ΑΕΚ

Ο Ουζουνίδης είχε τη δική του ιστορία στο Άμστερνταμ

Ο Ουζουνίδης είχε τη δική του ιστορία στο Άμστερνταμ
Ουζουνίδης

Πριν από 22 χρόνια, ο αμυντικός "βράχος" του Παναθηναϊκού, Μαρίνος Ουζουνίδης, έπαιρνε άριστα στην αναχαίτιση των επιθετικών προσπαθειών του Άγιαξ, φεύγοντας θριαμβευτής από το Άμστερνταμ (0-1). Σήμερα ο Εβρίτης τεχνικός φιλοδοξεί να πράξει κάτι ανάλογο, για λογαριασμό της ΑΕΚ αυτή τη φορά.

Το ημερολόγιο έδειχνε 3 Απριλίου 1996, όταν ο Κριστόφ Βαζέχα υπέγραφε ένα από τα σπουδαιότερα διπλά της ευρωπαϊκής ιστορίας του Παναθηναϊκού, παγώνοντας το άντρο του "Αίαντα". Ο Μαρίνος Ουζουνίδης πρωτοστάτησε αμυντικά, κρατώντας στο μηδέν τους Ολλανδούς.

Τα χρόνια πέρασαν, οι καιροί άλλαξαν, όμως ο Έλληνας τεχνικός παρέμεινε κοινός παρονομαστής και πλέον με την ιδιότητα του προπονητή αναλαμβάνει την (επικίνδυνη) αποστολή της καθοδηγήσης της ΑΕΚ στα χορτάρινα μονοπάτια της έδρας του ολλανδικού κλαμπ

Το τελευταίο ευρωπαϊκό παιχνίδι του Ουζουνίδη με την φανέλα του Παναθηναϊκού στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Ίσως το προπονητικό ντεμπούτο του πολύπειρου Έλληνα τεχνικού στο δρόμο για τ' αστέρια του Champions League να σημάνει την (απ)αρχή της "κιτρινόμαυρης" ευρωπαϊκής καταξίωσης.

Η (ποδοσφαιρική) ζωή κάνει κύκλους, με τον Ουζουνίδη να στοχεύει να γκρεμίσει το κάστρο του "Αίαντα" και να φύγει ως νικητής για μία ακόμη φορά από την ολλανδική έδρα, χαρίζοντας το "τρίποντο" στην ΑΕΚ.

Όλα τριγύρω αλλάζουν κι όλα τα ίδια μένουν, τραγουδούσε ο αείμνηστος Νίκος Παπάζογλου. Εκτός από το μουσικό πεντάγραμμο, όμως, υπάρχει και το ποδοσφαιρικό, με τον Μαρίνο Ουζουνίδη να κάθεται στον προπονητικό θώκο της ΑΕΚ και να υποβάλλεται σε ένα deja vu, 22 ολόκληρα χρόνια μετά το επικό διπλό μέσα στο Άμστερνταμ, ως παίκτης του Παναθηναϊκού.

Ο Έλληνας κόουτς δεν θα φοράει την φανέλα με το τριφύλλι στο στήθος, αλλά την κιτρινόμαυρη φόρμα, ευελπιστώντας να συνθέσει μία ποδοσφαιρική μπαλάντα με νικητήριες νότες απέναντι στον Άγιαξ.

Όποιος δεν θυμάται το παρελθόν του, είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει, λένε, με τον Ουζουνίδη, να μην έχει διαγράψει από τη μνήμη του την ιστορική "άλωση" της έδρας του "Αίαντα", με δράστη τον Κριστόφ Βαζέχα (86') και άξιο συμπαραστάτη το "τρένο", Γιώργο Δώνη .

Πως θα μπορούσε να το ξεχάσει, άλλωστε, αφού οι "πράσινοι" έκαναν την Ευρώπη να παραμιλάει, φτάνοντας ένα 90λέπτο μακριά από τον μεγάλο τελικό του Champions League, στην αρένα του "Ολίμπικο" της Ρώμης.

Ο "αρχιτέκτονας" της φετινής ΑΕΚ θα προσπαθήσει να επαναλάβει τον προ 22ετίας άθλο επί ολλανδικού εδάφους από την άκρη του πάγκου, χτίζοντας σε στέρεα θεμέλια το ευρωπαϊκό οικοδόμημα της ομάδας στην κορυφαία διασυλλογική ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Η "Ένωση" -που επέστρεψε στην ποδοσφαιρική... κανονικότητα- θα κουνήσει σεντόνι ξανά σε φάση ομίλων του Champions League, έπειτα από μια ντουζίνα χρόνια, με την ελπίδα να κερδίσει μία θέση στον ήλιο του Champions League.

Ο "δικέφαλος αετός" θα επιχειρήσει ν' ανοίξει διάπλατα τα φτερά του και να πετάξει προς την κορυφή του 5ου ομίλου. Πρώτος σταθμός στο ευρωπαϊκό ταξίδι της ΑΕΚ, η "Johan Cruyff Arena".

Απέναντι στον σύλλογο της ολλανδικής πρωτεύουσας, ο Μαρίνος Ουζουνίδης θα επιδιώξει να στήσει αριστοτεχνικά τα πιόνια του, ώστε να φύγει με θετικό αποτέλεσμα στις αποσκευές του, βγαίνοντας “αλώβητος” από την ποδοσφαιρική παρτίδα κόντρα στον “Αίαντα”.

Το σίγουρο είναι ότι η πρεμιέρα με θέα τ' αστέρια απέναντι στους Ολλανδούς, ξυπνά ευχάριστα συναισθήματα στον 49χρονο προπονητή, ο οποίος θα προσπαθήσει να οδηγήσει τους πρωταθλητές Ελλάδος στο μονοπάτι των επιτυχιών, δίχως να γνωρίζει από σύνορα.

Στη "χώρα της τουλίπας", η ΑΕΚ θα κάνει ό,τι περνάει από τα... πόδια της για ν' ανθίσει και πάλι, καθιστώντας σαφές πως ήρθε για να μείνει.

Με οδηγό το σπουδαίο διπλό πράσινης απόχρωσης, ο Ουζουνίδης στοχεύει να επαναλάβει το κατόρθωμα, στο παρθενικό του ματς στην φάση των ομίλων του CL ως "τιμονιέρης" της ΑΕΚ, με την κλεψύδρα ν' αδειάζει και τους δείκτες του ρολογιού να μετρούν αντίστροφα για το πρώτο ευρωπαϊκό ραντεβού στους ομίλους.

Θα τα καταφέρει; Το γήπεδο αποτελεί τον μοναδικό καθρέφτη, που αντικατοπτρίζει το ποδοσφαιρικό είδωλο κάθε ομάδας. Εξάλλου, η ΑΕΚ αποτελεί την απόδειξη του θεωρήματος ότι τα όνειρα μπορούν να βγουν αληθινά. Μετά από 24 χρόνια "ξηρασίας", ξεδίψασε με το... νέκταρ του τίτλου. Μετά την επανάκτηση των σκήπτρων εντός των τειχών, οι “κιτρινόμαυροι” βάζουν πλώρη για διάκριση με φόντο την Ευρώπη

Photo credits: Eurokinissi

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ