ΑΕΚ

Ο "μπασκετικός" Γκουστάβο Πογέτ

Ο "μπασκετικός" Γκουστάβο Πογέτ

Ο Γκουστάβο Πογέτ αναμένεται να αναλάβει με το τιμόνι της ΑΕΚ. Αυτό που δεν ξέρει ο πολύς κόσμος είναι ότι ο Ουρουγουανός ενδεχομένως να βοηθήσει και την... μπασκετική ομάδα της Ένωσης. Εξάλλου στο αίμα του κυλάει "πορτοκαλί" αίμα.

Όταν εργαζόταν ως προπονητής της Σάντερλαντ ο Πογέτ είχε προχωρήσει σε μια καινοτόμα απόφαση: είχε δημιουργήσει γήπεδο μπάσκετ στις ποδοσφαιρικές ακαδημίες της ομάδας, καθώς θεωρούσε ότι η προπόνηση σ' αυτό το σπορ θα τους βοηθούσε να γίνουν καλύτεροι ποδοσφαιριστές. Κι αυτό γιατί θεωρεί ότι μέσω του μπάσκετ θα μάθουν να μαρκάρουν καλύτερα και να χρησιμοποιούν το σώμα τους για να μπλοκάρουν τον αντίπαλο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα δύο αθλήματα μπλέκονται μεταξύ τους, καθώς και η Μπάγερν Μονάχου χρησιμοποιεί αυτή την τεχνική. Είναι γνωστή, εξάλλου, η καλή σχέση του Πεπ Γουαρδιόλα με τον Σβέτισλαβ Πέσιτς, αλλά και οι φιλοσοφικές συζητήσεις των δύο ανδρών γύρω από τα κοινά τακτικά σημεία του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ.

Δείτε το παρακάτω βίντεο για να καταλάβετε:

Τις μπασκετικές τους ικανότητες έδειξαν (σ.σ χθες μάλιστα) και οι παίκτες της Μπαρτσελόνα, φροντίζοντας να ποστάρουν στα social media τα κατορθώματα τους:

Μιλώντας για την "μπασκετική" πρωτοβουλία που πήρε ο Γκους Πογέτ θυμάται ότι: "Βάλαμε ένα καλάθι και φτιάξαμε το δάπεδο κάτω". Και εξηγεί ότι: "μιλάμε συχνά για μπάσκετ. Ειδικά για τον τρόπο που μαρκάρουν οι παίκτες και τον τρόπο που κινούνται. Είναι καλό να παίζεις λίγο μπάσκετ, ακόμη κι αν είσαι ποδοσφαιριστής".

Για παράδειγμα είναι καλό οι παίκτες να μάθουν από τους μπασκετμπολίστες το πως γυρνούν το σώμα τους ανάλογα με τη θέση της μπάλας και του καλαθιού. "Ο τρόπος που μαρκάρουμε τη μπάλα είναι παρόμοιος. Από εκεί και πέρα μπορούμε να πάρουμε στοιχεία από την τακτική, το πως εκμεταλλευόμαστε τα δυνατά μας σημεία και κρύβουμε τα αδύνατα, πως απομονώνουμε τους παίκτες για να παίξουν ένας-εναντίον-ενός".

"Το πρόβλημα είναι ότι στην Αγγλία το ποδόσφαιρο δεν είναι διαδεδομένο. Θα το κάνω, όμως, δημοφιλές και εδώ!" υπογράμμισε για να προσθέσει: "Αν φέρουμε εδώ τον προπονητή των Ίγκλις (σ.σ της ομάδας μπάσκετ του Σάντερλαντ) θα μάθουμε αρκετά πράγματα".

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν τα δύο αθλήματα έχουν "κοπιάρει" το ένα το άλλο. Για παράδειγμα το περίφημο "figure-8" του μπάσκετ, είχε ως πηγή έμπνευσης το "overlap" του ποδοσφαίρου, δηλαδή την κίνηση ενός παίκτη στην πλάτη του παίκτη με τη μπάλα. Αντίστοιχα, βλέπουμε τα τελευταία χρόνια εξελιγμένες τακτικές σε ότι αφορά την εκτέλεση των κόρνερ, ακόμη και σκριν των παικτών για να βρεθεί ένας τελικά ποδοσφαιριστής στην πορεία της μπάλας για κεφαλιά.

Ο Πογιέτ εξάλλου έχει μπασκετικές ρίζες. Ο πατέρας του, Ουάσιγνκτον Πογέτ, δεν ήταν απλά ένας μπασκετμπολίστας. Ήταν διεθνής με την εθνική Ουρουγουάης και αρχηγός της. Είχε πάρει μέρος σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες και σε πολλά Παγκόσμια Κύπελλα. "Μέχρι σ' ένα σημείο ήταν πιο διάσημος από μένα στην Ουρουγουάη" εξομολογείται ο έμπειρος τεχνικός, που βρίσκεται στην Ελλάδα.

"Ήταν ο πιο ψηλός παίκτης στην Ουρουγουάη εκείνη την εποχή. Ήταν γνωστός για τον χαρακτήρα του και την επιθυμία του να νικάει" εξηγεί ο Πογέτ για τον πατέρα του, που πέθανε το 2007. Το μπάσκετ της Ουρουγουάης αναβαθμίστηκε τα προηγούμενα χρόνια χάρις στην παρουσία του προπονητή "Τσε" Γκαρσία , αλλά και του πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού (και πρώτου Ουρουγουανού που αγωνίστηκε στο ΝΒΑ), του Εστέμπαν Μπατίστα.

Μπάσκετ έπαιξε και μάλιστα επαγγελματικά και ο αδερφός του, Μαρσέλο Πογέτ, ενώ και ο ίδιος είχε δηλώσει σε συνέντευξη του ότι αν δεν γινόταν ποδοσφαιριστής θα γινόταν μπασκετμπολίστας. Η μοίρα του εξελίχθηκε διαφορετικά, ωστόσο, παραμένει ένας λάτρης του μπάσκετ. Μένει να δούμε αν θα περιοριστεί στο να παρακολουθεί τα παιχνίδια της μπασκετικής ΑΕΚ, ή αν θα έχει συνεργασία σ' αυτό το επίπεδο με τον Ντράγκαν Σάκοτα.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ