ΑΕΚ

Όταν η ΑΕΚ είχε το μυαλό σε "Αιώνιους"

Όταν η ΑΕΚ είχε το μυαλό σε "Αιώνιους"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Υπήρχαν φορές κατά το παρελθόν, που η Ένωση "κρεμόταν" από το αποτέλεσμα ενός ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού, όπως το σημερινό. Το Sport24.gr θυμάται τις πιο πρόσφατες.

Είναι βέβαιο πως, τόσο ο Γκουστάβο Πογέτ όσο και οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ, θα στηθούν το απόγευμα μπροστά στην τηλεόραση του ξενοδοχείου που θα έχει καταλύσει η αποστολή για το αυριανό (14/3) ματς με τον Πανθρακικό, προκειμένου να παρακολουθήσουν το «αιώνιο» ντέρμπι. Κυρίως από επαγγελματική… διαστροφή, αλλά και διότι έτσι κι αλλιώς παρακολουθούν, όταν έχουν ευκαιρία, όλους τους αντιπάλους.

Όμως κανείς στην ΑΕΚ δεν πρόκειται ούτε να αγωνιά, ούτε να εύχεται για συγκεκριμένο αποτέλεσμα, όπως έχει γίνει πολλές φορές κατά το παρελθόν. Μην πάει το μυαλό σας στο πονηρό. Υπήρξαν φορές, που ένα αποτέλεσμα σε ντέρμπι ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, θα ερχόταν… κουτί στην μάχη που έδινε η ΑΕΚ για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Και ως εκ τούτου οι «κιτρινόμαυροι» και αγωνιούσαν και ευχόντουσαν να «κάτσει» το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Το Sport24.gr θυμάται τις πιο πρόσφατες φορές, που η ΑΕΚ είχε άμεσα ενδιαφέρον για την εξέλιξη ενός ντέρμπι σαν το σημερινό.

Πλησίασε στον… πόντο

Τελευταία φορά που η ΑΕΚ ήταν διεκδικήτρια του πρωταθλήματος μέχρι και την τελευταία σεζόν, ήταν το 2007-08. Και προφανώς τότε ήταν και η τελευταία φορά, που οι «κιτρινόμαυροι» είχαν τεράστιο ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα του αιώνιου ντέρμπι. Έστω και αν είχε γίνει πολύ νωρίς. Μέσα Γενάρη και μόλις την 16 αγωνιστική. Τότε ο Ολυμπιακός είχε «κολλήσει» στο 1-1 στο Καραϊσκάκη με τον Παναθηναϊκό και η ΑΕΚ με τη νίκη της με 5-1 επί της Βέροιας, μείωσε την διαφορά στον πόντο. Είχε 33 βαθμούς, έναντι 34 του πρωτοπόρου Ολυμπιακού. Ήταν η σεζόν με την υπόθεση Βάλνερ, που οι ερυθρόλευκοι κατέκτησαν τελικά τον τίτλο με διαφορά δυο βαθμών από την ΑΕΚ.

«Άγγιξε» την κορυφή

Την σεζόν 2004-2005, η ΑΕΚ μπήκε στην τελική ευθεία του πρωταθλήματος, πολύ κοντά στην κορυφή. Το ίδιο και ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός. Οι δυο αιώνιοι συναντήθηκαν την 25 αγωνιστική, στις 10 του Απρίλη. Ο Παναθηναϊκός κέρδισε στη Λεωφόρο με 1-0 και έπιασε τον Ολυμπιακό στην κορυφή στους 50 βαθμούς. Την ίδια στιγμή η ΑΕΚ κέρδιζε τον ΠΑΟΚ στο Ολυμπιακό Στάδιο με 2-0 και «άγγιζε» και εκείνη την κορυφή, καθώς έφτασε στους 49 βαθμούς. Τελικά η Ένωση τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος ηττήθηκε στο ΟΑΚΑ από τον Ιωνικό, την προτελευταία αγωνιστική έμεινε στο 0-0 με τον Παναθηναϊκό στην Λεωφόρο και τερμάτισε στην τρίτη θέση.

Μπήκε για τα καλά στη μάχη

Τον τίτλο του πρωταθλητή τη σεζόν 2001-02, η ΑΕΚ τον έχασε στην ισοβαθμία από τον Ολυμπιακό. Ωστόσο για τα καλά στην μάχη για την κατάκτηση του τίτλου, η Ένωση μπήκε την 21 αγωνιστική, στις 24 του Μάρτη, όταν και ο Ολυμπιακός κόλλησε στην ισοπαλία 1-1 με τον Παναθηναϊκό. Την ίδια μέρα η ΑΕΚ διέλυσε με 4-1 την Παναχαϊκή στη Νέα Φιλαδέλφεια, έφτασε τους 43 βαθμούς και μείωσε στον έναν την διαφορά από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό. Στη συνέχεια κατάφερε ακόμα και να προσπεράσει, αλλά στον «τελικό» του πρωταθλήματος την προτελευταία αγωνιστική, η ΑΕΚ έχασε με 4-3 στο ΟΑΚΑ και έχασε μαζί και τον τίτλο.

Πήρε… αέρα για τον τίτλο

Το τρίτο από τα τρια συνεχόμενα πρωταθλήματα, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, η ΑΕΚ το κατέκτησε με διαφορά από τον δεύτερο Παναθηναϊκό. Την διαφορά αυτή, άρχισε να την ανοίγει μετά το «αιώνιο» ντέρμπι. Είχε γίνει στις αρχές του Γενάρη και την 18 αγωνιστική. Ο Παναθηναϊκός έχασε μέσα στο ΟΑΚΑ με 2-1 από τον Ολυμπιακό και η ΑΕΚ με την εύκολη νίκη της επί του Λεβαδειακού, έφτασε στους 39 βαθμούς, αφήνοντας δεύτερους τους «πράσινους» με 36.

Από το ντέρμπι, «κλείδωσε» το πρωτάθλημα

Ένα από τα πλέον βολικά για την ΑΕΚ αποτελέσματα σε «αιώνιο» ντέρμπι, ήρθε τη σεζόν 1992-93. Και αυτό διότι επί της ουσίας, σ’ εκείνο το ντέρμπι η Ένωση «κλείδωσε» το δεύτερο από τα τρια σερί πρωταθλήματα. Τότε ο Παναθηναϊκός, που ήταν πρωτοπόρος, έχασε με 3-2 από τον Ολυμπιακό. Και η ΑΕΚ που πέρασε δια περιπάτου με 4-1 από την Κόρινθο, τον προσπέρασε στην βαθμολογία. Έφτασε στους 66 βαθμούς, αφήνοντας στους 65 τον Ολυμπιακό. Ήταν η 30 αγωνιστική, που έγινε στις 9 Μαϊου. Στα επόμενα τέσσερα ματς, η ΑΕΚ δεν έχασε την πρωτιά και κατέκτησε τον τίτλο.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ