ΑΕΚ

Η περίπλοκη αποστολή του Μανωλά

Η περίπλοκη αποστολή του Μανωλά
INTIME SPORTS

Οι πρώτες σκέψεις του Στέλιου Μανωλά και η διαχείριση ψυχολογίας που πρέπει να κάνει για να βρει η ΑΕΚ το δρόμο της. Το Sport24 έχει το ρεπορτάζ.

Η ΑΕΚ είναι μια ομάδα που το προηγούμενο Σάββατο γνώρισε μια βαριά ήττα σε ντέρμπι από τον Ολυμπιακό, που έμεινε χωρίς προπονητή την περασμένη Τετάρτη και που έχει παιχνίδι το Σάββατο για το πρωτάθλημα αλλά και την προσεχή Τετάρτη για το κύπελλο. Ηλίου φαεινότερο πως το έργο που ανέλαβε ο Στέλιος Μανωλάς τυπικά από την Τετάρτη (21/10) αλλά πρακτικά από χθες (22/10) είναι εξόχως περίπλοκο για περισσότερους από έναν λόγους. Και απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί και ειδική διαχείριση σε πολλά επίπεδα εντός των Σπάτων.

Οι αγωνιστικές επιλογές

Εκείνο που προφανώς έχει πρώτη προτεραιότητα για τον Μανωλά, είναι να προετοιμάσει την ομάδα για το ματς με τον Ηρακλή και να κάνει την επιλογή του αγωνιστικού πλάνου. Άλλωστε ότι και αν έχει προηγηθεί, η ΑΕΚ αυτό που ψάχνει το Σάββατο είναι μόνο τη νίκη. Κάτι που ο Μανωλάς κατέστησε σαφές στους παίκτες της ΑΕΚ. Ο Έλληνας τεχνικός εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσε να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές.

Καταρχήν λόγω πίεσης χρόνου. Μόνο με την χθεσινή (22/10) και τη σημερινή (23/10) προπόνηση έχει στην διάθεση του ο Μανωλάς πριν από το παιχνίδι με τον Ηρακλή. Ως εκ τούτου, οι παίκτες έτσι κι αλλιώς θα ήταν αδύνατον να προλάβουν αφομοιώσουν ένα νέο σύστημα ή έναν νέο τρόπο παιχνιδιού μέσα σε λίγο χρόνο. Από την άλλη μεριά, ο Μανωλάς ξέρει πως απαιτούνται αλλαγές. Γι αυτό και ένα 4-3-3 και μάλιστα με εφαρμογή που θα χωρά και τον Μάνταλο και τον Μπουονανότε και τον Μπαρμπόσα και τον Βάργκας, είναι στο μπλοκάκι του Έλληνα τεχνικού.

Το δοκίμασε στην χθεσινή προπόνηση, παράλληλα όμως με το καθιερωμένο 4-2-3-1, που επίσης αποτελεί επιλογή. Ακόμα και το κέντρο της άμυνας έχει μπει στο μικροσκίο του Μανωλά, με σκέψη για επαναφορά του Κολοβέτσιου ή ακόμα και πρώτη ευκαιρία σε Άρθο.

Η διαχείριση της ψυχολογίας

Εκτός από το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, ο Μανωλάς ξέρει πως έχει να διαχειριστεί και αυτό της ψυχολογίας των ποδοσφαιριστών του. Και μάλιστα σε δυο επίπεδα. Από την μια υπάρχει το στραπάτσο του προηγούμενου Σαββάτου στο Καραϊσκάκη, που δεδομένα έχει βαρύνει τα πόδια των ποδοσφαιριστών.

Μάλιστα ο Μανωλάς γνωρίζει πολύ καλά, πόσο δύσκολο θα είναι να βγουν το Σάββατο και να παιξουν μπροστά στον κόσμο της ΑΕΚ, μετά από τόσο βαριά ήττα. Και αυτό θέλει να το δουλέψει, ώστε να το αμβλύνει όσο το δυνατόν περισσότερο. Από την άλλη μεριά ο Έλληνας τεχνικός θα πρέπει να διαχειριστεί λεπτές ισορροπίες μέσα στα αποδυτήρια. Ο Μανωλάς ξέρει πως υπάρχουν παίκτες που μέχρι τώρα δεν ένιωθαν πως είχαν την εμπιστοσύνη του προπονητή και τώρα περιμένουν αυτό να αλλάξει, αλλά και ποδοσφαιριστές που μέχρι τώρα ο προπονητής του πίστευε πολύ και ανησυχούν μήπως αυτό αλλάξει.

Βεβαίως η διαχείριση αυτών των ισορροπιών είναι έργο του νέου προπονητή. Όμως μέχρι να γίνει αυτό και για το καλό της ομάδας, θα πρέπει να το κάνει ο Μανωλάς.

Στο βάθος η Ξάνθη

Η διαδικασία επιλογής του διαδόχου του Τραϊανού Δέλλα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, μένει επί της ουσίας έξω από τα Σπάτα. Οι αγωνιστικές υποχρεώσεις της ΑΕΚ τρέχουν και ο Μανωλάς είναι υποχρεωμένος να «τρέχει» την ομάδα.

Αύριο (24/10) υπάρχει το ματς με τον Ηρακλή για το πρωτάθλημα αλλά και την Τετάρτη (28/10) παιχνίδι κυπέλλου στην Ξάνθη για το κύπελλο. Ο Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς αναμένεται να κορυφώσει από σήμερα κιόλας και τις επόμενες μέρες, τις επαφές του με υποψήφιους για τον πάγκο της ΑΕΚ. Όμως φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να προλάβει να έρθει νέος τεχνικός εγκαίρως για να αναλάβει την ομάδα μέχρι και την προσεχή Τρίτη (27/10).

Επομένως ο Μανωλάς έχει στο μυαλό του και την προετοιμασία για το (κρίσιμο) παιχνίδι κυπέλλου με την Ξάνθη. Ενώ ακολουθεί και το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό την επόμενη Κυριακή(1/11).

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ