ΑΕΚ

Ποιος είναι αυτός ο Ουφάνο;

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΟ ΚΙΕΛΤΣΕ / ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΟ ΚΙΕΛΤΣΕ / ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI

Το Sport24.gr αποκαλύπτει το μυστικό "όπλο" στο φετινό τεχνικό τιμ της ΑΕΚ. Ο ρόλος του συνεργάτη του Μανόλο Χιμένεθ στο "διάβασμα" των αγώνων και την ψυχολογία.

Όσοι διαβάσατε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ τουSport24.gr για την περίπτωση του Χολτσχάουζερ, θα διαπιστώσατε πως ο πρώτος μέσα από την ΑΕΚ που έβαλε έναν αστερίσκο δίπλα από το όνομα του Αυστριακού μέσου, ήταν ο Φελίπε Ουφάνο.

Όχι με την ένδειξη "μεταγραφικός στόχος", αλλά μ’ αυτή του "σημαντικού εργαλείου της Αούστρια Βιέννης". Από εκεί όμως, άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της ιστορίας με τον Χολτσχάουζερ. Διότι, μεταξύ άλλων, στις… υπομνήσεις του Ουφάνο, άπαντες στην ΑΕΚ έχουν τεράστια εμπιστοσύνη.

Με πρώτον απ’ όλους τον Μανόλο Χιμένεθ. Ποιος όμως είναι αυτός ο Ουφάνο; Είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται συνεχώς δίπλα στον τεχνικό της ΑΕΚ. Αυτός που είναι τα "μάτια" αλλά και ο" θερμοστάτης" του Χιμένεθ. Αυτός που, μεταξύ άλλων, πιστώνεται το άριστο διάβασμα της Μπριζ, σταplayoffτουEuropaLeague. Με λίγα λόγια, είναι ο πιο στενός συνεργάτης του τεχνικού της ΑΕΚ. Και το Sport24.gr σας παρουσιάζει τον άνθρωπο, που αποτελεί το μυστικό όπλο στο φετινό τεχνικό τιμ της Ένωσης, παρόλο που με τις εξελίξεις στην αρχή της προετοιμασίας, έμοιαζε πως θα είναι η "Αχίλλειος Πτέρνα".

Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥALTEREGOΤΟΥ ΧΙΜΕΝΕΘ

Όταν στην πρώτη προπόνηση της ΑΕΚ για τη νέα σεζόν, στα τέλη του περασμένου Ιούνη, ο Μανόλο Χιμένεθ εμφανίστηκε στα Σπάτα χωρίς τον Χεσούς Καλντερόν, άπαντες κοιταζόντουσαν μεταξύ τους με απορία. Ήξεραν πως ο Καλντερόν δεν ήταν απλώς ο πιο στενός συνεργάτης του Ισπανού τεχνικού.

Ήταν τοalteregoτου. "Ο Χιμένεθ ενδεχομένως να είναι και ένας εντελώς άλλος προπονητής χωρίς τον Καλντερόν" επέμεναν όσοι γνώριζαν καλά τον Χιμένεθ. Γι αυτό άλλωστε και έγιναν προσπάθειες απ’ όλους, ακόμα και από τον ίδιο τον Δημήτρη Μελισσανίδη, προκειμένου να πειστεί ο Καλντερόν να παραμείνει στο προπονητικό τιμ. Όμως οικογενειακοί λόγοι, δεν το επέτρεπαν. Και η ΑΕΚ βρέθηκε μπροστά στην υποχρέωση, να ψάξει ίσως για την πιο δύσκολη μεταγραφή. Βλέπετε, ήταν πολύ πιο σύνθετη υπόθεση, από μια απλή αναζήτηση ενός μέλους για το τεχνικό τιμ.

Εξ' ου και υπήρξε καθυστέρηση, ώστε να βρεθεί ο κατάλληλος. Η ΑΕΚ ταξίδεψε στην Πολωνία και ξεκίνησε το βασικό στάδιο της προετοιμασίας, με τον Χιμένεθ να μην έχει άμεσο συνεργάτη, παρά μόνο τον γυμναστή Σεμπάστιαν Μπασκόν. Και παράλληλα με την δουλειά που έκανε ο Ισπανός τεχνικός με την ομάδα, έπρεπε να «τσεκάρει» και υποψήφιους για την θέση. Τελικά ο εκλεκτός ήταν ο γαλλοαναθρεμμένος (καθώς γεννήθηκε στο Παρίσι), αλλά με ισπανική ποδοσφαιρική κουλτούρα, Φελίπε Μπενίτεθ Μπασκόν.

ΤΑ "ΜΑΤΙΑ" ΤΟΥ ΧΙΜΕΝΕΘ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΙΣΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ήταν μεγάλο στοίχημα να βρεθεί χημεία και κυρίως να μπορέσει ο Ουφάνο, να πάρει τον ρόλο που είχε ο Καλντερόν, στη συνεργασία με τον Χιμένεθ. Ειδικά από την στιγμή που ο 43χρονος, εμφανίστηκε στο Κίελτσε και έπιασε δουλειά μεσούσης της προετοιμασίας, χωρίς καλά – καλά να ξέρει ούτε τα μικρά ονόματα των ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ.

Η αλήθεια είναι πως χρειάστηκε ένα διάστημα προσαρμογής, στο οποίο περισσότερο παρατηρούσε και λιγότερο επενέβαινε. Όμως η δουλειά και οι ικανότητες του Ουφάνο, άρχισαν να φαίνονται από τον Αύγουστο και μετά. Πιστώνεται το άριστο διάβασμα της Μπριζ σταplayoffτουEuropaLeague.

Ο τρόπος που ανέλυσε τους Βέλγους, έπαιξε μεγάλο ρόλο στο ματ που έκανε ο Χιμένεθ στο πρώτο ματς στο Μπριζ. Και γενικώς ο Ουφάνο άρχισε να σταδιακά να γίνεται τα "μάτια" του Ισπανού τεχνικού. Με το άριστο διάβασμα του αντιπάλου και πριν, αλλά και κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, να βοηθά καθοριστικά τον Χιμένεθ και σε κρίσιμα σημεία. Άλλωστε είναι καθηγητής στο Κέντρο Έρευνας και Σπουδών του ποδοσφαίρου της Ανδαλουσίας, στον τομέα της τακτικής

Ο "ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗΣ"

Μέσα στο… στοίχημα για τη χημεία και τη συνεργασία ανάμεσα στον Χιμένεθ και τον Ουφάνο, ήταν και οι διαπροσωπικές σχέσεις. Με τον Καλντερόν ο Ισπανός τεχνικός ήταν σαν… αδέλφια. Κάτι φυσικά που είχε προκύψει και μέσα από τα πολλά χρόνια συνεργασίας και όχι μόνο. Όμως και με τον Ουφάνο, φαίνεται να υπάρχει πολύ γρήγορα, ένα δέσιμο. Άλλωστε πλέον είναι παντού μαζί. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ουφάνο δίνει το παρών σ’ όλες τις συνεντεύξεις Τύπου. Με υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακές σπουδές στον τομέα της ψυχολογίας, ο Ουφάνο παίζει σημαντικό ρόλο και σ’ αυτό το κομμάτι. Καταρχήν λειτουργεί πολλές φορές κατευναστικά και ως… "θερμοστάτης" της έντασης του Χιμένεθ. Κάτι που έχει μεγάλη σημασία. Ενώ έναν περίπου ανάλογο ρόλο, έχει και με τους ποδοσφαιριστές.

Photo credits: Eurokinissi

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ