ΑΕΚ

ΠΑΕ ΑΕΚ: "Το ταξίδι της ιστορίας της στα φτερά του αετού"

ΑΕΚ - ΣΕΛΤΙΚ / CHAMPIONS LEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΑΕΚ - ΣΕΛΤΙΚ / CHAMPIONS LEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την ευρωπαϊκή ιστορία της ΑΕΚ λίγο πριν τις μάχες με τη Βιντεότον γα τα playoffs του Champions League φιλοξενεί η ιστοσελίδα της Ένωσης.

Η ΑΕΚ αναμετράται με την Βιντεότον για τα playoffs του Champions League και η ιστοσελίδα της Ένωσης φιλοξενεί ενδιαφέροντα στοιχεία για την ευρωπαϊκή ιστορία της ομάδας. Διαβάστε αναλυτικά:

"Για την ΑΕΚ οι ευρωπαϊκές διακρίσεις μέσα από την εκπροσώπηση του ελληνικού ποδοσφαίρου στα Κύπελλα Ευρώπης δεν είναι και λίγες… Είναι πολλές! Να τις θυμηθούμε;

Είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που έχει μετάσχει στην προημιτελική φάση και των τριών ευρωπαϊκών κυπέλλων!

Είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που έχει τερματίσει αήττητη σε ομίλους και του Champions (2002-3) αλλά και του Europa League (2017-18)

Eίναι η μοναδική ελληνική ομάδα που έχει μετάσχει στους «16» των ευρωπαϊκών διοργανώσεων για τέσσερις συνεχόμενες σεζόν!

Είναι η πρώτη ελληνική ομάδα που έφτασε μέχρι τους «8» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης την περίοδο 1968-69

Είναι η πρώτη ελληνική ομάδα που μετείχε στη διοργάνωση του Champions League και η πρώτη που μπήκε στους ομίλους της διοργάνωσης την περίοδο 1994-95!

Πάει για... 13άρι!

Και είναι και άλλα πολλά για μία ομάδα που έκανε ολικό restart μόλις πριν από πέντε χρόνια και επέστρεψε με κατάκτηση Κυπέλλου Ελλάδας, με δύο συμμετοχές σε τελικούς, με κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από 24 χρόνια και πρόλαβε ήδη να χτίσει ένα αήττητο ευρωπαϊκό σερί 12 αγώνων και μέσα σε δύο χρόνια να ανέβει 114 σκαλοπάτια στη βαθμολογία της UEFA! Και συνεχίζει… Υπάρχει ακόμα ανηφόρα!

Το μαγικό - αήττητο - 13άρι ψάχνει, πλέον, στην όμορφη Βουδαπέστη για να καταρρίψει ένα ακόμα ευρωπαϊκό ρεκόρ και να κάνει το πρώτο βήμα για την επιστροφή στους ομίλους του Champions League, μετά από δώδεκα ολόκληρα χρόνια. Ένα ακόμα τεράστιο στοίχημα!

Η πρωτιά του Μαρίνου

Η ΑΕΚ πετάει αυτή την ώρα με προπονητή τον Μαρίνο Ουζουνίδη, τον πρώτο Ελληνα που φιλοδοξεί να την οδηγήσει στους ομίλους και με προορισμό την ουγγρική πρωτεύουσα για ένα από τα πιο σημαντικά ευρωπαϊκά ταξίδια της ένδοξης ιστορίας της. Γνωρίζει καλά ότι η πρόκριση στους ομίλους του Champions League θα σφραγίσει με τον καλύτερο τρόπο την 5ετία της αναγέννησης, την κορυφαία 5ετία της ιστορίας της από πλευράς αγωνιστικής και όχι μόνο εκτόξευσης σε όλα τα επίπεδα της λειτουργίας της.

Θα πρόκειται για την καλύτερη δυνατή ολοκλήρωση ενός 5ετούς κύκλου και μία καινούργια αρχή. Με προϋποθέσεις εντελώς διαφορετικές σε σχέση με το προ 5ετίας ξεκίνημα, όταν τέτοιες μέρες το καλοκαίρι του 2013 δεν μπορούσε να κερδίσει την Καλαμαριά στο Βελεστίνο με τον Ιβάν Μπρέσεβιτς να ισοφαρίζει σε 1-1 στο 57’. Μια τέτοια μέρα σαν… αύριο, πριν από πέντε χρόνια.

Αναζητά την πέμπτη της φορά στο Champions League

Είναι η όγδοη φορά στην ιστορία της που η ΑΕΚ βλέπει κατάματα με μία πρόκριση τον μαγικό κόσμο με τα αστέρια του Champions League, που ισοδυναμούν με αγωνιστική καταξίωση, οικονομική εκτόξευση και… απότομη αλλαγή επιπέδου. Μετά τα ματς με την PSV Αϊντχόφεν το 1992, την Ρέιντζερς το 1994, τη σουηδική ΑΙΚ το 1999, τον ΑΠΟΕΛ το 2002, την Γκρασχόπερς το 2003, τη Χαρτς το 2006 και τη Σεβίλλη το 2007.

Τα κατάφερε στις τέσσερις από τις επτά προηγούμενες περιπτώσεις στο τελευταίο βήμα πριν από τον… παράδεισο. Στην ουσία δεν τα κατάφερε κόντρα σε δύο ακλόνητα φαβορί (Αϊντχόφεν και Σεβίλλη) και μόνο μια φορά δεν αξιοποίησε την ευκαιρία κόντρα σε θεωρητικά υποδεέστερη αντίπαλο, όπως η ΑΪΚ Στοκχόλμης του Νεμπόισα Νοβάκοβιτς που σήμερα είναι εκτελεστικός αντιπρόεδρος της σουηδικής ομάδας. Τότε έγινε ο… εκτελεστής της ΑΕΚ στο Ρασούντα!

Ψάχνει την πέμπτη καθοριστική πρόκριση (έχει κάνει ακόμα δύο με ΑΠΟΕΛ και Σέλτικ, αλλά δεν ήταν στο τελευταίο βήμα) και την πέμπτη συμμετοχή της στους ομίλους της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης του πλανήτη κόντρα στην πρωταθλήτρια Ουγγαρίας που δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέα ποσότητα όπως και κάθε ομάδα, που έχει ήδη πετύχει τρεις προκρίσεις μέσα στο καλοκαίρι κόντρα στις πρωταθλήτριες Λουξεμβούργου, Βουλγαρίας και Σουηδίας και έχει κάθε δικαίωμα να ονειρεύεται με τη σειρά της.

H... δύσκολη Βουδαπέστη

Αλλωστε η Ουγγαρία δεν ήταν ποτέ φιλόξενη για την ΑΕΚ, όσο κι αν η παράδοση προκρίσεων επί των ουγγρικών ομάδων είναι υπέρ της. Σε πέντε αγώνες δεν έχει καταφέρει να κερδίσει ποτέ επί ουγγρικού εδάφους με δύο βαριές ήττες (4-1 από την Ούιπεστ που της στοίχισε τον μοναδικό αποκλεισμό και 4-2 από 4-0 από τη Φερεντσβάρος που κατάφερε να ανατρέψει στη Νέα Φιλαδέλφεια), ένα μάλλον τυχερό 2-1 από την ΜΤΚ του Χενκ Τεν Κάτε που με δυσκολία ξεπέρασε στη ρεβάνς της Νέας Σμύρνης και δύο ισοπαλίες (1-1 με τη Σαλγκοταριάν το μακρινό 1972 και 2-2 με τη Βάσας το 2000 στην τελευταία συνάντηση με ουγγρική ομάδα). Με πέντε νίκες στην Αθήνα έχει τέσσερις προκρίσεις και έναν αποκλεισμό από την Ούιπεστ.

Οι προκλήσεις δεν τελειώνουν!

Η ΑΕΚ βρίσκεται μπροστά σε μία ακόμα τεράστια πρόκληση. Δεν απέτυχε σε καμία σε αυτή την πενταετή πορεία της περνώντας το ένα εμπόδιο μετά το άλλο. Πρώτη στάση για αυτό το μεγαλύτερο εμπόδιο αύριο το βράδυ στη νεόκτιστη Groupama Arena της Βουδαπέστης μπροστά από την οποία φιγουράρει ο αετός από χάλυβα με τα απλωμένα φτερά του Ούγγρου καλλιτέχνη Γκάμπορ Σζόκε, που μετά από αυτή τη δημιουργία του ζητήθηκε να φιλοτεχνήσει τον μεγαλύτερο αετό έξω από γήπεδο για το νέο στάδιο των Ατλάντα Φάλκονς που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα NFL των ΗΠΑ…

Τελευταία στάση… ΟΑΚΑ την ερχόμενη Τρίτη! Τα καλύτερα βρίσκονται μπροστά μας!".

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ