ΑΕΚ

Καρντόσο: "Γι αυτό έβγαλα τον Λιβάγια"

EUROPA LEAGUE / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
EUROPA LEAGUE / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο προπονητής της ΑΕΚ, Μιγκέλ Καρντόσο, εξήγησε γιατί προτίμησε ν' αντικαταστήσει τον Μάρκο Λιβάγια στη ρεβάνς με την Κραϊόβα και να κρατήσει εντός αγωνιστικού χώρου τον Μάρκο Ολιβέιρα.

Η ΑΕΚ υποδέχεται την Τράμπζονσπορ στο κεκλεισμένων των θυρών ΟΑΚΑ, τη Πέμπτη (22/8, 21:00) για το πρώτο ματς μεταξύ των δύο ομάδων στο πλαίσιο των playoffs του Europa League και ο Μιγκέλ Καρντόσο εξήγησε γιατί προτίμησε ν' αντικαταστήσει τον Μάρκο Λιβάγια στη ρεβάνς με την Κραϊόβα και να κρατήσει εντός αγωνιστικού χώρου τον Νέλσον Ολιβέιρα.

"Δεν μου αρέσει να μιλάω για προηγούμενα ματς, αλλά θα κάνω μια εξαίρεση είναι σημαντικό. Μερικές φορές οι δημοσιογράφοι προσπαθούν να μπουν στο μυαλό του προπονητή. Στο πρώτο παιχνίδι απέναντι στην Κραϊόβα είχαμε δύο μεγάλες ευκαιρίες να σκοράρουμε, ένα δοκάρι και μία πάσα που δεν έκανε ο Νέλσον Ολιβέιρα στον Λιβάγια. Θα μπορούσαμε να κάνουμε το 3-0, αλλά το ποδόσφαιρο έτσι είναι και παίζει ρόλο να τελειώνεις τις φάσεις.

Θα πρέπει να σκεφτούμε την αρχική ενδεκάδα του ματς. Στην αρχική ενδεκάδα αποφασίσουμε να βάλουμε τον Κρίστιτσιτς γιατί θεωρήσαμε ότι ήταν καλή ευκαιρία να του δώσουμε χρόνο συμμετοχής. Θα έχουμε πολλά παιχνίδια σε λίγες ημέρες και θα χρειαστούμε όλους τους παίκτες να παίξουν. Θα πρέπει να περιμένετε κι άλλες αλλαγές στο προσεχές διάστημα. Ο Νέναντ δεν μπορούσε να βγάλει 90λεπτο στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και θα έπρεπε να γίνει αλλαγή.

Για τον Νέλσον ήθελα να κάνω το ίδιο στην επίθεση. Τώρα ήρθε μαζί μας και ήθελα πάρει όσο περισσότερο χρόνο συμμετοχής για να είναι σε καλύτερη κατάσταση. Είχαμε τρεις παίκτες για να βάλουμε στην ενδεκάδα ανάμεσά τους (σε Κρίστιτσιτς και Ολιβέιρα). Έχουμε πολλές επιλογές γι' αυτές τις θέσεις, αλλά μιλάμε για τέσσερις που θα μπορούσαν να παίξουν. Μάνταλος, Ζεράλντες, Βέρντε και Λιβάγια. Από τους τέσσερις, ήμουν σίγουρος ότι μόνο δύο θα μπορούσαν να τελειώσουν το ματς.

Ο Μάνταλος και ο Ζεράλντες. Οπότε ήταν ξεκάθαρο ότι ένας εκ των άλλων δυο θα έπρεπε να μείνει έξω. Επειδή ο Λιβάγια ήταν στον πάγκο στο πρώτο ημίχρονο κι όταν μπήκε βοήθησε πολύ την ομάδα, θεώρησα ότι θα ήταν πιο φρέσκος κι επέλεξα αυτόν και να μείνει ο Βέρντε στον πάγκο. Γι αυτό έπαιξε και ο Ζεράλντες δεξιά στο πρώτο ημίχρονο. Στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου ήταν ξεκάθαρο ότι έπρεπε να βγάλω τον Κρίστιτσιτς. Έπρεπε ν' αφήσω μία αλλαγή για το τέλος. Πριν, όμως, έπρεπε ν' αλλάξω κάτι. Έπρεπε να βγάλω ή τον Λιβάγια ή τον Ολιβέιρα, γιατί οι άλλοι δύο έπρεπε να μείνουν μέσα (όπως εξήγησε πιο πάνω). Γιατί έβγαλα τον Μάρκο κι όχι τον Νέλσον; Γιατί υποφέραμε εκείνη τη στιγμή, έπρεπε να έχουμε πολλά τρεξίματα. Το 9 πρέπει να τρέξει λιγότερο. Γι' αυτό αποφάσισα να κρατήσω τον Ολιβέιρα, να βγάλω τον Λιβάγια να φέρω τον Ζεράλντες στο κέντρο και να βάλω τον Βέρντε στα δεξιά.

Δεν κάναμε λάθος σε ό,τι έχει να κάνει με τη φυσική κατάσταση, γιατί ο Μάνταλος έτρεξε 11 χιλιόμετρα, 11 και κάτι ο Ζεράλντες. Ο Ντανιέλε δεν μπόρεσε να τελειώσει τη φάση στο τέλος, αλλά αυτή ήταν ξεκάθαρα η επιλογή μου στο ματς. Στο τέλος ο Ντανιέλε κατάλαβε πολύ καλά το παιχνίδι, γιατί αυτό που του εξήγησα τότε, το εξήγησα και πριν το παιχνίδι. Του είπα και μετά το παιχνίδι. Την επόμενη ημέρα τον πλησίασα και του είπα γιατί έκλαιγες; Μου είπε όχι για μένα. Είναι για σένα μίστερ.

Γιατί ήξερα ότι μπορώ να ικανοποιήσω το πλάνο σου και δεν κατάφερα να το κάνω. Του είπα δεν θα τιμωρήσω κάποιον παίκτη επειδή έχασε μια ευκαιρία, σέβομαι την προσπάθεια που έκανες. Δεν υπάρχει ιεραρχία, τους χρειαζόμαστε όλους. Σε άλλα ματς άλλοι παίκτες μπορεί να είναι πιο σημαντικοί, άλλοι λιγότερο. Ποιος θα φανταζόταν ότι ο Σβάρνας θα ξεκινούσε στην αρχική ενδεκάδα. Κι όμως είναι και παίζει καλά. Αυτό όμως μπορεί να συμβεί και λόγω κάποιων περιπτώσεων. Ο Τσιγκρίνσκι είχε κάποια προβλήματα, ο Οικονόμου δεν αισθάνεται να παίζει καλά αριστερά, μπήκε, έπαιξε καλά και κράτησε τη θέση του".

Πριν την εξήγησή του για την αντικατάσταση του Μάρκο Λιβάγια, ο Πορτογάλος προπονητής ξεκαθάρισε ότι στ' αποδυτήρια δεν υπάρχει ιεραρχία, παρά μόνο αξιολόγηση και πως δεν κοιτάζει την εθνικότητα των παικτών του, αλλά ποιος ταιριάζει στην στρατηγική του κάθε ματς.

"Μετά το ματς με την Κραϊόβα, ακούστηκαν πολλά, γράφτηκαν καλά. Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα για όλους. Ίσως τα λόγια μου μετά το ματς δεν έγιναν αντιληπτά από όλους. Είναι ένα μήνυμα που αφορά και τα επόμενα ματς και το μέλλον.

Όταν παρουσιάστηκα είπα αν θυμάστε ότι ήρθα σε ένα κλαμπ που έχει κάποιες αξίες, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για μένα. Έχουμε ένα ενδιαφέρον γκρουπ παικτών, αλλά όχι τους καλύτερους στον κόσμο. Μετά το ματς όταν μιλήσαμε για το πώς θα πρέπει να είναι τα πράγματα και πώς θα είμαστε μεταξύ μας έχει να κάνει με όλο αυτό. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι πρέπει να έχουμε ένα γκρουπ που πρέπει να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Είμαι σίγουρος ότι η σεζόν θα είναι δύσκολη, είναι ήδη δύσκολη.

Μόνο ένα δυνατό γκρουπ θα είναι ανταγωνιστικό για να δώσει τη μάχη του και να κατακτήσουμε τους στόχους που έχουμε. Αυτό δεν είναι κριτική για τ' αποδυτήρια. Είναι μια δήλωση. Μετά από ένα μήνα δουλειάς με πολλές αλλαγές στο ρόστερ, είναι φυσιολογικό οι παίκτες να γνωρίζονται ακόμη μεταξύ τους.

Όταν είπα μετά το ματς ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι, αυτό πρέπει να κάνουμε και μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Είναι αυτό που λέω καθημερινά στις προπονήσεις και στους παίκτες μου. Όταν μπαίνω στ' αποδυτήρια δεν κοιτάζω εάν είναι Πορτογάλοι, Σέρβοι, Έλληνες. Δεν υπάρχει ιεραρχία στ' αποδυτήρια, υπάρχει αξιολόγηση. Δεν έχουμε χρόνο να χάνουμε με μικρά πράγματα. Η ομάδα έχει πολλούς στόχους να κατακτήσει".

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ