ΑΕΚ

Η προσφυγή των «17» κατά της «Αγιάς Σοφιάς»

Η προσφυγή των «17» κατά της «Αγιάς Σοφιάς»

Τι ζητούν οι 17 πολίτες Νέας Φιλαδέλφειας/Χαλκηδόνας/Ιωνίας να αλλάξει στις ισχύουσες νομοθεσίες προκειμένου να αποτραπεί η κατασκευή γηπέδου της ΑΕΚ και με ποιο σκεπτικό κρίνουν συγκεκριμένες ενέργειες και αποφάσεις ως αντισυνταγματικές.

Η προσφυγή των 17 κατοίκων της Νέας Φιλαδέλφειας, Νέας Χαλκηδόνας και Νέας Ιωνίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα συζητηθεί στην Ολομέλεια στις 6 Μαρτίου το 2015με πρόεδρο τον Σωτήρη Ρίζο και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Χρήστο Ντουχάνη.

Οι κάτοικοι που στρέφονται κατά του γηπέδου της ΑΕΚ ζητούν τα εξής:

1. Τον αποχαρακτηρισμό δασικής και αναδασωτέας έκτασης.

2. Την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας επί των οδών Φωκών, Καππαδοκίας και Απάλειας.

3. Την δήμευση δημοτικής δασικής και αναδασωτέας και κοινόχρηστης περιουσίας χωρίς αποζημίωση.

4. Την τροποποίηση των όρων δόμησης, χωρίς την προβλεπόμενη από την νομοθεσία τροποποίηση του σχεδίου πόλης.

5. Την αλλαγή χρήσεων γης από χώρο στέγασης σε γήπεδο επαγγελματικού ποδοσφαίρου με παράλληλες εμπορικές χρήσεις.

Το σκεπτικό της προσφυγής των «17»

Σύμφωνα με όσα οι «17» υποστηρίζουν στην προσφυγή κατά της Αγιάς Σοφιάς, « η δασική έκταση που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας στην ΑΕΚ για την ανέγερση του γηπέδου είναι δημόσια αναδασωτέα έκταση και η αναδάσωσή της δεν έχει εκπληρωθεί. Η δασική έκταση έχει παραχωρηθεί στον εν λόγω Δήμο από το υπουργείο Γεωργίας το 1969 και δεν επιτρέπεται η μεταβολή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της, χωρίς την έγγραφη έγκριση του υπουργού Γεωργίας.

Στην προκειμένη περίπτωση για την παραχώρηση της δασικής έκτασης δεν προηγήθηκε η αναγκαία έγκριση του υπουργού Γεωργίας, ενώ παράλληλα έγινε αποχαρακτηρισμός 6 στρεμμάτων δασικής έκτασης.

Το Σύνταγμα στα άρθρα 24 και 117 απαγορεύει την μεταβολή των δασών και των δασικών εκτάσεων, εκτός εάν προέχει για την εθνική οικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη χρήση που την επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον. Επίσης, η παραχώρηση της δασικής έκτασης είχε γίνει στο ερασιτεχνικό Σωματείο της ΑΕΚ και όχι στο επαγγελματικό.

Η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου με την επέκταση και μετατόπιση ρυμοτομικών και οικοδομικών γραμμών είναι αντισυνταγματική (αντίθετη στα άρθρα 2, 4 και 24 του Συντάγματος), όπως είναι αντίθετη και σε Ευρωπαϊκές οδηγίες (85/387/ΕΟΚ και 97/11/ΕΚ). Και αυτό γιατί έγινε χωρίς την προβλεπόμενη νομοθετική διαδικασία τροποποίησης των σχεδίων πόλεων.

Αντισυνταγματική, όπως και αντίθετη στο Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του προσφυγικού συνοικισμού Φιλαδέλφειας είναι και η τροποποίηση των όρων δόμησης που έγινε, αναφέρουν χαρακτηριστικά. Οι πολεοδομικές μεταβολές είναι αντισυνταγματικές, καθώς δεν προηγήθηκε ειδική επιστημονική μελέτη, ενώ παραβιάζονται».

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ