ΑΕΚ

Σαν Σήμερα: Το Fair Play του Ντέμη Νικολαΐδη που τιμήθηκε από την ΔΟΕ

Σαν Σήμερα: Το Fair Play του Ντέμη Νικολαΐδη που τιμήθηκε από την ΔΟΕ

Σαν σήμερα πριν 20 χρόνια (10/5/2000), ο Ντέμης Νικολαΐδης σκόραρε με το χέρι στον τελικό Κυπέλλου με τον Ιωνικό και ζήτησε από τον διαιτητή Δούρο να μη μετρήσει το γκολ. Γι' αυτή του την κίνηση είχε τιμηθεί από την ΔΟΕ.

Για τον ίδιο ήταν μια πράξη αυτονόητη. Άλλωστε, ως ποδοσφαιριστής πάντα ήθελε να ξεχωρίζει, όχι μόνο για τα πεπραγμένα του στο χορτάρι. Από μικρή ηλικία άρχισε να δείχνει τα διαπιστευτήριά του με τα γκολ του και με την άριστη τεχνική του κατάρτιση.

Η 10η Μαΐου 2000 θα είναι για τον ίδιο μια από τις κορυφαίες στιγμές της καριέρας του. Όχι για την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας στο 3-0 με τον Ιωνικό. Εκεί απλά η Ένωση δικαιολόγησε τον τίτλο του φαβορί και σήκωσε το τρόπαιο στον ουρανό του ΟΑΚΑ. Ήταν η βραδιά που τίμησε το Fair Play και έκανε πράξη αυτό που πάντα διατράνωνε και υπερηφανευόταν για την ομάδα του, την διαφορετικότητα.

Με το σκορ στο 0-0 και τον πίνακα να δείχνει το 32ο λεπτό, ο Πέτκοφ εκτέλεσε φάουλ και ο φορ της ΑΕΚ έστειλε με περίτεχνο τρόπο την μπάλα στα δίχτυα, έχοντας χρησιμοποιήσει το χέρι του. Ο ρέφερι Δούρος δεν αντιλήφθηκε την παράβαση και έτρεξε προς την σέντρα, με τον ίδιο να του δείχνει αμέσως πως δεν θα έπρεπε να κατακυρώσει το γκολ. Όπερ και εγένετο...

Ο διαιτητής πλησίασε τον Νικολαΐδη, ο οποίος του εξήγησε τι ακριβώς έγινε και του έβγαλε την κίτρινη κάρτα για την παράβασή του, αναγνωρίζοντας βέβαια την ενέργειά του. Άμεση ήταν και η αντίδραση από τους παίκτες του Ιωνικού, ζητώντας να υποδειχθεί το χέρι, εντούτοις αυτό δεν μειώνει την παραδοχή του Ντέμη, ο οποίος τιμήθηκε από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για την κίνησή του προς τον ρέφερι του τελικού.

Στο αμιγές αγωνιστικό κομμάτι του τελικού, ο διεθνής φορ άνοιξε το σκορ έξι λεπτά μετά και στο 76' ο Πέτκοφ έκανε με φάουλ το 2-0. Το τελικό σκορ διαμορφώθηκε στο 81' με πλασέ του Μαλαδένη, ενώ πέρασε στο ματς και ο 37χρονος Τόνι Σαβέφσκι για να πανηγυρίσει τον τελευταίο του τίτλο με την ΑΕΚ, η οποία σε εκείνον τον τελικό είχε φτάσει τα 12 Κύπελλα στην ιστορία της.

Το κείμενο είχε δημοσιευτεί για πρώτη φορά στις 10 Μαΐου 2016

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ