ΑΕΚ

Σε μια στοά, πριν από 93 χρόνια

Σε μια στοά, πριν από 93 χρόνια
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Σαν σήμερα πριν από 93 χρόνια, γεννήθηκε η ιδέα της ΑΕΚ και γράφτηκαν οι πρώτες γραμμές από το μεγάλο βιβλίο της κιτρινόμαυρης ιστορίας. Το Sport24 θυμίζει το που και το πως

Περί της χρονολογίας ιδρύσεως της ΑΕΚ, αμφιβολία και αμφισβήτηση δεν υπήρξε ποτέ. Το σωτήριον έτος 1924, είναι δεδομένο πως μια παρέα από την Πόλη, άνοιξε το μεγάλο βιβλίο της κιτρινόμαυρης ιστορίας.

Αντιθέτως εκείνη την χρονιά, υπήρξε μια σειρά από ημερομηνίες… σταθμός, που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την γέννηση της ΑΕΚ. Όπως για παράδειγμα η πρώτη, κατά το επίσημο καταστατικό, Γενική Συνέλευση του Σωματείου στις 29 Μαϊου ή η κατάθεση στο Πρωτοδικείο της αίτησης αναγνώρισης στις 2 Ιουλίου ή ακόμα – ακόμα η μέρα έκδοσης της απόφασης αναγνώρισης του σωματείου από το Πρωτοδικείο Αθηνών στις 18 Σεπτέμβρη. Ωστόσο έναντι όλων αυτών των ημερομηνιών, εκείνη που επικράτησε, ήταν η 13Απριλίου.

Κυρίως διότι τότε, υπήρχε στην πραγματικότητα μια γέννηση. Γεννήθηκε από νεαρούς Κωνσταντινουπολίτες η ιδέα της ίδρυσης στην Αθήνα μιας ομάδας, που θα ένωνε τους Πολίτες κάτω από την ομπρέλα της αγάπης για τον αθλητισμό. Κάπως έτσι, σαν σήμερα, γεννήθηκε η ιδέα μιας ομάδας, η οποία στο πέρασμα των χρόνων όχι μόνο έγινε μεγάλη και τρανή, αλλά κυρίως έγινε ιδέα.

ΟΔΟΣ ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ ΑΡΙΘΜΟΣ 24

Κατά περισσότερο τις μαρτυρίες και λιγότερο τας… γραφάς, η ιδέα που στριφογύριζε από καιρό στο μυαλό και τις κουβέντες των αδελφών Ιωνά, υλοποιήθηκε στις 13 Απριλίου του 1924 στο κατάσταση αθλητικών ειδών. «Αιμ. Ιωνά και Κ. Δημοπούλου» ήταν η επιγραφή του μαγαζιού και η διαφήμιση στον Τύπο της εποχής λιτή.«Ευρίσκετε πλούσιαν συλλογήν, όλων εν γένει των αθλητικών ειδών των καλλιτέρων Αγγλικών και Γαλλικών Εργοστασίων εις τιμάς ασυναγώνιστους».

Στο πατάρι αυτού του καταστήματος, γεννήθηκε η ΑΕΚ. Στην στοά Λουξ, στην οδό Βερανζέρου 24, μερικά μέτρα μόνο μακριά από την Ομόνοια και στην καρδιά της Αθήνας. Τώρα βέβαια, 93 ολόκληρα χρόνια μετά, δεν υπάρχει τίποτα απ’ όλα… στέγασαν την γέννηση της ΑΕΚ. Το μαγαζί των αθλητικών ειδών έχει κλείσει εδώ και δεκαετίες, ενώ δεν υπάρχει καν η στοά Λουξ. Μάλιστα κανείς από τους μαγαζάτορες της περιοχής, δεν θυμάται καν την ύπαρξη της συγκεκριμένης στοάς. Και στον αριθμό 24, υπάρχει πλέον το τμήμα Ασφαλείας της Ομόνοιας.

ΟΜΟΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΕΜΒΛΗΜΑ

Η ιδέα για μια ομάδα που θα ένωνε τους Πολίτες της Αθήνας, συζητιόταν πολλούς μήνες, πριν η παρέα «στριμωχθεί» στο μαγαζί της στοάς Λουξ στις 13 του Απρίλη. Όμως η γέννηση της ΑΕΚ, ήρθε εκείνη την μέρα, πριν από 93 χρόνια. Για τα πρακτικά και διαδικαστικά ζητήματα, λέγεται πως υπήρξαν πολύωρες συζητήσεις, ακόμα και διαφωνίες. Εκείνο που, λέγεται, πως προέκυψε εύκολα και ομόφωνα, ήταν το όνομα αλλά και το έμβλημα. Τα τρία (αρχί)γράμματα, ήταν αυτά που εξέφραζαν την αγάπη τους, δηλαδή τον αθλητισμό, την προσδοκία τους, δηλαδή την ένωση και τις ρίζες τους, δηλαδή την Κωνσταντινούπολη.

Και ο Δικέφαλος αετός στο έμβλημα και το χρυσό, δηλαδή το κίτρινο και το μαύρο στα χρώματα, ήταν επίσης… μονόδρομος. Οι αποφάσεις πάρθηκαν ομόφωνα. Χωρίς κανείς εξ όσων είχαν βρεθεί σ’ εκείνη την συνάντηση στο μαγαζί της οδού Βερανζέρου, να μπορούσε τότε να φανταστεί αυτό που θα επακολουθούσε. Ούτε καν ο Κωνσταντίνος Σπανούδης, που πίστευε ίσως περισσότερο απ’ όλους στο εγχείρημα. Εξ ου και ανέλαβε λίγους μήνες αργότερα και πρώτος πρόεδρος. Και η ιστορία άρχισε να γράφει…

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ