ΑΕΚ

Η ΑΕΚ τους απογειώνει

SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÍÉÙÍÉÏÓ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ΑΕΚ EUROKINISSI SPORTS

Η βιτρίνα του Champions League περιμένει τους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ. Εκεί θα προσπαθήσουν να εκτοξεύσουν την ήδη ανοδική χρηματιστηριακή αξία τους. Το Sport24.gr εξηγεί.

Η κατάκτηση του πρωταθλήματος Ελλάδας μετά από 24 χρόνια ήταν το μεγάλο ζητούμενο για την ΑΕΚ. Ωστόσο το εν λόγω επίτευγμα, δεν λέει πολλά στους εκτός των τειχών ειδικούς, παρόλο που με τον τρόπο αυτό έσπασε ένα (σχεδόν) μονοπώλιο του Ολυμπιακού, γεγονός το οποίο είναι ούτως ή άλλως από μόνο του, ένα θέμα το οποίο προκαλεί βλέμματα και συζήτηση.

Αλλού εντοπίζουν το μικρό κιτρινόμαυρο θαύμα εκτός των ελληνικών συνόρων. Η ΑΕΚ παραμένει αήττητη στην Ευρώπη για περισσότερο από έναν χρόνο, μετρά 14 ματς χωρίς να έχει χάσει, οπότε αυτό είναι το κεκτημένο που ταξιδεύει εκτός των συνόρων προκαλώντας ερωτήματα, ενδιαφέρον και σεβασμό. Πληθαίνουν εκείνοι που θέλουν να εντρυφήσουν σε αυτή την ιστορία ώστε να μάθουν περισσότερα για τους πρωταγωνιστές. Εν προκειμένω τους ποδοσφαιριστές.Ευρωπαίοι σκάουτ σπεύδουν να παρακολουθήσουν αγώνες της πρωταθλήτριας Ελλάδας για να εξηγήσουν το «φαινόμενο ΑΕΚ», μιας ομάδας που εκτοξεύτηκε από την ερασιτεχνική υποβάθμιση (Γ’ Εθνική) στα σαλόνια του Champions League, σε διάστημα μόλις πέντε ετών. Την ίδια ώρα, η χρηματιστηριακή αγορά, επιβραβεύει την πορεία αυτής της ομάδας και των παικτών της ξεχωριστά, επιβραβεύοντάς τους με αυξημένα νούμερα στις ιστοσελίδες που προσεγγίζουν τις αξίες των παικτών.

ΣΙΜΟΕΣ ΚΑΙ ΜΑΝΤΑΛΟΣ ΣΕ ΑΝΟΔΟ

Στο γνωστό σε όλους Transfermarkt, καταγράφεται η εντυπωσιακή πρόοδος παικτών της ομάδας, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά των Αντρέ Σιμόες και Πέτρου Μάνταλου. Το market value του πρώτου άγγιζε μετά βίας το 1 εκατ. ευρώ, λίγους μήνες πριν αφιχθεί στην Ελλάδα, ενώ τώρα ορίζεται στα 4 εκατ. ευρώ.

Ο αρχηγός της ομάδας είχε αξία μόλις 600.00 ευρώ το καλοκαίρι του 2014, όταν η ΑΕΚ τον απέκτησε από την Ξάνθη και σήμερα αυτή έχει εκτοξευτεί στα 3,5 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι ενδιάμεσα έχασε (συνολικά και σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους) έναν χρόνο μπάλας, λόγω των δύο επεμβάσεων στα γόνατά του. Διαφορετικά η αξία του θα είχε ξεπεράσει τα 5 εκατ. ευρώ.

Το πόσο η «Ενωση» βοήθησε ποδοσφαιριστές να μεγαλώσουν τη χρηματιστηριακή αξία τους, επιβεβαιώνεται και από την περίπτωση του Μάρκο Λιβάγια. Ο Κροάτης επιθετικός είχε εκτοξευτεί στα 6 εκατ. ευρώ, ως παίκτης της Καζάν το καλοκαίρι του 2014, όμως οπισθοχώρησε στα 2 εκατ. ευρώ όταν το περασμένο καλοκαίρι η Λας Πάλμας, τον έστειλε δανεικό στην ΑΕΚ.

Σήμερα, ο κορυφαίος επιθετικός της Ένωσης, έχει αναρριχηθεί στα 3,5 εκατ. ευρώ και εξυπακούεται ότι η άνοδος θα συνεχιστεί καθώς κλήθηκε στην εθνική Κροατίας, έπαιξε καλά στο πρώτο παιχνίδι με τη φανέλα της (και ως αλλαγή όταν όλα είχαν κριθεί στο καταστροφικό ματς με την Ισπανία). Ωστόσο χάνει μια σημαντική ευκαιρία να απογειωθεί ξανά στα επίπεδα του 2014, καθώς, λόγω της απερισκεψίας του, θα απουσιάσει από τα πρώτα τέσσερα ματς των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο επόμενος πιο ακριβός παίκτης της πρωταθλήτριας Ελλάδας είναι ο Κώστας Γαλανόπουλος, ο οποίος μέσα από την ΑΕΚ ξεκίνησε από το μηδέν για να φτάσει σήμερα στα 2,5 εκατ. ευρώ αν και μόλις 21 ετών. Η μη απόκτηση μέσου, έγινε και με το σκεπτικό να εμφανιστεί στη βιτρίνα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, άλλωστε ήδη έχει προκαλέσει εκτός Ελλάδας συζητήσεις, λόγω ηλικίας, εμπειριών (τρίτος χρόνος που θα έχει γεμάτη σεζόν) και προσόντων.

Ο ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ ΜΠΑΡΚΑΣ

Αν και στη χρηματιστηριακή αξία που του αποδίδεται μέσω του Transfermarkt, δεν διακρίνει κανείς μια αλματώδη ανέλιξη (η υψηλότερη που του έχει δοθεί είναι βέβαια η τωρινή, καθώς έχει φτάσει στο 1 εκατ. ευρώ), η αλήθεια είναι διαφορετική για το διεθνή γκολκίπερ, ο οποίος τελευταία βρίσκεται σε διαδικασία καθιέρωσης ως βασικός και στην εθνική ομάδα.

Στην ΑΕΚ πιστεύουν, λόγω θέσης, ηλικίας, προσόντων, χαρακτήρα, δουλειάς, αυτοπεποίθησης και εξέλιξης, ότι ο Μπάρκας είναι το βαρύτερο χαρτί που διαθέτει αυτή την περίοδο η ομάδα. Το πιο ακριβό περιουσιακό στοιχείο της ΑΕΚ, όσον αφορά στο έμψυχο υλικό της.

Εφόσον συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό, η αποχώρησή του με πολύ μεγάλη πρόταση δεν θα αργήσει πολύ. Στην ΑΕΚ κρύβουν ότι μόνο έκπληξη δεν θα αποτελέσει να συμβεί αυτό ακόμα και το ερχόμενο καλοκαίρι. Είναι πεπεισμένοι ότι ο Μπάρκας θα γίνει ο πρώτος Ελληνας τερματοφύλακας που θα φέρει πρόταση με δύο ψηφία σε εκατομμύρια ευρώ. Το Τσάμπιονς Λιγκ θα φανερώσει πολλά στα μάτια των Ευρωπαίων που ήδη τον έχουν σημειωμένο στις ατζέντες τους.

Να σημειωθεί επίσης ότι μέσω της ΑΕΚ, άνοδο σημαντική σε σχέση με την αξία τους πριν ενταχθούν σε αυτήν, έχουν σημειώσει επίσης οι Μπακασέτας, Λόπες, Μπακάκης, Γκάλο, Χουλτ (όλοι από 1,5 εκατ. ευρώ και πάνω), Λαμπρόπουλος, Τσιντώντας, Τσιγκρίνσκι κ.α.

Photo credits: Eurokinissi

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ