ΑΕΚ

Τα έξι μυστικά της πρόκρισης της ΑΕΚ στους "32" του Europa League

ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ / ΑΟΥΣΤΡΙΑ ΒΙΕΝΝΗΣ - ΑΕΚ / EUROPA LEAGUE / AUSTRIA WIEN - AEK / ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ / ΑΟΥΣΤΡΙΑ ΒΙΕΝΝΗΣ - ΑΕΚ / EUROPA LEAGUE / AUSTRIA WIEN - AEK / ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η ΑΕΚ βρίσκεται ήδη στους "32" του Europa League, αλλά για να φτάσει έως εκεί, επιστράτευσε έξι μικρά μυστικά, τα οποία αποκαλύπτει το Sport24.gr.

Την περασμένη Πέμπτη (07/12) η ΑΕΚ προκρίθηκε μετά από δέκα χρόνια στη φάση των 32 του Europa League, έγινε η μοναδική ελληνική ομάδα που παρέμεινε στην Ευρώπη και έχει ήδη εξασφαλίσει ένα ποσό 10.000.000 ευρώ για τα ταμεία της. Με λίγα λόγια, η Ένωση κατάφερε να πάρει μια μεγάλη πρόκριση.

Όμως για να το πετύχει, χρειάστηκε στην πορεία από τα μέσα του περασμένου Αυγούστου, έως τις αρχές του Δεκέμβρη, να βάλει σε… εφαρμογή μια σειρά από μικρά (αγωνιστικά) μυστικά. Το Sport24.gr τα έψαξε και τα αποκαλύπτει ένα προς ένα.

TO ΣΧΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΙΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ

ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ / ÁÅÊ - ÌÉËÁÍ / EUROPA LEAGUE / AEK - MILAN / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ / ÁÅÊ - ÌÉËÁÍ / EUROPA LEAGUE / AEK - MILAN / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Κατά τη διάρκεια του βασικού σταδίου της προετοιμασίας στο Κίελτσε, ο Μανόλο Χιμένεθ δεν δούλεψε σχήμα με τριάδα στην άμυνα ούτε σε μια άσκηση τακτικής, σε μια προπόνηση. Όμως στο μυαλό του Ισπανού τεχνικού, άρχισε να μπαίνει η ιδέα, όταν κληρώθηκε η ΑΕΚ με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στα προκριματικά του Champions League. Κυρίως διότι οι Ρώσοι έπαιζαν μ’ αυτό το σύστημα.

Όταν ο Χιμένεθ το αποφάσισε να το εφαρμόσει, στη ρεβάνς της Μόσχας, ήταν πια αργά, καθώς η υπόθεση πρόκριση είχε χαθεί από την ήττα στο ΟΑΚΑ. Ωστόσο από το πρώτο κιόλας παιχνίδι με τη Μπριζ στο Βέλγιο για τα playoffs του Europa League, ο Ισπανός τεχνικός έβαλε την ΑΕΚ σε σχήμα 3-5-2. Και δεν το άλλαξε ποτέ ξανά, μέχρι και το τελευταίο ματς του ομίλου. Άλλωστε ήταν το κλειδί για να μείνει η ΑΕΚ αήττητη.

TO "ΑΣΤΟ, ΤΟ ΕΧΩ" ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ

ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ / ΡΙΕΚΑ - ΑΕΚ / EUROPA LEAGUE / RIJEKA - AEK / ΧΙΜΕΝΕΘ(Α) ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ(Δ) / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ / ΡΙΕΚΑ - ΑΕΚ / EUROPA LEAGUE / RIJEKA - AEK / ΧΙΜΕΝΕΘ(Α) ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ(Δ) / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Έτσι όπως εξελίχθηκε ο όμιλος, επί της ουσίας η ΑΕΚ προκρίθηκε χάρη στη νίκη μέσα στη Ριέκα την πρώτη αγωνιστική. Και κυρίως χάρη στον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο, που πέτυχε το νικητήριο γκολ. Μάλιστα πρόκειται για ένα γκολ με… παρασκήνιο. Στο μυαλό του Χιμένεθ δεν ήταν να πάρει την εκτέλεση ο Λάζαρος.

Όμως ο Χριστοδουλόπουλος μ’ ένα "άστο, το έχω", πήρε την ευθύνη. Θυμήθηκε την συμβουλή του Βασίλη Τσιάρτα, να υπολογίζει όλες τις λεπτομέρειες πριν την εκτέλεση φάουλ. Είδε από τα σημαιάκια του κόρνερ τη φορά του ανέμου και εκτέλεσε με τέτοιο τρόπο και φάλτσο, ώστε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα.

Ο... ΣΕΦΤΕΣ ΤΟΥ ΛΙΒΑΓΙΑ

ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ / ΑΕΚ - ΑΟΥΣΤΡΙΑ ΒΙΕΝΝΗΣ / EUROPA LEAGUE / AEK - AUSTRIA WIEN / ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΛΙΒΑΓΙΑ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ / ΑΕΚ - ΑΟΥΣΤΡΙΑ ΒΙΕΝΝΗΣ / EUROPA LEAGUE / AEK - AUSTRIA WIEN / ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΛΙΒΑΓΙΑ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Μπορεί ο Μάρκο Λιβάγια ακόμα και από τα φιλικά του καλοκαιριού να είχε δείξει πόσο μεγάλη ποδοσφαιρική κλάση έχει. Μπορεί επίσης οι οπαδοί της ΑΕΚ ήδη να τον είχαν λατρέψει από νωρίς. Όμως κουβαλούσε και ο ίδιος μέσα του το γεγονός πως καθυστερούσε να πετύχει τα πρώτα του γκολ με την κιτρινόμαυρη φανέλα. Και… σεφτέ ο Λιβάγια έκανε στο παιχνίδι με την Αούστρια. Μάλιστα πέτυχε δυο γκολ, με το δεύτερο να έρχεται στο 90’ και να γλιτώνει την ΑΕΚ από την ήττα.

Η ΔΙΠΛΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΤΟΥ "ΣΑΝ ΣΙΡΟ"

ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ / ΜΙΛΑΝ - ΑΕΚ / EUROPA LEAGUE / MILAN - AEK / ΤΖΑΝΕΤΟΠΟΥΛΟΣ(Κ) / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ / ΜΙΛΑΝ - ΑΕΚ / EUROPA LEAGUE / MILAN - AEK / ΤΖΑΝΕΤΟΠΟΥΛΟΣ(Κ) / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Αν υπήρχε ένα ματς στον όμιλο, στο οποίο ο Χιμένεθ θα έπρεπε υποχρεωτικά να παίξει με σχήμα με τριάδα στην άμυνα, ήταν αυτό του Σαν Σίρο απέναντι στη Μίλαν. Και λόγω του συστήματος αλλά και λόγω του ονόματος του αντιπάλου. Όμως με τον Τσιγκρίνσκι, τον Τσόσιτς και τον Λαμπρόπουλο τραυματίες και εκτός μάχης, στον Ισπανό τεχνικό δεν έβγαιναν τα… κουκιά για τριάδα στην άμυνα.

Τότε εμπνεύστηκε την επιλογή του Τζανετόπουλου ως λίμπερο και του Μπακάκη ως αριστερό στόπερ. Αμφότεροι έκαναν μαγικό παιχνίδι στο Σαν Σίρο και βοήθησαν σημαντικά στο να φύγει η ΑΕΚ αήττητη από το Μιλάνο. Μάλιστα ο Μπακάκης σχεδόν καθιερώθηκε σε ρόλο αριστερού στόπερ.

Ο "ΤΟΙΧΟΣ" ΜΕ ΤΟ 22

ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ / ΜΙΛΑΝ - ΑΕΚ / EUROPA LEAGUE / MILAN - AEK / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ / ΜΙΛΑΝ - ΑΕΚ / EUROPA LEAGUE / MILAN - AEK / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Αν το πόδι του Λάζαρου έδωσε τη νίκη στη Ριέκα, τα χέρια του Ανέστη ήταν αυτά που κράτησαν την ΑΕΚ όρθια μέσα στο Σαν Σίρο. Ο διεθνής τερματοφύλακας έκανε εμφάνιση τέτοια, που υποχρέωσε την επόμενη μέρα τον ιταλικό Τύπου να γράψει πως "η Μίλαν έπεσε πάνω σ’ έναν τοίχο, που λεγόταν Ανέστης".

ΤΟ "ΠΑΜΕ ΝΑ ΤΟ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ" ΤΗΣ ΑΝΑΠΑΥΛΑΣ

ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ / ΑΕΚ - ΡΙΕΚΑ / EUROPA LEAGUE / AEK - RIJEKA /ΣΤΗ ΦΩΤΟ ΛΑΖΑΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (ΓΚΟΛ) / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ / EUROKINISSI)
ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ / ΑΕΚ - ΡΙΕΚΑ / EUROPA LEAGUE / AEK - RIJEKA /ΣΤΗ ΦΩΤΟ ΛΑΖΑΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (ΓΚΟΛ) / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Έτσι όπως ήρθε τελικά η βαθμολογία, έστω και αν η ΑΕΚ δεν κατάφερε να κερδίσει στο ΟΑΚΑ και να καθαρίσει από τότε την πρόκριση, το γεγονός πως τελικά γλίτωσε την ήττα, αποδείχθηκε καθοριστικό. Και μεγάλο ρόλο σ’ αυτό, έπαιξε και η ομιλία που έκανε ο Χιμένεθ στην ανάπαυλα του ημιχρόνου και με την ΑΕΚ πίσω στο σκορ με 1-2.

"Συγκεντρωθείτε και καθαρίστε το μυαλό σας. Είμαστε καλύτεροι και το βλέπετε και το ξέρετε. Πάμε όμως να το δείξουμε και μέσα στο γήπεδο. Αν συγκεντρωθούμε και παίξουμε όπως ξέρουμε, θα το γυρίσουμε το παιχνίδι. Να είστε σίγουροι γι' αυτό".

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ