ΑΕΚ

Κριτής (και) τα 89 λεπτά για την ΑΕΚ

SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Τσίλης επιχειρεί να ξαναβάλει στην κουβέντα το ποδόσφαιρο και όχι τα κουμπούρια και γράφει για ένα πρωτάθλημα που η ΑΕΚ δικαιούται και τίποτα δεν μπορεί να της το μουντζουρώσει.

Θα το πάμε με τη σειρά και προσεκτικά για να μην περάσουμε στη ζώνη του λυκόφωτος. Δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να κουβεντιάζουμε αν ήταν ή όχι οφσαϊντ (που ήταν 100%) το γκολ του ΠΑΟΚ, όταν έχουν επακολουθήσει όσα επακολούθησαν.

Είναι σαν να έχει κτυπήσει τις ελληνικές ακτές τσουνάμι και εμείς να ανησυχούμε μήπως κόψει η μαγιονέζα της Μάγκυς στοMasterchef.Πολύ περισσότερο δεν έχει νόημα, να κουβεντιάζουμε αν πρέπει να διαλυθεί ολόκληρο το πρωτάθλημα, επειδή ένας πρόεδρος μπήκε με τα κουμπούρια μέσα στο γήπεδο, για να επιβάλλει τον νόμο του. Είναι δρόμος επικίνδυνος και μεταξύ άλλων και πεπατημένος κατά το παρελθόν με κατάληξη σε πλήρες αδιέξοδο.

Για όσα έγιναν την Κυριακή το βράδυ στην Τούμπα, υπάρχουν νόμοι. Επομένως το πράγμα είναι απλό. Οι νόμοι εφαρμόζονται και η (ποδοσφαιρική) ζωή συνεχίζεται. Τελεία και παύλα. Όλα τα υπόλοιπα είναι και παράλογα και επικίνδυνα. Είναι σαν την συζήτηση για το αν ο Σαββίδης είχε άδεια οπλοφορίας, αν το σκουτεράκι που ήταν κρεμασμένο στις εξέδρες είχε άδεια κυκλοφορίας και αν το αρνάκι είναι άσπρο και παχύ ή ο λύκος είναι μαύρος και κακός.

Οι νόμοι υπάρχουν για να εφαρμόζονται και η μπάλα για να κυλάει και να παίζεται. Και θα μου επιτρέψετε ασχοληθώ περισσότερο με την μπάλα. Εκεί που η ΑΕΚ έδειξε (και) στην Τούμπα, πως είναι η ομάδα που αξίζει να πάρει το πρωτάθλημα.

Διότι, για όσους το έχουν λησμονήσει, μέχρι να γίνει ο χαμός στο 90λεπτό, είχαν παιχθεί πριν άλλα 89 λεπτά μπάλας. Παρεμπιπτόντως, ανοίγω μια παρένθεση επειδή έχουν ακουστεί πολλά. Η ΑΕΚ ήταν ξεκάθαρα διατεθειμένη να συνεχίσει να παίζει, ακόμα και όταν έγινε ντου στον αγωνιστικό χώρο και στον πάγκο της. Για να μην μπλέκουμε πράγματα και καταστάσεις, ο Σαββίδης ήταν αυτός που ζήτησε να πάρει την ομάδα και να φύγει. Η ΑΕΚ ήταν εκεί και περίμενε. Ήταν ο Κομίνης και οι βοηθοί του αυτοί που πρώτοι αποχώρησαν για τα αποδυτήρια. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και οι παίκτες της ΑΕΚ έφυγαν από το γήπεδο μόνο όταν πήγε να γίνει φαρ ουεστ και πλέον έπρεπε να προστατεύσουν την σωματική τους ακεραιότητα. Κλείνω την παρένθεση.

Παίχθηκε λοιπόν μπάλα στην Τούμπα. Για 89 λεπτά. Και η ΑΕΚ ήταν αυτή που μέσα σ’ έναν κυκεώνα παραλογισμού, ακραίων και περίεργων αποφάσεων, πρωτοφανών εικόνων και καταστάσεων, έκανε ότι μπορούσε για να κερδίσει στο γήπεδο το δικαίωμα της να παραμείνει φαβορί γι αυτό το πρωτάθλημα. Και το έκανε. Η ΑΕΚ μπήκε σ’ ένα γήπεδο που κόχλαζε, μ’ έναν αντίπαλο που ήθελε να αποδείξει πως είναι ο καλύτερος, ο ποιοτικότερος και πλουσιότερος και απέδειξε πως αυτό το πρωτάθλημα, δεν μπορούν να της το πάρουν. Είχε τις ευκαιρίες ακόμα και να το κερδίσει το ματς και να καθαρίσει την μπουγάδα από νωρίς. Αλλά κυρίως, δεν άφησε (με εξαίρεση δυο φάσεις), τον αντίπαλο να κάνει ευκαιρίες για να την κερδίσει.

Ο ΠΑΟΚ της καλύτερης επίθεσης, των πολλών τελικών στην έδρα του, έκανε όλες κι όλες δυο καθαρές ευκαιρίες. Και η ΑΕΚ τρεις. Βεβαίως η ΑΕΚ ήταν αυτή που μια χαρά βολεμένη ήταν και με την ισοπαλία.Που πρωτίστως έπαιξε για να μην χάσει και πολύ σωστά έπαιξε μ’ αυτόν τον τρόπο. Η ΑΕΚ το ματς το πήγε ακριβώς εκεί που ήθελε. Δεν άφησε τον αντίπαλο να κάνει το παιχνίδι του και έψαξε την στιγμή της για να βάλει το γκολ και να πάρει το ματς. «Κλειδωμένο» τον είχε τον ΠΑΟΚ και στα 89 λεπτά. Και επαναλαμβάνω, η ισοπαλία ήταν λουκούμι για την ΑΕΚ. Δεν είχε λόγο να ρισκάρει για κάτι παραπάνω. Αν ερχόταν, καλώς θα ερχόταν και θα είχε πάρει το πρωτάθλημα από την Κυριακή. Αλλά και με την ισοπαλία, καβάλα στο άλογο ήταν. Και αυτή την ισοπαλία, την έπαιρνε περίπατο.

Η πραγματικότητα είναι πως η ΑΕΚ πήρε (και) στην Τούμπα, αγωνιστικά, αυτό που ήθελε. Και απέναντι στον ΠΑΟΚ στα δυο φετινά ματς, έχει κερδίσει το ένα παίζοντας με δέκα παίκτες από το 8’ και στο άλλο είχε την ισοπαλία μέχρι και το 90’ όταν δέχθηκε γκολ οφσάιντ (που έχει προηγηθεί και φάουλ στον Λαμπρόπουλο πριν το κόρνερ) και έγινε ροντέο. Με λίγα λόγια από τον ΠΑΟΚ, δεν έχει χάσει. Δεν έχει δεχθεί ούτε (κανονικό) γκολ. Και τον Ολυμπιακό τον έχει κερδίσει δυο φορές. Ενώ έχει αποδείξει, πως είναι η πιο σταθερή, η πιο συνεπής και η πιο… ομάδα απ’ όλες τις άλλες. Μέσα στο γήπεδο όλα αυτά. Μέσα στις τέσσερις γραμμές. Εκεί που (πρέπει να) κρίνονται τα πρωταθλήματα.

Η ΑΕΚ αυτό το πρωτάθλημα θα το πάρει, διότι μ’ όλα όσα έχει κάνει στο γήπεδο, είναι πρώτη μέχρι στιγμής. Και θα παραμείνει πρώτη, διότι εδώ που έχει φτάσει, δεν υπάρχει περίπτωση να μην κερδίσει και τα πέντε ματς που απομένουν μέχρι και το τέλος του πρωταθλήματος. Οτιδήποτε συμβεί από εδώ και πέρα στις δικαστικές αίθουσες, θα βαραίνει όσους θέλησαν με τα κουμπούρια, να αλλάξουν το ρου της (ποδοσφαιρικής) ιστορίας. Δεν θα βάλει όμως καμία απολύτως μουντζούρα, σ’ έναν τίτλο που η ΑΕΚ έδωσε ψυχή και καρδιά, προκειμένου να (είναι φαβορί για να) τον κερδίσει.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ