ΑΕΚ

Οι στιγμές της ΑΕΚ που (δεν) έγραψαν ιστορία

Οι στιγμές της ΑΕΚ που (δεν) έγραψαν ιστορία

Τέσσερις φάσεις στις ισάριθμες συμμετοχές της ΑΕΚ στους ομίλους του Champions League, που θα μπορούσαν να είχαν αλλάξει την μοίρα της στην Ευρώπη.

Η ΑΕΚ επιστρέφει σήμερα (19/9 – 19.55) στους ομίλους του Champions League, μετά από 12 ολόκληρα χρόνια. Και θα ψάξει, όσο δύσκολο και αν είναι, αυτό που δεν πέτυχε στις προηγούμενες τέσσερις συμμετοχές της.

Την πρόκριση στους "16" της διοργάνωσης. Τις προηγούμενες τέσσερις φορές, δεν τα είχε καταφέρει. Όμως η αλήθεια είναι πως υπήρχαν ισάριθμες φάσεις, στις οποίες αν τα πράγματα είχαν κυλήσει διαφορετικά, ίσως η τύχη της ΑΕΚ να ήταν διαφορετικά. Με τα "αν" φυσικά δεν γράφεται η ιστορία. Αλλά το Sport24.gr υπενθυμίζει τις τέσσερις φάσεις στις οποίες τελικά δεν γράφτηκε ιστορία.

ΓΚΟΛ ΜΠΗΚΕ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΕΤΡΗΣΕ

Στην πρώτη συμμετοχή στους ομίλους του Champions League, η ΑΕΚ είχε να αντιμετωπίσει και την Μίλαν και τον Άγιαξ. Ομάδες που συναντήθηκαν στον τελικό της διοργάνωσης. Το ματς με τους Ιταλούς στη Νέα Φιλαδέλφεια, είχε λήξει ισόπαλο 0-0.

Δείτε το βίντεο στο 19:50''

Λίγοι όμως θυμούνται, πως η ΑΕΚ είχε προηγηθεί στο 10ο λεπτό με γκολ του Σαραβάκου, το οποίο είχε ακυρωθεί με οφσάιντ – φάντασμα.

ΤΟ ΦΑΟΥΛ ΠΟΥ ΛΙΓΟΙ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ

Η κορυφαία στιγμή της ΑΕΚ στους ομίλους του Champions League, ήταν τη σεζόν 2002-2003, όταν αποκλείστηκε με έξι ισοπαλίες απέναντι σε Ρεάλ, Ρόμα και Γκένκ. Όλοι από τότε θυμούνται το εντυπωσιακό φάουλ – γκολ του Τσιάρτα, στο ματς με την Ρεάλ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Εκείνο που λίγοι θυμόνται, είναι το φάουλ που δεν μπήκε, στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού με την Ρόμα στο Ολίμπικο.

Η ΑΕΚ είχε ισοφαρίσει το ματς και με νίκη, θα ήταν εκείνη που θα έπαιρνε την πρόκριση ως δεύτερη. Στις καθυστερήσεις, η Ένωση κέρδισε φάουλ αρκετά μέτρα έξω από την περιοχή, αλλά σε σημείο που υπήρχε η δυνατότητα απευθείας εκτέλεσης.

Το Ολίμπικο "πάγωσε" διότι όλοι ήξεραν πόσο καλός εκτελεστής ήταν ο Τσιάρτας. Υπήρχαν μάλιστα οπαδοί της Ρόμα που δεν είχαν το κουράγιο καν να κοιτάξουν. Τελικά ο Τσιάρτας δεν βρήκε στόχο και η ΑΕΚ τερμάτισε τρίτη.

ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, ΔΥΟ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Τη σεζόν 2003 – 04, η παρουσία της ΑΕΚ στους ομίλους του Champions League, ξεκίνησε με ισοπαλία στην Λεωφόρο με την Λα Κορούνια. Και συνεχίστηκε με παιχνίδι στο Πριγκιπάτο. Τότε η ΑΕΚ γνώρισε βαριά ήττα από την Μονακό, η οποία κατόπιν έφτασε μέχρι και τον τελικό, με 4-0.

Ωστόσο λίγοι θυμόνται μια φάση με πρωταγωνιστές δυο ποδοσφαιριστές, που τώρα ταξίδεψαν μαζί στο τσάρτερ της ΑΕΚ για Άμστερνταμ. Ο ένας ως τεχνικός διευθυντής της ομάδας και ο άλλος ως διευθυντής των Ακαδημιών.

Ο Λυμπερόπουλος τότε ως παίκτης της ΑΕΚ και ο Ζήκος ως ποδοσφαιριστής της Μονακό, κοντραρίστηκαν στην πρώτη, τελευταία και μοναδική καλή φάση της Ένωσης σ’ εκείνο το ματς στο Λουί Ντε. Όταν ακόμα το παιχνίδι ήταν στο 0-0. Με τον Ζήκο να βγαίνει νικητής και κατόπιν να έρχεται ο κατήφορος.

"ΕΝΑΣ ΑΟΥΤ"

Η τελευταία, χρονικά, παρουσία της ΑΕΚ πριν την τωρινή στους ομίλους του Champions League, ήταν πριν από 12 χρόνια. Τότε η Ένωση κέρδισε την Λιλ, κέρδισε και την Μίλαν και πήγε να παίξει… ρέστα με την Άντερλεχτ την τελευταία αγωνιστική στις Βρυξέλλες. Με νίκη η ΑΕΚ προκρινόταν ως δεύτερη, ακόμα και αν η Μίλαν καθόταν, όπως και έγινε, να χάσει από την Λιλ στο Σαν Σίρο.

Στο 38ο λεπτό όμως, η ΑΕΚ βρέθηκε πίσω στο σκορ από μια φάση στην οποία πρώτα γλίστρησε ο Παουτάσο και μετά τρεις ακόμα "κιτρινόμαυροι", δεν μπόρεσαν να διώξουν την μπάλα από την περιοχή. Μέχρι που ο Βάντεν Μπόρε, την έστειλε στα δίχτυα. Και έχει μείνει μνημειώδες το ουρλιαχτό του Στέφανο Σορεντίνο αμέσως μετά το γκολ στα ελληνοιταλοαγγλικά. "Ένας, άουτ, μπάλα". Φώναξε ο Ιταλός. Αλλά δεν εισακούστηκε.

Photo credits: eurokinissi

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ