ΑΕΚ

Από τον Ιμπραήμ στον Μασούντ

SUPERLEAGUE / ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports)
SUPERLEAGUE / ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Η επικείμενη μεταγραφή του Μασούντ Σοτζέι στην ΑΕΚ, εκτός από αγωνιστική σημασία, έχει και ιστορική. Το Sport24.gr γυρίζει το χρόνο 55 χρόνια πίσω και θυμίζει την περίπτωση του Ιμπραήμ Μουγκράμπι.

Ακόμα και μέσα στη μέρα ή το αργότερο την Πέμπτη (28/12), ο Μασούντ Σοτζέι θα κάνει το τελικό ραντεβού με τους ανθρώπους της ΑΕΚ. Και όπως έχετε ήδη ενημερωθεί από το Sport24.gr, αν δεν υπάρξει κάποια μεγάλη ανατροπή, θα ντυθεί στα "κιτρινόμαυρα".

Για το αγωνιστικό κομμάτι και για την ενίσχυση της ΑΕΚ, είναι μια κίνηση που έχει σημασία. Άλλωστε ο Μασούντ είναι ένας ποδοσφαιριστής που εκτιμά πολύ ο Μανόλο Χιμένεθ και κυρίως αγωνίζεται σε θέση και ρόλο που η ομάδα έχει ανάγκη από λύσεις. Όμως εκτός από το αγωνιστική αξία, η μεταγραφή αυτή (όταν και αν ολοκληρωθεί), θα έχει και ιστορική σημασία.

Ο Μασούντ δεν θα είναι απλώς ο πρώτος Ιρανός που θα φορέσει την φανέλα της ΑΕΚ, αλλά και ο πρώτος από χώρα της Μέσης Ανατολής, μετά από περισσότερο από μισό αιώνα. Πριν από 55 ολόκληρα χρόνια, πάλι παίκτης από τη Μέση Ανατολή, γινόταν ο πρώτος ξένος της ΑΕΚ. Έστω και αν αγωνίστηκε ως… Έλληνας.

Από τον Ιμπραήμ στον Μασούντ

Ο Ιμπραήμ Μουγκράμπι, ο οποίος είχε έρθει από την Συρία στην Αθήνα για να σπουδάσει στη Νομική, φόρεσε την κιτρινόμαυρη φανέλα της σεζόν 1962-63. Βεβαίως είχε αποκτήσει ελληνικό διαβατήριο και ως εκ τούτου δεν αγωνίστηκε ως ξένος. Μάλιστα όλοι οι συμπαίκτες του τον ήξεραν ως Ιμπραήμ και δεν γνώριζαν καν την καταγωγή του.

Έπαιξε σε 22 ματς, έβαλε επτά γκολ, αλλά δεν πανηγύρισε καν το πρωτάθλημα που κατέκτησε η ΑΕΚ εκείνη τη χρονιά. Πριν καν ολοκληρωθεί η σεζόν, ο Ιμπραήμ παράτησε και την ομάδα και το ποδόσφαιρο και αφοσιώθηκε στις σπουδές του. Από τότε χάθηκαν τα ίχνη του. Φέρεται να μην κλώτσησε ποτέ ξανά μπάλα (τουλάχιστον επαγγελματικά) και σύμφωνα με μαρτυρίες, επέστρεψε και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην πατρίδα του.

Βεβαίως το 2005, η ΑΕΚ απέκτησε έναν ακόμα ποδοσφαιριστή με καταγωγή από τη Συρία. Ήταν ο Λουάι Τσάνκο, που είχε γεννηθεί στο Καμισλί της Συρίας. Όμως, είχε μεγαλώσει και είχε ζήσει στη Σουηδία. Και στην ΑΕΚ ήρθε ως Σουηδός.

Photo credits: Eurokinissi

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ