ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η ΑΕΚ έχει βαρύ, αλλά και καλό "ιστορικό" στους χιαστούς

SUPERLEAGUE / ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΑΕΚ / ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΑΝΤΑΛΟΣ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΑΕΚ / ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΑΝΤΑΛΟΣ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Μπορεί η ΑΕΚ να έχει χτυπηθεί ίσως περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα τα τελευταία 3,5 χρόνια από τραυματισμούς σε χιαστούς, αλλά όλοι (με μια μόνο εξαίρεση) επέστρεψαν νωρίτερα από το προβλεπόμενο και ακόμα καλύτεροι και πιο δυνατοί. Το Sport24.gr αναλύει.

Ακόμα και αυτοί που δεν πιστεύουν στα μεταφυσικά φαινόμενα και στις δεισιδαιμονίες, μ’ όλα όσα έχουν συμβεί στην ΑΕΚ με τους σοβαρούς τραυματισμούς, έχουν αρχίσει λιγάκι να κλονίζονται. Δεν είναι δα και μικρό πράγμα, μέσα σε διάστημα μόλις 3,5 χρόνων, να έχουν βρεθεί επτά παίκτες στο χειρουργείο για επέμβαση σε χιαστούς.

Με τον Έλντερ Λόπες να είναι, όπως φάνηκε από την αρχική εκτίμηση και προ των εξετάσεων, το έκτο "θύμα". Είχαν προηγηθεί ο Μάνταλος (και μάλιστα δυο φορές), ο Μπακάκης, ο Λαμπρόπουλος, ο Γιόχανσον και ο πιτσιρικάς ο Πάρης Μπάμπης. Όλο αυτό, είναι το κακό νέο. Όμως η αλήθεια είναι πως έστω και αν μιλάμε για "κατάρα" με σοβαρούς τραυματισμούς, υπάρχει και ένα καλό νέο.

Όλοι οι παίκτες της ΑΕΚ, που χειρουργήθηκαν με χιαστούς αυτά τα τελευταία 3,5 χρόνια, αφενός επέστρεψαν στην αγωνιστική δράση νωρίτερα από την αρχή εκτίμηση μετά την επέμβαση. Και αφετέρου γύρισαν ακόμα πιο δυνατοί αλλά και με την καριέρα τους να απογειώνεται. Προφανώς και σε μια τέτοια περίπτωση, ισχύει η ρήση περί σύμπτωσης επαναλαμβανόμενης, που παύει να είναι σύμπτωση.

Η ΑΕΚ έχει το ίδιο ιατρικό τιμ όλα αυτά τα χρόνια. Επομένως είναι ξεκάθαρο πως ο Παντελής Νικολάου, Άλκης Καλλιακμάνης και το τιμ των φυσιοθεραπευτών (το οποίο επίσης παραμένει ίδιο), βρίσκονται πίσω από αυτές τις δυναμικές επιστροφές όλων των παικτών της ΑΕΚ, μετά από χιαστούς. Σε συνδυασμό φυσικά, με την τεράστια (κυρίως ψυχική) δύναμη των ίδιων των ποδοσφαιριστών.

Το Sport24.gr υπενθυμίζει όλες τις περιπτώσεις.

ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΕΠΕΣΕ, ΤΡΕΙΣ… ΑΠΟΓΕΙΩΘΗΚΕ

Ίσως η πιο χαρακτηριστική περίπτωση, είναι ο Πέτρος Μάνταλος. Ρήξη χιαστών σ’ εκείνο το ντέρμπι κυπέλλου με τον Ολυμπιακό το 2015, ρήξη χιαστών στο ματς με τον Πανιώνιο το 2017. Η εικόνα του αρχηγού πεσμένου στον αγωνιστικό χώρο της Νέας Σμύρνης και με επίγνωση για τα ζημιά, να κάνει τον σταυρό του, έχει σημαδέψει όχι μόνο την ΑΕΚ, αλλά το ελληνικό ποδόσφαιρο. Όμως ο Μάνταλος δυο φορές έπεσε, αλλά τρεις απογειώθηκε. Μετά τον πρώτο χιαστό, επέστρεψε στην αγωνιστική δράση σε λιγότερο από έξι μήνες. Κατέκτησε το κύπελλο και γύρισε στην εθνική ομάδα. Ενώ μετά τον δεύτερο χιαστό, παρόλο που η εκτίμηση ήταν πως θα έχανε ολόκληρη την χρονιά, επέστρεψε εγκαίρως για να σηκώσει το τρόπαιο του πρωταθλητή στην φιέστα και να παίξει και στον τελικό του κυπέλλου. Και φυσικά συνεχίζει ακάθεκτος ως αρχηγός της ΑΕΚ.

ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ… ΤΟΥΡΜΠΟ

Λίγο πριν το φινάλε της περιπέτειας της ΑΕΚ στην Football League, η "κατάρα" των χιαστών κτύπησε τον Μιχάλη Μπακάκη. Ήταν Μάιος του 2015. Η εκτίμηση έκανε λόγο για έξι μήνες απουσίες. Τέλη Σεπτέμβρη ο Μπακάκης είχε μπει και πάλι σε κανονικούς ρυθμούς προπονήσεων. Και από τότε έβαλε το πόδι στο…γκάζι και δεν το έχει βγάλει. Πέρυσι ήταν ο παίκτης της ΑΕΚ με τις περισσότερες συμμετοχές σ’ ολόκληρη τη σεζόν. Σταθερός στην εθνική ομάδα. Και φέτος βασικός και αναντικατάστατος.

ΓΥΡΙΣΕ ΒΑΣΙΚΟΣ

Στις αρχές του Απρίλη του 2017, στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου στο ματς με τον Πλατανιά και σε φάση εντελώς ανύποπτη, το κακό γίνεται και για τον Βασίλη Λαμπρόπουλο. Μάλιστα ήταν οι μέρες που είχε ανοίξει το θέμα της ανανέωσης του συμβολαίου του. Ο Λαμπρόπουλος ξεσπάσει σε κλάματα από πόνο και από φόβο για το μέλλον του μετά από έναν τόσο σοβαρό τραυματισμό. Η εντολή για άμεση ανανέωση του συμβολαίου δίνεται από τον Μελισσανίδη το ίδιο βράδυ. Και ο Λαμπρόπουλος πριν συμπληρωθεί εξάμηνο επιστρέφει στην αγωνιστική δράση. Δριμύτερος. Τη σεζόν που γύρισε από επέμβαση στους χιαστούς, κέρδισε την θέση του βασικού, έκανε τις περισσότερες συμμετοχές από κάθε άλλο στόπερ της ΑΕΚ και κατάκτησε το πρωτάθλημα. Έγινε και διεθνής. Και φυσικά συνεχίζει να γίνει όλο και καλύτερος στόπερ.

ΔΡΙΜΥΤΕΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΙΚΡΟΣ

Θύμα της "κατάρας" των χιαστών έπεσε τον περασμένο Απρίλη και ο Πάρης Μπάμπης. Μάλιστα ο πιτσιρικάς την… έπαθε σε μια προπόνηση στα Σπάτα. Ούτε καν σε παιχνίδι. Όμως εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες, ο Μπάμπης έχει επιστρέψει κανονικά στις προπονήσεις της πρώτης ομάδας. Και δείχνει να έχει αφήσει οριστικά πίσω του τον εφιάλτη.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΓΙΟΧΑΝΣΟΝ

Δεν ήταν μόνο ο Μάνταλος που πέρυσι τον Οκτώβρη τραυματίστηκε σοβαρά στο γόνατο. Τον ακολούθησε τον Νοέμβρη και ο Γιάκομπ Γιόχανσον. Με τον Σουηδό μέσο να χάνει ολόκληρη τη σεζόν. Ενώ το καλοκαίρι μετακόμισε στην Ρεν, αλλά σε φουλ ρυθμούς προπονήσεων, επέστρεψε μόλις πριν από μερικές εβδομάδες. Δηλαδή σχεδόν δέκα μήνες μετά τον τραυματισμό του. Όμως η περίπτωση του Γιόχανσον διαφέρει από τις άλλες, καθώς ο Σουηδός επέλεξε να κάνει και την επέμβαση στο γόνατο, αλλά και το μεγαλύτερο κομμάτι της αποθεραπείας, στην πατρίδα του.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ