ΑΕΚ

Έτσι λειτουργούν τα polar

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΟ ΚΙΕΛΤΣΕ / ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΟ ΚΙΕΛΤΣΕ / ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο εργοφυσιολόγος και διατροφολόγος της ΑΕΚ, παρουσίασε τον τρόπο που λειτουργεί -και επιδρά στη δουλειά προπονητή και παικτών- το σύστημα καταγραφής και ελέγχου της επιβάρυνσης αθλητών.

Η ζώνη με τα polar αποτελεί ίσως το πιο αναπόσπαστο… εξάρτημα της δουλειάς των ποδοσφαιριστών σε βασικό στάδιο της προετοιμασίας, μετά την μπάλα.

ΚΙΕΛΤΣΕ, ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΛΗΣ

Άλλωστε οι παίκτες, μόνο στον… ύπνο τους δεν πάνε με τον μετρητή. Κατά τα άλλα δεν τον αποχωρίζονται. Τι είναι όμως αυτά τα περιβόητα polar.

Πως δουλεύουν και κυρίως πως επιδρούν καταλυτικά στην δουλειά του προπονητή και των παικτών. Πρόκειται για το σύστημα καταγραφής και ελέγχου της επιβάρυνσης των αθλητών.

Είναι ουσιαστικά τα… μάτια του επιστημονικού προσωπικού της ομάδας και κατ’ επέκταση του προπονητή, πάνω στους ποδοσφαιριστές, κατά την διάρκεια της δουλειάς τους.

Και ο εργοφυσιολόγος και διατροφολόγος της ΠΑΕ, Γρηγόρης Μπογδάνης, μας εξήγησε αναλυτικά, πως ακριβώς δουλεύει αυτό το σύστημα καταγραφής.

"Με τα GPS καταγράφεται η επιβάρυνση σε δύο σημαντικά κομμάτια. Το πρώτο είναι η μεταβολική τους επιβάρυνση και το δεύτερο οι επιβαρύνσεις στο μυοσκελετικό τους σύστημα που μέχρι πρόσφατα δεν είχαμε τη δυνατότητα να τους καταγράφουμε. Τώρα όμως εύκολα και γρήγορα έχουμε αυτές τις επιβαρύνσεις.

Το σύστημα "polar" αποτελείται από μια ζώνη την οποία φοράει ο ποδοσφαιριστής γύρω από το θώρακά του και στη μέση κουμπώνει ένας πομπός.

Με τον τρόπο αυτό καταγράφεται η καρδιακή συχνότητα του αθλητή σε όλη τη διάρκεια της προπόνησης κι επίσης πάνω πάνω σ' αυτό τον πομπό υπάρχει ένα σύστημα GPS που "κλειδώνει" με 5-10 δορυφόρους.

Έτσι ξέρουμε τη θέση και την ταχύτητα που έχει ένας ποδοσφαιριστής με ρυθμό 10 φορές/δευτερόλεπτο. Έτσι μας επιτρέπει να μαθαίνουμε πόσα χιλιόμετρα κάνει, με τι ταχύτητα τα κάνει κι επίσης την επιβάρυνση στον οργανισμό του".

Μάλιστα η ΑΕΚ προχώρησε και σε μια ακόμα πιο πρωτοποριακή και κυρίως βολική για τους αθλητές κίνηση.

"Η ΑΕΚ φέτος έκανε ένα μεγάλο βήμα και πήρε κάποια ειδικά φανελάκια, τα οποία μέσα τους έχουν ένα ειδικό σύστημα που ακουμπάει στον αθλητή και καταγράφει την καρδιακή συχνότητα. Είμαστε λοιπόν η μόνη ομάδα που έχει και τη δυνατότητα αυτή, γιατί οι άλλες ομάδες πρέπει να φοράνε και μια άβολη ζώνη από μέσα.

Ήδη η ΑΕΚ τα έχει φορέσει αυτά στα φιλικά προετοιμασίας. Για να έχουμε πλήρη εικόνα από την κατάσταση των ποδοσφαιριστών και την επιβάρυνσή τους. Θα το φορέσουν και στα επίσημα ματς.

Πολύ σημαντικές πληροφορίες για τους προπονητές, αφού βοηθάει και στην πρόληψη των τραυματισμών. Βλέπουμε ποιοι επιβαρύνονται περισσότερο και τους κάνουμε καλή αποκατάσταση, όπως και το αντίθετο για να βρίσκεται όλη η ομάδα στο ίδιο επίπεδο".

Ο στατιστικολόγος της ΑΕΚ Νίκος Παπαθανασίου, που είναι ο άνθρωπος με το… τάμπλετ στο χέρι μονίμως και αυτός που χειρίζεται το σύστημα καταγραφής, εξηγεί πως ακριβώς μπορεί αυτή η διαδικασία, να επιδράσει άμεσα, την ώρα της δουλειάς του προπονητή και του ποδοσφαιριστή. Είτε λέγεται ματς, είτε λέγεται προπόνηση.

"Αν ο παίκτης έχει κάποια επιβάρυνση εκείνη τη στιγμή μπορείς να το δεις και να το ελέγξεις, να το πεις στον προπονητή για να δράσει ανάλογα με το τι απαιτεί η κάθε κατάσταση.

Δίνεται η δυνατότητα δηλαδή στον προπονητή π.χ να πει σε έναν ποδοσφαιριστή να ρίξει ή να ανεβάσει ρυθμούς είτε κατά τη διάρκεια του αγώνα είτε κατά τη διάρκεια της προπόνησης".

Photo credits: EUROKINISSI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Την Τετάρτη τα σπουδαία για Σιμόες
Εντατικά ανάπτυξης στο 4-4-1-1
Κερζακόβ: "Ναι, θέλω ΑΕΚ"
Αισιοδοξία για Βράνιες
TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ