ΑΕΚ

Η "καταραμένη" αγγλική αγορά για την ΑΕΚ

Η "καταραμένη" αγγλική αγορά για την ΑΕΚ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Όσες φορές έχει ψωνίσει η ΑΕΚ από την Αγγλία, όπως έκανε με τον Λέσκοτ, πάντα βρισκόταν μπροστά σε περίεργες ιστορίες. Το Sport24.gr θυμάται.

Μπορεί οι Άγγλοι να έχουν γεννήσει το ποδόσφαιρο και να έχουν ένα από τα κορυφαία (αν όχι το κορυφαίο), πρωταθλήματα στον πλανήτη. Όμως όσες φορές στην ιστορία της ΑΕΚ τόλμησε να βγει για… ψώνια στην Αγγλία, το μετάνιωσε και μάλιστα πικρά. Είτε οι Άγγλοι που πέρασαν από την Ένωση, είτε εκείνοι που αποκτήθηκαν από αγγλικές ομάδες, έφυγαν κακήν – κακώς και κυρίως χωρίς να προσφέρουν στην ομάδα. Είτε γιατί δεν μπόρεσαν, είτε διότι δεν πρόλαβαν. Ο Τζολέον Λέσκοτ που έμεινε μόνο 88 μέρες και έπαιξε μόλις σε τέσσερα ματς, είναι το τελευταίο… κρούσμα. Το Sport24.gr θυμίζει τα υπόλοιπα.

Τρεις Άγγλοι με περίεργες ιστορίες

Πριν από τον Λέσκοτ, είχε να φορέσει Άγγλος την φανέλα της ΑΕΚ, 33 ολόκληρα χρόνια. Αφενός διότι ήταν πάντα εξαιρετικά δύσκολο να πειστούν Άγγλοι να αφήσουν το πρωτάθλημα τους για να έρθουν να παίξουν στην Ελλάδα. Αφετέρου διότι η προηγούμενη εμπειρία, δεν ήταν δα και η καλύτερη. Το καλοκαίρι του 1983, ο Τέρη Παναγίδης που είχε πάρει το μάνατζμεντ της ΑΕΚ, λόγω κυπριακής καταγωγής είχε τεράστια αγάπη στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Και θεωρούσε την αγγλική ποδοσφαιρική σχολή, ως την καλύτερη του κόσμου. Γι αυτό έφερε στην ΑΕΚ όχι έναν, αλλά δυο Άγγλους.

Ο μέσος Τρέβορ Ρος είχε εξαιρετικό βιογραφικό, έπαιζε στην Έβερτον και μάλιστα αποκτήθηκε έναντι 20 εκατομμυρίων δραχμών, που για την εποχή ήταν τεράστιο ποσό. Δεν προσαρμόστηκε ποτέ, έκανε μόλις επτά ματς και τον Δεκέμβρη ζήτησε να επιστρέψει πίσω στην Αγγλία. Ανάλογα μέτρια ήταν και παρουσία του έτερου Άγγλου, του Τόμι Λάνγκλεϊ που ήταν επιθετικός αλλά έκανε μόλις οκτώ συμμετοχές και πέτυχε μόλις ένα γκολ και αυτό στο Κύπελλο.

Η "καταραμένη" αγγλική αγορά για την ΑΕΚ

Ακόμα πιο περίεργα ήταν τα πράγματα με τον Άγγλο προπονητή που επέλεξε την ίδια σεζόν η ΑΕΚ. Ήταν ο Τζον Μπάρνγουελ με καλό όνομα και ειδικά στην θητεία του στην Γουλβς. Λόγω αυτού του βιογραφικού του, ο κόσμος τον υποδέχθηκε με ενθουσιασμό. Ένας ενθουσιασμός που πήγαζε από τα πρωτοσέλιδα του Τύπου της εποχής τα οποία έγραφαν "θα κάνει την ΑΕΚ Γουλβς". Παρά τις προσδοκίες, η ομάδα πήγαινε από το κακό στο χειρότερο. Οι ποδοσφαιριστές παρατηρούσαν πολύ περίεργες αντιδράσεις από τον Μπάρνγουελ. Και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις έδειχνε να ξεχνάει πολύ εύκολα. Τελικά ο Άγγλος τεχνικός θα απολυθεί στο τέλος του Νοέμβρη μετά από ήττα εντός έδρας από τον Ηρακλή.

Ωστόσο, πολύ αργότερα, οι άνθρωποι της ΑΕΚ ανακάλυψαν τι ακριβώς είχε συμβεί. Λίγο πριν έρθει στην Αθήνα για να αναλάβει τα ηνία της ομάδας, ο Μπάρνγουελ είχε τρακάρει με το αυτοκίνητο του. Ήταν ένα πολύ σοβαρό ατύχημα και ο Άγγλος τεχνικός είχε γλιτώσει από θαύμα. Παρόλα αυτά είχε υποστεί πολύ σοβαρά τραύματα στο κεφάλι, τα οποία επηρέαζαν και την δουλειά του. Για το ατύχημα αυτό δεν γνώριζαν απολύτως τίποτα στην ΑΕΚ. Ούτε πριν τον προσλάβουν, ούτε κατά την διάρκεια της θητείας του.

Related content

Αφίξεις από την Αγγλία που πέρασαν και δεν… ακούμπησαν

Χρειάστηκε να περάσουν 33 ολόκληρα χρόνια για να αποκτήσει η ΑΕΚ ξανά έναν Άγγλο ποδοσφαιριστή. Όμως ενδιάμεσα είχε κάνει "ψώνια" από αγγλικές ομάδες. Όχι όμως Άγγλους ποδοσφαιριστές. Και με εξαίρεση τον Πάπα Ντιοπ που ήρθε από την Πόρτσμουθ και έκανε μια γεμάτη σεζόν και μάλιστα... κυπελλική, όλοι οι υπόλοιποι παίκτες που αποκτήθηκαν από την Πρέμιερ Λιγκ, προσέφεραν ελάχιστα.

Από τους δανεικούς από την Άρσεναλ τον Γενάρη του 1999, τον Κρίστοφερ Ρε και τον Αλμπέρτο Μέντες, η ΑΕΚ θυμάται ελάχιστες πράγματα. Το γκολ του Ρε στο ντεμπούτο του, τις… τούμπες του, αλλά και τον τραγική συμπεριφορά του στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό που είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Ηλία Ατματσίδη, ενώ από τον Μέντες, μόνο την απορία για τα κάγκελα στην Σκεπαστή την πρώτη του μέρα στη Νέα Φιλαδέλφεια και τα ατελείωτα ψώνια του στο Κολωνάκι. Αμφότεροι έφυγαν από την ΑΕΚ μετά από λίγους μήνες.

Η "καταραμένη" αγγλική αγορά για την ΑΕΚ

Όπως μετά από λίγους μήνες, έφυγε και ο Σέρβος, Γκόρνταν Πέτριτς. Από την Κρίσταλ Πάλας είχε αποκτηθεί το καλοκαίρι του 1999 και μάλιστα με εξαιρετικό βιογραφικό. Μετά από λιγότερο από δυο μήνες από το ξεκίνημα της σεζόν, επέμενε να φύγει και παραχωρήθηκε στην σκωτσέζικη Χαρτς.

Ελάχιστη ήταν και η προσφορά που πρόλαβε να έχει στην ΑΕΚ ο Έιντουρ Γκούντγιονσεν, ο οποίος το καλοκαίρι του 2011 αποκτήθηκε από την Φούλαμ. Χτύπησε σοβαρά στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ξεκίνημα της χρονιάς και έχασε ουσιαστικά ολόκληρη τη σεζόν. Έξι ματς πρόλαβε να κάνει, πριν λύσει το συμβόλαιο του με την ΑΕΚ.

Σοβαρός τραυματισμός ήταν αυτός που δεν επέτρεψε ούτε στον Μπρούνο Ζουκουλίνι που ήρθε από την Μάντσεστερ Σίτι ως δανεικός, να προσφέρει στην ΑΕΚ. Μόλις μετά από δυο ματς, ο Αργεντινός τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι και μάλιστα προαιρετική προπόνηση μετά το ματς με τον Ηρακλή. Επέστρεψε στην Αγγλία για επέμβαση και κάπως έτσι ολοκληρώθηκε σύντομα και άδοξα, η καριέρα του στην ΑΕΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Γιόχανσον: "Ελπίζω σύντομα να έχουμε μια επικοινωνία με την διοίκηση"
Οι μυστικοί δείπνοι της ΑΕΚ
Παρελθόν ο Λέσκοτ από την ΑΕΚ
Αγωνία για Αλμέιδα στην ΑΕΚ
TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ