ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μπακασέτας "8", Μάνταλος "10". Γίνεται;

SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÍÉÙÍÉÏÓ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÍÉÙÍÉÏÓ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Παίκτες του άξονα οι Μπακασέτας και Μάνταλος, που μονιμοποιήθηκαν στα άκρα και έγιναν διεθνείς ως τέτοιοι. Κι όμως, ίσως για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, να υπάρχει η δυνατότητα να έρθουν πιο κεντρικά.

Αυτή που διανύουμε, είναι η τρίτη σεζόν κατά τη διάρκεια της οποίας προκαλείται εκτενής συζήτηση για τη μόνιμη χρησιμοποίηση των Τάσου Μπακασέτα και Πέτρου Μάνταλου στα άκρα της επίθεσης ενώ δεν είναι ποδοσφαιριστές πτέρυγας.

Οι συγκεκριμένοι δύο άλλωστε, αγωνίζονται ανελλιπώς σε τέτοιους ρόλους από το καλοκαίρι του 2016 έως και σήμερα, μάλιστα μέσα από τις εμφανίσεις τους στα άκρα της επίθεσης μονιμοποιήθηκαν και στην εθνική Ανδρών, όπου επίσης χρησιμοποιούνται κατά κόρον στις πτέρυγες. Ο Σκίμπε, όπως και οι προκάτοχοί του στον πάγκο της Ελλάδας, το πιάνει από εκεί που το αφήνει ο Ουζουνίδης.

Αυτή είναι μια καταγεγραμμένη αλήθεια, η οποία έχει δύο μεταφράσεις: Αφενός δεν είναι τρελοί όλοι οι προπονητές που το αποφασίζουν, αφετέρου στο προαναφερθέν διάστημα, η ΑΕΚ δεν τους έδωσε ποτέ κανονικές ευκαιρίες να παίξουν στις πραγματικές θέσεις τους. Εκεί δηλαδή που αγωνιζόταν ο Μάνταλος όταν η Ένωση τον απέκτησε από την Ξάνθη. Εκεί που έκανε σπουδαίες εμφανίσεις ο Μπακασέτας, όταν ήταν παίκτης του Πανιωνίου.

Αντιστοίχως είναι πανθομολογούμενο ότι, ενώ όταν χρησιμοποιούνται (σπανίως βέβαια) στον κεντρικό άξονα έχοντας καλή απόδοση, δεν μονιμοποιούνται σε τέτοιους ρόλους. Ουδείς θυμάται με μια πρόχειρη σκέψη να παίζουν δεύτερο ή τρίτο ματς ως χαφ του άξονα. Αναφερόμαστε πάντα στο διάστημα Ιούνιος 2016 - Σεπτέμβριος 2018.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ…

Αυτή η κατάσταση παγιώθηκε πολύ πριν προσληφθεί από την ΑΕΚ ο Μαρίνος Ουζουνίδης για να αντικαταστήσει τον Μανόλο Χιμένεθ. Πρόκειται για την τρίτη συνεχή σεζόν που ακολουθείται η ίδια διαδικασία και ως γνωστών, η συνήθεια είναι δεύτερη φύση! Βέβαια, όλοι οι προπονητές της ομάδας από εκείνο το καλοκαίρι έως και σήμερα, ήταν εκ των πραγμάτων αναγκασμένοι να υιοθετούν αυτή την πεπατημένη, λόγω μεταγραφικών συγκυριών.

Είτε από αστοχίες στις επιλογές, είτε από έλλειψη αποτελεσματικότητας των εκάστοτε μεταγραφικών επιτελείων της, η ΑΕΚ είχε μονίμως αυτά τα χρόνια, σοβαρά ζητήματα με τα άκρα της επίθεσης, τα οποία δεν έλυσε ποτέ. Γεγονός το οποίο καθιέρωσε τους Μάνταλο και Μπακασέτα σε αυτούς τους ρόλους.

Ωστόσο, αν υπάρχει ένας προπονητής που έχει αληθινά τη δυνατότητα να αλλάξει αυτή την κατάσταση και να εφαρμόσει ένα διαφορετικό πλάνο, είναι ο Μαρίνος Ουζουνίδης, ο οποίος μάλιστα έχει και σκοπό να το πράξει, όταν θα υπάρχει η απαιτούμενη διαθεσιμότητα από τους υπάρχοντες (έστω και κατά συνθήκη) ακραίους στο κιτρινόμαυρο ρόστερ.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ

Αυτή την περίοδο, τα τρία καλοκαιρινά μεταγραφικά αποκτήματα της ΑΕΚ για τις θέσεις στα άκρα της επίθεσης, παραμένουν (σχεδόν) ανενεργά. Ο πιο έτοιμος όλων Γιάννης Γιαννιώτας δεν έχει αγωνιστικό ρυθμό και ο προπονητής δεν έχει αποκτήσει ακόμα τις απαιτούμενες σιγουριά και εμπιστοσύνη για να τον χρησιμοποιήσει ως βασικό σε ματς κομβικό, ενώ οι τραυματίες Λούκας Μπογέ και Χρήστος Αλμπάνης είναι ακόμα σχετικά μακριά από το να επιστρέψουν στην ενεργό δράση.

Όταν και οι τρεις, ή έστω οι δύο από τους τρεις αλλά τουλάχιστον ταυτόχρονα, θα είναι διαθέσιμοι και έτοιμοι να χωρέσουν στην ενδεκάδα, τότε ο προπονητής θα τολμήσει πράγματα που έχει στο μυαλό του, όπως το να χρησιμοποιήσει τους Μάνταλο και Μπακασέτα στις θέσεις "8" και "10" (αντιστοίχως ή και τούμπαλιν). Αυτό βέβαια θα αποφασίζεται σε συνάρτηση με τον εκάστοτε αντίπαλο και τις ανάγκες που θα δημιουργούνται βάσει των προτερημάτων και μειονεκτημάτων του.

Photo credits: eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ