Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως... ετών 87!

Σαν σήμερα πριν από 87 χρόνια, στις 13/4/1924, στην οδό Βερανζέρου στην Αθήνα, στο μαγαζί αθλητικών ειδών του Αιμίλιου Ιωνά και του Κωνσταντίνου Δημόπουλου, μια παρέα Κωνσταντινουπολιτών είχαν την ιδέα να ιδρύσουν έναν σύλλογο που να συγκεντρώνει όλους του αθλητές και τους φιλάθλους που προέρχονταν από την Πόλη!(videos)

Oι άνθρωποι που εμπνεύστηκαν την ιδέα της: Αιμίλιος Ιωνάς, Μενέλαος Ιωνάς, Κώστας Δημόπουλος, Μενέλαος Καροτσιέρης, Τιμολέων Τάγαρης, Κώστας Σπανούδης, Μίλτος Ιερεμιάδης & Στέφανος Κεχαγιάς ήταν στην πρώτη ιδρυτική συνέλευση και η ιστορία ξεκίνησε...

 

Στις 2 Ιουλίου 1924, κατατέθηκε το πρώτο καταστατικό και εγκρίθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 18 Σεπτεμβρίου 1924, με την υπ' αριθμόν 3844 απόφασή του. Η "γέννηση" της ΑΕΚ, ήταν γεγονός.

Πρώτος πρόεδρος ήταν ο δημοσιογράφος Κώστα Σπανούδης, μετέπειτα βουλευτής και υπουργός στην κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου. Το διοκητικό συμβούλιο συμπλήρωσαν οι Νίκος Ελεόπουλος (αντιπρόεδρος), Τιμολέων Τάγαρης, Μενέλαος Καροτσιέρης, Μίλτος Ιερεμιάδης, Κωνσταντίνος Δημόπουλος και Αμίλιος Ιωνάς(μέλη).

 

Μάνα... Πέρα Κλουμπ

 

Φυσικά το μεγαλείο αυτής της ομάδας, προϋπήρχε στην Κωνσταντινούπολη και την Πέρα Κλουμπ, τον σύλλογο που γέννησε από τα σπλάχνα του την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ. Μετά και την καταστροφή της Σμύρνης και των διωγμό των Ελλήνων από την Τουρκία, αρκετοί αθλητές του συλλόγου φόρεσαν τη φανέλα της Ένωσης.

 

Ανάμεσα τους και ο μεγάλος Κώστας Νεγρεπόντης με πρωτάθλημα στην Τουρκία το 1922 με την Πέρα και με Κύπελλο το 1931 με την ΑΕΚ.

 

Με έμβλημά τον Δικέφαλο αετό

 

Ο δικέφαλος αετός της ΑΕΚ, είναι παρόμοιος με αυτόν της βυζαντινής αυτοκρατορίας με τα δύο κεφάλια να αντιπροσωπεύουν τη διπλή εξουσία του αυτοκράτορα. Η αριστερή κεφαλή (που είναι στραμμένη προς την δύση) συμβολίζει τη Ρώμη, ενώ η δεξιά (ανατολή) συμβολίζει την Κωνσταντινούπολη.

 

Ο σταυρός και η σφαίρα στα νύχια συμβολίζουν την πνευματική και κοσμική εξουσία αντίστοιχα. Ο αετός στέκει επάνω σε δάφνινο στεφάνι, όπως είναι ανάγλυφο στο οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Ο δικέφαλος αετός της Ένωσης, μαύρος σε κίτρινο φόντο με τα σύμβολα της αυτοκρατορικής εξουσίας (το ξίφος και την υδρόγειο σφαίρα).

 

Πρωταγωνίστρια στην ιστορία...

 

Ο πρώτος τίτλος του συλλόγου ήρθε το 1932 με το Κύπελλο Ελλάδας στο ποδόσφαιρο, επικρατώντας επί του Άρη με 5-3 στον τελικό. Στη συνέχεια η ΑΕΚ μεγάλωσε ως σύλλογος με τίτλους όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και στο Μπάσκετ, με ημερομηνία σταθμό στην ιστορία της χώρας, το πρώτο Ευρωπαϊκό Ελληνικού συλλόγου στις 4/4/1968.

 

 

 

Σε ένα κατάμεστο καλλιμάρμαρο από 80000 φιλάθλους της ομάδας (παγκόσμιο ρεκόρ για αγώνα μπάσκετ μέχρι και τις μέρες μας, με την φωτογραφία να βρίσκεται στα γραφεία της Fiba Europe), η ΑΕΚ νίκησε με την Σλάβια Πράγας με 89-82.

 

Ο δικέφαλος μεγάλωσε και άνοιξε τα φτερά. Η ΑΕΚ έμελλε να γίνει ομάδα πρωταγωνίστρια στην αθλητική ιστορία της χώρας αλλά και της Ευρώπης και να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι δόξας και υπερηφάνειας για την Ελλάδα και τον αθλητισμό.

 

 

Γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια...

 

Η έδρα της Α.Ε.Κ., ο φυσικός της χώρος βρίσκεται στη Νέα Φιλαδέλφεια. Στις 2 Σεπτεμβρίου 1934 της παραχωρήθηκαν ο χώρος προς ίδρυση του γυμναστηρίου της. Το πρώτο μέρος της εξέδρας ανεγέρθηκε το 1950 και η τελική διαμόρφωση του γηπέδου έγινε τη δεκαετία του '60 υπό την προεδρία του αείμνηστου Νίκου Γκούμα(ονομάστηκε το στάδιο προς τιμήν του) αλλά και επί προεδρίας Λουκά Μπάρλου στα τέλη της δεκαετίας του '70, με την κατασκευή της "σκεπαστής" εξέδρας.

 

Το 1989 εγκαινιάστηκε και το κλειστό γήπεδο "Γιώργος Μόσχος" (που πήρε το όνομα από τον αδικοχαμένο αρχηγό της ομάδας μπάσκετ τη δεκαετία του '60) που αποτέλεσε την έδρα για τα υπόλοιπα ομαδικά σπορ του συλλόγου. Δυστυχώς, τον Μάϊο του 2003 κατεδαφίστηκαν και τα δύο γήπεδα προκειμένου να δημιουργηθεί ένα καινούριο, αλλά έμεινε στο θα...

 

 

 

Χειρότερο σημείο της ιστορίας της

 

Δυστυχώς για την ΑΕΚ, αυτή η χρονική περίοδος, είναι η χειρότερη στην ιστορία της σε όλα τα αθλήματα. Από το ποδόσφαιρο μέχρι και το μπάσκετ, ο σύλλογος περνάει κρίση, με τα οικονομικά προβλήματα να είναι τεράστια.

 

Μια κατάσταση που σχεδόν πάντα αντιμετώπιζε η ΑΕΚ, γιατί ποτέ δεν είχε την οικογένεια με την οικονομική επιφάνεια που θα έβαζε τα λεφτά με το τσουβάλι. Ήταν η ομάδα του κόσμου, μόνο τον κόσμο της είχε πάντα δίπλα και μόνο με τον κόσμο κατακτούσε τους τίτλους απέναντι στους αιώνιους αντιπάλους της.

 

Απέναντι στα λεφτά, η ΑΕΚ έβαζε καρδιά, πάθος και πάνω απ'όλα ΈΝΩΣΗ και κατάφερνε το ακατόρθωτο. Για αυτό το λόγο ισχύει και το "Είναι διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ...". Και για αυτό το λόγο, όπως περάσαν τεράστιες φουρτούνες κατά το παρελθόν με τη βοήθεια του κόσμου, έτσι και τώρα ο κόσμος πρέπει να δηλώσει παρών και να μην ξεχάσει ποτέ την υπόσχεση του: "Μόνη ξανά δεν θα σ' αφήσω..."

 

 

 

"γιατί όταν υπάρχει ΈΝΩΣΗ, γίνονται τα πάντα... ΑΕΚ γερά και χρόνια σου πολλά"

 

 

 
SHARE

24MEDIA NETWORK

Ο Γιώργο Μίνος είδε και κράζει την ταινία του Λάνθιμου

Ένα σινεφίλ παραλήρημα βγαλμένο μέσα απ' τα χειρότερα κινηματογραφικά σου όνειρα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ