ΑΕΚ

Ο απολογισμός, τα "θρίλερ" και η φιλοσοφία της ΑΕΚ

Ο απολογισμός, τα "θρίλερ" και η φιλοσοφία της ΑΕΚ

Ο απολογισμός, οι αφίξεις, οι αναχωρήσεις, η φιλοσοφία, τα "θρίλερ" και όλα όσα έγιναν στο μεταγραφικό μέτωπο της ΑΕΚ, μέσα στον Γενάρη. Το Sport24.gr αναλύει.

Η αλήθεια είναι σ’ αυτή την μεταγραφική περίοδο που μόλις χθες (31/1) κατέβασε ρολά, η ΑΕΚ έδειξε πως έχει αποκτήσει και κρατά, μια σταθερή γραμμή και πολιτική στην χειμερινή αγορά. Τόσο ως προς την φιλοσοφία, όσο και ως προς την πρακτική, αλλά ακόμα και τον αριθμό των κινήσεων.

Πέρυσι τον Γενάρη η ΑΕΚ απέκτησε τέσσερις παίκτες, ενώ φέτος τρεις. Όπως και πέρυσι με τον Βράνιες και τον Αϊντάρεβιτς, έτσι και φέτος με τον Μασούντ και τον Μοράν, έκανε τις δυο πρώτες κινήσεις πριν καν ανοίξει η αγορά, ενώ όπως και πέρυσι με τον Αραούχο, έτσι και φέτος με τον Χουλτ, κράτησε μια δυνατή κίνηση για το φινάλε.

Όπως συμβαίνει πάντα σε μεταγραφικές περιόδου, η καλύτερη κίνηση είναι αυτή που… δεν έγινε. Ειδικά από την στιγμή που η ΑΕΚ ψάχτηκε για εξτρέμ και μέχρι και 24 ώρες πριν το φινάλε, το πάλεψε για να πάρει έναν ακραίο επιθετικό.

Το σίγουρο είναι πως η ΑΕΚ βγήκε από την χειμερινή αγορά ενισχυμένη, καθώς κάλυψε, τουλάχιστον αριθμητικοί και ως προς τις θέσεις, το κενό που άφησαν οι τραυματισμοί του Μάνταλου και του Γιόχανσον, ενώ πρόσθεσε μια σημαντική εναλλακτική λύση, στο αριστερό άκρο της άμυνας που υπήρχε κενό.

Επίσης σίγουρο είναι πως "ξεφορτώθηκε" παίκτες που δεν υπολόγιζε ο Χιμένεθ, όπως ο Τρίστασον, ο Πατίτο και ο Βινίσιους. Όσο για το αν έγινε ακόμα πιο δυνατή αγωνιστικά μετά το πέρας της χειμερινής μεταγραφικής αγοράς, αυτό θα φανεί μόνο στο γήπεδο.

Το Sport24.gr πάντως, έχει όλα τα στοιχεία, για τα πεπραγμένα της ΑΕΚ αυτόν τον Γενάρη.

ΕΜΕΙΝΕ Η ΙΔΙΑ ΤΡΙΑΔΑ, ΑΛΛΑ...

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΑΕΚ / ΑΝΕΣΤΗΣ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΑΕΚ / ΑΝΕΣΤΗΣ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η ΑΕΚ στην χειμερινή μεταγραφική περίοδο, δεν ψάχτηκε για τερματοφύλακα. Όμως υπήρχε ανοικτό το ενδεχόμενο η τριάδα που ξεκίνησε το πρωτάθλημα, να γίνει… δίδυμο. Ο Γιάννης Ανέστης έχει μπει από τα τέλη του Νοέμβρη και με άκομψο τρόπο σε καραντίνα. Και με δεδομένο πως αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει, όπως ήταν λογικό, ο διεθνής τερματοφύλακας «ψάχτηκε» για να φύγει ήδη από τώρα.

Με δεδομένο όμως πως το καλοκαίρι μένει ελεύθερος, η προοπτική να βρει αυτό που πραγματικά θα είναι καλό για την καριέρα του, μετατέθηκε για το τέλος της σεζόν. Και έτσι παρέμεινε στην ΑΕΚ και θα συνεχίσει, έστω και δεν υπολογίζεται, να είναι απολύτως συνεπής καθημερινά στις υποχρεώσεις του στα Σπάτα, όπως έκανε μέχρι και τώρα.

ΕΝΑΣ ΗΡΘΕ, ΕΝΑΣ ΕΦΥΓΕ, ΕΝΑΣ... ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΕ

Ο ΝΙΚΛΑΣ ΧΟΥΛΤ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
Ο ΝΙΚΛΑΣ ΧΟΥΛΤ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Στην αμυντική γραμμή της ΑΕΚ υπήρξε κινητικότητα και μάλιστα έντονη σ’ αυτή την χειμερινή μεταγραφική περίοδο. Η Ένωση έδειχνε να έχει κενό στο αριστερό άκρο της άμυνας ήδη από τον… Σεπτέμβρη. Από τότε δηλαδή που ήταν ηλίου φαεινότερο πως ο Χιμένεθ δεν υπολόγιζε καθόλου τον Βινίσιους ντε Φρέιτας. Τελικά ο Βραζιλιάνος έλυσε το συμβόλαιο του και αποχώρησε. Ενώ την τελευταία μέρα των μεταγραφών, η ΑΕΚ έκανε το κόλπο γκρόσο με τον Νίκλας Χουλτ. Μια περίπτωση που παρακολουθούσε διακριτικά, σχεδόν ολόκληρο τον Γενάρη. Και τελικά η ΑΕΚ με περίπου 250 χιλιάδες ευρώ στον Παναθηναϊκό και 150χιλιάδες για φέτος και 300 χιλιάδες για κάθε ένα από τα άλλη δυο χρόνια του συμβολαίου, απέκτησε τον Χουλτ.

Εκτός από το αριστερό μπακ, η ΑΕΚ χρειάστηκε να ρίξει ματιές στην αγορά και για στόπερ. Όχι μόνο διότι η περίπτωση Μολέντο έμοιαζε εξαιρετική και άξιζε να την… ψάξει, αλλά κυρίως διότι προέκυψε… «θέμα» με τον Όγκνιεν Βράνιες. Κάτι το γεγονός πως ο Βόσνιος δεν ήταν ψηλά στην λίστα της ΑΕΚ με τους υποψήφιους για πρόωρη ανανέωση συμβολαίου, κάτι οι «σειρήνες» από την Άντερλεχτ, κάτι ο ιδιόρρυθμος χαρακτήρας του παίκτη, έφεραν… θρίλερ και μάλιστα περισσότερες από μια φορές. Από σκασιαρχείο του Βράνιες σε προπόνηση, μέχρι χοντρό επεισόδιο με τον Χιμένεθ, στο ξενοδοχείο της ομάδας (το οποίο αποκάλυψε το Sport24 και ο Βαγγέλης Αρναούτογλου) λίγες ώρες πριν το ματς κυπέλλου με τον Ολυμπιακό. Τελικά έγιναν επιχειρήσεις… πυρόσβεσης, δόθηκαν εξηγήσεις και το θέμα Βράνιες έκλεισε μέχρι… νεοτέρας.

Ο ΑΝΤΙ - ΓΙΟΧΑΝΣΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΕΚ - ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΕΚ - ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Το κενό που άφησε ο τραυματισμός του Γιόχανσον, έπρεπε να καλυφθεί στην χειμερινή μεταγραφική περίοδο, με την ένδειξη του κατεπείγοντος. Γι αυτό και η ΑΕΚ έκανε την κίνηση της, πριν καν μπει ο Γενάρης. Ο Έρικ Μοράν ήταν ο εκλεκτός, με την έγκριση και του Μανόλο Χιμένεθ. Η ΑΕΚ χρειάστηκε να δώσει περίπου 130 χιλιάδες ευρώ στη Λεγανές για να αφήσει τον παίκτη, που έτσι κι αλλιώς δεν υπολόγιζε, ελεύθερο. Ενώ ο Μοράν υπέγραψε συμβόλαιο 3,5 χρόνων.

Ο ΙΡΑΝΟΣ ΑΝΤΙ - ΜΑΝΤΑΛΟΣ

SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΛΑΜΙΑ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΛΑΜΙΑ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Μασούντ Σοτζέι είχε κινήσει το ενδιαφέρον του Χιμένεθ, πολύ πριν τραυματιστεί ο Μάνταλος. Άλλωστε κάθε φορά που ο Ισπανός προετοίμαζε την ΑΕΚ για να αντιμετωπίσει τον Πανιώνιο, έκανε ειδική αναφορά στην εξουδετέρωση του Ιρανού μεσοεπιθετικού. Και όταν τραυματίστηκε ο Μάνταλος, αλλά προέκυψε και το επικείμενη διαζύγιο του Μασούντ με τον Πανιώνιο, ο Χιμένεθ δεν έκανε δεύτερες σκέψεις. Ήθελε τον παίκτη στην ΑΕΚ και τον πήρε. Με συμβόλαιο περίπου στις 150 χιλιάδες ευρώ, συν μπόνους, μέχρι και το καλοκαίρι. Και με οψιόν ανανέωσης.

Ο ΑΝΟΙΚΤΟΣ "ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΞΤΡΕΜ"

Turkey's head coach Fatih Terim, left, with Volkan Sen celebrate a goal during their World Cup Group I qualifying soccer match against Kosovo at Loro Borici Stadium, in Shkoder, northern Albania, on Sunday, June 11, 2017. (AP Photo/Hektor Pustina)
Βολκάν Σεν (AP Photo/Hektor Pustina) AP

Πριν καλά – καλά ξεκινήσει η χειμερινή μεταγραφική περίοδος, η ΑΕΚ διέκοψε τον δανεισμό του Άρνορ Τρίστασον, ο οποίος κατέληξε στην Μάλμε και έλυσε εν χορδαίς και οργάνοις το συμβόλαιο του Πατίτο, ο οποίος συνεχίζει στην μακρινή Αυστραλία. Αγωνιστικά οι δυο απώλειες ήταν ουσιαστικά… μηδέν οξέα, καθώς ο Χιμένεθ δεν υπολόγιζε κανέναν εκ των δυο. Αριθμητικά όμως, από την ΑΕΚ έλειπε ένας παίκτης από το αριστερό άκρο της άμυνας. Και η Ένωση ψάχτηκε για ενίσχυση στην συγκεκριμένη θέση. Από το πάνω ράφι μάλιστα. Πρώτα και νωρίς - νωρίς, δηλαδή αρχές Γενάρη, επιχείρησε να αποκτήσει με την μορφή δανεισμού τον Ερνάνι. Αλλά αποσύρθηκε γρήγορα, όταν η Πόρτο δεν συζητούσε τίποτε άλλο εκτός από πώληση και μάλιστα με ποσό κοντά στα επτά εκατομμύρια ευρώ.

Επανήλθε δυναμικά στην προσπάθεια απόκτησης εξτρέμ, τις τελευταίες δυο τρεις ημέρες του Γενάρη. Αρχικά με τον Βολκάν Σεν, που οι Τούρκοι επέμεναν πως ήταν κλεισμένη η συμφωνία για δανεισμό. Τελικά, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, ο 30χρονος εξτρέμ της Τράμπζονσπορ, αρνιόταν πεισματικά να μπει οψιόν αγοράς για το καλοκαίρι και η ΑΕΚ απέσυρε το ενδιαφέρον της. Και τότε ενεργοποίησε την περίπτωση του Μπεμπέ.

Όπως αποκάλυψε το Sport24.gr και ο Βαγγέλης Αρναούτογλου, η ΑΕΚ προχώρησε τις διαπραγματεύσεις και με τον Πορτογάλο και με την Έιμπαρ. Και τις προχώρησε σημαντικά. Αλλά αποσύρθηκε και απ’ αυτή την περίπτωση, όταν διαπίστωσε πως ο Μπεμπέ προτιμούσε να συνεχίσει την καριέρα του στην Ισπανία. Όπως και έγινε, καθώς έκλεισε στην Ράγιο Βαγιεκάνο. Όμως για την ΑΕΚ, ο φάκελος… εξτρέμ, έμεινε τελικά ανοικτός.

Photo Credits: Eurokinissi, AP Photo/Hektor Pustina

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ