005, μαζί με τους Βλάνταν Ίβιτς και Ηλία Κυριακίδη και διέγραψε επιτυχημένη καριέρα, αγωνιζόμενος στο αριστερό φτερό της κιτρινόμαυρης επίθεσης.

Τα Όσκαρ του Γενάρη για την ΑΕΚ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

ΤΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ: Κατεγράφη στις 23/1/2005 στο ΟΑΚΑ, όταν η ΑΕΚ επικράτησε του Αιγάλεω με 1-0, με το γκολ που σημείωσε στο 50’ ο Κώστας Κατσουράνης μετά από προσπάθεια και σέντρα του Σέζαρ! Ήταν βασικός και αντικαταστάθηκε στο 89’ από τον Πετκόφ, ένα ακόμα (προγενέστερο) απόκτημα της ομάδας, Ιανουάριο μήνα (το 2000).

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ: Έπαιξε σε 124 παιχνίδια, σκοράροντας 24 φορές και μοιράζοντας 29 πάσες που έγιναν γκολ.

ΜΙΤΣΕΛ - ΤΟ ΑΞΕΧΑΣΤΟ ΓΚΟΛ

Η ποιότητα του ισπανικού κεντρικού μέσου, ήταν πολύ μεγάλη για την ΑΕΚ της απαξίωσης επί εποχής Αδαμίδη στο τιμόνι της, γι αυτό και έμεινε στην Ελλάδα μόνο για έξι μήνες. Παρόλα αυτά, πέρασε στο πάνθεον της ιστορίας για εκείνο το γκολ στις 2/2/2011, όταν σκόραρε με εκτέλεση φάουλ από τη μεσαία γραμμή, μειώνοντας σε 2-3 στο 90’ της αναμέτρησης με τον Παναθηναϊκό. Ήταν ο δεύτερος προημιτελικός του Κυπέλου Ελλάδας και με το τέρμα αυτό (από το πουθενά) η Ένωση προκρίθηκε στα ημιτελικά και αργότερα κατέκτησε το τρόπαιο.

ΤΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ: Ήταν βασικός στην εκτός έδρας (29/1/2011) επικράτηση της ΑΕΚ επί της Ξάνθης με 2-0.

ΟΙ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ: Πρόλαβε να παίξει 18 ματς σε μισή σεζόν, σκοράροντας μία φορά.

ΓΙΟΧΑΝΣΟΝ - ΣΟΥΗΔΙΚΟ ΚΛΕΙΔΙ

Η υπόθεση του συμβολαίου του παραμένει ανοιχτή, όσο ο σχεδόν μόνιμα θετικός για την ομάδα Σουηδός μέσος, αναρρώνει μετά το σοβαρό τραυματισμό στο γόνατό του. Ήλθε στην ΑΕΚ όταν αυτή αγωνιζόταν στη Β’ Εθνική, μέσα από αυτήν βελτίωσε πολύ το παιχνίδι του αλλά και το όνομά του και έφτασε στο σημείο να αποτελεί βασικό στέλεχος της εθνικής Σουηδίας, η οποία πήρε με δικό του τέρμα την πρόκριση για το Μουντιάλ της Ρωσίας, στα μπαράζ με την Ιταλία. Εξαιρετική παρουσία, απόλυτος επαγγελματίας.

ΤΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ: Στις 11/01/2015, αγωνίστηκε για 60 λεπτά στο 5-1 της ΑΕΚ επί της Καλλιθέας στο ΟΑΚΑ, για το πρωτάθλημα της Β΄Εθνικής.

Τα Όσκαρ του Γενάρη για την ΑΕΚ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

ΟΙ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ: Έως σήμερα, ο Σουηδός μετρά 127 συμμετοχές, 10 γκολ και 8 ασίστ.

* Καλοί παίκτες που η ΑΕΚ απέκτησε κατά τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο, υπήρξαν επίσης οι Πατίκας, Σταματής, Καψής, Πετκόφ, Κόλα, Βλάνταν Ίβιτς, Καφές και Έμερσον.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ