ΑΕΚ

Ο Δέλλας ψάχνει στην τράπουλα τις ιδανικές κάρτες

Ο Δέλλας ψάχνει στην τράπουλα τις ιδανικές κάρτες
Μπαρμπόζα Μάνταλος Βάργκας Κρισάντους INTIME SPORTS

Εβδομάδα ντέρμπι για την ΑΕΚ και ο προπονητής καλείται να επιλέξει τους τέσσερις της μεσοεπιθετικής γραμμής που μεταξύ τους ταιριάζουν καλύτερα και τα στοιχεία τους ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του ματς. Το Sport24.gr αναλύει:

Η τακτική προσέγγιση του αγώνα στην Τούμπα απεδείχθη ελλειμματική. Το «4-3-3» δεν λειτούργησε, η ΑΕΚ παρουσιάστηκε ευάλωτη ανασταλτικά και βαρετή δημιουργικά.

Η λογική πρεσβεύει ότι ο Δέλλας θα επιστρέψει στην πεπατημένη, παρατάσσοντας την ομάδα του στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στη λογική του «4-2-3-1».

Κι αν για τις επτά θέσεις της μεσοαμυντικής γραμμής σαν να γνωρίζουμε ήδη τα πρόσωπα (Μπαρόχα, Ντίντακ, Γκάλο, Τζανετόπουλος, Λαμπρόπουλος, Σιμόες, Γιόχανσον) για τους 4 της μεσοεπιθετικής οι σκέψεις και οι επιλογές είναι πολλές. Το Sport24.gr προσεγγίσει τις περιπτώσεις που φιλτράρει στο μυαλό του ο προπονητής της Ένωσης:

Συνταγή Κυπέλλου: Στις 11 του περασμένου Φεβρουαρίου, η ΑΕΚ παρουσιάστηκε στο «Γ. Καραισκάκης» ως ομάδα Β’ Εθνικής. Στον αγωνιστικό χώρο απέδειξε πολλά περισσότερα από όσα ίσως περίμενε και ο πιο αισιόδοξος οπαδός της. Στη μεσοεπιθετική τετράδα, ο Δέλλας είχε χρησιμοποιήσει τους Μπαρμπόσα, Πλατέλλα, Μάνταλο (δεκάρι) και Αραβίδη (φορ).

Οι δύο πρώτοι εναλλάσσονταν στις πτέρυγες ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η ΑΕΚ βρήκε γκολ, άσκησε πίεση ψηλά, παρουσιάστηκε συμπαγής σε όλους τους χώρους. Ας μην αποκλείσει λοιπόν κάποιος το ενδεχόμενο να δούμε το Σάββατο τα ίδια πρόσωπα στους συγκεκριμένους ρόλους.

Πιάστε τον κοντό: Ένα τρόπον τινά επαναστατικό σχέδιο απασχολεί τις σκέψεις του Δέλλα καιρό τώρα. Θα φανεί μέσα στην εβδομάδα, από τις δοκιμές που θα γίνουν, αν έχει και τύχη εφαρμογής. Βάσει αυτού, η ΑΕΚ θα παραταχθεί στην έδρα του Ολυμπιακού δίχως φορ περιοχής.

Ο Μπουονανότε θα είναι λίγο πιο μπροστά από όλους έχοντας πίσω του τον Μάνταλο, με τον οποίο θα εναλλάσσονται στους ρόλους του επιτελικού μέσου και του κυνηγού αντιστοίχως, επιχειρώντας να πατήσουν περιοχή. Το σενάριο αυτό υποστηρίζεται από τις υπηρεσίες του Αραβίδη σε ρόλο έξω δεξιά και αντιστοίχως ενός εκ των Πλατέλλα, Μπαρμπόζα ή Βάργκας στον αντίστοιχο του αριστερού φτερού της μεσοεπιθετικής γραμμής.

Βάργκας, ο εναλλακτικός: Για κάμποσα λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου στον αγώνα με αντίπαλο τον Ατρόμητο, ο Ρόναλντ Βάργκας ήταν ο ξεκάθαρος φορ της ΑΕΚ. Το ξεκάθαρος το τονίζουμε διότι δεν λειτουργούσε ως «ψευτοεννιάρι», κινούμενος δηλαδή σε διάφορους χώρους γύρω από την περιοχή. Αντιθέτως λειτουργούσε ως η κολόνα της επίθεσης. Αυτό κράτησε μέχρι να εισέλθει στον αγωνιστικό χώρο ο λυτρωτής στη συγκεκριμένη περίπτωση Κρισάντους.

Μικρό το δείγμα για να καταλάβει κάποιος αν μπορεί να λειτουργήσει, εφαρμοσμένο μάλιστα σε άμυνα που ήταν πλέον κλειστή και δεν είχε κανέναν σκοπό να ανέβει ψηλά, το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από τη στάση που θα τηρεί εκείνη του Ολυμπιακού. Αν ο Βενεζουελάνος επιλεγεί, πίσω του θα βρίσκεται ο ακλόνητος Μάνταλος και στις πτέρυγες δύο εκ των Μπουονανότε, Αραβίδη, Πλατέλλα και Μπαρμπόζα. Είναι μία επιλογή που προσφέρεται για περισσότερο ανακάτεμα της τράπουλας αλλά και συνιστά δύσκολη επιλογή όσον αφορά στην εύρεση των κατάλληλων συνδυασμών σε πρόσωπα, ρόλους και θέσεις.

Με 10αρι τον Νάνο: Ο Μπουονανότε εκτός από πρώτος σκόρερ της ΑΕΚ στα επίσημα ματς, τα βάζει και στα φιλικά στέλνοντας διαρκώς το μήνυμα στον Δέλλα ότι πρέπει να είναι βασικός καθώς βάσει τερμάτων, προσπαθειών και χρόνου συμμετοχής, είναι ο πιο αποτελεσματικός παίκτης της ομάδας στον συγκεκριμένο τομέα. Πείθει μάλιστα ότι η θέση που του ταιριάζει περισσότερο από κάθε άλλη είναι αυτή που φοριέται... γάντι και στον Μάνταλο. Ο τελευταίος όμως προσφέρει πολλά περισσότερα δημιουργικά.

Αν ο Δέλλας αποφασίσει να τους χωρέσει στο ίδιο σχήμα, δεν αποκλείεται να φέρει τον Μάνταλο λίγο δεξιότερα, παρέχοντας του ταυτόχρονα την ελευθερία να κινείται κατά το δοκούν όταν η ΑΕΚ θα επιχειρεί να επιτεθεί. Η τριάδα με τα «3Μ» (Μάνταλος - Μπουονανότε - Μπαρμπόζα) φαντάζει ως η επικρατέστερη βάσει φόρμας των ποδοσφαιριστών και τακτικής λογικής από τη στιγμή που ο Δέλλας αποφασίσει να παρατάξει την ομάδα με φορ μπροστά τους, εν προκειμένω με τον Αραβίδη στην κορυφή της επίθεσης.

Η έκπληξη με... Μάκη: Όταν χρησιμοποιείται ως αλλαγή, δείχνει περισσότερο χρήσιμος. Στην Ξάνθη ήταν μέσα στη μοναδική φάση που η ΑΕΚ δημιούργησε αλλά δεν βρήκε δίχτυα. Κόντρα στον Ατρόμητο πέτυχε το γκολ της νίκης. Ναι, φαντάζει ως πλέον τραβηγμένη επιλογή για την κορυφή της επίθεσης και είναι ελάχιστες, βάσει των όσων έχει δείξει σήμερα ο Δέλλας, οι πιθανότητες να ξεκινήσει βασικός. Παραμένει μία λύση η οποία πάντως θα προκαλέσει περισσότερο συνωστισμό... σκέψεων στο μυαλό του προπονητή για τους τρεις που θα επιλεγούν πίσω του μεταξύ των Μάνταλου, Μπαρμπόζα, Πλατέλλα, Βάργκας, Μπουονανότε ή Αραβίδη. Τραβηγμένο σενάριο, αλλά ποτέ δεν ξέρεις...

Τίποτα από τα παραπάνω: Πως θα σας φαινόταν ωστόσο μία τετράδα αποτελούμενη από τους Μάνταλο, Μπουονανότε, Πλατέλλα, Αραβίδη ή μία άλλη που θα απαρτίζουν οι Μάνταλος, Βάργκας, Μπαρμπόζα, Αραβίδης; Δηλαδή διαφορετική από όσα παραπάνω κατεγράφησαν και φαντάζουν ως περισσότερο πιθανά; Έτσι, ως απόδειξη της πληθώρας επιλογών που έχει ο Δέλλας καλούμενος να πάρει τις σωστές αποφάσεις. Δεν είναι πάντα και τόσο εύκολο όταν πολλοί ποδοσφαιριστές έχουν πανομοιότυπα χαρακτηριστικά...

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ