ΑΕΚ

Σύστημα… τρανσφόρμερ

Σύστημα… τρανσφόρμερ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γκουστάβο Πογέτ καλύπτει τις απουσίες για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, επιλέγοντας ένα σχήμα ευμετάβλητο εν… κινήσει.

Για πρώτη φορά ο Γκουστάβο Πογέτ έβαλε στο τραπέζι το πλάνο του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, πριν από ακόμα παίξει η ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό. Ήταν αναγκασμένος να το κάνει, καθώς έπρεπε να επιλέξει τα δυο παιχνίδια που θα εξέτιε την ποινή των δυο αγωνιστικών ο Πέτρος Μάνταλος. Και το ένα εξ αυτών, ο Πογέτ αποφάσισε να είναι το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Η αλήθεια είναι πως τότε είχε σχεδιάσει στο μυαλό του πολύ διαφορετικά το αγωνιστικό πλάνο για το ματς με τους «πράσινους». Η πετυχημένη συνταγή του 4-3-3 θα ήταν… αδιαπραγμάτευτη και την θέση που θα έμενε κενή στην τριάδα της μεσαίας γραμμής, θα κάλυπτε ο Μπρούνο Σουκουλίνι. Μετά όμως ήρθε ο τραυματισμός του Αργεντινού μέσου, να καταστρέψει τα σχέδια του Πογέτ. Ο Ουρουγουανός τεχνικό υποχρεώθηκε να φτιάξει πλάνο από την αρχή. Και εκείνο που φαίνεται, είναι πως ο Πογέτ θα καταλήξει σ’ ένα σ’ ένα σύστημα, που έτσι κι αλλιώς θα είναι διαφορετικό απ’ ότι έχει παίξει μέχρι τώρα η ΑΕΚ. Γι αυτό και ο Ουρουγουανός θέλει να το στήσει έτσι, ώστε να μπορεί να το αλλάξει ανά πάσα στιγμή μέσα στο ντέρμπι, χωρίς να χρειαστεί να επέμβει από τον πάγκο.

Το δίλημμα

Ενώ μέχρι τώρα πριν από σχεδόν όλα τα ματς ο Πογέτ ήταν αποφασισμένος για το σύστημα και είχε προβληματισμό για τα πρόσωπα σε κάποιες θέσεις της ενδεκάδας, αυτή την φορά συνέβη το αντίθετο. Για τους παίκτες που θα ξεκινήσουν στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, ο Ουρουγουανός τεχνικός της ΑΕΚ έχει πάρει τις αποφάσεις του ήδη από της εβδομάδας. Εκείνο που ταλαιπωρεί τον Πογέτ, είναι η επιλογή του συστήματος. Από την μια υπάρχει το 4-3-3 που είναι πετυχημένη συνταγή και ο Ουρουγουανός δεν θέλει να εγκαταλείψει. Αλλά δεν ξέρει και πως μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τον Μάνταλο. Από την άλλη έχει μπει στο μυαλό του η ιδέα του 4-4-2, την οποία χαρακτήρισε εύκολη επιλογή, όμως επί της ουσίας είναι κάτι που θέλει να δοκιμάσει εδώ και καιρό. Ωστόσο ξέρει πως πρόκειται για σύστημα που δεν το έχει δουλέψει πολύ και μπορεί να βγάλει δυσλειτουργίες.

Το πάθημα που έγινε μάθημα

Ο Πογέτ έχει μελετήσει πολύ και τον Παναθηναϊκό αλλά και προηγούμενα ματς της ΑΕΚ. Απέναντι στον Ολυμπιακό δοκίμασε να παίξει για πρώτη φορά με τριάδα στη μεσαία γραμμή τους Σιμόες, Γιόχανσον και Σουκουλίνι και τον Μάνταλο σε ρόλο αριστερού εξτρέμ. Ήταν ένα πλάνο που πρακτικά δεν του έβγαινε και το άλλαξε πριν το ημίωρο του ντέρμπι. Ωστόσο για να κάνει αυτή την αλλαγή, χρειάστηκε να βάλει έναν καθαρόαιμο χαφ, όπως ο Σουκουλίνι, σε ρόλο εξτρέμ. Κάτι που επίσης δεν μπορούσε να λειτουργήσει. Αυτό το πάθημα, έγινε μάθημα (και) ενόψει Παναθηναϊκού. Ο Πογέτ και πάλι θα χρειαστεί να εφαρμόσει κάτι για πρώτη φορά. Είτε αυτό είναι ένα 4-3-3 με εσωτερικό μέσο κάποιον μεσοεπιθετικό ή ένα κλασικό 4-4-2. Σε περίπτωση τελικά αυτό δεν λειτουργήσει, ο Ουρουγουανός θέλει να μπορεί να το αλλάξει, χωρίς να χρειαστεί να επέμβει από τον πάγκο. Είτε δηλαδή το 4-3-3 να μετατραπεί σε 4-4-2, είτε το αντίθετο. Και αυτό απαιτεί συγκεκριμένα πρόσωπα, σε συγκεκριμένες θέσεις.

Ο Βάργκας και ο Πέκχαρτ

Για τον Πογέτ υπάρχουν δυο ονόματα που είναι κλειδιά για το (ευμετάβλητο) αγωνιστικό πλάνο του ντέρμπι. Το πρώτο είναι Ρόναλντ Βάργκας. Ο Βενεζουελάνος θα βρίσκεται σίγουρα στην ενδεκάδα. Άλλωστε είναι ο σκόρερ του νικητήριου γκολ με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ. Όμως θα έχει και ρόλο κλειδί. Ειδικά αν χρειαστεί να γίνει ο τρίτος χαφ στο 4-3-3, σ’ έναν ρόλο δηλαδή που κρατούσε μέχρι τώρα ο Μάνταλος. Σ’ αυτή την περίπτωση, ο Βάργκας θα πρέπει να γίνει πολύ περισσότερο δημιουργός, παρά εκτελεστής. Όσο για το δεύτερο όνομα κλειδί, αυτό είναι Τόμας Πέκχαρτ. Στα ματς με τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ ήταν ο Αραβίδης στην κορυφή της επίθεσης. Ο διεθνής επιθετικός δεν θα λείψει ούτε απ’ αυτό το ντέρμπι. Αλλά πλέον θα έχει δίπλα του (σε κάθε σύστημα) έναν φορ που γεμίζει την περιοχή και δίνει ύψος, όπως ο Πέκχαρτ. Επίσης ο Πογέτ θεωρεί πως με τον Τσέχο φορ και τον Βάργκας μέσα στο γήπεδο, μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να αλλάξει το σύστημα.

Η αμυντική λειτουργία

Σε κάθε περίπτωση, ο προσανατολισμός στην αμυντική λειτουργία της ΑΕΚ, δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε και στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Ο Αντρέ Σιμόες θα έχει σύνθετο ρόλο και αυξημένα καθήκοντα στη μεσαία γραμμή και μπροστά από τα στόπερ. Ενώ οι δυο ακραίοι θα έχουν ρητή εντολή να βοηθούν τα δυο μπακ. Όπως έγινε και στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Άλλωστε και ο Παναθηναϊκός έχει γρήγορους και επικίνδυνους παίκτες στα «φτερά» του. Και μάλιστα ο Πογέτ θα δώσει ειδικές οδηγίες για τον τρόπο που θα πρέπει οι ποδοσφαιριστές του να ακολουθούν τις κινήσεις τον εξτρέμ των «πράσινων».

Photo Credits: Action Images

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ